Dodaj do ulubionych

W stronę morza

IP: 5.5.* / 80.58.38.* 12.01.05, 14:49
troche ciezko stwierdzic, czy Ramon byl naprawde tak pozytywnym czlowiekiem,
jak go przedstawia Amenabar - ale moze faktycznie byl. serdecznie polecam,
jesli lubicie sobie poplakac. przy okazji mozna sie tez, wbrew pozorom,
posmiac.
Obserwuj wątek
    • Gość: żyję_i_umrę Re: W stronę morza IP: *.chello.pl 15.01.05, 00:39
      to chyba mało istotne, czy Ramon był taki czy inny; skąd mamy wiedzieć? istotne
      jest raczej to, ze Amenabar zrobił piękny film, nie tylko poruszajacy
      najgłebsze struny, ale prowadzony obrazem, rozumnym i bystrym scenariuszem, z
      właściwymi przyprawami do budzenia emocji i i ich rozładowywania. Nie
      ukrywając, że rozładuja się one ostatecznie, na zawsze. Ale, jeśli chcecie
      tylko sie radować, nie wchodźcie - voi che entrate.
    • Gość: baca24 Re: W stronę morza IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 18.01.05, 16:53
      Nie ja jestem dawcą życia i nie mi je sobie odbierać
      • Gość: olgafur Warto sie zaglebic.... IP: 5.5.* / 80.58.47.* 21.01.05, 07:24
        Piekny i poruszajacy film, sklania ku refleksji i zadumie. Na prawde warto
        zobaczyc, nie tylko ze wzgledu na tematyke, emocje, czy urode zdjec, ale
        rowniez ze wzgledu na kapitalna gre Javiera Bardema. Dl amnie istotne jest to,
        ze ten film nie stara sie bynajmniej agitowac za eutanazje, ale pokazuje
        historie konkretnego czlowieka, jego walke o prawo wyboru, o godnosc. Goraco
        polecam!
    • suco Kto tłumaczy tytuły filmów?!!! 18.01.05, 22:22
      "Mar adentro" to żadne "w stronę morza" (Byłoby wtedy "Hacia el mar"). "Mar
      adentro" to coś w rodzaju "Ku głębi", czy "Na głębinach"...

Szlag człowieka trafia!!!
      • Gość: Novinka Re: Kto tłumaczy tytuły filmów?!!! IP: *.aster.pl 19.01.05, 23:46
        Suco, a czy widzialas(-les) film? Bo moze wtedy bys pojela(-jal), ze tytul
        jest calkiem adekwatny, mimo, ze nie jest to wierne tlumaczenie oryginalu. "Na
        glebinach" czy "Ku glebi" ? Nie wiem, czy taki tytul przyciagnalby polskiego
        widza.
        A swoja droga, odsylam do grupy "Heroes del silencio" - na swojej pierwszej
        plycie "El mar no cesa", maja swietna piosenke pt. "Mar adentro".
      • Gość: nena Re: Kto tłumaczy tytuły filmów?!!! IP: 5.5.* / 80.58.38.* 21.01.05, 11:51
        "mar adentro" mozna tez zrozumiec jako "hacia el mar", czyli w strone morza,
        albo "na otwartym morzu"
      • Gość: tlumacz Re: Kto tłumaczy tytuły filmów? ODP ODP ODP IP: *.fl.up.pt 01.02.05, 18:27
        tytuly fimow tlumacza tlumacze, jakbys nie wiedzial/a, co do znajomosci
        hiszpanskiego, gratuluje, co do przedstawioncyh propozycji , nie baredzo sie
        sklaniam jako zawodowy tlumacz.
        Pozdrawiam, i brnij na przod w translatorskich poszukiwaniach. T.
      • Gość: mysha Re: Kto tłumaczy tytuły filmów?!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 21:58
        Albo nawet "Morze w głębi" lub "w środku", bo przeciez bohater ma tylko
        wyobrazenie morza. tlumaczenia tytulow rzeczywiscie sa niejednokrotnie
        idiotyczne. ale nie skarzmy sie: w Portugalii i Brazylii "Psychozę" Hitchcocka
        nazwano "El hombre que era su madre" ("Czlowiek, ktory byl swoją matką")...
        • Gość: . a wcale nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:05
          w portugalii i brazylii uzywa sie portugalskiego a nie hiszpanskiego! a ten
          tytul ktory podales jest po hiszp wlasnie
    • il_siciliano Re: W stronę morza 22.01.05, 22:10
      Piękny film. Bardem - geniusz.
    • Gość: oglądająca HMM... IP: *.pronet.lublin.pl 24.01.05, 22:45
      Wlaśnie dzisiaj byłam na tym filmie. Zawalisty, chociaż z początku moze
      zniechęcić, ale warto wytrzymać do końca i zastanowić się na jego treścią.
      Zastanawiałam sie czy pójśc na ten film czy na "Klątwę" i chyba nie żałuję.Polecam!
      • Gość: Katie Re: piękny piękny IP: 212.160.172.* 25.01.05, 14:25
        Dawno nie widziałam tak dobrego filmu. Wzruszający i cieszący duszę. Również
        bardzo polecam! Genialny!
        • bebiak Re: piękny piękny 25.01.05, 17:37
          Ja ten film określam słowem: "piękny".
          W każdym calu i pod każdym względem doprawdy piękny.
    • Gość: Maciejka Re: W stronę morza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.05, 23:14
      Właśnie go obejrzałem. W moim przekonaniu ten film pokazuje nam, z czego należy
      cieszyć się najbardziej i że każdy w życiu ma cel do którego dąży - nie ważne
      jak długo zajmie mu ta droga - z pomocą przyjaciół ją osiągnie.
    • Gość: Ja Re: W stronę morza IP: 81.15.189.* 27.01.05, 19:38
      nuda nuda spadajcie ha
      • jasiek_natolin Re: W stronę morza 30.01.05, 12:09
        Zastanawiam się,co reżyserowi strzeliło do głowy,żeby ten film zilustrować tak
        siermiężną i sentymentalną muzyczką. Były tam momenty,że aż się prosiło,żeby to
        cisza zagrała. Ale nie - trzeba było koniecznie rzucić na uszy coś
        rozdzierającego serce,żeby wycisnąć z oczek kilka kropelek łez.
    • yawokim Re: W stronę morza 30.01.05, 22:49
      ckliwy filmik pod publiczke ale widoczki z galicji moga byc
      • kamea28 Re: W stronę morza 01.02.05, 19:11
        Film rzeczywiście piękny, ale troszkę za długi. Wydaje mi się, ze nieszczęśliwy
        ten facet to nie był - prawdziwe nieszczęście nie było tu pokazane. Film
        rzeczywiście obejrzeć należy i nie tylko - dyskusja też wskazana. Ja tylko
        zapytam - czy ktoś nas pyta, czy chcemy się urodzić?...
    • Gość: ola1schiz Re: W stronę morza IP: 80.48.96.* 14.02.05, 09:25
      niesamowity film!!! taki prawdziwy,realny......tak na prawde wszlkie pytania
      pozostawia bez odpowiedzi.jednak jedno jest pewne, nie mamy prawa ingerowac w
      cudze zycie(zycie swiadome),nie mamy prawa oceniac. generalnie bardzo polecam
      ten film.jest swietny!!!!!!
    • Gość: kkk Re: W stronę morza IP: 80.50.205.* 14.02.05, 19:04
      Nic nadzwyczajnego,nuda i schematy.Gdyby nie kontrowersyjny temat,przeszedłby
      bez echa,bo to słabiutki film jest.
    • Gość: Kasia W stronę morza IP: *.libre.retevision.es 03.04.05, 01:46
      Nie rozumiem polemiki na temat eutanazji w dyskusji o filmie, film jest
      doskonaly i jego tworca ma parawo byc subiektywny, widz nie musi sie zgadzac z
      przeslaniem.
      Niesamowita kreacja Javiera Bardema, kto mowi po hiszpansku i ogladal w wersji
      oryginalnej doceni to moze troche bardziej(charakter "gallego")
      Ah, "Mar adentro" tlumaczy sie doslownie "w glab morza".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka