Gość: cześnik IP: 213.76.12.* 05.02.02, 15:38 A.Wajda znowu kręci mało znane dzieło literatury polskiej-"Zemstę" Fredry. Ciekawe, o czym to będzie? Ja już się nie umiem doczekać ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: loko Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 18:32 I niech sie przekreci! Odpowiedz Link Zgłoś
magazyn1 Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! 05.02.02, 21:44 Czesniku,Czesniku czy Wasc kpisz czy o droge pytasz? Malo znane dzielo?A niechze Cie kule bija mopanku! Nie wystawiaj sie Wacpan na rechot gawiedzi.Gotow jestem zakrzyknac za wlasnie Czesnikiem Raptusiewiczem: "hey,Gerwazy daj gwintowke niechaj strace te makowke!" P.Wajda wie na czym mozna zrobic niekiepska kase.O ile z Panem Tadeuszem gdyby nie dziatwa szkolna byloby cienko, to juz na "Zemste" cala Polska pojdzie. Mnie osobiscie dwie, a wlasciwie trzy osoby z obsady napawaja lekkim niepokojem i nie chodzi mi tutaj o kunszt aktorski(A.Buzek,K.Figura,R.Polanski)tylko o to, ze tych akurat aktorow nie cierpie "optycznie".Grozi mi wiec,ze filmu nie zobacze.Taki jestem dziwak, po prostu. Np.nie cierpie Robina Wiliamsa. Wielka mi nieprzyjemnosc zrobil nawrocony(zawrocony) Wajda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 23:14 Na stare lata dorabia sobie do emerytury ekaranizacją lektur szkolnych. Biedne dzieci będą zmuszane do recytowania : bo Wajda wielkim reżyserem jest i do wielkiego chwalenia "Zemsty" za wspaniałe kreacje aktorskie. Ale i tak wolę Wajdę od Kawalerowicza, bo przynakmniej nie zatrudnia Deląga i zapewne jego żona nie umieści tony sztucznych kwiatów jako dekoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 17:06 beznadziejaaaaaaa....'pana tadeusza' jeszcze bylam w stanie zrozumiec,ale po co wydawac tyle kasy na kolejna efektowna ramote?!oprocz tego,rzecz jasna,ze jest to ARCYDZIELO polskiej literatury...ok ok,tylko czy taki dobry,jak sie zdawalo,rezyser musi brac udzial w wyscigu pt.'kto szybciej zekranizuje wszystkie lektury polonistyczne'... no i oczywiscie,jakkolwiek ten film nie wyjdzie,za rok ma zapewnione zgloszenie do oscara,tak jak w tym roku tragiczne po prostu 'quo vadis'...i wielkie tuzy polskiego kina potem sie dziwia i biadola,ze polskie filmy nic nie znacza w swiecie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 20:13 Moze maly konkurs, jaka jeszcze lektura zostala do sfilmowania? Anielka? Ludzie bezdomni? Ja juz sie na podobne filmy do kina NIE WYBIORE!!! Gdzie sa polskie filmy wspolczesne, czy naszym rezyserom az tak brakuje talentu, to niech jada studiowac do Pragi, jesli po lodzkiej filmowce robia takie gnioty! Odpowiedz Link Zgłoś
czataturian Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! 07.02.02, 18:33 Zemsta na pewno nie jest ramotą. To najlepsza polska komedia. Jest to wprawdzie dość schematyczna historia miłosna ze sąsiedzkim konfliktem w tle, ale ileż tu wspaniałych postaci. Ileż tu znakomitych sytuacji. Upłynęło niemal dwieście lat, ale nadal w swym otoczeniu odnajdziemy Raptusiewiczów, Milczków, Papkinów nie mówiąc o Klarach, które być może nie będą się domagać krokodyla lecz bmw i willi na przedmieściu. Był Fredro znakomitym obserwatorem postaci i portretował je w swoich sztukach znakomicie. Wajda dowiódł "Weselem", że ma talent do adaptacji filmowej sztuk scenicznych. Wysokość frekwencji na "Zemście" pozwoli odpowiedzieć na pytanie, czy Polacy kochają Fredrę równie żarliwie jak Sienkiewicza. Bo przecież był i jest teatr przedsięwzięciem elitarnym. Pojedynek dwóch gigantów polskiej literatury przeprowadzony na arenach kinowych będzie barometrem popularności Aleksandra hrabiego Fredry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: WAJDA ZNOWU ??? błe... IP: 213.77.14.* 08.02.02, 14:26 Przy wersji ze Świderskim, Wołłejką, Pokorą, Krakowską, Jędryką wyjdzie mizeria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ternan Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 17:55 A może powinien Wajda powinien nakręcic "ZEMSTE2002" - Zemsta w czasach dzisiejszych. Moze nie wyszłYby taki NUDY jaK z "Panem T", który to film pokazał, że NIE DA SIĘ ciekawie przedstawić dramatu z dawnych lat nie zmieniając choć trochę scenario Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.02.02, 14:54 Rodzynkiem w tej adaptacji będzie gra aktorska Agaty Buzek- będę chodził do kina z uwagi na jej grę tysiąc razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.poznan.uw.gov.pl 01.03.02, 13:40 Jezu!! Dlaczego?!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.03.02, 21:11 Tylko czemu za moje pieniądze? Co dalej - Koziołek Matołek? Szkoda dzieci. Bedą zmuszone oglądać radosną twórczość Wajdy w ramach zajęć lekcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podstoli Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.02, 00:02 Z przyjemnością obejrzę, chociaż także z przyjemnością odbierałem "Matrixa". Jedno nie wyklucza drugiego. A lektury, pewnie dla wielu strawniejsze po filmie. Wajda działa jak Kora - nigdy nie schodzi poniżej pewnego poziomu i za to ma dużego PLUSA!!! Niech się kręci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enzo Re: WAJDA KRĘCI ZNOWU !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 12:26 Jasne ze Wajda trzyma poziom :) Tylko dlaczego ten poziom jest ponizej Korczaka i Ziemi obiecanej ????? Odpowiedz Link Zgłoś