Dodaj do ulubionych

Kino Irańskie

23.01.06, 17:49
Jutro wieczorem (24.01) na dwójce leca "Dzieci Niebios" moim zdaniem
fantastyczny film irański. Jesli ktoś oglądał to wie w czym tkwi urok, jeśli
nie, to gorąco polecam:) A jakie jest wasze zdanie na temat irańskich filmów?
Miałem okazje obejrzeć kilka i jestem naprawde zachwycony. Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: jaija Re: Kino Irańskie IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.01.06, 00:06
      Kino irańskie jest dla mnie wspaniałe. Moim zdaniem, przewyższa znacznie
      poziomem obecne kino europejskie, nie wspominając o Hollywood, które chyba
      nigdy nie było w tak kiepskiej kondycji, jak teraz. Sama komercja, komputer,
      akcja, fantazja, remake goni rimejka.
      A "Irany"? No cóż - prostota (nie ma mowy o problemach typu: "on z nią, ale z
      tamtą też, ale tamta usunęła ciążę, więc nie może do niego wrócić, tymczasem
      niechcący zabija inną", itd.), subtelność, niedopowiedzenia, mądrość, wszystko
      zaś wizualnie naprawdę pięknie (Majid Majidi). I okazuje się, że o
      najprostszych rzeczach można mówić w coraz to inny sposób, o czym nie
      wie "fabryka snów", lubująca się ostatnio w pseudoartystycznych zawiłych
      formach kryjących przeraźliwą płyciznę treściową.
      Kolory raju Majidiego to dla mnie czysta poezja i traktat religijny zarazem.
      Deszcz zaś przepięknie mówi o istocie miłości, o tym, jak zmienia człowieka na
      lepsze, o poświęceniu. A Dzieci niebios to piękny przykład kina "z przesłaniem
      humanistycznym" :)Widać, że reżyser kocha i ceni ludzi. Wstyd mi, że Zachód tak
      się wywyższa kulturalnie, nie dorastając do pięt wschodowi.
      • cze67 Re: Kino Irańskie 25.01.06, 10:21
        Gutek w Cieszynie (i zapewne we Wrocławiu w tym roku) puszcza wiele irańskich
        filmów. Zawsze wychodzę z nich wstrząśnięty i zauroczony. To, obok
        koreańskiego, moje ulubione kino.
        • Gość: reeees Re: Kino Irańskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:34
          hi! film obejrzałem wczoraj na 2, i wiecie co wam powiem, nie straciłem czasu,
          normalnie pewnie bym wyłączył bo (tak na chłopski rozum) kino z dziecmi to
          banał. ale nie ta opowieść, znacząco się różńi od tego chłamu hollywoodzkiego.
          inna kultura, inne tradycje, sama historia też super przedstawiona, i ten koniec
          bez happy endu.. troche żal bylo tego chłopca nawiasem mówiąc. Ale jak by zdobył
          te buty to już by było zbyt słodko, jesli wiecie o co mi chodzi. ogólnie film
          świetny, oby takich więcej w kocham kino

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka