magdalene76 22.12.05, 18:33 Czy tez beda posadzone o szatanstwo tak jak Harry Potter??? Poczekajmy kilka dni na komentarze z Beretowa hihihih Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ed_wood Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.jutra.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:44 Raczej nie. "Opowieści z Narni" są mocno prochrześcijańskie, w Stanach organizowane są specjalne wycieczki z kościolów na seanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniabar Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.chello.pl 22.12.05, 20:46 W Polsce byłu pokazy przedpremierowe, na ktere byli zaproszeni nauczyciele, katecheci, dyrektorzy szkół. Książki nie czytałam, ale z forum "Wychowanie w wierze" (Dziecko) wiem, ze jest ona czytana 7 letnim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmara Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 82.102.37.* 23.12.05, 16:05 ksiazka jest super.polecam nie tylko siedmiolatkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narnia Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.sympatico.ca 23.12.05, 17:22 "Opowiesci z Narni" to nie jedna ksiazka tylko cykl ksiazek. Protesty z pewnoscia sie znajda bo przeciez czarownica, gadajace zwierzeta..... Ludzie juz teraz doszukuja sie dziwactw w jakimkolwiek produkcie dla dzieciakow gdzie jest odrobina czarow.Obled.Ksiazki polecam sa bardzo fajnie napisane.Przynajmniej w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:10 informuję uprzejmie, że przedstawiciele Kościoła Katolickiego już od dawna wypowiadają się na temat Kronik Narnii pochlebnie. KK to instytucja, która, wbrew powszechnej, urbanowsko-eseldowskiej opinii, potrafi docenić dobrą literaturę, przekazującą wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narnia Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.sympatico.ca 27.12.05, 01:59 A ja wcale nie twierdzilam ze protesty bede ze strony przedstawicieli KK.Ale z pewnoscia protesty sie znajda.Ja juz znam tez opinie ze Kubusia Puchatka powinno sie zakazac bo jakies zaburzenia psychiczne wykazuje od ciaglego stukania glowka o schody jak go Krzysio ciagnie za noge.Wiec to tylko kwestia czasu jak sie jacys spece odezwa ze "Opowiesci z Narni" nalezy natychmiast zakazac. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 03.01.06, 17:14 tylko że ten osąd spowoduje wciągnięcie filmu w machinę i machinacje ideologiczno-polityczne i pseudokatolickie. a nie po to chcę chodzić na film żeby mu etykietki naklejano a ja patrzyłbym na ekran przez te etykietki!! Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 07.01.06, 07:31 Ogladalem film z dwa tygodnie temu, efekty calkiem przyjemne a i sama fabula nie taka glupia (niemniej jednak, kolalata sie mysl o 'Krolowej Sniegu' caly czas). Ksiazki nie czytalem, wiec nie wiem. Ale naprawde, nie wiem dlaczego ten tytul jest tak pro katolicki?!? Film ogladalem w oosa, wiec moze nie zrozumialem jakichs powiazan z Bogiem.... Ktos moze wytlumaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalene76 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 22.12.05, 21:44 Ed, no ja wiem ze ten film jest OK widzialam go wlasnie tu w usa, ale z babciami beretowymi nigdy nie wiadomo heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan K. Tolerancja lewactwa IP: *.asm.bellsouth.net 25.12.05, 00:08 A co Pani przeszkadzają osoby o innym sposobie ubierania się? Lewactwo jak nie strzeli w tył głowy, to przynajmniej opluje. Tak wygląda tolerancja z lewej strony... Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: Tolerancja lewactwa IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:12 pani najwyraźniej należy do towarzystwa, którego hobby jest krążenie po internecie i opluwanie Kościoła. Ciekawe, czy często bywa na onecie.. życzę Pani na święta więcej obiektywizmu i własnego zdania. To cenne dary, mało kto je w nowoczesnym polskim społeczeństwie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Tolerancja lewactwa 03.01.06, 17:14 ale głupota i głupek przy okazji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Tolerancja lewactwa IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:16 Twój komentarz za to jest światły jak jasna cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 21:20 "Lew, czarownica i stara"?? :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Z tej trylogi wybrałbym się jedynie na "starą" ;) IP: *.zanet.pl / 217.153.211.* 22.12.05, 21:26 Wydaje się najciekawsza :P Odpowiedz Link Zgłoś
gotrek Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 22.12.05, 22:13 Stara, ale jara. W końcu to czarownica. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nalsa Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.chello.pl 22.12.05, 23:23 A nie szafa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 23:43 Ateistka jestem, ksiazke kocham, a motywow chrzescijanskich sie nigdy nie doszukalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 85.219.243.* 23.12.05, 00:06 Zabicie i zmartwychwstanie Aslana to aż się rzuca w oczy analogia do najsłynniejszego ukrzyżowania... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajja Właściwie to chodzi o co innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 10:45 Nie chodzi o to, że umarł, a potem ożył. Raczej o to, że zdecydował się umrzeć, aby ocalić człowieka - chłopca, który za garść cukierków zaprzedał się czarownicy. Gdy ona chce go zabić, jako należny sobie łup. Aslan idzie do niej i stawia sprawę jasno - " czego chcesz za życie tego chłopca?" czarownica odpowiada, że życia Aslana. Aslan umiera - spętany, ogolony ze swego wspaniałego futra, złożony na pradawnej skale - stole - zadźgany przez Czarownicę. Umiera sponiewierany. Chłopiec jest wolny. W nocy zaś Aslan zostaje wskrzeszony - za sprawą pradawnego prawa: Kto życie swoje sam oddaje za kogoś, zostaje mu one zwrócone. Czytałam Narnię dobrych parę lat temu. Więc jeśli niechcący coś przekręciłam - to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan K. to nie cukierki... IP: *.asm.bellsouth.net 25.12.05, 00:10 Edmund zdradził rodzeństwo i fauna nie za "garść cukierów" jak Pani kajja napisała, ale za Turkish Delights, po polsku chyba rachatłukum (tak to pamiętam z dawnych lat przez II Wojną Światową z Drohobycza). Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: to nie cukierki... IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 21:58 według tłumaczenia Andrzeja Polkowskiego było to ptasie mleczko. Warto dodać, że zaczarowane, to w pewien sposób (choć nie do końca) Edmunda usprawiedliwia :) Ogólnie wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy były to cukierki, czekoladki czy coś innego, liczy się co symbolizują - pokusa. Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: to nie cukierki... 07.01.06, 07:43 Ale dla mnie nadal nie ma to (to = zabicie Aslana) powiazania z Biblia i zabiciem (ukrzyzowaniem) Chrystusa. Jak wspomnialem wyzej, ksiazki nie czytalem, ale w filmie, gdy Aslan cudownie wraca zza grobu, oznajmia siostrom, ze wiedzma chyba zapomniala o podstawowej zasadzie kamiennego stolu: ze kto zycie za zdrajce oddaje, tego nawet smierc nie moze utrzymac po swojej stronie (mniej wiecej). Czyli Aslan dobrze wiedzial, ze wroci do zywych, ZYWYCH, i nawet bedzie w stanie przekrecic szale bitwy na swoja korzysc (przywolujac do zycia te zamrozone (?) figury - swoja droga -> czemu nie 'chuchnal' na nie wczesniej?!?!) Chrystus umarl za nas, wrocil trzy dni pozniej (nie nastepnego ranka) i wniebowstapil tak gdzies jakos. A Aslan najwyrazniej zostal w swoim swiecie zdrowy i hepi (i odszedl w dal, wsrod szumu fal). Nie widze powiazania z Biblia w dalszym ciagu. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: to nie cukierki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 17:49 to że Chrystus zmartwychwstał po 3, a Aslan po dniu, to chyba nie ma większego znaczenia:) A czy Aslan pozostał w Narnii? przecież odszedł... choć nie wiem czy do końca można to utożsamiać z wniebowstąpieniem. poza tym Aslan umiera za Edmunda... Edmund uosabia grzesznego czlowieka. dlaczego Aslan nie ożywił kamiennych figur? ciekawe, bo czasem ludzie się zastanawiają, dlaczego Chrystus 'dał' się ukrzyzować i nie walczył, skoro był Bogiem. odpowiem słowami Aslana: it must be done:) tak czy inaczej, do lepszego zrozumienia przekazu opowieści trzeba by przeczytać cały cykl, a szczególnie Podróż wędrowca do świtu, Siostrzeńca czarodzieja i Ostatnią bitwę. Po lekturze całości nie można już chyba zaprzeczyć istnieniu chrześcijańskich nawiązań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.05, 01:00 uwielbialem czytac te ksiazki jakies 15 lat temu. Oczywiscie rozniwez nie doszukalem sie zadnych analogii. Moze malo domyslny jestem... A co do lwa Aslana, to tez nie znalazlem wowczas nawiazan do chrzescijanstwa w zwiazku z "zmartwychwstaniem". Tak samo nie pokojarzylem zmartwychwstania w Matrixie, kiedy glowna bohaterka spada z wiezowca i ginie, po czym odzywa... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 23.12.05, 09:01 Kiedy ktos pial z zachwytu jaki to wspanialy jest Harry Potter i jaka to fajna ksiazka dla dziecka, dawalem za przyklad zawsze ksiazki Lewisa. Tez je czytalem, tez jakies 15 la temu :) Do tej pory cala seria stoi na poleczce... Zobaczymy jak im wyszlo i poczekamy na kolejne odslony. A moze wznowia druk polskiego wydania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.icpnet.pl 23.12.05, 09:26 Wznowili, wystarczy przejść się do księgarni, leżą tego tony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:13 wznowili już parę lat temu :) a teraz przed filmem oczywiście produkcja się nasiliła, jak zawsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
send_me Nie doszukałam? 23.12.05, 20:05 Może to kwestia ignorancji a nie ateizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: Nie doszukałam? IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:00 każdy widzi to, co chce widzieć. Jednak obecności motywów chrześcijańskich zaprzeczyć nie można, jako że sam Lewis nigdy się z nimi nie krył. Książki napisał niedługo po nawróceniu, więc nie dziwi, a może wręcz zachwycać sposób w jaki "przemycił" nawiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Proponuję więcej tolerancji dla ateistki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:11 zgodnie z poetyką "Opowieści z Narnii". OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: Proponuję więcej tolerancji dla ateistki IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:18 przecież nikt jej nie gnębi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek To poczytaj sobie Ewangelię. Ale uwaznie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:07 Gość portalu: ... napisał(a): > Ateistka jestem, ksiazke kocham, a motywow chrzescijanskich sie nigdy nie > doszukalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAUL Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.acn.waw.pl 23.12.05, 00:10 ....na ekrany wejdą "Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara".... hahah stara rura albo stara jędza kto tu moderuje te newsy sam jesteś chłopie stara... mimo wszystko Marry Ci Xmas :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ciekawe dosyc tylko ze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 10:45 sam autor WYRAZNIE mowi o swoim nawroceniu na chrzescijanstwo :) I o swoich dyskusjach miedzy innymi z Tolkienem. Wiec moze nikt nie bedzie satanizmu sie doszukiwal juz w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Ciekawe dosyc tylko ze... 23.12.05, 11:06 Niestety prawdziwe oszolomy znajduja satanizm nawet w niektorych tlumaczeniach Pisma Sw., a juz Tolkien byl wielokrotnie oskarzany o herezje, zwlaszcza przez ortodoksyjnych amerykanskich protestantow. Wiec i Lewis, ktorego zreszta Tolkien doprowadzil do katolicyzmu, nie uniknal takich oskarzen. Ale dzis chyba wazniejsze, czy Lewis trafi do mlodych czytelnikow./widzow. Obawiam sie, ze to, co w nim najatrakcyjniejsze ("swiat basni za progiem normalnego zycia"), wyeksploatowala juz w ciekawszej dla dzisiejszego czytelnika formie p. Rowling. Z Harrym Potterem Narnia nie wygra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiar Re: Ciekawe dosyc tylko ze... IP: *.vicom.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 15:06 >Wiec i Lewis, ktorego zreszta > Tolkien doprowadzil do katolicyzmu, nie uniknal takich oskarzen. Lewis bynajmniej nie był katolikiem, tylko anglikaninem (to tak na marginesie); z resztą uwag się zgadzam :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Urodzil sie jako anglikanin, ale po nawroceniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:13 przeszedl na katolicyzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: Ciekawe dosyc tylko ze... IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:01 nie wygra, bo nowoczesne społeczeństwo nie szuka wartości, wartości są niemodne... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja2asia Re: Ciekawe dosyc tylko ze... 05.01.06, 01:27 moim zdaniem zawsze wygrywa... ksiazki o Harrym Potter nie mają w sobie tej magii co Narnia. ani książki, a już na pewno nie ich adaptacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 193.128.157.* 23.12.05, 11:49 Ogladalem, nudne, przewidywalne, nijakie, moj syn powiedzial to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaha Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.05, 12:05 Jak biedactwo, czyli swoje dziecko wychowujesz tylko na spidermenie (przewidywalny do n-tej potegi) batmanie (tak samo jak spiedermen) matrixie (wynudziłam się) to sie nie dziw, ze Narnia bedzie mu się wydawać banalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seven Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 13:07 jak mozna porownywac matrix (najlepszy film sf konca xx wieku) z jakimis komiksami o spidermanach, batmanach i innych -man'ach. to ze ty sie wynudzilas nie znaczy, ze trzeba ten film sprowadzac na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yls Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.lodz.msk.pl 26.12.05, 13:03 Gość portalu: seven napisał(a): > jak mozna porownywac matrix (najlepszy film sf konca xx wieku) z jakimis komiks > ami o > spidermanach, batmanach i innych -man'ach. to ze ty sie wynudzilas nie znaczy, > ze trzeba ten > film sprowadzac na dno. Ale żeś seven pojechał (btw seven to twój wiek??)Ten gniot Matrix najepszym filmem s-f końca XX wieku?? Ale co do jednego to muszę się z tobą zgodzić, Matrixa nie trzeba sprowadzać na dno, on już tam jest. Co do Narnii to pożyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:15 jeżeli mówisz o I części Matrixa, to zgoda, nie była najgorsza. Jeżeli mowa o wszystkich, to wybacz, żal mi Cię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 23.12.05, 15:54 nie wychowuje go na spidermanie i batmanie, Narnia ma dobre reklamy,(nie wiem jak w Polsce) ale na tym sie konczy zobaczysz - potwierdzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trrr Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.aber.ac.uk / *.aber.ac.uk 23.12.05, 20:44 Zgadzam sie z opinia ze sa nudne (nie fabula, sposob jej przedstawienia). To takie LOTR - wannabe ktory nie do konca im wyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:14 a czytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaha Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.05, 12:02 Książka mojego dziecinstwa.... DLATEGO NIECIERPLIWIE CZEKAM :D Odpowiedz Link Zgłoś
in_di_ra Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 23.12.05, 13:06 Ksiązke przeczytałam w wieku 6 lat, potem znow i znow i znow i znow i teraz mam prawie 20 i czytam do poduszki, a cała seria stoi na honorowym miejscu na połce:)Nie moge sie doczekac pojscia do kina. Jest znacznie lepsza niz Harry POtter, którego swoja droga tez uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 23.12.05, 15:57 aaa - to wszystko wyjasnia, bo moj syn sie wychowywal (nadal sie wychowuje) na Pagaczewskim, Nienackim i duzej ilosci innych, niemniej ksiazki te posiadaja jakas akcje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed błąd ortograficzny w tytule filmu IP: 212.69.71.* 23.12.05, 13:32 "Opowieści z Narni" pisze się prze jedno -i, tka jak pustyni, bani itp., a nie przez -ii, jak Danii. Uczą się o tym dzieci w V klasie. Nikt nie reaguje na ten błąd. Dlaczego? Rozumiem, że kupę pieniędzy wydano na reklamę, ale to przecież nasz język. Poloniści - proszę o wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bet-ka Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:46 Ooooo! Nareszcie :) już myślałam, że tylko mnie to razi. Pewnie, że błąd... wiel-błąd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj, oj, oj... Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.folger.edu 23.12.05, 19:35 ...jak sie komus zwraca uwage to nalezy sie upewnic czy faktycznie wiemy o czym mowimy... Narnia to nie bania ani pustynia, Narnia to NAZWA krainy, a (jak wiemy) nazawy osobowe, miejsc, miast, krajow, a zatem i krain nie podlegaja zasadzie "jednego i". Mamy zatem "do Danii ku Danii, Danię, Danią, w Danii" i analogicznie jest z Narnia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:01 Oczywiście nie masz racji: znaczenie słowa, a więc to, czy jest to nazwa osobowa czy nie, nie ma nic do rzeczy. Np. Słupia - Słupi, Ania-Ani. Kryterium jest sposób wymowy: Ania wymawaiamy jak "ńa" i dlatego jedno -i, Dania wymawiamy jak "ńja" i dlatego -ii. Dlatego Narnia - Narni. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: błąd ortograficzny w tytule filmu 25.12.05, 18:23 wlasnie sam sobie zaprzeczasz - Narnia wymawia sie dokladnie tak samo jak Dania - Narńja. Nie wyobrażam sobie wymawiac inaczej bo brzmi idiotycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:18 niezależnie od tego, czy jest to błąd, czy nie, od kilkudziesięciu lat występuje również w tytule książki. I wydaje mi się, że nikomu to nie przeszkadza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicekko Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:26 >niezależnie od tego, czy jest to błąd, czy nie, >od kilkudziesięciu lat >występuje również w tytule książki. Mam wydanie z 1991 roku. "Opowieści z Narni" sie zwie... Dwa grubaśne tomiska, na obu jest tylko jedno "i". :) Ciekawe kto sie walnął.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicekko Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:31 >wlasnie sam sobie zaprzeczasz - Narnia wymawia >sie dokladnie tak samo jak >Dania - Narńja. Nie wyobrażam sobie wymawiac inaczej bo brzmi idiotycznie To chyba jednak Tobie zle sie wyobraza. Narńa cale zycie byla Narńą, a nie Narnją, zarówno w książkach, jak i w serialu. Tak sobie wlasnie googlnalem i ku mojemu zdziwieniu istnieje cos takiego jak www.narnia.pl (nie, to nie reklama, nie mam pojecia, co tam jest). W kazdymbadzrazie, tam tez pisza przez pojedyncze "i" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:06 Narnia nie odmienia sie tak jak Dania, ale tak jak kawiarnia, piekarnia itd. Zatem dopełniacz powinien brzmieć: Narni. W starszym wydaniu też jest ta wersja, moim zdaniem poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alambil Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.net-serwis.pl 04.01.06, 23:02 wydaje mi się, że autorzy tego hm.. ortograficznego potknięcia po prostu uznali, że tak lepiej wygląda ;) bardziej fantastycznie i światowo ;] cóż, tak się już przyjęło.. szkoda, ale chyba przeżyjemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.unifr.ch 23.12.05, 17:19 Film widzialem w tym tygodniu. Jest doskonaly. Efekty sa doskonale, choc troche w stylu Disneya. Momentami widac dwa nakladajace sie obrazy, ale to niewiele. Wszystkim polecam, bo w przewciwienstwie do wielu innych, Opowiesci wzbudzaja w nas dobre uczucia... No i muzyka - fantastycznie spiewa Bjoerg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom chambers Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego serialu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 20:13 mam wrazenie ze szczylem bedac ogladalem w tvp serial ktorego fabuła była oparta na tej książce, wiecie cos o tym serialu, faktycznie bylo cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicekko Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:01 Oczywiscie, ze byl! Ja, jako dziecko najpierw obejrzalem serial (imo genialny), potem dopiero lyknalem ksiazki (mam takie wielgasne dwutomowe wydanie - czytalem toto ciurkiem 4 dni:P ) Ciekawe, czy TVP ma jeszcze do niego jakies prawa - mysle, ze w razie reemisji cieszylby sie duuzym powodzeniem. PS. A na film pojde oczywiscie do kina:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yvona Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: *.nsw.bigpond.net.au 24.12.05, 09:44 nie dosc ze nawiazanie do chrzescijanstwa, zmartwychwstanie w pierwszej ksiazce, to w ostatniej klasyczne pzryjscie antychrysta (malpa ktora podaje sie za Aslana), koniec swiata i sad ostateczny..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:23 serial był doskonały :) mimo, że efekty niespecjalne, ale przecież nie o to chodzi :) miał niepowtarzalny klimat, tajemniczy, nieco straszny, ale ciepły, do tej pory go pamiętam.. aż się miało ochotę znaleźć się w środku :) mam nadzieję, że film zachowa coś z dawnej atmosfery Narnii stworzonej przez BBC :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: 82.160.22.* 02.01.06, 14:02 chyba miałam 9 lat jak leciał ten serial... byłam nim zafascynowana, szkoda, że książki nie przeczytałam, ale nigdy nie jest za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAbAt Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 14:45 moherowe berety rulez Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 24.12.05, 21:09 Masz jakies uprzedzenia. Moherowe berety to mniej niz 0.5% spoleczenstwa. A H. Potter rzeczywiscie nie jest wlasciwa ksiazka dla dzieci - wszystko co robi zle uchodzi mu bezkarnie, a czasami zostaje za to nagradzany. A doroslym moze sie wydawac sie nie zla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:07 to nie uprzedzenia, to ograniczenie umysłu wywołane modą na Tuska. Brak własnego zdania, kopiowanie innych, nic nowego. Podobnie objawia się moda na Urbana, urbanistów poznajemy po tym, że plują na kościół, a kler obrzucają "obraźliwym" wyzwiskiem "czarne". Kolejny raz brak oryginalności i usilne starania o wybicie się. Smutne. moim zdaniem Harry Potter raczej nie powinien dzieciom szkodzić (może poza ewentualnymi zaburzeniami osobowości i poczucia rzeczywistości wywołanymi nudą i szarością zwyczajnego świata), a jeżeli zachęca dzieci do czytania - to nic tylko przyklasnąć. Osobiście uważam serię pani Rowling za ładną i sympatyczną, zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że porusza wyobraźnię. Nie niesie za to ze sobą specjalnie wielu wartości, pokazuje tylko czasem ochydę współczesnego świata, panującą zgniliznę moralną i wszechobecną obojętność. Czasami mnie to frustruje, podobnie jak w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 27.12.05, 02:20 Masz racje. A Tusk tylko nazwal "rzecz"(a raczej zacytowal wypowiedzi internautow i dziennikarzy z GW), bo czlonkowie tych partii byly najczesciej goszczonymi osobami w mediach o. Rydzyka. A inni chyba tego nie zrozumieli, bo dla niektorych to oznacza kazdego o innych pogladach niz swoje (to znaczy inne niz swoje "postepowe"). Na pewno nie wszyscy sluchacze R. Maryja to "buraki", moja babcia tez sluchala i jakos nie rzucala w gejow, zydow czy w Walese, a czasami byla bardziej tolerancyjna niz niewierzacy. Wydawaloby sie ze paradoks! Ale osobiscie tez sadze ze o. Rydzyk moglby sie usunac z zycia publicznego, bo przynosi wiecej szkod niz pozytku. Ale jesli ktos jest madry - to nic mu krzywdy nie zrobi. Ksiazka, radio czy film. Bo czasami manipuluja, ale trzeba tylko myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
alja Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 24.12.05, 22:18 film - rewelacja!!! piękny, świetnie zrobiony i zrobił na mnie większe wrażenie niż "Władca Pierścieni" -przede wszystkim emocjonalnie oddziałuje bardziej. Dzieci grające rodzeństwo - najlepiej grające dzieci jakie widziałam w kinie od bardzo dawna. Inni aktorzy też. No i Narnia wygląda niesamowicie. Nie mogłabym wyobrazić sobie lepszej Narnii. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtkowiak.d Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 25.12.05, 15:27 W naszym kościele, na mszy z udziałem dzieci, Ksiądz odnosił się do w.w. filmu, by przyblizyć pojęcie "na początku było Słowo... (...) i bez Niego nic się nie stało, co się stało...", by zrozumieć cud tworzenia świata na którym żyjemy. Ten film to bajka przeciez i nie mozna siędoszukiwac ukrytych, złych mocy (tj w H.potterze). My możemy dzieciom pokazać i H.P, i opowieści z Narnii... A OD NAS, DOROSłYCH, ZALEżY, JAK MY TEN OBRAZ DZIECIOM PRZEKAżEMY I W CO ONE BEDą WTEDY WIERZYć I JAK PATRZEć NA śWIAT, CZY POTRAFIą ODRóżNIć DOBRO OD ZłA. To nie cykl H.Potter jest zły, Bo To tylko bajka, ale my musimy dzieciom tak naświetlic obraz świata, by zachowały wiarę w dobro i jedynego Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzeczony Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:49 Jednym tchem przeczytałem "Lwa,czarownicę i starą szafę", a mam 34 lata, i uważa, że książka jest genalnie, fascynująco doskonała. Jeśli ktoś od początku do końca nie widzi w niej piękinie opowiedzianej ewangelii Jezusa Chrystusa to chyba jest ślepcem. Jest tu przecież: - ci co uwierzyli - dzieci - i dostali zbawienie - szatan - czarownica - Aslan - Chrystus - kamienny stół - ołtarz, krzyż - pęknięcie stołu - rozdarta zasłona świątyni - prawo krwi ustanowione za morzem (przez Boga) - śmierć i zmartwychwstanie Aslana - chyba oczywiste - ofiara za zagubionego (grzesznego) Edmunda itd. Trudno mi sobie wyobrazić porównanie tej pięknej historii z "Harrym Poterem", który jest żałosym, pisanym w zaplanowany sposób pod publiczkę, komercyjnym bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beholder Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 20:30 A ja sie zastanwiam, jak musi byc napisana ksiazka, zeby ja czytac, a nie szukac multum odniesien do czegos, czego najpewniej sam autor odnosic sie nie chcial. Vide Tolkien - wersja oskarzajaca go o rasizm (bo orkowie sa czarni) i druga, widzaca w niej opis II wojny - Mordor jak III rzesza na wschodzie, oblezony Gondor jak Wielka Brytania w bitwie o Anglie. Ludzie - troche dystansu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hs Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.05, 20:36 Odnośnie Włądcy... - poczytaj sobie, jak książka była pisana, to zrozumiesz odniesienia do wojny. Jeśli chodzi o głupie komentarze ludzi, którzy już widzą protesty katolików - chyba się nie doczekacie!! Książka ta została napisana przez gorliwego wyznawcę Chrystusa, a sama książka miała być pewną metaforą chrześcijaństwa i propagować je. Jeśli się ma wąskie horyzonty, to się nie dziwię,że daliście takie komentarze, jakie daliście. W sumie jak się żyje tylko papką popkulturową, to nic o świecie kultury się nie wie, prawda? No i pozostaje jeszcze naśmiewanie się z moherowych beretów i to nie dlatego,że to zjawisko jest śmieszne, ale dlatego, bo ktoś napisał,że to śmieszne lub to sugerował (np. pewna gazeta z czerwonym logo). Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 03.01.06, 17:16 no to powiedz, kochany czy podobają ci się berety z moheru jak się sami przedstawiają w mediach (a warto się przedstawiać, oj warto)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alambil Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:22 powiedz mi kochany, czy naprawdę uważasz, że Twój komentarz ma jakikolwiek sens? Bo ja nie widzę związku. jesteś Tuskoligentny.. Nikt nie może zaprzeczyć istnienia motywów chrześcijańskich w książce, której autor sam o nich mówił i wyraźnie je podkreślał.. tak trudno to zrozumieć? a berety z moheru są znacznie lepsze od spodni z krokiem w kolanach. Ale dyskusja nie toczy się na ten (nudny już zresztą od dawna) temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magduszka Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:56 A czy w polskich kinach bedzie filma bez dubbingu? Bo kocham Narnie od przedszkola, ale dubbingu nie zniose:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosemary Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 84.46.199.* 26.12.05, 23:10 Po przeczytaniu tych wszystkich postów o nawiązaniach do Biblii (aż za dużo tego), to mi się nieco odechciało czytać książki (a najpierw miałam chętkę, bo jakoś w dzieciństwie umknęła mojej uwadze)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 27.12.05, 18:49 no tak, bo przecież jak coś nawiązuje do najpopularniejszego dzieła literackiego na świecie, to musi być nudne. Gratuluję intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aravis najpierw przeczytać.. IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 21:55 gdybyś znała Kroniki Narnii nie zadawałabyś głupich pytań. Poza tym, najwyraźniej w przeciwieństwie do Ciebie, większość ludzi zapoznaje się z dobrymi książkami bo są dobre, a nie dlatego, że właśnie powstaje szeroko rozreklamowany film.. współczuję ograniczenia, zurbanowania i braku obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aslan Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 05:00 taki sobie nic nadzwyczajnego, trochę przereklamowany i za bardzo streszczony wiele żeczy w porównaniu z książką zaginęło Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 28.12.05, 10:01 Wczoraj razem z synem bylam na "Kronice z Narnii..." i musze przyznac, ze filmowa wersja swoimi efektami i wymowa chrzescijanska, o ktorej w tym watku tak glosno, przypomina "Harrego P". Film absolutnie nie jest przegiety w swej chrzescijanskiej symbolice, mowi o walce dobra ze zlem, wybaczeniu i paru innych pozytywnych cechach, ktore nie tylko w religii chrzescijanskiej dominuja. Pokazana jest tez brutalna walka i potega zla, a to wszystko w bajkowo- mitycznej panoramie. Jest to napewno film antywojenny jednak zabijania i przemocy jest w nim dosc sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonisi@ Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.myslowice.msk.pl 02.01.06, 17:23 Czytałam "Opowieści z Narni" kilka lat temu. byłam zachwycona. Teraz mam 14 lat i mam zamiar przeczytać je jeszcze raz. A sama wiadomość że pojawi się film bardzo mnie ucieszyła. POZDRO:* Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw.studnicki Opowieści z Narnii są kryptoewangelią. Ich 03.01.06, 15:19 autor chciał napisać po prostu ciekawą moralizatorską książkę dla dzieci i mu się udało. Nie masz prawa porównywać tego z bezwartościową bujdą o poterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED tylko dlaczego ten film jest taki "plastikowy"? IP: 193.0.117.* 06.01.06, 17:31 no nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale wszystko w nim jest takie plastikowe i landrynkowe, czyściutkie, ulizane, ech... dlaczego to nie wygląda bardziej zwyczajnie, prawdziwie, no... Czy to dlatego, że Disney? Czy dlatego, że dla dzieci? Szafa wygląda, jakby ją przed chwilą z warsztatu stolarskiego wystawiono itp. Bleh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alambil Re: tylko dlaczego ten film jest taki "plastikowy IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:28 tu się nie zgodzę. Może faktycznie, jest trochę zbyt czysto, w bitwie krew praktycznie się nie pojawia - ale to w końcu bajka. W bajkach zawsze wszystko jest ładne i nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie. A krew i tak już pojawia się wszędzie tam, gdzie to tylko możliwe, więc jeden film w której jej nie ma to miła odmiana :) A o plastikowych, wyidealizowanych postaciach już na przykład mówić trudno, bo niemal każda z nich (może poza Aslanem, który z przyczyn oczywistych był uosobieniem ideału) ma wady (przykład: Zuzanna i jej przesadny racjonalizm, o Edmundzie nie wspominając). Wszyscy bohaterowie odczuwają strach, wątpliwości, popełniają błędy.. które potem mają szansę naprawić - co też jest dla dzieci dość dobrą lekcją.. a Kroniki Narni to w końcu powieść przede wszystkim (acz nie tylko!) dla dzieci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allo allo Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.gb.net.pl / *.gb.net.pl 06.01.06, 20:49 Dziyń dybry, pamiętacie ALLO ALLO? a obraz upadłej madonny? no to zajrzyjcie: aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=62537 To jest aukcja na rzecz orkiestry!!!!! Cel szczytny, a wedlina tez niezla:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 06.01.06, 22:35 film znakomity swietnie obsadzony, bardzo dobrze nakrecony w pelni zachowny duch powiesci zal wychodzic z kina Odpowiedz Link Zgłoś
hadoram Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 08.01.06, 00:58 Byłem w kinie na filmie. Książki nie znałem a więc nie miałem większego wyobrażenia tego co będę oglądał. Niestety film nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia. Długo się zastanawiałem dlaczego i wydaje mi się że poprostu rezyser nie potrafił stworzyć klimatu. Dzieci grały świetnie, widoczki też niezłe, ale brakowało mi czegos co mnie wciągnie. Ogólnie wrażenie to jakby film został nagrany przez Halmark :-). Odniesień do Biblii nie zauważyłem żadnych w trakcie filmu, później jak czytałem recenzje to wydały mi się (te odniesienia) troszkę naciągane. W kinie w którym byłem (Multikino Gdańsk) prawie nie słyszałem dialogów, tak głos był cicho nagrany :-(. Jak dla mnie za bardzo bajkowy, no i odczucia o Królewej Śniegu (o których już ktos wcześniej wspomniał) ,też je miałem. Podsumowując - film można "zaliczyć", ale można się też rozczarować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:25 też nie czytałam książki, na film czekałam z niecierpliwością i jest to moje największe rozczarowanie filmowe ostatnich lat. Fatalne efekty specjalne o których tak się rozpisywano (miałam wrażenie że od pewnego momentu skończył się budżet,)brak atmosfery filmu - tego "czegoś" co pozwoliłoby mi nie patrzeć na zegarek w czasie seansu a zauważyłam że nie byłam jedyna, fatalna gra dzieci i to co drażniło mnie najbardziej to nachalne moralizatorstwo "jesteśmy rodziną" "ale to twój brat" itp. - jak słyszy się to po raz n-ty jest po prostu nie do zniesienia. Jedyna rzecz która zrobiła na mnie wrażenie to postać Białej Czarownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomji Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 02:25 1) fatalna gra dzieci??!!! wszystko, tylko nie to. jak juz ktos powiedzial, niejedna dorosla gwiazda z kilkunastoletnim stazem moglaby sie od nich uczyc. ty chyba wogole nie widzialas filmu. 2) efekty specjalne byly b. dobre, zima ukazana realistycznie jedyne do czego mozna miec zastrzezenia to to, ze czasem [ja naliczylem tylko 2 takie ujecia] widac bylo nakladanie tasmy. moze pozniej bylo to wszystko troche za kolorowe, ale pamietajmy, ze to ekranizacja BASNI. 3) za moralizatorstwo mozna miec pretensje do autora ksiazki, Lewisa, nie tworcow filmu. oni wypelnili swoje zadanie b.dobrze - film jest wierna adaptacja ksiazki. 4) w jednym sie z toba zgadzam - czarownica byla genialna. lepszej sobie nie moglbym wyobrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gize Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.server.ntli.net 12.01.06, 19:48 widzialam wczoraj. swietne. ksiazki jeszcze nie czytalam, wiec film byl swietnym zaskoczeniem i w porownaniu z gniotami, ktore dzieciom wciskaja, film mial w sobie duzo dzieciecej magii.na pewno inspiruje wyobraznie. i przynajmniej targetem filmu sa dzieci a nie jak w przypadku np shreka, czy nawet shark tale, gdzie pojawia sie tyle aluzji na tle sexualnym, ze wiekszosc dzieci nie bardzo potrafi zrozumiec co tak bawi doroslych. z nawiazan religijnych: aslan-chrystus czarownica-szatan edmund-judasz, ktory za cene slodkosci sprzedal zycie innego czlowieka ukamieniowanie-ukrzyzowanie odkupienie grzechow wniebowstapienie - odejscie aslana droga krzyzowa - towarzysza mu lucy i susan i potem aslan mowi, ze odtad musi juz sam wedrowac - tak jak w gaju oliwnym ezus zwrocil sie do swoich uczniow. Film naprawde warto zobaczyc, bo choc aluzje sa to nie sa nachalne i jak ktos chce to moze je sledzic, ale wcale nie musi; nie przeszkadzaja one w ogladaniu narni. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 15.01.06, 16:28 To jest bardzo ciekawe, że niektórzy nie widzą ŻADNYCH chrześcijańskich motywów w Opowieściach z Narnii. Jak myślicie, skąd zatem Lewis wziął: - " synów Adama " i " córki Ewy " - Boże Narodzenie - Św. Mikołaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb motywy chrzesc. i blad ortograficzny w tytule 22.01.06, 06:32 > w Opowieściach z Narnii. Jak myślicie, skąd zatem Lewis wziął: > > - " synów Adama " i " córki Ewy " > - Boże Narodzenie > - Św. Mikołaja Masz racje. Jestem katolikiem i takie motywy sa dla mnie 'chlebem powszednim', wiec nie za bardzo skojarzylem to z 'motywami chrzescijanskimi'. Co do bledu ortograficznego, musze wstawic swoje trzy grosze: autorem pomyslu, hitorii, powiesci i samej ksiazki byl Anglosas. I ZADEN anglosas nie wymowi 'Narnia' jako Narnia, tylko wlasnie Narnja, powiedzialbym nawet Naarnja (z dlugim 'a'). Dlatego dwa 'ii' w tytule. I tyle. Autorzy polskiej wersji zachowali oryginalne brzmienie. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.06, 18:00 Opowieści z Narnii to nie jest 'zwyczajny' film. Mam 21 lat i ogladajac go poczulam sie jak mala dziewczynka. Twórcy z takim zamyslem i wrazliwoscia na piekno stworzyli ten świat,że w pewnych momentach tracilam zupelnie poczucie rzeczywistosci znajujacej sie wokól mnie. Była tylko piękna przyroda, cudowna muzyka i to ciepło, które aż biło z ekranu. Ja nie czytałam książki (do tej pory fascynowałam sie Harrym Potter'em)ale na pewno to zrobie. A co do wątków religijnych...sa bardzo dyskretne i nawet takiego sceptycznie podchodzącego do katolicyzmy ateisty nie zraziły:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek z Cmolasu Polski Dubbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:37 Mam pytanko do wszystkich: "GDZIE MOŻNA ŚCIĄGNĄĆ POLSKI DUBBING (MOŻE TEŻ BYĆ ANGIELSKA WERSJA)? BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA PODANIE LINKU NA ADRES: FRYMA3@WP.PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.06, 19:25 Ten film był nudny i do banii Ha hahahahahahA Odpowiedz Link Zgłoś