Dodaj do ulubionych

Nadchodzą "Opowieści z Narnii"

22.12.05, 18:33
Czy tez beda posadzone o szatanstwo tak jak Harry Potter??? Poczekajmy kilka
dni na komentarze z Beretowa hihihih
Obserwuj wątek
    • Gość: ed_wood Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.jutra.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:44
      Raczej nie. "Opowieści z Narni" są mocno prochrześcijańskie, w Stanach
      organizowane są specjalne wycieczki z kościolów na seanse.
      • Gość: Aniabar Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.chello.pl 22.12.05, 20:46
        W Polsce byłu pokazy przedpremierowe, na ktere byli zaproszeni nauczyciele, katecheci, dyrektorzy szkół. Książki nie czytałam, ale z forum "Wychowanie w wierze" (Dziecko) wiem, ze jest ona czytana 7 letnim dzieciom.
        • Gość: dagmara Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 82.102.37.* 23.12.05, 16:05
          ksiazka jest super.polecam nie tylko siedmiolatkom.
        • Gość: narnia Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.sympatico.ca 23.12.05, 17:22
          "Opowiesci z Narni" to nie jedna ksiazka tylko cykl ksiazek.
          Protesty z pewnoscia sie znajda bo przeciez czarownica, gadajace zwierzeta.....
          Ludzie juz teraz doszukuja sie dziwactw w jakimkolwiek produkcie dla dzieciakow
          gdzie jest odrobina czarow.Obled.Ksiazki polecam sa bardzo fajnie
          napisane.Przynajmniej w oryginale.
          • Gość: aravis Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:10
            informuję uprzejmie, że przedstawiciele Kościoła Katolickiego już od dawna
            wypowiadają się na temat Kronik Narnii pochlebnie. KK to instytucja, która,
            wbrew powszechnej, urbanowsko-eseldowskiej opinii, potrafi docenić dobrą
            literaturę, przekazującą wartości.
            • Gość: narnia Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.sympatico.ca 27.12.05, 01:59
              A ja wcale nie twierdzilam ze protesty bede ze strony przedstawicieli KK.Ale z
              pewnoscia protesty sie znajda.Ja juz znam tez opinie ze Kubusia Puchatka
              powinno sie zakazac bo jakies zaburzenia psychiczne wykazuje od ciaglego
              stukania glowka o schody jak go Krzysio ciagnie za noge.Wiec to tylko kwestia
              czasu jak sie jacys spece odezwa ze "Opowiesci z Narni" nalezy natychmiast
              zakazac.
              • sutekh1 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 03.01.06, 17:14
                tylko że ten osąd spowoduje wciągnięcie filmu w machinę i machinacje
                ideologiczno-polityczne i pseudokatolickie. a nie po to chcę chodzić na film
                żeby mu etykietki naklejano a ja patrzyłbym na ekran przez te etykietki!!
                • gdotb Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 07.01.06, 07:31
                  Ogladalem film z dwa tygodnie temu, efekty calkiem przyjemne a i sama fabula nie
                  taka glupia (niemniej jednak, kolalata sie mysl o 'Krolowej Sniegu' caly czas).
                  Ksiazki nie czytalem, wiec nie wiem. Ale naprawde, nie wiem dlaczego ten tytul
                  jest tak pro katolicki?!?

Film ogladalem w oosa, wiec moze nie zrozumialem jakichs powiazan z Bogiem....
                  Ktos moze wytlumaczy?
      • magdalene76 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 22.12.05, 21:44
        Ed, no ja wiem ze ten film jest OK widzialam go wlasnie tu w usa, ale z
        babciami beretowymi nigdy nie wiadomo heheheh
        • Gość: Jan K. Tolerancja lewactwa IP: *.asm.bellsouth.net 25.12.05, 00:08
          A co Pani przeszkadzają osoby o innym sposobie ubierania się? Lewactwo jak nie
          strzeli w tył głowy, to przynajmniej opluje. Tak wygląda tolerancja z lewej
          strony...

Jan K.
          • Gość: aravis Re: Tolerancja lewactwa IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:12
            pani najwyraźniej należy do towarzystwa, którego hobby jest krążenie po
            internecie i opluwanie Kościoła. Ciekawe, czy często bywa na onecie..
            życzę Pani na święta więcej obiektywizmu i własnego zdania. To cenne dary, mało
            kto je w nowoczesnym polskim społeczeństwie posiada.
          • sutekh1 Re: Tolerancja lewactwa 03.01.06, 17:14
            ale głupota i głupek przy okazji...
            • Gość: a Re: Tolerancja lewactwa IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:16
              Twój komentarz za to jest światły jak jasna cholera.
    • Gość: hihi Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 21:20
      "Lew, czarownica i stara"?? :DDD
      • Gość: MW Z tej trylogi wybrałbym się jedynie na "starą" ;) IP: *.zanet.pl / 217.153.211.* 22.12.05, 21:26
        Wydaje się najciekawsza :P
      • gotrek Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 22.12.05, 22:13
        Stara, ale jara. W końcu to czarownica. ;-)
        • Gość: Nalsa Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.chello.pl 22.12.05, 23:23
          A nie szafa?
          • Gość: ... Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 23:43
            Ateistka jestem, ksiazke kocham, a motywow chrzescijanskich sie nigdy nie
            doszukalam
            • Gość: Mikołaj Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 85.219.243.* 23.12.05, 00:06
              Zabicie i zmartwychwstanie Aslana to aż się rzuca w oczy analogia do
              najsłynniejszego ukrzyżowania... :-)
              • Gość: kajja Właściwie to chodzi o co innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 10:45
                Nie chodzi o to, że umarł, a potem ożył.

Raczej o to, że zdecydował się umrzeć, aby ocalić człowieka - chłopca, który za
                garść cukierków zaprzedał się czarownicy. Gdy ona chce go zabić, jako należny
                sobie łup. Aslan idzie do niej i stawia sprawę jasno - " czego chcesz za życie
                tego chłopca?" czarownica odpowiada, że życia Aslana.

Aslan umiera - spętany, ogolony ze swego wspaniałego futra, złożony na pradawnej
                skale - stole - zadźgany przez Czarownicę.

Umiera sponiewierany. Chłopiec jest wolny.

W nocy zaś Aslan zostaje wskrzeszony - za sprawą pradawnego prawa: Kto życie
                swoje sam oddaje za kogoś, zostaje mu one zwrócone.

Czytałam Narnię dobrych parę lat temu. Więc jeśli niechcący coś przekręciłam -
                to przepraszam.

• Gość: Jan K. to nie cukierki... IP: *.asm.bellsouth.net 25.12.05, 00:10
                  Edmund zdradził rodzeństwo i fauna nie za "garść cukierów" jak Pani kajja
                  napisała, ale za Turkish Delights, po polsku chyba rachatłukum (tak to pamiętam
                  z dawnych lat przez II Wojną Światową z Drohobycza).

Jan K.
                  • Gość: aravis Re: to nie cukierki... IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 21:58
                    według tłumaczenia Andrzeja Polkowskiego było to ptasie mleczko. Warto dodać,
                    że zaczarowane, to w pewien sposób (choć nie do końca) Edmunda
                    usprawiedliwia :) Ogólnie wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy były to
                    cukierki, czekoladki czy coś innego, liczy się co symbolizują - pokusa.
                    • gdotb Re: to nie cukierki... 07.01.06, 07:43
                      Ale dla mnie nadal nie ma to (to = zabicie Aslana) powiazania z Biblia i
                      zabiciem (ukrzyzowaniem) Chrystusa.

Jak wspomnialem wyzej, ksiazki nie czytalem, ale w filmie, gdy Aslan cudownie
                      wraca zza grobu, oznajmia siostrom, ze wiedzma chyba zapomniala o podstawowej
                      zasadzie kamiennego stolu: ze kto zycie za zdrajce oddaje, tego nawet smierc nie
                      moze utrzymac po swojej stronie (mniej wiecej).

Czyli Aslan dobrze wiedzial, ze wroci do zywych, ZYWYCH, i nawet bedzie w stanie
                      przekrecic szale bitwy na swoja korzysc (przywolujac do zycia te zamrozone (?)
                      figury - swoja droga -> czemu nie 'chuchnal' na nie wczesniej?!?!)

Chrystus umarl za nas, wrocil trzy dni pozniej (nie nastepnego ranka) i
                      wniebowstapil tak gdzies jakos. A Aslan najwyrazniej zostal w swoim swiecie
                      zdrowy i hepi (i odszedl w dal, wsrod szumu fal).

Nie widze powiazania z Biblia w dalszym ciagu.
                      G.
                      • Gość: jjj Re: to nie cukierki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 17:49
                        to że Chrystus zmartwychwstał po 3, a Aslan po dniu, to chyba nie ma większego
                        znaczenia:) A czy Aslan pozostał w Narnii? przecież odszedł... choć nie wiem
                        czy do końca można to utożsamiać z wniebowstąpieniem.
                        poza tym Aslan umiera za Edmunda... Edmund uosabia grzesznego czlowieka.
                        dlaczego Aslan nie ożywił kamiennych figur? ciekawe, bo czasem ludzie się
                        zastanawiają, dlaczego Chrystus 'dał' się ukrzyzować i nie walczył, skoro był
                        Bogiem. odpowiem słowami Aslana: it must be done:)

tak czy inaczej, do lepszego zrozumienia przekazu opowieści trzeba by
                        przeczytać cały cykl, a szczególnie Podróż wędrowca do świtu, Siostrzeńca
                        czarodzieja i Ostatnią bitwę.

Po lekturze całości nie można już chyba zaprzeczyć istnieniu chrześcijańskich
                        nawiązań...
            • Gość: paulos Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.05, 01:00
              uwielbialem czytac te ksiazki jakies 15 lat temu. Oczywiscie rozniwez nie doszukalem sie zadnych analogii. Moze malo domyslny jestem... A co do lwa Aslana, to tez nie znalazlem wowczas nawiazan do chrzescijanstwa w zwiazku z "zmartwychwstaniem". Tak samo nie pokojarzylem zmartwychwstania w Matrixie, kiedy glowna bohaterka spada z wiezowca i ginie, po czym odzywa...
              • profes79 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 23.12.05, 09:01
                Kiedy ktos pial z zachwytu jaki to wspanialy jest Harry Potter i jaka to fajna ksiazka dla dziecka, dawalem za przyklad zawsze ksiazki Lewisa. Tez je czytalem, tez jakies 15 la temu :) Do tej pory cala seria stoi na poleczce... Zobaczymy jak im wyszlo i poczekamy na kolejne odslony. A moze wznowia druk polskiego wydania?
                • Gość: Luka Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.icpnet.pl 23.12.05, 09:26
                  Wznowili, wystarczy przejść się do księgarni, leżą tego tony...
                  • Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:13
                    wznowili już parę lat temu :) a teraz przed filmem oczywiście produkcja się
                    nasiliła, jak zawsze :)
            • send_me Nie doszukałam? 23.12.05, 20:05
              Może to kwestia ignorancji a nie ateizmu?
              • Gość: aravis Re: Nie doszukałam? IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:00
                każdy widzi to, co chce widzieć. Jednak obecności motywów chrześcijańskich
                zaprzeczyć nie można, jako że sam Lewis nigdy się z nimi nie krył. Książki
                napisał niedługo po nawróceniu, więc nie dziwi, a może wręcz zachwycać sposób w
                jaki "przemycił" nawiązania.
              • Gość: Leszek Proponuję więcej tolerancji dla ateistki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:11
                zgodnie z poetyką "Opowieści z Narnii". OK?
                • Gość: aravis Re: Proponuję więcej tolerancji dla ateistki IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:18
                  przecież nikt jej nie gnębi..
            • Gość: Leszek To poczytaj sobie Ewangelię. Ale uwaznie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:07
              Gość portalu: ... napisał(a):

> Ateistka jestem, ksiazke kocham, a motywow chrzescijanskich sie nigdy nie
              > doszukalam
    • Gość: PAUL Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.acn.waw.pl 23.12.05, 00:10
      ....na ekrany wejdą "Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara"....
      hahah stara rura albo stara jędza kto tu moderuje te newsy sam jesteś chłopie stara... mimo wszystko Marry Ci Xmas :P
    • Gość: gosc Ciekawe dosyc tylko ze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 10:45
      sam autor WYRAZNIE mowi o swoim nawroceniu na chrzescijanstwo :) I o swoich dyskusjach miedzy innymi z Tolkienem. Wiec moze nikt nie bedzie satanizmu sie doszukiwal juz w tym.
      • chris30 Re: Ciekawe dosyc tylko ze... 23.12.05, 11:06
        Niestety prawdziwe oszolomy znajduja satanizm nawet w niektorych tlumaczeniach
        Pisma Sw., a juz Tolkien byl wielokrotnie oskarzany o herezje, zwlaszcza przez
        ortodoksyjnych amerykanskich protestantow. Wiec i Lewis, ktorego zreszta
        Tolkien doprowadzil do katolicyzmu, nie uniknal takich oskarzen. Ale dzis chyba
        wazniejsze, czy Lewis trafi do mlodych czytelnikow./widzow. Obawiam sie, ze to,
        co w nim najatrakcyjniejsze ("swiat basni za progiem normalnego zycia"),
        wyeksploatowala juz w ciekawszej dla dzisiejszego czytelnika formie p. Rowling.
        Z Harrym Potterem Narnia nie wygra...
        • Gość: kiar Re: Ciekawe dosyc tylko ze... IP: *.vicom.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.05, 15:06
          >Wiec i Lewis, ktorego zreszta
          > Tolkien doprowadzil do katolicyzmu, nie uniknal takich oskarzen.

Lewis bynajmniej nie był katolikiem, tylko anglikaninem (to tak na marginesie);
          z resztą uwag się zgadzam :)

Pozdrawiam!
          • Gość: Leszek Urodzil sie jako anglikanin, ale po nawroceniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:13
            przeszedl na katolicyzm
        • Gość: aravis Re: Ciekawe dosyc tylko ze... IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:01
          nie wygra, bo nowoczesne społeczeństwo nie szuka wartości, wartości są
          niemodne...
        • ronja2asia Re: Ciekawe dosyc tylko ze... 05.01.06, 01:27
          moim zdaniem zawsze wygrywa... ksiazki o Harrym Potter nie mają w sobie tej
          magii co Narnia. ani książki, a już na pewno nie ich adaptacje
    • Gość: czarny Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 193.128.157.* 23.12.05, 11:49
      Ogladalem,
      nudne, przewidywalne, nijakie,
      moj syn powiedzial to samo
      • Gość: Kaha Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.05, 12:05
        Jak biedactwo, czyli swoje dziecko wychowujesz tylko na spidermenie
        (przewidywalny do n-tej potegi) batmanie (tak samo jak spiedermen) matrixie
        (wynudziłam się) to sie nie dziw, ze Narnia bedzie mu się wydawać banalna.
        • Gość: seven Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 13:07
          jak mozna porownywac matrix (najlepszy film sf konca xx wieku) z jakimis komiksami o
          spidermanach, batmanach i innych -man'ach. to ze ty sie wynudzilas nie znaczy, ze trzeba ten
          film sprowadzac na dno.
          • Gość: yls Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.lodz.msk.pl 26.12.05, 13:03
            Gość portalu: seven napisał(a):

> jak mozna porownywac matrix (najlepszy film sf konca xx wieku) z jakimis komiks
            > ami o
            > spidermanach, batmanach i innych -man'ach. to ze ty sie wynudzilas nie znaczy,
            > ze trzeba ten
            > film sprowadzac na dno.

Ale żeś seven pojechał (btw seven to twój wiek??)Ten gniot Matrix najepszym
            filmem s-f końca XX wieku?? Ale co do jednego to muszę się z tobą zgodzić,
            Matrixa nie trzeba sprowadzać na dno, on już tam jest. Co do Narnii to pożyjemy
            zobaczymy
          • Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:15
            jeżeli mówisz o I części Matrixa, to zgoda, nie była najgorsza. Jeżeli mowa o
            wszystkich, to wybacz, żal mi Cię ;)
        • Gość: czarny Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 23.12.05, 15:54
          nie wychowuje go na spidermanie i batmanie,
          Narnia ma dobre reklamy,(nie wiem jak w Polsce)
          ale na tym sie konczy
          zobaczysz - potwierdzisz

• Gość: trrr Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.aber.ac.uk / *.aber.ac.uk 23.12.05, 20:44
        Zgadzam sie z opinia ze sa nudne (nie fabula, sposob jej przedstawienia). To takie LOTR - wannabe ktory nie do konca im wyszedl.
      • Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:14
        a czytałeś?
    • Gość: kaha Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.05, 12:02
      Książka mojego dziecinstwa.... DLATEGO NIECIERPLIWIE CZEKAM :D
      • in_di_ra Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 23.12.05, 13:06
        Ksiązke przeczytałam w wieku 6 lat, potem znow i znow i znow i znow i teraz mam
        prawie 20 i czytam do poduszki, a cała seria stoi na honorowym miejscu na
        połce:)Nie moge sie doczekac pojscia do kina.
        Jest znacznie lepsza niz Harry POtter, którego swoja droga tez uwielbiam.
      • Gość: czarny Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 23.12.05, 15:57
        aaa - to wszystko wyjasnia,
        bo moj syn sie wychowywal (nadal sie wychowuje)
        na Pagaczewskim, Nienackim i duzej ilosci innych,
        niemniej ksiazki te posiadaja jakas akcje...
    • Gość: zed błąd ortograficzny w tytule filmu IP: 212.69.71.* 23.12.05, 13:32
      "Opowieści z Narni" pisze się prze jedno -i, tka jak pustyni, bani itp., a nie
      przez -ii, jak Danii. Uczą się o tym dzieci w V klasie. Nikt nie reaguje na ten
      błąd. Dlaczego? Rozumiem, że kupę pieniędzy wydano na reklamę, ale to przecież
      nasz język. Poloniści - proszę o wsparcie.
      • Gość: bet-ka Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:46
        Ooooo! Nareszcie :) już myślałam, że tylko mnie to razi. Pewnie, że błąd...
        wiel-błąd...
      • Gość: oj, oj, oj... Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.folger.edu 23.12.05, 19:35
        ...jak sie komus zwraca uwage to nalezy sie upewnic czy faktycznie wiemy o czym
        mowimy... Narnia to nie bania ani pustynia, Narnia to NAZWA krainy, a (jak
        wiemy) nazawy osobowe, miejsc, miast, krajow, a zatem i krain nie podlegaja
        zasadzie "jednego i".
        Mamy zatem "do Danii ku Danii, Danię, Danią, w Danii" i analogicznie jest z
        Narnia....
        • Gość: zed Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:01
          Oczywiście nie masz racji: znaczenie słowa, a więc to, czy jest to nazwa
          osobowa czy nie, nie ma nic do rzeczy. Np. Słupia - Słupi, Ania-Ani. Kryterium
          jest sposób wymowy: Ania wymawaiamy jak "ńa" i dlatego jedno -i, Dania
          wymawiamy jak "ńja" i dlatego -ii. Dlatego Narnia - Narni.
          • keradk Re: błąd ortograficzny w tytule filmu 25.12.05, 18:23
            wlasnie sam sobie zaprzeczasz - Narnia wymawia sie dokladnie tak samo jak
            Dania - Narńja. Nie wyobrażam sobie wymawiac inaczej bo brzmi idiotycznie
            • Gość: a Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:18
              niezależnie od tego, czy jest to błąd, czy nie, od kilkudziesięciu lat
              występuje również w tytule książki. I wydaje mi się, że nikomu to nie
              przeszkadza..
              • Gość: Kicekko Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:26
                >niezależnie od tego, czy jest to błąd, czy nie,
                >od kilkudziesięciu lat
                >występuje również w tytule książki.

Mam wydanie z 1991 roku. "Opowieści z Narni" sie zwie... Dwa grubaśne tomiska,
                na obu jest tylko jedno "i". :)

Ciekawe kto sie walnął..
            • Gość: Kicekko Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:31
              >wlasnie sam sobie zaprzeczasz - Narnia wymawia
              >sie dokladnie tak samo jak
              >Dania - Narńja. Nie wyobrażam sobie wymawiac inaczej bo brzmi idiotycznie

To chyba jednak Tobie zle sie wyobraza. Narńa cale zycie byla Narńą, a nie
              Narnją, zarówno w książkach, jak i w serialu.

Tak sobie wlasnie googlnalem i ku mojemu zdziwieniu istnieje cos takiego jak
              www.narnia.pl (nie, to nie reklama, nie mam pojecia, co tam jest). W
              kazdymbadzrazie, tam tez pisza przez pojedyncze "i" :)
              • Gość: czytelniczka Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:06
                Narnia nie odmienia sie tak jak Dania, ale tak jak kawiarnia, piekarnia itd.
                Zatem dopełniacz powinien brzmieć: Narni. W starszym wydaniu też jest ta
                wersja, moim zdaniem poprawna.
                • Gość: alambil Re: błąd ortograficzny w tytule filmu IP: *.net-serwis.pl 04.01.06, 23:02
                  wydaje mi się, że autorzy tego hm.. ortograficznego potknięcia po prostu
                  uznali, że tak lepiej wygląda ;) bardziej fantastycznie i światowo ;] cóż, tak
                  się już przyjęło.. szkoda, ale chyba przeżyjemy :)
    • Gość: nuta Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.unifr.ch 23.12.05, 17:19
      Film widzialem w tym tygodniu. Jest doskonaly. Efekty sa doskonale, choc troche
      w stylu Disneya. Momentami widac dwa nakladajace sie obrazy, ale to niewiele.
      Wszystkim polecam, bo w przewciwienstwie do wielu innych, Opowiesci wzbudzaja w
      nas dobre uczucia...

No i muzyka - fantastycznie spiewa Bjoerg.
    • Gość: tom chambers Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego serialu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 20:13
      mam wrazenie ze szczylem bedac ogladalem w tvp serial ktorego fabuła była
      oparta na tej książce, wiecie cos o tym serialu, faktycznie bylo cos takiego?
      • Gość: Kicekko Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:01
        Oczywiscie, ze byl!
        Ja, jako dziecko najpierw obejrzalem serial (imo genialny), potem dopiero lyknalem ksiazki (mam takie
        wielgasne dwutomowe wydanie - czytalem toto ciurkiem 4 dni:P )

Ciekawe, czy TVP ma jeszcze do niego jakies prawa - mysle, ze w razie reemisji cieszylby sie duuzym
        powodzeniem.

PS. A na film pojde oczywiscie do kina:)
        • Gość: yvona Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: *.nsw.bigpond.net.au 24.12.05, 09:44
          nie dosc ze nawiazanie do chrzescijanstwa, zmartwychwstanie w pierwszej
          ksiazce, to w ostatniej klasyczne pzryjscie antychrysta (malpa ktora podaje sie
          za Aslana), koniec swiata i sad ostateczny.....
      • Gość: aravis Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:23
        serial był doskonały :) mimo, że efekty niespecjalne, ale przecież nie o to
        chodzi :) miał niepowtarzalny klimat, tajemniczy, nieco straszny, ale ciepły,
        do tej pory go pamiętam.. aż się miało ochotę znaleźć się w środku :) mam
        nadzieję, że film zachowa coś z dawnej atmosfery Narnii stworzonej przez BBC :)
        • Gość: Malwina Re: Czy kiedyś nie było przypadkiem taqkiego seri IP: 82.160.22.* 02.01.06, 14:02
          chyba miałam 9 lat jak leciał ten serial... byłam nim zafascynowana, szkoda, że
          książki nie przeczytałam, ale nigdy nie jest za późno...
    • Gość: kAbAt Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 14:45
      moherowe berety rulez
    • xxx131 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 24.12.05, 21:09

Masz jakies uprzedzenia. Moherowe berety to mniej niz 0.5% spoleczenstwa.
      A H. Potter rzeczywiscie nie jest wlasciwa ksiazka dla dzieci - wszystko co robi zle uchodzi mu bezkarnie, a czasami zostaje za to nagradzany. A doroslym moze sie wydawac sie nie zla.
      • Gość: aravis Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 22:07
        to nie uprzedzenia, to ograniczenie umysłu wywołane modą na Tuska. Brak
        własnego zdania, kopiowanie innych, nic nowego. Podobnie objawia się moda na
        Urbana, urbanistów poznajemy po tym, że plują na kościół, a kler
        obrzucają "obraźliwym" wyzwiskiem "czarne". Kolejny raz brak oryginalności i
        usilne starania o wybicie się. Smutne.

moim zdaniem Harry Potter raczej nie powinien dzieciom szkodzić (może poza
        ewentualnymi zaburzeniami osobowości i poczucia rzeczywistości wywołanymi nudą
        i szarością zwyczajnego świata), a jeżeli zachęca dzieci do czytania - to nic
        tylko przyklasnąć. Osobiście uważam serię pani Rowling za ładną i sympatyczną,
        zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że porusza wyobraźnię.
        Nie niesie za to ze sobą specjalnie wielu wartości, pokazuje tylko czasem
        ochydę współczesnego świata, panującą zgniliznę moralną i wszechobecną
        obojętność. Czasami mnie to frustruje, podobnie jak w życiu.

• xxx131 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 27.12.05, 02:20

Masz racje. A Tusk tylko nazwal "rzecz"(a raczej zacytowal wypowiedzi internautow i dziennikarzy z GW), bo czlonkowie tych partii byly najczesciej goszczonymi osobami w mediach o. Rydzyka. A inni chyba tego nie zrozumieli, bo dla niektorych to oznacza kazdego o innych pogladach niz swoje (to znaczy inne niz swoje "postepowe").
          Na pewno nie wszyscy sluchacze R. Maryja to "buraki", moja babcia tez sluchala i jakos nie rzucala w gejow, zydow czy w Walese, a czasami byla bardziej tolerancyjna niz niewierzacy. Wydawaloby sie ze paradoks!
          Ale osobiscie tez sadze ze o. Rydzyk moglby sie usunac z zycia publicznego, bo przynosi wiecej szkod niz pozytku.
          Ale jesli ktos jest madry - to nic mu krzywdy nie zrobi. Ksiazka, radio czy film. Bo czasami manipuluja, ale trzeba tylko myslec.
    • alja Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 24.12.05, 22:18
      film - rewelacja!!! piękny, świetnie zrobiony i zrobił na mnie większe wrażenie
      niż "Władca Pierścieni" -przede wszystkim emocjonalnie oddziałuje bardziej.
      Dzieci grające rodzeństwo - najlepiej grające dzieci jakie widziałam w kinie od
      bardzo dawna. Inni aktorzy też. No i Narnia wygląda niesamowicie. Nie mogłabym
      wyobrazić sobie lepszej Narnii.
    • wojtkowiak.d Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 25.12.05, 15:27
      W naszym kościele, na mszy z udziałem dzieci, Ksiądz odnosił się do w.w. filmu, by
      przyblizyć pojęcie "na początku było Słowo... (...) i bez Niego nic się nie
      stało, co się stało...", by zrozumieć cud tworzenia świata na którym żyjemy.
      Ten film to bajka przeciez i nie mozna siędoszukiwac ukrytych, złych mocy (tj w
      H.potterze). My możemy dzieciom pokazać i H.P, i opowieści z Narnii...
      A OD NAS, DOROSłYCH, ZALEżY, JAK MY TEN OBRAZ DZIECIOM PRZEKAżEMY I W CO ONE BEDą
      WTEDY WIERZYć I JAK PATRZEć NA śWIAT, CZY POTRAFIą ODRóżNIć DOBRO OD ZłA.
      To nie cykl H.Potter jest zły, Bo To tylko bajka, ale my musimy dzieciom tak
      naświetlic obraz świata, by zachowały wiarę w dobro i jedynego Boga.
    • Gość: Urzeczony Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:49
      Jednym tchem przeczytałem "Lwa,czarownicę i starą szafę", a mam 34 lata, i
      uważa, że książka jest genalnie, fascynująco doskonała. Jeśli ktoś od początku
      do końca nie widzi w niej piękinie opowiedzianej ewangelii Jezusa Chrystusa to
      chyba jest ślepcem.
      Jest tu przecież:
      - ci co uwierzyli - dzieci - i dostali zbawienie
      - szatan - czarownica
      - Aslan - Chrystus
      - kamienny stół - ołtarz, krzyż
      - pęknięcie stołu - rozdarta zasłona świątyni
      - prawo krwi ustanowione za morzem (przez Boga)
      - śmierć i zmartwychwstanie Aslana - chyba oczywiste
      - ofiara za zagubionego (grzesznego) Edmunda
      itd.
      Trudno mi sobie wyobrazić porównanie tej pięknej historii z "Harrym Poterem",
      który jest żałosym, pisanym w zaplanowany sposób pod publiczkę, komercyjnym
      bełkotem.
      • Gość: beholder Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 20:30
        A ja sie zastanwiam, jak musi byc napisana ksiazka, zeby ja czytac, a nie szukac multum odniesien do czegos, czego najpewniej sam autor odnosic sie nie chcial. Vide Tolkien - wersja oskarzajaca go o rasizm (bo orkowie sa czarni) i druga, widzaca w niej opis II wojny - Mordor jak III rzesza na wschodzie, oblezony Gondor jak Wielka Brytania w bitwie o Anglie. Ludzie - troche dystansu!
        • Gość: hs Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.05, 20:36
          Odnośnie Włądcy... - poczytaj sobie, jak książka była pisana, to zrozumiesz
          odniesienia do wojny.
          Jeśli chodzi o głupie komentarze ludzi, którzy już widzą protesty katolików -
          chyba się nie doczekacie!! Książka ta została napisana przez gorliwego wyznawcę
          Chrystusa, a sama książka miała być pewną metaforą chrześcijaństwa i propagować
          je. Jeśli się ma wąskie horyzonty, to się nie dziwię,że daliście takie
          komentarze, jakie daliście. W sumie jak się żyje tylko papką popkulturową, to
          nic o świecie kultury się nie wie, prawda? No i pozostaje jeszcze naśmiewanie
          się z moherowych beretów i to nie dlatego,że to zjawisko jest śmieszne, ale
          dlatego, bo ktoś napisał,że to śmieszne lub to sugerował (np. pewna gazeta z
          czerwonym logo). Żałosne.
          • sutekh1 Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 03.01.06, 17:16
            no to powiedz, kochany czy podobają ci się berety z moheru jak się sami
            przedstawiają w mediach (a warto się przedstawiać, oj warto)???
            • Gość: alambil Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:22
              powiedz mi kochany, czy naprawdę uważasz, że Twój komentarz ma jakikolwiek
              sens? Bo ja nie widzę związku. jesteś Tuskoligentny..
              Nikt nie może zaprzeczyć istnienia motywów chrześcijańskich w książce, której
              autor sam o nich mówił i wyraźnie je podkreślał.. tak trudno to zrozumieć?

a berety z moheru są znacznie lepsze od spodni z krokiem w kolanach. Ale
              dyskusja nie toczy się na ten (nudny już zresztą od dawna) temat.
        • Gość: magduszka Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:56
          A czy w polskich kinach bedzie filma bez dubbingu? Bo kocham Narnie od
          przedszkola, ale dubbingu nie zniose:)
      • Gość: Rosemary Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: 84.46.199.* 26.12.05, 23:10
        Po przeczytaniu tych wszystkich postów o nawiązaniach do Biblii (aż za dużo tego), to mi się nieco odechciało czytać książki (a najpierw miałam chętkę, bo jakoś w dzieciństwie umknęła mojej uwadze)...
        • Gość: a Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.net-serwis.pl 27.12.05, 18:49
          no tak, bo przecież jak coś nawiązuje do najpopularniejszego dzieła
          literackiego na świecie, to musi być nudne. Gratuluję intelektu.
    • Gość: aravis najpierw przeczytać.. IP: *.net-serwis.pl 26.12.05, 21:55
      gdybyś znała Kroniki Narnii nie zadawałabyś głupich pytań. Poza tym,
      najwyraźniej w przeciwieństwie do Ciebie, większość ludzi zapoznaje się z
      dobrymi książkami bo są dobre, a nie dlatego, że właśnie powstaje szeroko
      rozreklamowany film..
      współczuję ograniczenia, zurbanowania i braku obiektywizmu.
    • Gość: aslan Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 05:00
      taki sobie nic nadzwyczajnego, trochę przereklamowany i za bardzo streszczony wiele żeczy w porównaniu z książką zaginęło
      • stella25b Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 28.12.05, 10:01
        Wczoraj razem z synem bylam na "Kronice z Narnii..." i musze przyznac, ze
        filmowa wersja swoimi efektami i wymowa chrzescijanska, o ktorej w tym watku
        tak glosno, przypomina "Harrego P". Film absolutnie nie jest przegiety w swej
        chrzescijanskiej symbolice, mowi o walce dobra ze zlem, wybaczeniu i paru
        innych pozytywnych cechach, ktore nie tylko w religii chrzescijanskiej
        dominuja. Pokazana jest tez brutalna walka i potega zla, a to wszystko w
        bajkowo- mitycznej panoramie. Jest to napewno film antywojenny jednak zabijania
        i przemocy jest w nim dosc sporo.
        • Gość: Sonisi@ Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.myslowice.msk.pl 02.01.06, 17:23
          Czytałam "Opowieści z Narni" kilka lat temu. byłam zachwycona. Teraz mam 14 lat
          i mam zamiar przeczytać je jeszcze raz. A sama wiadomość że pojawi się film
          bardzo mnie ucieszyła. POZDRO:*
    • wladyslaw.studnicki Opowieści z Narnii są kryptoewangelią. Ich 03.01.06, 15:19
      autor chciał napisać po prostu ciekawą moralizatorską książkę dla dzieci i mu
      się udało. Nie masz prawa porównywać tego z bezwartościową bujdą o poterze.
    • Gość: RED tylko dlaczego ten film jest taki "plastikowy"? IP: 193.0.117.* 06.01.06, 17:31
      no nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale wszystko w nim jest takie plastikowe i
      landrynkowe, czyściutkie, ulizane, ech...
      dlaczego to nie wygląda bardziej zwyczajnie, prawdziwie, no...
      Czy to dlatego, że Disney?
      Czy dlatego, że dla dzieci?
      Szafa wygląda, jakby ją przed chwilą z warsztatu stolarskiego wystawiono itp.

Bleh!
      • Gość: alambil Re: tylko dlaczego ten film jest taki "plastikowy IP: *.net-serwis.pl 06.01.06, 23:28
        tu się nie zgodzę. Może faktycznie, jest trochę zbyt czysto, w bitwie krew
        praktycznie się nie pojawia - ale to w końcu bajka. W bajkach zawsze wszystko
        jest ładne i nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie. A krew i tak już pojawia
        się wszędzie tam, gdzie to tylko możliwe, więc jeden film w której jej nie ma
        to miła odmiana :)
        A o plastikowych, wyidealizowanych postaciach już na przykład mówić trudno, bo
        niemal każda z nich (może poza Aslanem, który z przyczyn oczywistych był
        uosobieniem ideału) ma wady (przykład: Zuzanna i jej przesadny racjonalizm, o
        Edmundzie nie wspominając). Wszyscy bohaterowie odczuwają strach, wątpliwości,
        popełniają błędy.. które potem mają szansę naprawić - co też jest dla dzieci
        dość dobrą lekcją.. a Kroniki Narni to w końcu powieść przede wszystkim (acz
        nie tylko!) dla dzieci..
    • Gość: allo allo Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.gb.net.pl / *.gb.net.pl 06.01.06, 20:49
      Dziyń dybry,

pamiętacie ALLO ALLO? a obraz upadłej madonny? no to zajrzyjcie:
      aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=62537

To jest aukcja na rzecz orkiestry!!!!! Cel szczytny, a wedlina tez niezla:))))))
    • kubissimo Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 06.01.06, 22:35
      film znakomity
      swietnie obsadzony, bardzo dobrze nakrecony
      w pelni zachowny duch powiesci
      zal wychodzic z kina
    • hadoram Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 08.01.06, 00:58
      Byłem w kinie na filmie. Książki nie znałem a więc nie miałem większego wyobrażenia tego co będę oglądał. Niestety film nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia. Długo się zastanawiałem dlaczego i wydaje mi się że poprostu rezyser nie potrafił stworzyć klimatu. Dzieci grały świetnie, widoczki też niezłe, ale brakowało mi czegos co mnie wciągnie. Ogólnie wrażenie to jakby film został nagrany przez Halmark :-). Odniesień do Biblii nie zauważyłem żadnych w trakcie filmu, później jak czytałem recenzje to wydały mi się (te odniesienia) troszkę naciągane. W kinie w którym byłem (Multikino Gdańsk) prawie nie słyszałem dialogów, tak głos był cicho nagrany :-(. Jak dla mnie za bardzo bajkowy, no i odczucia o Królewej Śniegu (o których już ktos wcześniej wspomniał) ,też je miałem. Podsumowując - film można "zaliczyć", ale można się też rozczarować.
      • Gość: mirka Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:25
        też nie czytałam książki, na film czekałam z niecierpliwością i jest to moje
        największe rozczarowanie filmowe ostatnich lat. Fatalne efekty specjalne o
        których tak się rozpisywano (miałam wrażenie że od pewnego momentu skończył się
        budżet,)brak atmosfery filmu - tego "czegoś" co pozwoliłoby mi nie patrzeć na
        zegarek w czasie seansu a zauważyłam że nie byłam jedyna, fatalna gra dzieci i
        to co drażniło mnie najbardziej to nachalne moralizatorstwo "jesteśmy
        rodziną" "ale to twój brat" itp. - jak słyszy się to po raz n-ty jest po prostu
        nie do zniesienia. Jedyna rzecz która zrobiła na mnie wrażenie to postać
        Białej Czarownicy.
        • Gość: tomji Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 02:25
          1) fatalna gra dzieci??!!! wszystko, tylko nie to. jak juz ktos powiedzial,
          niejedna dorosla gwiazda z kilkunastoletnim stazem moglaby sie od nich uczyc.
          ty chyba wogole nie widzialas filmu.

2) efekty specjalne byly b. dobre, zima ukazana realistycznie jedyne do czego
          mozna miec zastrzezenia to to, ze czasem [ja naliczylem tylko 2 takie ujecia]
          widac bylo nakladanie tasmy. moze pozniej bylo to wszystko troche za kolorowe,
          ale pamietajmy, ze to ekranizacja BASNI.

3) za moralizatorstwo mozna miec pretensje do autora ksiazki, Lewisa, nie
          tworcow filmu. oni wypelnili swoje zadanie b.dobrze - film jest wierna
          adaptacja ksiazki.

4) w jednym sie z toba zgadzam - czarownica byla genialna. lepszej sobie nie
          moglbym wyobrazic.
          • Gość: gize Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.server.ntli.net 12.01.06, 19:48
            widzialam wczoraj. swietne. ksiazki jeszcze nie czytalam, wiec film byl
            swietnym zaskoczeniem i w porownaniu z gniotami, ktore dzieciom wciskaja, film
            mial w sobie duzo dzieciecej magii.na pewno inspiruje wyobraznie. i
            przynajmniej targetem filmu sa dzieci a nie jak w przypadku np shreka, czy
            nawet shark tale, gdzie pojawia sie tyle aluzji na tle sexualnym, ze wiekszosc
            dzieci nie bardzo potrafi zrozumiec co tak bawi doroslych.

z nawiazan religijnych:
            aslan-chrystus
            czarownica-szatan
            edmund-judasz, ktory za cene slodkosci sprzedal zycie innego czlowieka
            ukamieniowanie-ukrzyzowanie
            odkupienie grzechow
            wniebowstapienie - odejscie aslana
            droga krzyzowa - towarzysza mu lucy i susan i potem aslan mowi, ze odtad musi
            juz sam wedrowac - tak jak w gaju oliwnym ezus zwrocil sie do swoich uczniow.

Film naprawde warto zobaczyc, bo choc aluzje sa to nie sa nachalne i jak ktos
            chce to moze je sledzic, ale wcale nie musi; nie przeszkadzaja one w ogladaniu
            narni.
            • ihopeyouwilllikeme Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" 15.01.06, 16:28
              To jest bardzo ciekawe, że niektórzy nie widzą ŻADNYCH chrześcijańskich motywów
              w Opowieściach z Narnii. Jak myślicie, skąd zatem Lewis wziął:

- " synów Adama " i " córki Ewy "
              - Boże Narodzenie
              - Św. Mikołaja

?
              • gdotb motywy chrzesc. i blad ortograficzny w tytule 22.01.06, 06:32

> w Opowieściach z Narnii. Jak myślicie, skąd zatem Lewis wziął:
                >
                > - " synów Adama " i " córki Ewy "
                > - Boże Narodzenie
                > - Św. Mikołaja

Masz racje. Jestem katolikiem i takie motywy sa dla mnie 'chlebem powszednim',
                wiec nie za bardzo skojarzylem to z 'motywami chrzescijanskimi'.

Co do bledu ortograficznego, musze wstawic swoje trzy grosze:
                autorem pomyslu, hitorii, powiesci i samej ksiazki byl Anglosas. I ZADEN
                anglosas nie wymowi 'Narnia' jako Narnia, tylko wlasnie Narnja, powiedzialbym
                nawet Naarnja (z dlugim 'a'). Dlatego dwa 'ii' w tytule. I tyle.

Autorzy polskiej wersji zachowali oryginalne brzmienie.

G.
    • Gość: gosiaczek Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.06, 18:00
      Opowieści z Narnii to nie jest 'zwyczajny' film. Mam 21 lat i ogladajac go
      poczulam sie jak mala dziewczynka. Twórcy z takim zamyslem i wrazliwoscia na
      piekno stworzyli ten świat,że w pewnych momentach tracilam zupelnie poczucie
      rzeczywistosci znajujacej sie wokól mnie. Była tylko piękna przyroda, cudowna
      muzyka i to ciepło, które aż biło z ekranu. Ja nie czytałam książki (do tej pory
      fascynowałam sie Harrym Potter'em)ale na pewno to zrobie. A co do wątków
      religijnych...sa bardzo dyskretne i nawet takiego sceptycznie podchodzącego do
      katolicyzmy ateisty nie zraziły:)
      pozdrawiam
    • Gość: Marek z Cmolasu Polski Dubbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:37
      Mam pytanko do wszystkich: "GDZIE MOŻNA ŚCIĄGNĄĆ POLSKI DUBBING (MOŻE TEŻ BYĆ
      ANGIELSKA WERSJA)? BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA PODANIE LINKU NA ADRES: FRYMA3@WP.PL
    • Gość: Marcin Re: Nadchodzą "Opowieści z Narnii" IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.06, 19:25
      Ten film był nudny i do banii Ha hahahahahahA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka