Dodaj do ulubionych

Nowy antykościelny film Bellocchio

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:23
temu panu troche się poplątało .Przecież nie jestem NIKT .Może tylko ja
chodzę do kościoła , to w takim razie nie jestem NIKT .Bycie artystą to
wielka sprawa , ale może by najpierw do psychiatry , niech też zarobi .
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuzia Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:36
      A u nas w kościele pełno jak zawsze.
      • Gość: ogien A JA MYSLE ZE TO REZYSEROM WYDAJE SIE NAJBARDZIEJ! IP: *.proxy.aol.com 28.12.04, 16:06
      • omen44 Nie mam nic przeciwko kościołowi ale... 29.12.04, 11:29
        co z tego że w kosciołach jest pełno, skoro wiekszość ludzi chodzących do
        kościoła nie stosuje sie do nauk koscioła, a szczególnie do tej najważniejszej-
        miłości do bliźniego. Jak obserwuje wierzących to odnosze wrażenie (może mylne)
        że na pierwszym miescu jest atak na innych niż oni sami. Wydaje mi sie, że w
        swoich poglądach nie jestem osamotniony.
        • Gość: basia Re: Nie mam nic przeciwko kościołowi ale... IP: 212.203.4.* 29.12.04, 17:32
          Tak, w polsce w kosciolach jest pelno. Ale rezyser nie jest polakiem i nie
          chodzi mu zapewne o polska rzeczywistosc tylko o rzeczywistosc w ogole. W
          irandii i nawet we wloszech koscioly swieca pustkami. Tak jest w calej
          zachodniej europie. Tak bedzie i w polsce za 20, 30 lat , ale to juz inna
          bajka.
          • Gość: bigOS Re: Nie mam nic przeciwko kościołowi ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 09:45
            może i pełno ale same stare babcie i dziadkowie się tam zjawiają. młodziezy na
            palcach jednej reki możnaby się doliczyć albo i nie. kościól nie dla młodych.
            stagnacja kościoła, jego niereformowalność, zatwardziałośc w poglądach,
            przestarzałość obrzędów powoduje że coraz mniej osób tam zagląda. No i do tego
            dochodzi jeszcze wpieprzanie się do polityki i wogóle do wpieprzanie się do
            wszystkego. osobiście nie chodzę do koscioła i nie zamierzam w najblizszym
            stuleciu tam uczęszcz...
        • Gość: janko Re: Nie mam nic przeciwko kościołowi ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 18:31
          Ale kościuł katolicki to jedena z największych firm -tak tylko mozna go
          nazwać,tam liczy się kasa -bogactwo. czarni zerują jak mafia na biednych ,jak
          insekta!.Oni nic wspólnego z bogiem nie mają.Nie nawidziliśmy komuny ale;Świat
          bylby bardziej cywilizowanya ludzie mądrzejsi ,powoli zginoł by fanatyzm i te
          wszystkie wymyslone religie diabli by wzieli.Ciemnoty by takiej nie było na
          świecie.Religie to wymyślili ludzie dla ludzi żeby korzyści czerpać i panować
          nad innymi,od dziecka zastraszac .Nic nikogo nie nauczył kościoł-dobroć trzeba
          mieć w rodzoną.Od klechów można się zlego nauczyć-to dranie i
          rozpustnicy.Jeżeli jest Pan Bóg to cały ten Watykanw piekło pochłonie.
          • Gość: Astra Re: Nie mam nic przeciwko kościołowi ale... IP: 194.146.248.* 29.12.04, 22:49
            A kysz temu "zginoł"
          • Gość: nocka Re: Nie mam nic przeciwko kościołowi ale... IP: *.tkdami.pl 30.12.04, 01:14
            ciemnota biedaku to ty chyba jesteś. Wróć do szkół!!!!!!!!!!
        • Gość: Sasiad Re: Nie mam nic przeciwko kościołowi ale... IP: *.aster.pl 30.12.04, 03:45
          Nie tylko wierni sie nie stosuja, ale nawet ci, co glosza te nauki z ambony.
    • juras_z_berlina Re: Nowy antykościelny film Bellocchio 28.12.04, 16:31
      Gość portalu: bodzio napisał(a):

"Bycie artystą to wielka sprawa , ale może by najpierw do psychiatry , niech
      też zarobi."

Od dawien dawna wiadomo, ze "artysci" maja cos z "kaflem", a to cos jest tym
      wieksze, im mizerniejszy talent "artysty" (no bo stres, klopoty z robieniem
      kasy, krytycy itd.)
      Z kolei Kosciol juz zawsze wyznawal zasade, ze: "Błogosławieni ubodzy w duchu,
      albowiem do nich należy królestwo niebieskie." (Mt 5,3) Niema sie wiec co
      podniecac biedakiem; Pan Bog jest nieco wiekszy niz ten matolek i na pewno sie
      na niego za jego duchowe ubostwo nie pogniewa...

Pozdro.
      Juras

• Gość: starski Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: 80.51.180.* 28.12.04, 17:02
        Bellocchio nie jest zadnym "matolkiem" ale jednym z najwybitniejszych wloskich
        rezyserow.Ma prawo do swobodnej wypowiedzi i wlasnej iterpretacji
        rzeczywistosci.Nie musicie sie z nim zgadzac. Wasze prawo.Moze zamiast obrazac
        lepiej dyskutowac...
        • Gość: ntu6736n35n Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 00:50
          Gość portalu: starski napisał(a):

> Bellocchio nie jest zadnym "matolkiem" ale jednym z najwybitniejszych wloskich
          > rezyserow.Ma prawo do swobodnej wypowiedzi i wlasnej iterpretacji
          > rzeczywistosci.Nie musicie sie z nim zgadzac. Wasze prawo.Moze zamiast obrazac
          > lepiej dyskutowac...

Dyskutować ? A z kim i o czym ? Daruj, ale cały ten news jest w 100% zbędny. Ot,
          po prostu oszołom z pianą na pysku zrobił jakiś tam film. Obchodzui to
          wszystkich jak zeszłoroczny śnieg. No, a jak już bęðzie na ekranach, ustali się,
          że za bardzo sobie sukinsyn pozwala, to się pójdzie i porzuca jajkami, a może i
          czymś cięższym. Nic szczególnego.

• Gość: oprymitywie [...] IP: *.mofnet.gov.pl 29.12.04, 12:44
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Agaton Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: 62.111.139.* 30.12.04, 05:51
        Nażłopałeś się taniego piwska zagryzając bockwurstem i wszystko ci się
        poplątało. Kościół to nie Pan Bóg, a Papież to nie Bóg Ojciec, ajk to usiłują
        wmówić polskiemu pospólstwu niedouczeni w tej materii księża. Jak jest tak
        dobrze jak mówisz, to dlaczego tyle w Polsce k......a i przekrętów i afer w
        których piersze skrzypce grają duchowni, a nawet spowiednicy arcybiskupów. No
        powiedz. A do tego mam pytanie, czy mieszkając w kosmopolitycznym Berlnie
        chodzisz na mszę?. Jeśli tak, to napisz gdzie,może się spotkamy.
        • Gość: Bolo Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.04, 05:55
          A co powiesz na temat ilosci afer naszy rodzimych ateistow z SLD i jeszcze za
          komuny z PZPR? Wyglada na to ze ateisci w tym sa nie do pokonania!
          • Gość: Agaton Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: 62.111.139.* 30.12.04, 06:44
            Masz rację, ale mieli dobrych nauczycieli w sutannach. Komunizm to wymysł lub
            wynalaze ostatnich 150 ;at, a K. kat. ma historię liczącą 2 tysiące lat i
            wystarczy poczytać jak się zachowywał i jak rabował także w Wielki Piątek
            (patrz Norman Davies: Boże Igrzysko, notatka o biskupie płockim). Amen
    • Gość: jano Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.proxy.aol.com 28.12.04, 17:43
      we wloszech jest duzo komunistow i zboczencow,ktorzy zawsze pluja na kosciol!!!
      to samo jest w polsce!!!!!jego filmow nikt nie oglada!!!
    • Gość: sdgt45h3w4h Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 00:48
      Gość portalu: bodzio napisał(a):

> temu panu troche się poplątało .Przecież nie jestem NIKT .Może tylko ja
      > chodzę do kościoła , to w takim razie nie jestem NIKT .Bycie artystą to
      > wielka sprawa , ale może by najpierw do psychiatry , niech też zarobi .

Bodzio, daj na luz. Pan artycha po prostu jak stara baba "zamawia", to znaczy
      konkretnie zaględza rzeczywistość. Pewnie mu jakoś z tym lepiej.

Nie będę już nawet pytał, po co Wybiórcza pisze w ogóle o tym beztalenciu - to
      by bylo pytanie retoryczne.

• Gość: Przemo Skoro Bellocchio jest takim 'odwaznym' artysta... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 10:18
        Skoro Bellocchio jest takim rzekomo wielkim,wybitnym i odwaznym artysta, to
        moze niech nakreci film krytykujacy judaizm,islam czy polityczna poprawnosc.
        Wszyscy wiemy,ze tego nie zrobi, bo Kosciol mozna krytykowac,wrecz
        szkalowac,bez praktycznie zadnych konsekwencji. W 'postepowych' kregach
        pseudointelektualistow w dobrym tonie jest tworzenie paszkwili nt.Kosciola i w
        ogole chrzescijanstwa. Pan Bellocchio jest przykladem takiego czlowieka. Coz,
        wolno mu tworzyc takie 'dziela'. Na szczescie,nie ma przymusu ogladania.
        • Gość: misio Re: Skoro Bellocchio jest takim 'odwaznym' artyst IP: *.mostwanted.pl / *.mostwanted.pl 29.12.04, 15:59
          a gdyby nakrecil film antyzydowski, to powiedzialbys ze nie ma prawa o tym
          mowic, bo nie jest Zydem. A jesli antyislamski, to moze tez nie mailby prawa
          sie wypowiedziec jako niewierny. Nakrecil film o tym wsrod czego wyrosl i czego
          siegaja jego korzenie. I ma do tego prawo. Kropka.
        • Gość: andrzej (kanada) Re: Skoro Bellocchio jest takim 'odwaznym' artyst IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 30.12.04, 01:44
          Zgadzam sie z panem, ze tylko po chrzescijanskiej religii wolno sobie "jezdzic"
          Ostatnio w Holandii JEDEN cos powiedzial na Islam, a gdy cos na Judaizm to
          antysemitizm
    • Gość: Jaś Czy to forum Radia Maryja IP: 213.76.146.* 29.12.04, 10:25
      Ojej, ojej jak ładnie bronicie. A to się Ojciec Dyrektor ucieszy
    • Gość: Święty Znowu antykościelny..ale nuda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:40
      • Gość: Antyk Re: Znowu antykościelny..ale nuda! IP: *.petrus.com.pl 29.12.04, 11:09
        Italia to nie Polska....na calym zachodzie w kosciolach pustki
    • Gość: Hary Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.12.04, 11:13
      Oto skutki jak w głowie zamiast mózgu ma się galaretę ideologiczną. Życzę temu
      typkowi przeżycia obozu koncentracyjnego lub pobytu na Syberii - może (ale
      tylko może) by zmądrzał. Tacy kretyni udający artystów nasączają mózgi młodych
      idiotyzmami i pseudo wolnością - zobaczymy za kilkadziesiąt lat do czego to
      doprowadzi ten ogłupiały zachód.
      • Gość: remus Haremu i pozostałym ciemnogrodzianom z IP: 81.210.69.* 29.12.04, 12:23
        Polski i przebywającym w świecie: po prostu nie chcemy aby znowu
        jakiś "mędrzec" zasiadający na sedia gestatoria zarządził, że transfuzje krwi
        są be (a tak było tylko katole się nie chcą do tego przyznać albo w tępocie
        swej nie wiedzą o tym). Jednym się podoba "Pasja" innym się podobają filmy
        Bellocchia. Jak się młoty nie nauczycie, że żyjecie w świecie pełnym
        różnorodności to nie dziwcie się, że reakcje ludzi na łopatologię w waszym
        stylu są pełne niechęci (delikatnie mówiąc). Faktem jest, że każda religia jest
        a priori fundamentalistyczna. Tylko bądźcie fundamentalistami wobec swoich
        grzechów a nie wobec innych. W przeciwnym razie będzie niczym innym jak
        obłudnikami co znowu nie jest Wam obcą cechą. A co do przeżycia obozów
        koncentracyjnych: Hary, twoje wypociny to żałosny skowyt zidiociałego,
        zakompleksiałego facia pracującego w "edu" placówce. Straszne i śmieszne:
        możliwe tylko w Polsce i w USA - kolebce matołectwa (tam są red necks from
        Ohio, ten sam sort co ciemnogród i kołtuństwo w Polsce).
        • Gość: xyz Re: Haremu i pozostałym ciemnogrodzianom z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:31
          Remus, idź pierdzieć gdzie indziej.
          • Gość: remus xyz: ten niezawodny smak i styl: ciemnogrodzik IP: 81.210.69.* 29.12.04, 15:28
            ciemniuteńki z kołtunikiem dobrze wyhodowanym a pod tymi kołtunikiem głupota
            podszyta wiarą (bo przeca nie wiedzą)
        • Gość: kaisa Re: Haremu i pozostałym ciemnogrodzianom z IP: *.jgora.dialog.net.pl 29.12.04, 21:22
          To prawda co napisałeś. Jednym podoba się Pasja innym filmy Bellocchia. Z tego
          co napisali w artykule, w filmie p. B. chodzi o krytykowanie postaw katolików.
          Nie ma problemu, sami katolicy śmieją się z świętych babć siedzących w kościele
          i stukających "zdrowaśki", sami śmiejemy się z tego że wiara nie przekłada się
          na życie. Myślę, że to wielka tragedia. Pisanie o tym, że katolicy są głupi,
          żydzi są głupi, muzułmanie są głupi, itd. jest właśnie głupie. Nie można z
          zachowania jednego człowieka wyciągac wniosków co do całości. Pisanie o tępocie
          jednych czy drugich jest niegrzeczne.
          Pozdrawiam. Kasia
        • Gość: redhand from Iowa Re: Haremu i pozostałym ciemnogrodzianom z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 07:51
          Jak chcesz Remus dawac lekcje tolerancji to nie obrazaj ludzi z Ohio czy skadkolwiek
    • omen44 I co z tego że chodzisz do koscioła.... 29.12.04, 11:33
      skoro wogóle nie wynosisz tych pieknych nauk, których kosciół naucza.
      • Gość: aśka KOŚCIOŁOWI MÓWIMY NIE!!!!! IP: *.crowley.pl 29.12.04, 11:50
        • omen44 Re: KOŚCIOŁOWI MÓWIMY NIE!!!!! 29.12.04, 11:57
          droga Asiu! nie chce kosciołowi mówic nie, tylko chce odnowy wsród jego
          członków, którzy wszystkich innych traktują jak wrogów.
    • Gość: 678ds678ds6780sd Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:48
      Niestety. Widac wielu jest na forum matolow, ktorym kosciol zrobil wode z mozgu.
      Predzej czy pozniej i u nas koscioly opustoszeja szczegolnie, jak Papamobile
      odejdzie do Krainy Wielkich Lowow.
    • Gość: zbik Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.lns1.mel2.internode.on.net 29.12.04, 12:28
      Trzeba to wykorzystac na wzrost kosciola, naszej sily,boja sie nas.
      Zawojujemy swiat miloscia.
      • Gość: misio Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.mostwanted.pl / *.mostwanted.pl 29.12.04, 16:05
        a coz to za pokretna idea. Mieszasz 2 porzadki: milosc i wojne. Juz PAwel z
        Tarsu mowil zdaje sie, ze milosc cierpliwa jest i niczego w zamian nie chce. A
        Nazarenczyk zdaje sie nauczal, ze trzeba nadstawiac 2 policzek. I jak to
        pogodzic z wojowaniem?
    • Gość: fs a ja widziałem film "czas religii" IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 14:25
      chyba w przeciwieństwie do większości wypowiadającej się na tym forum.
      to bardzo dobry film i, co chyba najważniejsze, nie taki znowu antykościelny.
      Bellocchio pokazuje po prostu paradoks Kościoła w dzisiejszych czasach
      nastawionych na konsumpcje, uzależnionych od mediów. Nie skreślajcie gościa
      tylko z powodu głupiej notatki GW
      • Gość: misio Re: a ja widziałem film "czas religii" IP: *.mostwanted.pl / *.mostwanted.pl 29.12.04, 16:07
        czlowieku, nie za takie rzeczy i wyrazy skreslali i kopali ludzi. Takie forum
        pokazuje poziom dyskusji w naszym cudownym kraju. Wiadomo, ze jak antykoscielny
        napisali, to trzeba bronic pozycji ideologicznej, nie baczac na merytoryke i
        sens.
    • Gość: nikt Jestem nikt IP: *.zywiec.plusnet.pl 29.12.04, 14:30
      a ja jestem nikt ponieważ co tydzień jestem w Kościele na Eucharystii. Pan Bello
      cos sie zanadto zagalopował
      • Gość: misio Re: Jestem nikt IP: *.mostwanted.pl / *.mostwanted.pl 29.12.04, 16:09
        Ty masz prawo do swojej eucharystii. A Pan Bellochio do swobody wypowiedzi
        artystycznej. Tylko mi nie mow, ze obrazil Twoje uczucia, bo filmu na pewno nie
        widziales.
        • Gość: twoj aniol stroz Re: Jestem nikt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 07:59
          Misiu, przeczytaj jeszcze raz, tylko powoli tresc listu do ktorego sie odnosisz.
          Nie jest trudny.
          Jak sie postarasz to go zrozumiesz i nie bedziesz pisal nie na temat
    • Gość: NEEO Jakie to modne teraz być antykatolicki, anty.... IP: *.netis.net.pl 29.12.04, 16:06
      anty koscielny , anty amerykanski.....co za szczęscie że ja zawsze byłem w
      poprzek większosci. Kiedys sie opamietacie, wiem otym, wszystkie mody
      przemijają i życze wam , tak zwani politycznie poprawni, zeby nie było za
      późno......
      • Gość: misio Re: Jakie to modne teraz być antykatolicki, anty. IP: *.mostwanted.pl / *.mostwanted.pl 29.12.04, 16:12
        czyli jestes anty-anty jak dobrze rozumiem, wiec prokoscielny, proamerykanski
        ale z pewnascia juz antygejowski itd. Pisze to zeby pokazac jak zgube bywaja
        szufladki i latwe podzialy.
        • Gość: NEEO Re: Jakie to modne teraz być antykatolicki, anty. IP: *.netis.net.pl 29.12.04, 16:15
          Zapewne, napewno nie poprawny politycznie......
        • Gość: gosc. Re: Jakie to modne teraz być antykatolicki, anty. IP: 212.160.138.* 30.12.04, 09:43
          > czyli jestes anty-anty jak dobrze rozumiem, wiec prokoscielny, proamerykanski
          > ale z pewnascia juz antygejowski itd. Pisze to zeby pokazac jak zgube bywaja
          > szufladki i latwe podzialy.

latwy podzial na dwie strony- pro i anty. ach te metafizyczne nalecialosci.
          jezeli chodzi o kosciol, to ja nie jestem ani pro, ani anty.
          chociaz moze troszke sklaniam sie ku temu drugiemu, ale na pewno nie z piana na
          ustach.
    • Gość: arnold Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: 217.144.243.* 29.12.04, 18:29
      Prawdziwa cnota krytyki sie nie boi, a ja nie wierze, ze film ten wejdzie do
      polskich kin. znowu stana murem "babcie koscielne" i inni obroncy wiary, ktorzy
      beda lezec krzyzem przed kasa biletowa.
    • Gość: kangur068 Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 19:39
      niech wreszcie Kościół zacznie płacić podatki
      • amy4 Re: Nowy antykościelny film Bellocchio 29.12.04, 19:55
        też widziałam "czas religii". Nuda i tyle. a czas moherowych komandosek z
        rodziny Radia Maryja już chyba minął.;-) więc nie ma się co podniecać... swoją
        drogą ciekawi mnie ta nowa perwersja z leżeniem na zimnej posadzce podczas
        ślubów he,he. chyba będę musiała się wybrać do kościoła, co by zobaczyć te
        praktyki...;-)
    • Gość: Strzelec Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 29.12.04, 20:34
      Dobrze, niech ci będzie - jesteś JEDYNY
    • Gość: Bartek Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.12.04, 22:36
      Filmu jeszcze nie widziałem, ale postaram się obejrzeć. Nie mogę się jednak
      zgodzić z reżyserem, że Seminaria "świecą pustkami". Podejrzewam, że jego opinia
      uwzględnia sytuację na zachodzie Europy, w Polsce nie jest tak źle. Wiem co
      mówię bo sam jestem klerykiem i jestem przekonany, że mimo wszystko reali, o
      których mówi Bellocchio w swoich filmach, są dalekie od rzeczywistości.
    • Gość: aaa Sekta Rz.-Kat. (krótka uwaga) IP: *.crowley.pl 30.12.04, 03:03
      Tzw. Kosciol Rz.-Kat. (KRK) jest organizacją o charakterze socjalno-politycznym
      i fałszywym kościołem. Jest też upadłą sektą której główny guru (tzw. papież)
      uzurpuje sobie nieomylność w sprawach doktryny (co jest idiotyczne i łatwe do
      wykazania, że te różne "ojceświęte" wcale nie są nieomylne). Jest tak wiele
      rzeczy poprzekręcanych w KRK (w porównaniu do Biblii), że dosyć łatwo robić
      filmy i wytykać różne błędy, herezje i praktyki z piekła rodem. Ale ten
      prawdziwy kościól (jako kontynuacja z Nowego Testamentu) nadal istnieje i nie
      należy go mieszać z KRK. Ludzie wracajcie do Słowa Bożego!
    • Gość: zgnojona gawiedz [...] IP: *.client.comcast.net 30.12.04, 03:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Bolo Re: kosciol nalezy zlikwidowac IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.04, 05:47
        A co tobie kupi bilet do raju? Twoje "kulturalne" wyzwiska?
        Pieprzysz jak by wszyscy ksieza to pedofile. Tylko ,ze zapominasz ,ze zboczency
        sa w kazdej organizacji (czy to religijnej, czy swieckiej) i na cale szczescie
        sa wyjatki a nie wiekszosc.
    • Gość: Awatar Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: 62.111.139.* 30.12.04, 05:45
      To ładnie dzieciaku, że do kościółka bieżysz. Mnie to mało zajmuje. Minie
      interesuje czy wierzysz w Pana Boga i czy na codzień żyjesz według jJego
      przykazań. Bo samo chodzenie do kościoła, to tylko pozór religijności.
      • Gość: Bolo Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.04, 05:51
        To fakt ,ze wiele kanali tez chodzi do kosciola.
        Lecz rowniez jest faktem ,ze jeszcze wiecej kanali nie chodzi do kosciola.
        O ilu napadach na kantory lub rozbojach slyszales popelnionych przez babcie z
        kolka rozancowego? Jak chore moze byc spoleczenstwo ateistyczne, wystarczy
        poczytac statystyki z Rosji.
        • Gość: Awatar Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: 62.111.139.* 30.12.04, 05:59
          To prawda, ale też prawdą jest że w Ameryce nie jest lepiej. Dowodzą tego filmy
          puszczane w wposliej telewizji i opowieści polaków, którzy tam byli. A podobno
          Amerykanie to bardzo religijna Nacja. Mają nawet Prezydenta, co się chwali
          swoją religijnością. Moim zdaniem należy żyć zgodnie z wyznawaną wiarą, ale
          tego nie nauczysz się od duchownych. Bo oni swoją wiarę uprawiają za nasze
          pieniądze. W Polsce obecnie to nie jest powołanie, to jest dobry zawód, z
          pewnym szmalem, bez krzty odpowiedzialności. jakoś zapomnieli o słowach
          Chrystusa: rozdajcie co macie i pódźcie za mną. Przeciwnie, są pazerni do
          granic niemożliwości ,pytanie po co?. Może mi odpowiesz. Tak powinni zyć jak
          głoszą od ołtarza, a jeśli tego nie robią to zwyczajnie oszukują.
          • Gość: Bolo Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.04, 06:09
            W Ameryce jest lepiej w stanach bardziej zdominowanych ludzmi wierzacymi.
            Wiekszosc morderstw w USA jest popelniana w wielkich metropoliach. A wielkie
            metropolie maja to do siebie ,ze ludzie maja w dupie ewangelie.
            Piszesz o pazernych Polskich ksiezach. Ilu jest takich 5%, 10%, 100%?
            Jak tak mozna uogolniac. Jezeli mnie w Polsce czy w Niemczech okradna to tez
            mam mowic ,ze wszyscy Polacy czy Niemcy to zlodzieje? Wszedzie sa czarne owce -
            niestety. Ludzie widza tylko ile ten ksiezula na tacy uzbieral. A ilu wie np.
            ile kosztuje utrzymanie kosciola? Ja jakos nie widze zbyt wielu ateistycznych
            organizacji pomagajacych ubogim, czy to w Polsce czy w krajach trzeciego swiata.
            Czyli jesli nie Kosciol i ludzie wirzacy to co? Moze gulagi jak w Chinach lub
            Korei Pln. sa lepsze dla ludzkosci?
        • Gość: bohemian rhapsody Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.05, 07:04
          Hey Bolo, pozdravy z Cech, ceske "spolecenstwo" je daleko vice atheisticke nez
          v jakekoliv zapadni zemi, nebudi Ti psat proc, ale jen mi rekni, o co vic je
          ceske "spolecenstwo chore" oproti polskemu... Jinak rad bych videl porovnani
          statistik o kriminalite, alkoholismu, korupci v nasich dvouch zemich - extreme
          atheistickych Cechach a extreme katolickemu Polsku...
    • Gość: Alibaba Re: Nowy antykościelny film Bellocchio IP: 62.111.139.* 30.12.04, 05:47
      To ładnie dzieciaku, że do kościółka bieżysz. Mnie to mało zajmuje. Mnie
      interesuje czy wierzysz w Pana Boga i czy na co dzień żyjesz według Jego
      przykazań. Bo samo chodzenie do kościoła, to tylko pozór religijności, tak jak
      pozorem ładu moralnego społeczeństwa jest kropienie wszystkiego przez
      duchownych..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka