Dodaj do ulubionych

Essential Killing *****

IP: *.wroclaw.mm.pl 22.10.10, 20:53
Panie Felis - tym razem z dużą wrażliwością uchwycił Pan estetykę filmu i wrażliwość autora. Wyjątkowo z przyjemnością przeczytałem Pana recenzję. Cieszy styl języka i brak tak częstej do tej pory biernej agresji w słowie, jednoznacznego wartościowania obrazu - "dobry vs zły flim". Trzymam kciuki za takie wyczucie przy kolejnych recenzjach nawet jeśli nie będą wpisywać się we wrażliwość i estetykę Szanownego Recenzenta.
Film widziałem i jestem oczarowany wrażliwością i prostotą i siłą filmu jednocześnie. Historia jest wieloznaczna, niedopowiedziana, bohater niezwartościowany jednoznacznie, obrazy i tło muzyczne - mistrzostwo warsztatu i czucia scenariusza.
To jeden z najbardziej wartościowych filmów ostatnich lat, choć przez wielu może zostać niezrozumiany.
Takich obrazów proszę w kinie więcej!
Obserwuj wątek
    • Gość: m Essential Killing ***** IP: *.wislaNET.pl 23.10.10, 08:09
      Powiem szczerze znowu pokazali Polske i Polaków z najgorszej strony!!
      • Gość: Martyna Re: Essential Killing ***** IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 11:41
        Nie zauwazyles "prawdziwy" zdeka zakomlpeksiony Polaku, ktory wszedzie widzi spisek przeciw wspanialym Polakom, ze Emmanuelle S. gra Polke...?
    • Gość: killed Essential Killing ***** IP: *.chello.pl 24.10.10, 09:38
      Paweł, oddawaj kasę!
      • Gość: mou Re: Essential Killing ***** IP: 178.73.48.* 24.10.10, 22:51
        Film jest beznadziejny!!!
    • velluto Re: Essential Killing ***** 25.10.10, 16:05
      >Historia jest wieloznaczna, niedopowiedziana, bohater niezwartościowany
      > jednoznacznie, obrazy i tło muzyczne - mistrzostwo warsztatu i czucia scenariusza.

Proszę o rozwinięcie - to tam było wieloznacznego, gdzie na boga niejednoznaczność wartościowa bohatera? a już apogeum stanowi wniosek recenzenta, że widownia zaczyna mu kibicować. Skąd tak kuriozalny pomysł?

Dobry warsztat, film zrobiony ze specyficznym klimatem - ale warto uprzedzić widza co go czeka: 20 minut reklam, 15 minut akcji wprowadzającej, po czym facet ucieka i prawie 2 godziny błąka się po lesie potykając o własne nogi. The end, napisy końcowe. Cóż - do mnie to nie przemówiło.

• butters77 Zdecydowanie film nie dla wszystkich. 25.10.10, 16:23
      I myślę, że warto napisać o tym wprost - bo wielu recenzentów krzyczy, że film "trzeba zobaczyć!", tymczasem moim zdaniem jest to dzieło dla stosunkowo wąskiej grupy odbiorców.

"Essential Killing" to poetycka, zdominowana przez milczenie, opowieść o wędrówce afgańskiego uciekiniera, który - znalazłszy się przypadkiem w polskim lesie - rozpaczliwie walczy o przetrwanie. Śledzimy więc jego desperacką ucieczkę, próby zdobycia pożywienia (chwilami - przerażające), nieustanny lęk i dezorientację.

Wszystko to jednak bardziej przypomina przypowieść, niż mocną, osadzoną w przekonujących realiach fabułę. Mnie w jakiś sposób ta wizja Skolimowskiego urzekła (więcej na ten temat napisałam TUTAJ ), ale od znajomych widzów słyszałam naprawdę wiele głosów zawodu - zupełnie nie przypadła im do gustu ta "milcząca" konwencja.

Dodam, że według mnie polityczne treści filmu są tu trochę kostiumem - bo "Essential Killing" nie prezentuje nam ścierających się racji historycznych, nie zdradza zaangażowania politycznego Skolimowskiego, nie gra na emocjach związanych z tematem wojny czy terroryzmu. Stanowi raczej gorzką metaforę - odrealnioną i przygnębiającą. Ale, niestety, nie porywającą.
    • dzielanski Recenzja zniechęca do obejrzenia filmu 30.10.10, 20:23
      Cóż, jeżeli - jak twierdzi Autor - w tym filmie "popalający trawkę amerykańscy żołnierze polują na Afgańczyków", to, choć rezyser zastrzega się, że wojna afgańska jest tylko tłem dla uniwersalnej opowieści, należy sobie zadać pytanie, czy odrobił on zadanie domowe, czy też wbił sobie do głowy kilka obrazów ze słynnych filmów o wojnie wietnamskiej.
    • Gość: >:( Essential Killing - nie polecam! IP: *.net-serwis.pl 09.11.10, 17:50
      Po raz pierwszy po wyjściu z kina czułam się, jakby mi ktoś ukradł 20 zł, ale co gorsza - także ponad 2 godziny (łącznie z reklamami) życia.
      Film makabrycznie nudny a do tego kompletnie nieprawdopodobny (100 ludzi nie potrafi złapać krwawiącego, uciekającego po głębokim śniegu człowieka?).
      Nie wiem, kto na sali "kibicował" głównemu bohaterowi - na początku filmu zabija w końcu trzech ludzi co w moim słowniku nie wpisuje się zbyt dobrze w definicję "niewinnego".

Ja apeluję - mniej takich filmów w kinach, szczególnie z oszukańczymi plakatami i opisywanych gatunkowo jako "thillery".
    • Gość: hon Essential Killing ***** IP: *.76.232.229.coditel.net 12.03.11, 19:55
      to przeciez nieznosna nuda...
      • Gość: tomcio paluszek Re: Essential Killing ***** IP: *.radom.vectranet.pl 16.03.11, 21:21
        zgadza sie! wyjatkowy badziew - nudne, glowny bohater od poczatku budzi antypatie i nie moza sie doczekac kiedy wreszcie mu sie nie uda, a temu draniowi udaje sie uciec oblawie, wskoczyc na ciezarowke z drewnem, wyzywic sie na mroweczkach wykopanych z zamarznietego mrowiska,
        obraz Polski jaki zafundowal widzom swiatowiec Skolimowski jest skandaliczny - Polka tlusta jak swinia, z torba w kratke na rozlatujacym sie rowerze, w obrzydliwych nicianych rajtuzach, Polak zwracajcy sie do Polki per suko i kopiacy psa, no nie ma co. Panie Skolimowski - jestes pan zenujacy!
    • Gość: gość Re: Essential Killing ***** IP: *.limes.com.pl 23.03.11, 19:27
      stracone 2 godziny życia... dno i wodorosty
    • Gość: @ bo przecież wszyscy jesteśmy terrorystami :-P IP: *.internetia.net.pl 03.04.11, 07:44
      typowa teza w stylu Wybiórczej.

Gdybym z granatnika rozwalił Felisowi brata, to ciekawe, czy trzymałby za mnie kciuki podczas mojej ucieczki.
    • redbeans Essential Killing ***** 03.04.11, 14:31
      Kwestia gustu.Mi się nie podobał.
    • 3-tylko Re: Essential Killing ***** 09.04.11, 13:48
      Dla mnie film z serii "dobry". Nie byłam na tym w kinie, może gdybym miała płacić za bilet podałby mi się mniej...;)
      Super zdjęcia! Co do braku dialogów, szczerze mówiąc nie myślałam o tym podczas trwanie filmu, więc widocznie, przynajmniej dla mnie, były one zbędne.
      Film wymaga odpowiedniego nastroju, żeby go obejrzeć.
    • Gość: Martyna Essential Killing ***** IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 11:50
      Film jest doskonaly, nie moralizuje, a pokazuje, ze wiekszosc zdarzen, ma zawsze dwie strony medalu. Nie wiadomo, gdzie jest zlo, a gdzie dobro. Piekne zdjecia. Aby zrobic taki film, trzeba wyniesc sie z naszego grajdola, to swiatowe kino.
    • amg10 Lepiej isc na piwo niz 12.04.11, 05:44
      ogladac ten film.

Fabula slabo przystaje do rzeczywistosci a Polske ukazuje w fatalnym swietle. Hmmmm ,,,, skad my to znamy ???
    • Gość: fan Essential Killing ***** IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 15:21
      Niestety nie podzielam optymizmu p.Flisa , nawet pod koniec filmu nie utożsamiam się z głównym "bohaterem " . Nie wyobrażam siebie idącego przez Mazury i zabijającego wszystko co się rusza i nie (nawet drzewo ucierpiało ) , mężczyzn , kobietę , mrówki , rybę , psa . Raczej nie pójdę śladami postaci filmu ale p. Flis proszę bardzo .Jedyny plus to szczęśliwe zakończenie filmu .
    • Gość: rotuA Essential Killing *- IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 01:41
      Kolejny "świetny" polski film, którego na trzeźwo nie da się oglądać. Cała fabuła to bieganie po lesie od jednej niedorzeczności do drugiej, a wszystko na poziomie polskiej produkcji telewizyjnej lat 80-tych. Niewielki plus za to, że aktorzy prawie się nie odzywają, ale jak już się odezwą to wiadomo... szkolna recytacja z kluskami w gębie.
      Film na pewno wart obejrzenia jako swoiste kuriozum.
    • Gość: Les Re: Essential Killing ***** IP: *.chiba.ocn.ne.jp 02.05.12, 16:10
      Film Musimy porozmawiaÄ? o Kevinie (2011) jest super! Polecam!
    • Gość: Alexander Re: Essential Killing ***** IP: 175.145.122.* 31.05.12, 15:36
      Film Odrobina nieba (2011) jest super! Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka