poktam 03.07.09, 20:22 Witam wszystkich - mam małe zapytanie do znających się na rzeczy, gdzie można znaleźć aktualny rozkład autobusów z Radzymina do Warszawy? Czy ten na stronie urzędu ma cokolwiek wspólnego z rzeczywistością? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kchacinski Re: Autobusy do Warszawy 04.07.09, 08:20 A co to jest aktualny rozkład jazdy? Odpowiedz Link
f-olka Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 08:13 raczej nie ma czegoś takiego idziesz na przystanek stoisz i czekasz i w stronę Wawy to jeszcze jakoś, ale w drugą zwłaszcza między 17-18 zdarzają się problemy z dojazdem. U nas dwie osoby korzystają i najwięcej autobusów jeździ rano, a potem między 14-15. ok. 17 zaczyna się martwa godzina i potrafi autobus nie jechać i przez 40 minut. Odpowiedz Link
liberal-2 Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 09:23 Ale na słupkach z Radzymina do Wołomina jest rozkład, mimo że tą trasę obsługuje chyba jedna firma a autobusami tymi jeździ znacznie mniej ludzi. Zresztą bądźmy szczerzy. Władzy gminy, gdyby chciały na serio, to mogły by poprosić o wystawienie rozkładów jazdy na przystankach. Przypuszczam, że takie coś jest wymagane przez prawo dotyczące przewozu osób. Odpowiedz Link
nomad997 Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 09:47 Obowiązkiem każdego przewoźnika jest wywieszenie aktualnego rozkładu jazdy na każdym przystanku, na których wg. otrzymanej koncesji przystankowej staje. I nie może sobie zrobić wg. własnego uznania, ale forma umieszczenia rozkładu musi być zgodna ze standardami właściciela przystanków np. na każdym przystanku ZTM jest albo gablota wisząca na wiacie, albo słupek obok wiaty. I prywatny przewoźnik ma obowiązek wykupić na takim przystanku od ZTM miejsce w gablocie dla swojego rozkładu jazdy. A z przystanków których nie ma przewoźnik w swojej licencji przewozowej nie ma prawa zabierać pasażerów, ani nawet wypuszczać tych co ma w autobusie. Jeżeli więc ktoś się uprze może zgłaszać do Urzędu Marszałkowskiego donosy na prywatnych przewoźników że nie wywiązują się ze swoich obowiązków zapisanych nawet w koncesji. Jeżeli ktoś nie zna nazwy i adresu firmy, to może robić to za pośrednictwem policji zgłaszając numer rejestracyjny autobusu. Kary za brak rozkładów wahają się od kilku tysięcy złotych aż do zabrania koncesji włącznie. Odpowiedz Link
liberal-2 Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 11:51 Gdyby więc komuś zależało, to by to zrobił. A może ludzie mają w dupie te rozkłady? Ciekaw jestem, czy ktoś, kto na tym forum narzekający na brak rozkładów, zrobił coś w tej sprawie? Odpowiedz Link
radzradz Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 12:16 Sluszna uwaga. Ludzie w radzyminie poprostu nie chca jezdzic autobusami. A to, ze paru krzykaczy wrzeszczy sobie na forum to trudno. X w Zabkach ma aktualny rozklad na kazdym przystanku i w internecie. A,Z,S,W w Wolominie z tego co pamietam tez. Bo tam sie jezdzi tymi autobusami. Odpowiedz Link
nowy2801 Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 18:18 chciec jezdzic to nie wszystko!chce wyjsc na dana godzine i zeby odjechal tak jak jest w rozkladzie!niewazne czy przewoznikowi sie oplaca!jak sie nie oplaca to niech skasuje kurs z rozkladu!a spisanie numer rejestracyjne na niewiele sie przyda!te wozy maja kilka umuw!i ciezko znalezc wlasciciela!wiem bo jezdzilem u takiego biznesmena! Odpowiedz Link
f-olka Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 22:36 najlepsza metoda to wyjść na przystanek i czekać i ludzie chcą jeździć komunikacją inną niż własne auto Ja ostatnio w ramach rozwoju pojechałam w dwójką dzieci. Było ciekawie, ale nie miałam wózka więc nie było problemu przy zatrzymywaniu autobusu, w przyszłym tygodniu robię test z wózkiem. Najwyżej wrócę do domu Odpowiedz Link
liberal-2 Re: Autobusy do Warszawy 06.07.09, 22:52 Nie przesadzaj. Ja widziałem jak kierowca chował do luku bagażowego ogromną torbą dla jakiejś starszej Pani. W zwykłym miejskim autobusie byłby problem, bo Pani by musiała kupić drugi bilet. A w naszych rejsowych dalekobieżnych siadasz wygonie i jedziesz do stolicy. Gdyby jeszcze była porządna obwodnica dla samochodów, żeby autobusy mogły jechać płynnie lokalnymi drogami. W socjalizmie to jednak utopia. Odpowiedz Link
f-olka Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 08:40 torba starszejn pani ma jednak inne gabaryty niż ważący 16 kg wózek nie przesadzam, przecież nie napisałam, że pewnie mnie nie wpuści. Napisałam, że sprawdzę· A Tobie skoro tak źle z socjaliźmie to załóż Państwo liberalne i baw się dobrze Odpowiedz Link
liberal-2 Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 09:37 "A Tobie skoro tak źle z socjalizmie to załóż Państwo liberalne i baw się dobrze" Jak zwykle to samo. Jak się nie podoba, to wynocha. Skoro tobie tak dobrze w socjalizmie to przestań narzekać na autobusy, korki, samorząd, opiekę medyczną, przedszkola i inne jego dobrodziejstwa. Ale podejrzewam, że Ty być może nadal masz nadzieję, że nowa władza coś zmieni a nasz system jest w porządku. Ja uważam, że ten system wysoce niesprawiedliwy, służy jedynie politykom i wielkiemu biznesowi a wybory to jedna wielka szopka. Kogoś byś nie wybrała, to nic się zasadniczo nie zmieni. Gdyby wszyscy chcący liberalizmu gospodarczego mogliby tak po porostu osiedlić się na jakimś terenie w Polsce, ogłosić secesję i założyć swój kraj, to pewnie by tak się stało. Podejrzewam, że torba Pani, która jechała na handel na stadion jest większa i cięższa od twojego wózka. Zamiast pisać "pewnie mnie nie wpuści" lepiej napisać "pewnie mnie wpuści". Więcej optymizmu. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 09:42 liberal-2 napisał: > W zwykłym miejskim autobusie byłby problem, bo > Pani by musiała kupić drugi bilet. > Mylisz się i to potwierdza, że nie korzystasz z komunikacji ZTM. Od czasów Kaczki za bagaż i rowery nie płaci się. > A w naszych rejsowych dalekobieżnych siadasz wygonie i jedziesz do stolicy. > Przecież Ty nie korzystasz z komunikacji zbiorowej, to czemu dywagujesz o czymś, co jest dla Ciebie abstrakcja? > W socjalizmie to jednak utopia. Nie pisz o czasach, których nie pamiętasz. Odpowiedz Link
radzradz Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 11:20 Zamiast glupio rozmawiac caly czas o tym samym napiszcie co Wam dal ten system. Tylko piszcie o tym co działa jak nalezy. Ja ze swojej strony za liberalizmem moge napisac, ze nie wpieprzanie sie panstwa w zapewnianie Wam jedzenia powoduje, ze nie chodzimy glodni. Albo, nie wpieprzanie sie panstwa w zapewnianie ubrania powoduje, ze mozesz sie ubrac za 50 zl w markecie. Natomiast wszedzie gdzie panstwo sie wpieprza jest brud, syf i drogo. Np. ostatnio dziecko mojej kolezanki ogłuchło i lekarz powiedzial jej, ze musi czekac rok na operacje. Po czym powiedzial, ze za 3,5 tys w tym samym szpitalu sa w stanie zrobic operacje za 2 miesiace. Na dziecku sie nie oszczedza wiec kolezanka z radoscia wyda te pieniadze. Troska panstwa o Wasze dostatnie zycie na emeryturze konczy sie smiesznie niskimi emeryturami. Troska panstwa o bezpieczne podróżowanie konczy sie stawianiem co 10 km radaru, obnizaniem predkosci do absurdalnie niskich wartosci, przymusem jazdy na swiatlach a nie budowaniem drog bo sie panstwu nie oplaca. Wszystko to prowadzi w rezultacie do coraz wiekszej liczby wypadkow. Mozna by mnozyc te przyklady. Oswieccie mnie prosze bo nie rozumiem skad bierze sie ta milosc do socjalizmu. Moze cos przeoczylem i zyje w bledzie? Moze gdy panstwo zacznie wam zapewniac jedzenie i ubiór otworzycie oczy bo bedziecie jesc snieg i chodzic w sandalach w zimie. Odpowiedz Link
gduba17 Nie karmic Trolli !!!! 07.07.09, 12:29 Nie dajcie się wciągnąc po raz kolejny w debaty o utopii. Odpowiedz Link
liberal-2 Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 12:22 Z bagażem w ZTM fakt, nie jeżdżę. Ale brak opłaty za bilet lub rower to w pewnym sensie nie sprawiedliwość wobec innych. Bo taki podróżny płaci tyle samo, a zajmuje więcej miejsca przypisanego dla pasażerów a nie bagaży. Autobusy z Radzymina w większości maja spore bagażniki na duże torby. Komunikacją publiczną czasem jeżdżę. Niestety po takiej przejażdzce wolę jechać 1 godzinę samochodem, siedzieć w chłodzie i słuchać radia, niż podróżować 1,5 godziny w upale. Ostatnio do Warszawy miałem przyjemność jechać doskonale wentylowanym autobusem turystycznym (chyba mercedes). W ZTMie już było ciasno i tłoczno. Ale że był ranek, więc upał nie dokuczał. Droga powrotna nieco gorsza (w ztmie). Ale do Radzymina trafił się akurat starszy autobus, w którym zepsuła się klima a miał nie otwierane okna. Całe szczęście, że był otwierany wyłaz na dachu i było korków. Trochę świeżego powietrza wpadało do wnętrza. Ale ja nie mam o to pretensji (o drogę do Radzymina). Bo na tej trasie jest wolny rynek, wielu przewoźników i tani bilet. I nie finansowany z kasy tych, co nie jeżdżą. Mam pretensję do ZTM, który za moją kasę dotuje MZA, który jest droższy niż pozostali przewoźnicy w Warszawie. Odpowiedz Link
radzradz Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 13:01 Jeszcze pytanie co rozumiesz przez liberalizm? Jesli utopie , w ktorej wszystko jest prywatne to trudno sie z Toba nie zgodzic. Ja tez uwazam, ze to niemozliwe. Nie dlatego, ze w to nie wierze. Poprostu jest to niemozliwe, jak niemozliwy jest dobry socjalizm. Ja natomiast w liberalizmie widze wolnosc. Wolnosc gospodarcza, wolnosc podejmowania decyzji i zycia na swoj sposob oby nie przeszkadzac innym. Mniej przepisow, nakazow i zakazow. Niech sobie bedzie policja, wojsko, niech panstwo buduje drogi, ale niech panstwo da ludziom swobodnie zarabiac i wydawac pieniadze. Jak ludzie chca a nie jak tego chca politycy. I niech sobie beda politycy bo chyba tak musi byc. Chetnie im bede placil za nic nierobienie. Oby sie nie wpieprzali i dali ludziom zarabiac. Niech nie obiecuja autobusow. Niech sobie wezma 10 % i sie odpier.... Jak by mi oddali tyle co zabieraja w podatkach wykupilbym sobie polise w tym prywatnym szpitalu i bym mial wszytsko w d..... Sam bym sobie odkladal na emeryture bo i tak nic nie dostane od panstwa na starosc. Nie ma uczciwych politykow i nic tego nie zmieni. Im szybciej to zrozumiesz tym bedziesz bogatszy. Jak oni maja dac nam spokoj jak na dole widza tylko wyciagniete łapki? Sami to nakrecacie i placzecie, ze drogi dziurawe, ze szpitale nie dzialaja, ze kolejki do lekarza, ze politycy niedobrzy. To wasza wina. Ale poczekaj. jak panstwo zacznie Cie karmic i ubierac zmienisz zdanie. Odpowiedz Link
kchacinski Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 13:23 Nie bierzcie udziału w tych jałowych dyskusjach... Nie na forum lokalnym. Odpowiedz Link
liberal-2 Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 13:59 A ja proszę o nie usuwanie. Przestańcie ludzie do cholery cenzurować to forum, bo można zdurnieć. Jeśli parę osób chce sobie o polityce ekonomi i ustroju pogadać, to niech gada. Co to komu do licha przeszkadza? Odpowiedz Link
kchacinski Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 14:04 Zgodnie z prośba agamka usunę jego wypowiedzi. Nikt forum nie cenzuruje. Wypowiedzi nie są kasowane, natiomiast forumowicze was bojlotuja, a to jest dla was bardzo wyraźny sygnał. Do dyskusji o polityce i ekonmomii służą odpowiednie fora. Odpowiedz Link
liberal-2 Re: Autobusy do Warszawy 07.07.09, 15:05 Haha Wiesz, ale lepiej dyskutuje się z Tobą, bo masz inne zdanie i może kiedyś Cię przekonam. Na forach ekonomicznych są sami liberałowie i wolnorynkowcy. Tam dyskusja dotyczy nie ogólnych zasad, ale pewnych niuansów. To są fora dla prawdziwych twardzieli. A tak z ciekawości. Czy możesz usunąć czyjąś wypowiedzi, bez usuwania odpowiedzi na nią? Odpowiedz Link