trenejro7 20.05.05, 18:59 Jakie filmy skandynawskie warto zobaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaija Re: Kino skandynawskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.05.05, 00:28 Od klasyki zaczynając - parę Bergmanów :), jeszcze dalej sięgając - filmy Carla Dreyera, a z bliższych współczesności - na pewno warto (choćby po to, by wyrobić sobie zdanie na ten temat) filmy von Triera, Lukasa Moodysona, filmy Fina o dźwięcznym nazwisku Aki Kaurismaki, a z "pojedynczych" - Elling Pettera Naesa, Rozmowy kuchenne Benta Hamera, Wiarołomnych Liv Ullmann. No i jeszcze kino islandzkie - 101 Reykjavik Baltasara Kormakura i Noi Albinoi Dagura Kari :). Ogólnie mówiąc, Skandynawowie rządzą :D Odpowiedz Link Zgłoś
trenejro7 Re: Kino skandynawskie 22.05.05, 10:58 a jakies tytuły ze współczesnego kina norweskiego czy duńskiego? Poza.. Buddy i Ondskan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Kino skandynawskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.05.05, 23:45 Wszystko, co wymieniłam, prócz Dreyera i Bergmana :) Wszystkie są produkcjami współczesnymi i to jak najbardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Kino skandynawskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.05.05, 23:51 Pomijając oczywiście Islandię oraz Aki Kaurismakiego, Lukas Moodysson jest Szwedem, ale Duńczykiem w końcu jest Trier, a on dużo nakręcił i to nawet w ostatnich latach, Elling jest produkcji norweskiej, Historie kuchenne są szwedzko - norweskie. Odpowiedz Link Zgłoś
trenejro7 Re: Kino skandynawskie 23.05.05, 11:25 Thx. za info.. aczkolwiek te tytuly juz znalem.. widzialem juz wszystkie filmy Moodyssona - "Tylko razem" chyba najlepsze.. teraz szukam innych ciekawych filmow skandynawskich z tych mniej znanych w Polsce. Gdyby Ci sie jeszcze cos przypomnialo to daj znac.. Thx. Pozdro.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Kino skandynawskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.05.05, 23:43 Nie ma za co, trenejro;) Cieszę się, że ktoś też lubi filmy ze Skandynawii, a nie napycha sobie głowę sieczką made in Hollywood. Sama mam nadzieję, że ktoś podsunie coś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
trenejro7 Re: Kino skandynawskie 24.05.05, 13:07 Jest jeszcze taki szwedzi film "Włoski dla początkujących".. ponoc dobry ale jeszcze sam nie widzialem.. mam juz go i sie przymierzam.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaania Re: Kino skandynawskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:24 Polecam norweski film "Kumple", reż. Morten Tyldum. Odpowiedz Link Zgłoś
trenejro7 Re: Kino skandynawskie 24.05.05, 13:02 Thx za dobre chęci.. ale "Kumple" to właśnie "Buddy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tutajkinga Re: Kino skandynawskie 24.05.05, 15:16 heloo, cieszę się, że natrafiłam na zło, jakiś czas temu na kumpli. Polecam oba filmy, są bardzo różne, ale łączy je bliski naszemu sposób prezentacji swiata, spojrzenia na to, co sie dzieje wokolo oraz ten jezyk, choc dziwny to jednak wpadajacy w ucho, bedacy sam w sobie zagadką. ogladajac te filmy czułam, że są one adresowa właśnie do mnie, że jest w nich europejski duch kina. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amy4 Re: Kino skandynawskie 24.05.05, 16:27 dołączam jeszcze "Mifune" Jacobsena. super.;) Odpowiedz Link Zgłoś
trenejro7 Re: Kino skandynawskie 24.05.05, 16:48 dzieki.. dzięki.. czekam na kolejne propozycje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Kino skandynawskie IP: *.czestochowa.agora.pl 24.05.05, 19:03 Moim ulubionym szwedzkim filmem jest „Droga węża na skale” - reż. Bo Widerberg. Nie zapomnijamy, ze kino skandynawskie to także powszechnie znana „Uczta Babette” Gabirela Axela i fińskie filmy braci Aki i Miki Kaurismaeki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi Re: Kino skandynawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 20:12 "Włoski dla początkujących" warto obejrzeć, choć moim zdaniem mylnie reklamowany był jako komedia. Jest to w gruncie rzeczy dość smutny film. Warto polecić też drugi film reżyserki "Włoskiego..." - "Wilbur chce się zabić". Osobiście uważam, że jest dużo ciekawszy od poprzednika. Z innych skandynawskich filmów ostatnimi czasy obejrzałam "101 Reykjavik" (bardzo warto!), "Elling" (przyjemny, ale bez rewelacji) i po raz pierwszy dopiero teraz "Fanny i Aleksander" (piękny!). Jeśli mowa o filmach von Triera, to dawno temu "Przełamując fale" poraził mnie na tyle, że po latach nie miałabym odwagi do niego wrócić. Tak prawdziwa wydawała się historia w nim pokazana. Dla odmiany - "Tańcząc w ciemnościach" nie zachwycił mnie specjalnie, wydarzenia w filmie nie poruszyły ani trochę. Podobała mi się za to forma, ciekawa zabawa konwencjami (elementy musicalowe), intrygujące zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Kino skandynawskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.05.05, 23:41 Tańcząc w ciemnościach to kpina z widzów i świadome ośmieszenie własnej konwencji, taka autoparodia, tymczasem wiele osób traktuje ją niezwykle serio i niemalże łka w ostatniej scenie... :) A Włoski dla początkujących też mi się podobał. Natomiast Kumple mnie rozczarowali, taka sobie historyjka...Ellinga stawiam znacznie wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
lusiazet Re: Kino skandynawskie 25.05.05, 02:47 Z tego, co ostatnio na ekranach: Zło, Noi Albinoi, Opowieści kuchenne. Kolejność wcale nie dowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kino skandynawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:26 Dorzuciłabym duńską "Rekonstrukcję" Christoffera Boe - dzieło intrygujące , przewrotne, pięknie sfotografowane, z klimatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Kino skandynawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 20:10 Zadam pytanie. Czy kino skandynawskie dostepne jest w sieci (wiecie o co chodzi), bo z tego co wiem to niestety istnieje sama szmira.Napiszcie coś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Kino skandynawskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:06 Szmira?W sieci jest dostepnych poprzez system wymiany p2p naprawde cala masa filmow z polozeniem nacisku na kino wysokich lotow.W tym oczywiscie kino skandynawskie jest dostepne w pelnym zakresie.Ostatnio znalazlem nawet film, ktory niegdys ogladalem w kinie pt. "Otwarte serca" obraz nakrecony w stylu dogmy z naprawde przeswietnymi kreacjami aktorskimi oraz poruszajaca fabula.Wystarczy jedynie poszukac, ale tego juz nikt za Ciebie nei zrobi.Podstawowa zasada obowiazujaca w zyciu a wiec i w swiecie filmu "umiesz liczyc, licz na siebie". Odpowiedz Link Zgłoś
trenejro7 Re: Kino skandynawskie 27.05.05, 09:44 .. w sieci jest wszystko.. poki co nie mam zadnego problemu ze znalezieniem jakiejkolwiek pozycji z kina skandynawskiego i nie tylko.. Pozdro.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tibbi Re: Kino skandynawskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:59 "Elling" "Noi Albinoi" "Przełamując fale" Wszystkie cudne - zgadzam się w 100%, że "przełąmując fale" poraża!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dziaadek Re: Kino skandynawskie 28.05.05, 16:01 tez jestem wielka fanka kina skandynawskiego. Pare lat temu odkrylam kino islandzkie, kaurismaki oraz moodyssona. Odswiezam sobie tez Bergmana. Ale the best to bez wachania jest dla mnie Lars von Trier. Geniusz ! Przegapilam tylko Wloski dla poczatkujacych i niestety nigdzie nie moge tego filmu znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
kraciak Re: Kino skandynawskie 29.05.05, 00:13 Spójrz np. na tę aukcję, jest też kilka innych z tym samym filmem, ale tu, widzę, że najtaniej (od razu mówię, że to nie moja ;-)): allegro.pl/show_item.php?item=52611678 Film bardzo fajny, kręciła go kobieta, co też jest duzym plusem, kino zaczyna się feminizowac i tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziaadek Re: Kino skandynawskie rzadzi !!! IP: *.fbx.proxad.net 03.06.05, 16:07 Dzieki Kraciaku za link (dawno tu nie zagladalam) ale w miedzyczasie udalo mi sie znalezc "Wloski dla poczatkujacych" po francusku. Jezu jak sie ciesze!!! Naprawde jestem wielka fanka kina skandynawskiego i nie tylko ...(europejskiego w szczegolnosci) Czytam tu jeszcze o jakichs nieznanych mi "Piesniach z drugiego pietra" Roya Anderssona. No coz bede miala zajecie na najblizsze dni, znalezc gdzies ten film. Ale ja to lubie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
klee "Pieśni z drugiego piętra" Roy'a Anderssona 29.05.05, 13:25 www.filmweb.pl/Film?id=31407 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: "Pieśni z drugiego piętra" Roy'a Anderssona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:58 dołaczam się do grona miłośników filmów skandynawskich;) mój ulubiony to właśnie "Włoski dla początkujących" ale jestmnóstwo innych, które mi si spodobąły,zaciekawiły, zachwyciły. Większość z ich już wymieniliście więc nie będę się powtarzać;) dodałabym jeszcze tylko: "Człowieka bez przeszłości" (A. Kaurismaki) i szwedzki film "Four shades of brown" (Fyra nyanser av bruns)(T.Alfredson), tego filmu nasze kina ie wyświetlały ale w zeszłym roku był pokaz na ENH w Cieszynie ogólnie - uwielbiam skandynawskie klimaty i też czekam na inne tytuły filmów z tych krajów aha przypomniałc mi się jeszcze film Lilja 4-ever (skandynawski w całej pełni, pomimo tego, że mówią w nim po rosyjsku;) Odpowiedz Link Zgłoś
trenejro7 Re: Kino skandynawskie 05.06.05, 12:47 ..jest jeszcze słynny Gang Olsena :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Kino skandynawskie 06.06.05, 21:41 A ja ogromnie polecam "Festen", trzyma w takim dziwnym napieciu jak malo ktory film, cos siedzi w gardle i wcale nie chce puscic... Widzialam tez w Londynie sztuke na podstawie tego filmu i choc dobra, to do filmu bylo jej daleko. Odpowiedz Link Zgłoś