Dodaj do ulubionych

Super Size Me

IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 15.10.04, 22:41
Jak na moj gust to troche przekombinowany film, ale nawet niezly
Obserwuj wątek
    • Gość: Aleks Re: Super Size Me IP: *.crlsca.adelphia.net 15.11.04, 03:50
      Po obejrzeniu tego filmu na pewno sie dwa razy zastanowisz zanim zjesz frytki
      czy Big Mac'a......w McDonald's. In&Out jest o wile lepsze i przede wszystkim
      swieze!!!! Animal Style Double-Double is the best!!!
      • Gość: Student Re: Super Size Me IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.04, 20:40
        Muszę przyznać, że filmu nie oglądałem, jednak przeczytałem wiele jego recenzji
        (m. in. w Wyborczej, Polityce), by wyrobić sobie własne zdanie i dziwię się
        wszystkim, którzy się tym "dziełem" zachwycają. Przecież to nic innego jak
        czysta manipulacja. Gość przez miesiąc stołuje się tylko w McDonald's, jadając
        trzy posiłki dziennie. Naprawdę nie trzeba być dietetykiem, by przewidzieć
        skutki takiej diety. Przecież to tylko przekąski, a nie pełnowartościowe
        posiłki!!! Ja sam kiedyś co tydzień wpadałem do McDonald's na jedego, dwa
        hamburgery, to po miesiącu (4 dni w McDonald's - 4-8 hamburgerów) na hasło
        hamburger dostawałem torsji. Każdy, absolutnie każdy, wykazując minimum
        zdrowego rozsądku nie będzie się często stołował w McDonaldzie. Więc co ten
        reżyser chciał osiągnąć? W ten sposób można udowodnić każdą tezę i wykazać
        szkodliwość dowolnej rzeczy (np.: szkodliwość butów na wysokim obcasie (tzw.
        szpilek), wybierając się z nimi na wycieczkę po górach, szkodliwość warzyw
        (jedząc tylko surową marchewkę i tarte jabłko przez dłuższy czas), szkodliwość
        siedzenia na krześle (możliwość odleżyn), wreszcie szkodliwość świeżego
        powietrza (wdychanie go głębokimi, szybkimi haustami za pomocą ust - choróbka
        gwarantowana). Każda przesada jest niezdrowa i nie potrzeba o tym kręcić
        filmów. Jak tak dalej pójdzie powstaną filmy o tym, że gdy się chmurzy,
        wychodząc z domu, lepiej nie zapomnieć o parasolu.
        • cptniamo Re: Super Size Me 22.11.04, 14:18
          A ja widziałam i zgadzam się, Studencie, z Twoim zdaniem (szczególnie tym
          pierwszym w wypowiedzi - o dziwieniu się). Tak jakby krytycy nie zauważyli tuby
          propagandy w reżyserskim oku. Miejscem tego filmu jest pasmo edukacyjne w
          telewizji, ale tylko w amerykańskiej, bo chyba żadna inna mentalność "Super
          Size Me" nie zniesie. A nie festiwal filmowy...

Poniżej link do dyskusji na forum Kultura na temat tego filmu. Sporo
          rękoczynów, ale kilka poważniejszych głosów też się znajdzie, jak się poczyta:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17&w=17741769&v=2&s=0
          --
          np. Jon Spencer Blues Explosion "Magical Colors"
          • Gość: Student Re: Super Size Me IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 16:23
            Dzięki wielkie pani Cptniamo za słowa popracia i link. Jutro jak tylko będę
            miał chwilkę wolnego, wejdę tam i zabiorę głos w dyskusji.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam gorąco!!!
          • Gość: Anik Re: Super Size Me IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 06.12.04, 22:26
            wcześniej wypadało by jednak film zobaczyć...
        • matador79 Re: Super Size Me 23.11.04, 23:59
          Weź tylko pod uwagę fakt że w USA podejście do tego tematu wygląda zgoła
          inaczej. To co dla nas wydaje się oczywiste (np że nikt nie będzie codziennie
          stołowł się w fast foodach) wcale nie musi takie być dla tępych,skąd inąd,
          amerykanów. Nie wiem czy byłeś w usa czy nie, tak się składa że ja byłem i
          wierz mi na słowo że ilość spacerujących po ulicy osób których waga "na oko"
          już przekracza 120kg (kobiety i mężczyźni) jest zatrważająca.
    • athalia Re: Super Size Me 23.11.04, 19:14
      Film mi sie bardzo podobal. Oczywiscie, ze to propaganda. A czego sie
      spodziewaliscie? Filozoficznej rozprawy na temat McDonald'sa? Film jest
      swietny, gdyz naswietla nieprzecietna glupote komercyjnych kultur. Chocby fakty
      podane w filmie:

_ Ludzie w USA po marketach jezdza wozkami!!!!????
      - W szkolach panstwowych lekcje WF zostaly zlikwidowane.
      - Na szkolnych stolowkach dzieciaki wcinaja batony, frytki i popijaja Cola lub
      innymi napojami wysokocukrowymi.
      - Najmniejsza porcja Coli w Mc w USA posiada pojemnosc najwiekszej we Francji.
      - Jeden z grubasow wypijal 8 l. dziennie jakiegos napoju wysokoslodzonego.

Zyjemy po prostu w zupelnie innym swiecie. Bo tu juz nie chodzi o sam
      fakt jedzenia w fast foodach. Ale o te koszmarne ilosci pochlaniane przez
      konsumentow w USA. Ja mam problem ze zjedzeniem Big Maca, tylko tej jednej
      kanapki, bez frytek, coli i lodow. Raz ze za duzy, a dwa, ohydny. [dlatego
      tez jadlam moze ze 3 razy]. A oni potrafia zjesc zestawy XXXXXXXXXXL i po
      wyjsciu z MC po godzinie sa glodni. To paszkwil na totalny brak samokrytycyzmu
      Amerykanow. "Jestem cool, bo jestem Amerykaninem." A ze przy okazji mozg mi sie
      zapodzial w faldach tluszczu, to juz bez znaczenia.
      • matador79 Re: Super Size Me 24.11.04, 00:04
        A najfajniejsze wtym wszystkim jest to że taki przeciętny i głupi amerykanin
        (bo moim zdaniem to głupi naród jak już napisałem wcześniej) po zamówieniu
        zestawu XXL,który zawiera średnio ok 1500kcal, do popicia KONIECZNIE bierze
        cole LIGHT lub pepsi DIET, bo mniej kalorii mają :)))))
    • Gość: ja Re: Super Size Me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:14
      a tu całkiem niezłe oceny
      • martwili Re: Super Size Me 06.12.04, 20:20
        Ja film widzialam i oczywiscie to nie jest dzielo sztuki i nie ma co sie nad tym
        rozwodzic, ale pokladam w nim dosc duze nadzieje. Mam nadzieje, ze przekona
        Polakow do omijania fast foodow z daleka, bo przeciez nie trzeba byc
        wegetarianinem czy alterglobalista, zeby tam nie jesc. Bo u nas wciaz uwaza sie,
        ze jedzenie poza domem to nobilitacja i powod do dumy. Tylko, ze wazne jeszcze
        co sie je.
    • Gość: ja Re: Super Size Me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:16
      cultura.blox.pl/html
      • lotoss Re: Super Size Me 24.11.04, 05:51
        Z teza, ze przecietny Amerykanin jest glupi, nie moglabym sie zgodzic:). Skad
        takie statystyki Matador?
        Film mi sie naprawde podobal i nie wydaje mi sie zeby autor przesadzil w
        ktorakolwiek strone (no chyba ze z jedzeniem w McDonald, ale to dla dobra
        sprawy, nieprawdaz?). McDonald czy inne restauracje tego typu, sa jadlodajniami
        dostepnymi bardziej od innych chociazby ze wzgledu na bardzo ich niskie ceny.
        Nikt nie wywiesil kartki na drzwiach wejsciowych do takich przybytkow, ze
        to "bar przekaskowy"(?!), ze wieksze ilosci tego rodzaju jedzenia szkodza
        zdrowiu itp. itd. "Fast food" to mocno zakorzeniona czesc kultury
        amerykanskiej, a McDonald jest praktycznie wszedzie i na kazdym kroku. Ludzie
        jadaja naprawde bardzo czesto poza domem i rownie wielu z nich nie nalezy do
        tych majetniejszych niestety. Jeszcze bardzo niedawno glosna byla kampania
        hamburgera za $1, ktory glodomor na to nie poleci?!
        Zauwazcie, ze tworca dokumentu nie zajadal sie bez umiaru, on po prostu
        przyjmowal trzy posilki dziennie bez pojadania miedzy nimi. McDonald to jest
        restauracja, nie jest? Pochorowal sie po tym zarelku mocno, bidulek:).

Jako ciekawostke powiem Wam, ze na Thanksgivin McDonalds proponuje i sie
        oglasza, aby nowa tradycja rodzinna stalo sie jedzenie sniadania w ich
        restauracjach. Beda serwowac zestawy od siodmej rano do jedenastej wieczorem.
        Pieknie:)
        • amy4 Re: Super Size Me 24.11.04, 12:37
          zgadzam sie ze to propaganda czystej wody. przeciez jak by ktos odzywial sie
          np. kuchnia staropolska (tluste miesa, ciezkie sosy, kluski itp)trz razy
          dziennie przez miesiac, podejrzewam ze efekt bylby podobny. ale z drugiej
          strony nie mozna udawac ze nie ma problemu - skoro 2/3 amerykanow ma spora
          nadwage, to jakas tego przyczyna musi byc. i pod tym wzgledem film jest dobry,
          bo nawet jesli przerysowuje, to jednoczesnie daje sygnal ze cos jest nie tak. i
          widocznie ten sygnal musi byc jak "obuchem w leb" ;) bo inaczej do ludzi nie
          dotrze. swoja droga ciekawe ze rzad nic nie robi w tej kwestii, chocby jakas
          kampania na rzecz zdrowej zywnosci. Przeciez niedlugo wydatki na leczenie
          otylosci ich pograza (no tak, ale kasa idzie przecież na irak...)
          • sutekh1 Re: Super Size Me 25.11.04, 17:45
            t o nie przesada tylko reakcja na przyzwyczajalność, która jakoś skutkuje. on
            zrobił świetny experimentos jako w miarę zdrowy człowiek podał się kuracji
            ewidentnie chorobotwórczej
    • Gość: Tom Re: Super Size Me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 17:10
      Jest super i tyle...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka