Dodaj do ulubionych

jakie filmy science fiction polecicie?

26.08.06, 19:39
Możecie mi polecić ciekawe filmy cience fiction: coś w rodzaju "12 małp",
"Wyspa" czy "V for Vendetta", które ostatnio oglądałam?
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: jakie filmy science fiction polecicie? 26.08.06, 19:53

Jak lubisz coś w stylu thriller s-f to klasyka - "Saturn 3" albo np.
      "Hardware (AKA M.A.R.K. 13)"
    • ignatz Re: jakie filmy science fiction polecicie? 26.08.06, 20:31
      Ba, mogę polecić CI coś lepszego:
      Blade runner
      Mechaniczna pomarańcza
      Odyseja kosmiczna (dylogia, dobrze mówię?)
      Obcy (tetralogia)
      Terminator (trylogia)
      Dzień, w którym stanęła Ziemia
      Dzień, w którym zapłonęła Ziemia
      Dzień tryfidów
      Ghost in the shell
      Akira
      Zardoz
      Primer (b. ciekawy film)
      La Jetee

oczywiście jak chcę coś wymienić to mi ucieka z głowy, więc mnóstwo klasyków
      pominąłem. A Dr.Verte dobrze radzi, te filmy też są warte obejrzenia :-)
    • Gość: kkk Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.crowley.pl 27.08.06, 02:22
      Strange Days
    • braineater Re: jakie filmy science fiction polecicie? 27.08.06, 12:50
      La Jetee Chrisa Markera z 1962, czyli film bez którego nie byłoby 12 małp,
      jedno z większych arcydzieł Sf o podózach w czasie

Koziorożec 1 Petera Hyamsa z 1978, czyli na długo przed Faktami i aktami o
      potędze telewizji i o tym, czy aby na pewno byliśmy w kosmosie. Ciut przydługi,
      nieco się zestarzał, ale i tak oglada się go doskonale.

Screamers Christiana Dougaya z 1995 (po polsku jako Tajemnice Syriusza:), czyli
      druga dobra ekranizacja Dicka, opowieśc o tym, że nie nalezy wierzyć w nic, co
      się widzi

Gattaca Andrew Niccol'a z 1997, czyli o tym, jak bardzo trzeba sie nakombinowac
      by w kosmos polecieć i czy jest ten wysiłek wart cokolwiek.

Zdobywcy Joe Dantego z 1985, czyli w sumie film dla dzieci, ale nie do końca.
      Opowiastka o trzech skołowanych dzieciakach budujacych statek kosmiczny na
      tyłach swojego domu. Dobrze zrobione, dobrze opowiedziane, dobry film po
      prostu. Trochę w klimatach E.T, ale bez całego szpilbergowsko-lukasowskiego
      błota taniej moralności i debilnej pseudofilozofii.

P:)
      • tomassi.rollo Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 15:48
        Rzadko kiedy ktoś wspomina "Screamers" :) Film rzeczywiście jest wart polecenia
        i nie bez powodu jest uznawany za jeden z najbardziej przygnębiających obrazów w
        historii kina.

Ponadto podpisuję się pod "Koziorożcem 1" i "Gattaką - szokiem przyszłości".
      • Gość: pszeszczep Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 09:54
        La jetee to eksperymentalny krótki metraż, nie każdemu podpasuje, raczej dla koneserów. Był kiedyś w tivi (bodajże kanal +) pod polskim tytułem "Widok z tarasu lotniska". robi wrażenie, chociaż to jakby taki pokaz czarnobiałych slajdów z komentarzem z offu.
        jeśli o takich filmach sie tu pisze to dodam jeszcze "Wild Blue Yonder" Hertzoga z tego roku, ale to też dla bardziej wyrobionego widza, o podróżowaniu w przestrzeni z niezwykłą muzyką i zdjęciami.

a mój prywatny ranking filmów klasycznej sf:
        -oryginalna trylogia Gwiezdnych wojen
        -pierwszy Obcy
        -2001 odyseja kosmiczna
        reszta dla mnie albo sie zestarzała albo była srednio udana
    • ignatz Re: jakie filmy science fiction polecicie? 27.08.06, 13:09
      Można się nie zgodzić z kolejnością, ale zawartość poniższej listy warto
      obejrzeć. Jest tego troszkę :-)
      www.digitaldreamdoor.com/pages/movie-pages/movie_sci-fi.html
      www.imdb.com/chart/scifi
    • arwene Re: jakie filmy science fiction polecicie? 29.08.06, 18:01
      zapominacie o najważniejszym: Gwiezdne Wojny - cała saga!!! Najlepiej oglądać w
      kolejności wyprodukowania, czyli część 4, 5, 6 i dopiero 1, 2, 3. Polecam
      gorąco!!!
      • octavius2 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 29.08.06, 18:40
        Osobiście nie zaliczyłbym "Gwiezdnych wojen" do S-F. Nie zamierzam umniejszać
        walorów artystycznych filmu, ale ma on konstrukcję i charakter baśni, zatem
        jest to fantasy, choć troszeczkę nietypowe. Autorka wątku pytała natomiast o
        filmy S-F.
        Ja dodałbym do listy jeszcze "Harrison Bergeron". Baaardzo luźna adaptacja
        opowiadania Vonneguta, nie pozbawiona swoistego uroku przez odejście od
        oryginału.
        • johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:43
          "Gwiezdne Wojny" nie należą do S-F. To typowa fabuła XIX-wiecznej, awanturniczej
          powieści gatunku płaszcza i szpady, jedynie przeniesiona w przestrzeń kosmiczną
          i wypełniona rekwizytami "w stylu S-F".
          Stosunkowo najbliższym stylistycznie dziełem są wobec "Wojen" powieści
          Sienkiewicza. Co zresztą może nie być pozbawione sensu. George Lucas wychowywał
          się w tradycyjnej rodzinie na południu USA, gdzie książki Sienkiewicza podobno
          do dziś stoją na półkach bibliotek wielu szacownych rodzin.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • dr.verte "Battlefield Earth" - koniecznie! 29.08.06, 19:13
      To oczywiście żart.Film jest jak to mawiają politycy porażający.
      Jest tak tragiczny na wszystkich poziomach że gorszego filmu nie
      dałoby się zrobić nawet celowo.Grają Whitaker i Travolta,który i
      tak jest tam prawie nie do rozpoznania na jego szczęście z resztą.
      W każdym razie oglądając to przecierałem oczy ze zdumienia.
      • iso1 Re: 29.08.06, 23:15
        Ja poleciłbym:

Piąty Element
        Rzecz (Thing)
        Blade Runner
        • ron_obvious Re: 09.09.06, 10:16
          > Rzecz (Thing)
          a nie przypadkiem "Coś"?
    • Gość: bartus87 Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:24
      Dokładnie to jest połączenie S-F z horroremale polecam fil RESIDENT EVIL

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42452
      • madelon1 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:12
        Solaris (originalna wersja)
        Starship Trooper
        Robocop
        Metropolis
        2001
        Fifth Element
        Close Encounters
        12 Monkeys
        Dark Star
        Seksmisja
        Sleeper
        • madelon1 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:30
          Ah i 'Miasto zaginionych dzieci' oczywiscie!
    • johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:36
      Innymi słowy - wartościowe kino S-F, które nie jest jedynie ciągiem efektów
      specjalnych, nałożonych na wątłą historyjkę sensacyjną (jak w np. "Gwiezdne Wojny")

Proponuję:

1. "Mertopolis" (1927) Fritza Langa - historia o niepokojach społecznych w
      zindustrializowanym społeczeństwie przyszłości.

2. "Forbidden Planet" - "Zakazana Planeta" (1956) Freda Wilcoxa: innymi słowy
      ekranizacja "Burzy" Shakespeara w stylu S-F z wątkami obcej cywilizacji.

3. "Alphaville" (1965) Jean-Luc Godarda: film tak zaskakujący, że nawet nie
      wiem, jak go opisać ...

4. "2001 - Space Oddysey" - "2001 - Odyseja Kosmiczna" (1968) Stanley Kubrick:
      jeden z bodaj pięciu najważniejszych filmów wszechczasów; dziedzina s-f nie jest
      tutaj jedynie rekwizytem, kostiumem, efektem specjalnym. Film traktujący o
      istocie człowieczeństwa, pchającej ludzkość ku poznaniu ciekawości, w której
      odkrywamy istotę, wyższą. Gdzie? Może w centrum wszechświata.

5. "THX 1138" (1971) Georga Lucasa. Kiedy poprawność polityczna i feminizm
      zapanują na dobre, film ten zostanie zakazany, więc należy się spieszyć.

6. "Solaris" (1972) Andriej Tarkowski. Oczywiście ekranizacja "Solaris" Lemowego
      - najwybitniejszego dzieła S-F w historii.

7. "Blade Runner" - "Łowca Androidów" (1982) Ridley'a Scotta. Kolejne pytanie o
      istotę człowieczeństwa w mieście przyszłości. Tym razem jednak istota ludzka
      przegląda się nie tyle bezpośrednio w lustrze absolutu, co w oczach innej
      istoty, które przynajmniej zewnętrznie wydaje się być człowiekiem.

8. "Solaris" (2000) Steven Soderbergh. Nieco inne odczytanie powieści Lema, co
      nie znaczy - gorsze, jak sądzą niektórzy. Warto obejrzeć, warto znać.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • Gość: Peter Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.06, 23:54
        z nowych I Robot z Willi Smih-em
        • Gość: jacek2 Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.w83-112.abo.wanadoo.fr 02.09.06, 15:29
          Doskonala jest NOWA seria Battelstar Galactica , jak na razie 2 sezony .
    • Gość: OK Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 16:05
      Piaty element
      • johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 02.09.06, 17:27
        Przecież "Piąty element" to nie jest film S-F ... Nie widziałem tam żadnych
        elementów deydujących o przynależności do kina science-fiction.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 02.09.06, 19:34
          Śmiało, nie trzymaj nas w napięciu i rozwiń wypowiedź. Do jakiego gatunku należy
          "Piąty Element" i jakież to elementy decydują o przynależności do kina
          science-fiction?
          • johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 14:49
            O kinie S-F możemy mówić wówczas gdy historii, którą chcemy opowiedzieć, nie da
            się zekranizować inaczej, niż przy użyciu szeroko pojętej stylistyki S-F.
            Innymi słowy - gdy do właściwego, celnego opowiedzenia historii konieczne są
            środki, kojarzące się zazwyczaj z S-F.

Podtrzymuję to, co napisałem powyżej - np. "Gwiezdne wojny" są fabułą, która
            wcale nie wymaga kostiumu S-F. Fabuła tego filmu jest kompilacją różnych
            motywów, które spotykamy w twórczości takich pisarzy jak Sienkiewicz albo Dumas.
            Autorzy "GW" wpadli jednak na pomysł uatrakcyjnienia widowiska i przenieśli tę
            historię XIX-wiecznego rodowodu w przestrzeń kosmiczną. Bohaterowie zamiast na
            koniach galopujących po zakurzonych traktach, poruszają się pojazdami z napędem
            ponadprzestrzennym, zamiast szabel w dłoniach mają miecze laserowe a zamiast
            oblegać warowne miasta - oblegają planety.

Swoją drogą - skoro "Gwiezdne Wojny" chcą być takie "science" to dlaczego w
            scenach rozgrywających się w przestrzeni międzygwiezdnej, poruszające się
            pojazdy kosmiczne wydają dźwięki? Przecież panuje tam beztlenowa próżnia, a w
            próżni (jeśli dobrze pamiętam) fale dźwiękowe nie rozchodzą się ...
            Jednym (może nawet jedynym) reżyserem, który to zjawisko uwzględnił jest
            Kubrick, który w "2001 - Odysei Kosmicznej" sfilmował sceny rozgrywające się
            przestrzeni kosmicznej w całkowitej ciszy.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 03.09.06, 16:41
              OK, ale zaryzykowałbym stwierdzenie, że każdą historię można opowiedzieć bez
              podpierania się częścią "science".

Weźmy choćby taką "2001 - Odyseję kosmiczną", która, jak słusznie zauważyłeś,
              jest chyba szczytowym osiągnięciem kina SF. Technicznie rzecz biorąc jest to
              historia o spotkaniu człowieka ze Stwórcą. Tyle. Taką historię można równie
              dobrze przedstawić w realiach średniowiecznych. Jeśli więc, korzystając z Twojej
              definicji, można podważyć przynależność tego filmu do nurtu SF, to czy w ogóle
              ostanie się jakieś dzieło? :)

Albo "THX 1138" - to dystopia. Dystopia nie wymaga części "science" w ogóle,
              równie dobrze można taki świat przedstawić w konwencji fantasy

Poza tym, jeśli to kina SF zaliczasz "Zakazaną planetę", która jest, co sam
              potwierdzasz, "Szekspirem w kosmosie", to nie możesz być taki srogi dla GW i
              "Piątego Elementu".
              • johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 19:29
                Tak, "Zakazana Planeta" jest oparta na motywach Shakespearowskiej "Burzy",
                jednak została wzbogacona o wątek "obcości" - istot innej niż ludzka,
                inteligentnej cywilizacji. A tego nie można było inaczej pokazać, jak przy
                użyciu konwecji S-F.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 03.09.06, 20:29
                  Zgadzam się, ale wprowadzenie wątku obcej rasy nic do filmu nie wnosi. Film
                  opowiada o mrocznej stronie każdego inteligentnego umysłu i o jej
                  autodestrukcyjnej sile (tak w przyblizeniu). Tą historię można opowiedzieć na
                  miliony sposobów (i zapewne opowiedziano).

Jeśli jednak uważasz, że wprowadzenie obcych czyni z tego filmu dzieło SF, to
                  musisz zwrócić honor "Gwiezdnym Wojnom" i "Piątemu Elementowi". :)

"Gwiezdne Wojny" zawierają obce rasy, ekslorację kosmosu, wizję rasy ludzkiej
                  rozproszonej po wszechświecie i zaawansowane technologie.

"Piąty Element" pokazuje generalnie to samo lecz w mnieszej skali plus
                  oczywiście wizję przeludnionych miast przyszłości i warunków życia w nich.

Oczywiście przedstawione w tych filmach historie mogłyby się zapewne obyć bez
                  tych elementów, ale jak mówię: a które nie mogą? :)
              • johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 19:35
                Gość portalu: wowo napisał(a):

> Weźmy choćby taką "2001 - Odyseję kosmiczną", która, jak słusznie zauważyłeś,
                > jest chyba szczytowym osiągnięciem kina SF. Technicznie rzecz biorąc jest to
                > historia o spotkaniu człowieka ze Stwórcą. Tyle.

Ha! Tego pewnym do konca być nie można. W ostatniej scenie, kiedy obserwujemy
                starszego człowieka w rozświetlonym salonie w centrum wszechświata, odkrywamy
                przecież jego jak najbardziej ludzkie oblicze.
                A może to nie jest Bóg, ale człowiek, a raczej swego rodaju - idea człowieka?
                Kubrick mimo wszystko zostawia tutaj pewne pole do interpretacji ...

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 03.09.06, 20:01
                  Mówiąc Stwórca nie mam oczywiście na myśli biblijnego Boga. W Odyseji rolę
                  Stwórcy odgrywa niezwykle zaawansowana obca cywilizacja, która stworzyła życie
                  na Ziemi, a następnie na Europie. To jest jak najbardziej element SF, jednak nie
                  ulega wątpliwości, że jest to tylko dekoracja dla wątku znacznie bardziej
                  podstawowego - człowiek spotyka swego Stwórcę...
                  • Gość: pszeszczep Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:07
                    Trzymając się takiej wąskiej definicji sf niewiele filmów da się zaliczyć do
                    tego gatunku. Na potrzeby tego wątku mozna chyba przyjąć szersze określenie
                    powiedzmy kina fantastycznego. Nie trzeba ściśle definiować tego terminu,
                    wszyscy intuicyjnie wiemy o co chodzi i czym sie jaramy:) dzięki temu można tu
                    polecić filmy tzw z pogranicza gatunków a też fajne. Poza tym generalnie jestem
                    przeciwny tendencji do zbytniego szufladkowania filmów. Dobre kino wymaga
                    trochę swobody i przełamywania ograniczeń narzucanych przez konwencje
    • Gość: (-. -) Impostor, Fortress 1 & 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:00
      jw
    • furry Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 01:58
      Donnie Darko :)
    • Gość: pszeszczep Re: diuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:14
      A Diuna Lyncha. wiem że nie do końca udany, ale miejscami naprawdę daje rade. właściwie tylko koniec jest zrąbany. ale z początku jest i super klimat, dobre nieprzesadzone dekoracje (o co łatwo jak pokazała słaba ekranizacja zrobiona niedawno przez HBO), dobrze dobrani aktorzy. kapitalna muza, świetne nietypowe efekty specjalne. Jednak jak widać to nie wystarczy zeby w sumie powstał dobry film. Chyba zabrakło tego czegoś:)
      • macio666 Re: diuna 08.09.06, 10:38
        Kompletnie nie zgadzam sie. Dune wg mnie jest doskonalym filmem a pewne
        przeskoki w fabule wynikaja z tego ze film zostal mocno skrocony podczas montazu
        ze wzgledow komercyjnych (k. mac!), stad zakonczenie wygladajace na pospiesznie
        doklejone. Jezeli chodzi o S-F wychowalem sie na nastepujacych filmach i uwazam
        je za swietne bez wiekszych zastrzezen:
        - 2001 (perfekcja)
        - Dune (wersja Lyncha!)
        - Obcy (I czesc, niby horror ale sceneria S-F wspaniala)
        - Saturn 3 (leciutko gniotowate)
        - Test Pilota Pirxa (troche gniotowate)
        - serial Kosmos 1999 (mocno fiction, slabo science)
        - Blade Runner (warunkowo, raczej dramat milosny + pean na czesc zycia, ale
        teksty dobre)
        - GW, tylko trylogia, mocno warunkowo
        Poza tym jest b. wiele pozycji ktore mozna obejrzec, a ktore nie sa kompletnymi
        gniotami, np. Gwiezdny Przybysz, Terminator, Archiwum X - film, itp. oraz tzw.
        zelazna klasyka, czyli Wechikul Czasu, THX 1138, Metropolis, Alphaville, Zielona
        Pozywka, itd.
        Pozdrawiam
        M
    • smooth30 Re: jakie filmy science fiction - klasyka to... 08.09.06, 16:44
      Seria Obcego, Blade Runner, Gwiezdne Wrodta, Twierdza, Nieśmiertelny, Matrix...
      • dr.verte Re: jakie filmy science fiction - klasyka to... 08.09.06, 16:55
        smooth30 napisał:

> Gwiezdne Wrodta

Polecasz to?

> Twierdza

Chyba nie ta z Cage'em?Jak w oryginale?

> Nieśmiertelny

Przegiąłeś.
    • Gość: Mati Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 18:22
      Z nie wymienionych tu jeszcze adaptacji Dicka: "Impostor". Bardzo udany film,
      może poza scenami akcji.
      • octavius2 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 08.09.06, 23:00
        Ja ostatnio obejrzałem "Przez ciemne zwierciadło" i jestem pod wrażeniem, skoro
        mowa o adaptacjach Dicka. Też polecam.
        • Gość: jaija Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.09.06, 00:11
          W sumie nie wiem, czy wymienił ktoś Cube, dodałabym tu go.
    • Gość: lothar Cała seria "Obcego" jest genialna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 20:45
      Raport mniejszości jeszcze dorzucę
    • gullo.gullo Re: jakie filmy science fiction polecicie? 10.09.06, 12:01
      Jeżeli chcesz widowiskowy film, podobny do tych, które wymieniłes, to polecam
      film 'Żołnierze kosmosu'. Jak dla mnie rewelacja, ma już pare lat ale po nim w
      ogóle polubiłam takie kino. Ponoc powstała juz druga część, leci na jakims HBO.
      Polecam też wszystkie części Cube: Cube, Hypercube i Cube 0. Cube to moglabym w
      nieskonczonosc oglądać.
      pozdrawiam
    • dr.verte "Serenity" 18.09.06, 09:53

właśnie skończyłem oglądać,nie żebym osobiście szczególnie polecał chociaż
      swoich fanów ma
    • nessie-jp Re: jakie filmy science fiction polecicie? 18.09.06, 21:49
      Wszelkie ekranizacje "na motywach" Dicka, np. Minority Report (Raport Mniejszości).

Jak również serial Total Recall 2000
      • Gość: Fermi Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 23:27
        Odchłań (the abyss) Camerona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka