Gość: Kozak Mlody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 23:16 Polecam... Jeden z filmów, który naprawde jest godny uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gregor Re: Człowiek w ogniu IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 19.09.04, 11:26 Najlepszy film jaki widzialem w ciagu ostatnich paru lat,po prostu ARCYDZIELO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Wodogłowie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.10.04, 00:05 Okazuje się że to co napisałem , poprzednio jest prawdą. Tony Scott pod przykrywką fabuły o zemście , bawi się w eksperymenty z kolegami - Paulowi pomaga w robieniu dziwacznych rzeczy z kamerom , a już wyjdzie teledysk autetycznyej historii. Zaś Brian prowadzi ich na most bez odwrotu. Obejrzeć można jak nie mamy co robić , no i lubimy eksplozje , ostre sytuacje oraz chcemy zobaczyć mały brylacik w drodze po ... Pisałem że lepiej poszło Tonemu i Dezelowi w poprzednich projektach i to prawda , ale bym zapomniał o Paulu Cameronie, ambitnym operatorze - który ma na koncie , dobry film jakim był "Kod Dostemu" , nie wspominając o "Zakładniku". moja ocena: 2.5/6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafi Re: Człowiek w ogniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:30 Warto obejrzeć - świetne zdjęcia no i ten klimat. Choć film oglądałem już miesiąc temu jednak wybiorę się do kina ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED dość luźna to adaptacja bardzo dobrej powieści IP: 193.0.117.* 15.10.04, 10:19 :/ Creasy nie był czarnoskóry a akcja rozgrywała się na Malcie... jak kto ksiązki nie czytał to zapewne wszystko mu jedno bo DW dobry aktor, ale mi osobiście zgrzyta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nibelung Re: dość luźna to adaptacja bardzo dobrej powieśc IP: *.18.akron.wroc.pl 26.10.04, 19:41 Po lekturze "Najemnika" mnie też trudno wyobrazić sobie czarnoskórego Creasy'ego :)) RED, a czytałeś pozostałe powieści A.J.Quinella z Creasy'm w roli głównej? Jeżeli nie, to polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Człowiek w ogniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:25 2 gwiazdki gazety kontra pozytywne wypowiedzi czytelnikow. Ci drudzy zachecili mnie do obejrzenia tego filmu. Przekonam sie wtedy osobiscie jak z tymi gwiazdkami GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Człowiek w ogniu - drugie wydanie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.10.04, 12:22 Okazuje się że producent Arnon Milchan ( ostatnio produkcje co najwyżej prawie dobre , raczej przeciętne) postanowił , wrócić do żle zrobionego filmu z 1987 - pod tym samym tytułem w reżserii Elie Chourgui , w roli Creasy zagrał SCOTT GLENN , a autor noveli A.J. Quinnell ją tylko przerobił. A sam fakt że krytka na świecie , lepiej ocenia poprzedni film Tonego Scotta - "ZAWÓD;SZPIEG" , który przez ostanie 2 lata robił reklamówki dla BMW , zaś Denzel był chwalony za "Wyścig z czasem" , choć się nie wyślał- daje do myślenia.Historia może ciekawa , ale napewno nie orginalna. To taki Hamburger , ale nie każedmu on smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutter Re: Człowiek w ogniu IP: *.icpnet.pl 15.10.04, 13:28 Najlepszy film jaki ogladalem D.Washington naprawde sie postaral film jest obowiązkiem dla każde kto chce zobaczyć doskonały film !!!! POLECAM ! Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Człowiek w ogniu 15.10.04, 14:35 Taki sobie. Ładne zdjęcia, ale to dużo za mało. Jak już pisałem - Creasy zgarnia kilo goracego ołowiu, widzi niemal światełko w tunelu, a chwilkę później fika i skika, wymierzając sprawiedliwość. Może i miłość do dziecka go tak napędzała, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Człowiek w ogniu IP: *.sympatico.ca 15.10.04, 15:10 A juz sie nie czepiaj - bardziej drastycznie Rambo obrywal czy Chuck Norris i potem otrzepytal krew z siebie i pral wszystko co mu wlazlo pod piesci i nogi jakby nikt mu nic nie zrobili..BAdz wyrozumialy. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Człowiek w ogniu 15.10.04, 15:48 Byłbym, tylko jeste jedno małe "ale": filmy ze Stallone czy Norrisem nigdy nie udawały niczego więcej niz napie*dalanki, a "Człowiek w ogniu" próbuje niemal podpiąć się pod epickie zmagania z losem w walce o dziecko. Poza tym argument numer jeden: ani Rambo, ani Matrix (ten z "Commanda") nie kładli się na OIOM po zaliczeniu kulki, tylko szli niepowstrzymani. Creasy najpierw mało się nie przekręca a potem wstaje jak nowo narodzony - gdyby się tylko skrzywił od przytrucia ołowiem i poszedł się mścić, nawet bym nie miauknął krytycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyo Re: Człowiek w ogniu IP: 212.244.27.* 15.10.04, 22:58 Ignatz ... "Co ty wiesz o zabijaniu" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisi Re: Człowiek w ogniu IP: *.rzeczpospolita.pl 17.10.04, 14:39 nie masz racji, trzeba bylo obejrzec pierwsza wersje ze scotem glenem (ktura jest zreszta kultowa dla wielu). Nowa wersja jest lekko odjechana w strone przemocy, ale w sumie film jest bardzo dobry (na pewno lepszy niz dwie gwiazdki). Ten film ma specyficzny klimat, ktory (co lepiej bylo widac w pierwszej wersji) jest m.in. wywołany tym, ze krisi nie jest superhero i zostaje ranny (a w nowej wersji ginie) . Glenn byl zreszta swietny. A kto umarle ten nie zyje Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Człowiek w ogniu 17.10.04, 15:38 Czytałem książkę. Jak wpadnie mi w łapska film to nie popuszczę tylko się zapoznam. Niemniej Quinnel (czy jak się to pisze) potrafił stworzyć fajnego bohatera, który jak dotad jest przez kino marnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Człowiek w ogniu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.10.04, 10:22 Pierwszej wersjii nie widziałem , obejrzałem za to zwiastun - nie wygląda , to zle. Ale Kultowy on raczej nie jest , tym bardzej że to kino klasy B , A na światowym portalu oceny dało tylko 105 osób i oceniło go 4.3/10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd warto. GW dajac 2 gwiazdki traci wiarygodnosc IP: *.com.pl 17.10.04, 15:42 warto. GW dajac 2 gwiazdki traci wiarygodnosc Odpowiedz Link Zgłoś
parmalat nic nie traci 20.10.04, 15:24 bo trzeba cos miec zeby to stracic a "PMOSS" to taki Grzegorz Rasiak polskiej krytyki filmowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh nie widziałem ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:43 od razu się mogę domyśleć że jeden z ochroniarzy jest porywaczem itp. Pewnie tak jest :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polecam-fiamma Re: Człowiek w ogniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 21:08 Film jest naprawdę niezły. Podobnie jak w "Dziewczynie z perłą" zdjęcia zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Nie jest to hollywodzka tandeta. Kryje się w nich wrażliwość i artyzm innego spojrzenia- budują klimat. Daję **** a recenzent wyraźnie lubuje się w komediach- lekkie łatwe i przyjemne.. Kto lubi lekkie to na "Rybki z ferajny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiamma POLECAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 21:12 Film jest naprawdę niezły. Podobnie jak w "Dziewczynie z perłą" zdjęcia zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Nie jest to hollywodzka tandeta. Kryje się w nich wrażliwość i artyzm innego spojrzenia- budują klimat. Daję **** a recenzent wyraźnie lubuje się w komediach- lekkie łatwe i przyjemne.. Kto lubi lekkie to na "Rybki z ferajny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Creasy Bear Mozna obejrzec IP: *.ipt.aol.com 21.10.04, 02:53 film daje rade, co prawda jest zmontowany jak teledysk tatu (co po jakims czasie robi sie meczace) i schematyczny strasznie ale jak sie ma wolne 2,5 godziny to akurat mozna sobie obejrzec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOMEL Re: Człowiek w ogniu IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 21.10.04, 17:46 CO ZA PAJAC DAŁ 2 GWIAZDKI !!! ZNAKOMITY FILM. FAKT JAK DLA KOGO, ALE CZY KINO PRZEMOCY NIE MOŻE BYC LEPSZE TYLKO DLA ZASADY OD INNYCH PRODUKCJI BO ZAWIERA BRUTALNE SCENY - NIE SZUFLADKUJMY TYCH FILMÓW - PAMIĘTACIE "GORACZKĘ - NAJLEPSZY FILM SENSACYJNY WSZECHCZASÓW !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Muzyka w filmie "Człowiek w ogniu". IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.10.04, 00:01 Film - rzekłbym - mocny. Wcale nie czuję, że to opowieść o ratowaniu dziecka. To kolejna opowieść o tym, co może zrobić mocny (i zdesperowany) facet jak mu ktoś "nadepnie na odcisk". Zdjęcia ciekawe - nie pokazują wszystkiego (zwłaszcza scen drastycznych), ale widz wszystko wie. Nikt z Was nie wspomniał natomiast o MUZYCE. Jest extrowa. To nie jest muzyka z grupy Tych co widzowi nie przeszkadza. Tu dużo słychać. Ona też jest mocna. Dodaje dramatyzmu, dodaje wartości filmowi. Zresztą jeden z autorów muzyki dał się już wcześniej poznać z dobrej strony. Czy można ją ściągnąć gdzieś z netu? Odpowiedz Link Zgłoś
manitoba_moose A napisy? 26.10.04, 14:05 Jeszcze jeden zabieg formalny budzi szacunek konsekwencją. Zauważcie, jak zachowują się angielskie napisy podczas hiszpanskich dialogow: drżą, gdy mówiącemu drży głos, ulatują w przestrzeń, gdy mamy pogłos i tak dalej. Zastosowane mądrze, nie drażni manieryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
ew1 Re: Człowiek w ogniu 28.10.04, 16:12 nie zgadzam się na "gazetowe" dwie gwiazdki dla tego filmu; dla mnie to wyjątkowo sugestywne studium człowieka zrezygnowanego (może to złe słowo, ale ogólnie oddaje sens), człowieka, który żyje w przekonaniu, że życie zmarnował - i który nagle znajduje Promień (wcale nie szukając...); świetna gra Denzela - tak niewiele emocji na zewnątrz i taka siła w środku (nie mówię o sile fizycznej); inne wątki filmowe już tu omówiono - a ja się zgadzam ze wszystkimi pozytwami; Polecam; i chyba zacznę pisać osobiste recenzje, bo z PMOSS się mijamy całkowicie... żeby Denzel dostał za tę rolę Oskara...żeby Denzel... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Człowiek w ogniu IP: *.boanxx18.adsl-dhcp.tele.dk 01.11.04, 00:31 Wlasnie obejrzalem. Napewno nie zaluję, ale nie uważąm filmu za jakies wybitne arcydzielo. Niemniej warto zobaczyc chociażby ze względu na DEnzela. Naprawdę dobrze się wczuł w rolę. Twardziel, ale ludzki - z problemami, z wątpliwościami. Film jak ktoś już napisał, mocny. Sceny co bardziej drastyczne nie pokazane ale i tak robi wrażenie. Co do muzyki to mam mieszane uczucia - miejscami bardzo fajna współgrająca z dynamicznymi ujęciami kamery, z drugiej strony przy bardziej melancholijnych scenach zawodząca kobitka. Te zawodzące kawałki stały się już standartem w amerykańskich filmach (patrz Gladiator czy Wladca Pierścieni). Mnie to trochę odrealnia takie sytuacje ale co kto lubi. Aha no i zdjęcia - naprawdę warto zobaczyć. Klimat taki lekko zamglony, jak ktoś słusznie napisał duszny. Generalizując plusów więcej niż minusów - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boenka Re: Człowiek w ogniu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.01.05, 12:21 Byłam na tym filmie w kinie i naprawdę w ostetnim czasie nie widziałam lepszego. Film ogląda się cały czas w napieciu. Świtna muzyka i zdjęcia. Polecam wszystkim ten film. Naprawde warto go obejrzeć!! Odpowiedz Link Zgłoś