kategra40 26.08.06, 19:39 Możecie mi polecić ciekawe filmy cience fiction: coś w rodzaju "12 małp", "Wyspa" czy "V for Vendetta", które ostatnio oglądałam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.verte Re: jakie filmy science fiction polecicie? 26.08.06, 19:53 Jak lubisz coś w stylu thriller s-f to klasyka - "Saturn 3" albo np. "Hardware (AKA M.A.R.K. 13)" Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: jakie filmy science fiction polecicie? 26.08.06, 20:31 Ba, mogę polecić CI coś lepszego: Blade runner Mechaniczna pomarańcza Odyseja kosmiczna (dylogia, dobrze mówię?) Obcy (tetralogia) Terminator (trylogia) Dzień, w którym stanęła Ziemia Dzień, w którym zapłonęła Ziemia Dzień tryfidów Ghost in the shell Akira Zardoz Primer (b. ciekawy film) La Jetee oczywiście jak chcę coś wymienić to mi ucieka z głowy, więc mnóstwo klasyków pominąłem. A Dr.Verte dobrze radzi, te filmy też są warte obejrzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.crowley.pl 27.08.06, 02:22 Strange Days Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: jakie filmy science fiction polecicie? 27.08.06, 12:50 La Jetee Chrisa Markera z 1962, czyli film bez którego nie byłoby 12 małp, jedno z większych arcydzieł Sf o podózach w czasie Koziorożec 1 Petera Hyamsa z 1978, czyli na długo przed Faktami i aktami o potędze telewizji i o tym, czy aby na pewno byliśmy w kosmosie. Ciut przydługi, nieco się zestarzał, ale i tak oglada się go doskonale. Screamers Christiana Dougaya z 1995 (po polsku jako Tajemnice Syriusza:), czyli druga dobra ekranizacja Dicka, opowieśc o tym, że nie nalezy wierzyć w nic, co się widzi Gattaca Andrew Niccol'a z 1997, czyli o tym, jak bardzo trzeba sie nakombinowac by w kosmos polecieć i czy jest ten wysiłek wart cokolwiek. Zdobywcy Joe Dantego z 1985, czyli w sumie film dla dzieci, ale nie do końca. Opowiastka o trzech skołowanych dzieciakach budujacych statek kosmiczny na tyłach swojego domu. Dobrze zrobione, dobrze opowiedziane, dobry film po prostu. Trochę w klimatach E.T, ale bez całego szpilbergowsko-lukasowskiego błota taniej moralności i debilnej pseudofilozofii. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 15:48 Rzadko kiedy ktoś wspomina "Screamers" :) Film rzeczywiście jest wart polecenia i nie bez powodu jest uznawany za jeden z najbardziej przygnębiających obrazów w historii kina. Ponadto podpisuję się pod "Koziorożcem 1" i "Gattaką - szokiem przyszłości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszeszczep Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 09:54 La jetee to eksperymentalny krótki metraż, nie każdemu podpasuje, raczej dla koneserów. Był kiedyś w tivi (bodajże kanal +) pod polskim tytułem "Widok z tarasu lotniska". robi wrażenie, chociaż to jakby taki pokaz czarnobiałych slajdów z komentarzem z offu. jeśli o takich filmach sie tu pisze to dodam jeszcze "Wild Blue Yonder" Hertzoga z tego roku, ale to też dla bardziej wyrobionego widza, o podróżowaniu w przestrzeni z niezwykłą muzyką i zdjęciami. a mój prywatny ranking filmów klasycznej sf: -oryginalna trylogia Gwiezdnych wojen -pierwszy Obcy -2001 odyseja kosmiczna reszta dla mnie albo sie zestarzała albo była srednio udana Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: jakie filmy science fiction polecicie? 27.08.06, 13:09 Można się nie zgodzić z kolejnością, ale zawartość poniższej listy warto obejrzeć. Jest tego troszkę :-) www.digitaldreamdoor.com/pages/movie-pages/movie_sci-fi.html www.imdb.com/chart/scifi Odpowiedz Link Zgłoś
arwene Re: jakie filmy science fiction polecicie? 29.08.06, 18:01 zapominacie o najważniejszym: Gwiezdne Wojny - cała saga!!! Najlepiej oglądać w kolejności wyprodukowania, czyli część 4, 5, 6 i dopiero 1, 2, 3. Polecam gorąco!!! Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 29.08.06, 18:40 Osobiście nie zaliczyłbym "Gwiezdnych wojen" do S-F. Nie zamierzam umniejszać walorów artystycznych filmu, ale ma on konstrukcję i charakter baśni, zatem jest to fantasy, choć troszeczkę nietypowe. Autorka wątku pytała natomiast o filmy S-F. Ja dodałbym do listy jeszcze "Harrison Bergeron". Baaardzo luźna adaptacja opowiadania Vonneguta, nie pozbawiona swoistego uroku przez odejście od oryginału. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:43 "Gwiezdne Wojny" nie należą do S-F. To typowa fabuła XIX-wiecznej, awanturniczej powieści gatunku płaszcza i szpady, jedynie przeniesiona w przestrzeń kosmiczną i wypełniona rekwizytami "w stylu S-F". Stosunkowo najbliższym stylistycznie dziełem są wobec "Wojen" powieści Sienkiewicza. Co zresztą może nie być pozbawione sensu. George Lucas wychowywał się w tradycyjnej rodzinie na południu USA, gdzie książki Sienkiewicza podobno do dziś stoją na półkach bibliotek wielu szacownych rodzin. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte "Battlefield Earth" - koniecznie! 29.08.06, 19:13 To oczywiście żart.Film jest jak to mawiają politycy porażający. Jest tak tragiczny na wszystkich poziomach że gorszego filmu nie dałoby się zrobić nawet celowo.Grają Whitaker i Travolta,który i tak jest tam prawie nie do rozpoznania na jego szczęście z resztą. W każdym razie oglądając to przecierałem oczy ze zdumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
iso1 Re: 29.08.06, 23:15 Ja poleciłbym: Piąty Element Rzecz (Thing) Blade Runner Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartus87 Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:24 Dokładnie to jest połączenie S-F z horroremale polecam fil RESIDENT EVIL forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42452 Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:12 Solaris (originalna wersja) Starship Trooper Robocop Metropolis 2001 Fifth Element Close Encounters 12 Monkeys Dark Star Seksmisja Sleeper Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:30 Ah i 'Miasto zaginionych dzieci' oczywiscie! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 01.09.06, 16:36 Innymi słowy - wartościowe kino S-F, które nie jest jedynie ciągiem efektów specjalnych, nałożonych na wątłą historyjkę sensacyjną (jak w np. "Gwiezdne Wojny") Proponuję: 1. "Mertopolis" (1927) Fritza Langa - historia o niepokojach społecznych w zindustrializowanym społeczeństwie przyszłości. 2. "Forbidden Planet" - "Zakazana Planeta" (1956) Freda Wilcoxa: innymi słowy ekranizacja "Burzy" Shakespeara w stylu S-F z wątkami obcej cywilizacji. 3. "Alphaville" (1965) Jean-Luc Godarda: film tak zaskakujący, że nawet nie wiem, jak go opisać ... 4. "2001 - Space Oddysey" - "2001 - Odyseja Kosmiczna" (1968) Stanley Kubrick: jeden z bodaj pięciu najważniejszych filmów wszechczasów; dziedzina s-f nie jest tutaj jedynie rekwizytem, kostiumem, efektem specjalnym. Film traktujący o istocie człowieczeństwa, pchającej ludzkość ku poznaniu ciekawości, w której odkrywamy istotę, wyższą. Gdzie? Może w centrum wszechświata. 5. "THX 1138" (1971) Georga Lucasa. Kiedy poprawność polityczna i feminizm zapanują na dobre, film ten zostanie zakazany, więc należy się spieszyć. 6. "Solaris" (1972) Andriej Tarkowski. Oczywiście ekranizacja "Solaris" Lemowego - najwybitniejszego dzieła S-F w historii. 7. "Blade Runner" - "Łowca Androidów" (1982) Ridley'a Scotta. Kolejne pytanie o istotę człowieczeństwa w mieście przyszłości. Tym razem jednak istota ludzka przegląda się nie tyle bezpośrednio w lustrze absolutu, co w oczach innej istoty, które przynajmniej zewnętrznie wydaje się być człowiekiem. 8. "Solaris" (2000) Steven Soderbergh. Nieco inne odczytanie powieści Lema, co nie znaczy - gorsze, jak sądzą niektórzy. Warto obejrzeć, warto znać. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.06, 23:54 z nowych I Robot z Willi Smih-em Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.w83-112.abo.wanadoo.fr 02.09.06, 15:29 Doskonala jest NOWA seria Battelstar Galactica , jak na razie 2 sezony . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 16:05 Piaty element Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 02.09.06, 17:27 Przecież "Piąty element" to nie jest film S-F ... Nie widziałem tam żadnych elementów deydujących o przynależności do kina science-fiction. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 02.09.06, 19:34 Śmiało, nie trzymaj nas w napięciu i rozwiń wypowiedź. Do jakiego gatunku należy "Piąty Element" i jakież to elementy decydują o przynależności do kina science-fiction? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 14:49 O kinie S-F możemy mówić wówczas gdy historii, którą chcemy opowiedzieć, nie da się zekranizować inaczej, niż przy użyciu szeroko pojętej stylistyki S-F. Innymi słowy - gdy do właściwego, celnego opowiedzenia historii konieczne są środki, kojarzące się zazwyczaj z S-F. Podtrzymuję to, co napisałem powyżej - np. "Gwiezdne wojny" są fabułą, która wcale nie wymaga kostiumu S-F. Fabuła tego filmu jest kompilacją różnych motywów, które spotykamy w twórczości takich pisarzy jak Sienkiewicz albo Dumas. Autorzy "GW" wpadli jednak na pomysł uatrakcyjnienia widowiska i przenieśli tę historię XIX-wiecznego rodowodu w przestrzeń kosmiczną. Bohaterowie zamiast na koniach galopujących po zakurzonych traktach, poruszają się pojazdami z napędem ponadprzestrzennym, zamiast szabel w dłoniach mają miecze laserowe a zamiast oblegać warowne miasta - oblegają planety. Swoją drogą - skoro "Gwiezdne Wojny" chcą być takie "science" to dlaczego w scenach rozgrywających się w przestrzeni międzygwiezdnej, poruszające się pojazdy kosmiczne wydają dźwięki? Przecież panuje tam beztlenowa próżnia, a w próżni (jeśli dobrze pamiętam) fale dźwiękowe nie rozchodzą się ... Jednym (może nawet jedynym) reżyserem, który to zjawisko uwzględnił jest Kubrick, który w "2001 - Odysei Kosmicznej" sfilmował sceny rozgrywające się przestrzeni kosmicznej w całkowitej ciszy. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 03.09.06, 16:41 OK, ale zaryzykowałbym stwierdzenie, że każdą historię można opowiedzieć bez podpierania się częścią "science". Weźmy choćby taką "2001 - Odyseję kosmiczną", która, jak słusznie zauważyłeś, jest chyba szczytowym osiągnięciem kina SF. Technicznie rzecz biorąc jest to historia o spotkaniu człowieka ze Stwórcą. Tyle. Taką historię można równie dobrze przedstawić w realiach średniowiecznych. Jeśli więc, korzystając z Twojej definicji, można podważyć przynależność tego filmu do nurtu SF, to czy w ogóle ostanie się jakieś dzieło? :) Albo "THX 1138" - to dystopia. Dystopia nie wymaga części "science" w ogóle, równie dobrze można taki świat przedstawić w konwencji fantasy Poza tym, jeśli to kina SF zaliczasz "Zakazaną planetę", która jest, co sam potwierdzasz, "Szekspirem w kosmosie", to nie możesz być taki srogi dla GW i "Piątego Elementu". Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 19:29 Tak, "Zakazana Planeta" jest oparta na motywach Shakespearowskiej "Burzy", jednak została wzbogacona o wątek "obcości" - istot innej niż ludzka, inteligentnej cywilizacji. A tego nie można było inaczej pokazać, jak przy użyciu konwecji S-F. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 03.09.06, 20:29 Zgadzam się, ale wprowadzenie wątku obcej rasy nic do filmu nie wnosi. Film opowiada o mrocznej stronie każdego inteligentnego umysłu i o jej autodestrukcyjnej sile (tak w przyblizeniu). Tą historię można opowiedzieć na miliony sposobów (i zapewne opowiedziano). Jeśli jednak uważasz, że wprowadzenie obcych czyni z tego filmu dzieło SF, to musisz zwrócić honor "Gwiezdnym Wojnom" i "Piątemu Elementowi". :) "Gwiezdne Wojny" zawierają obce rasy, ekslorację kosmosu, wizję rasy ludzkiej rozproszonej po wszechświecie i zaawansowane technologie. "Piąty Element" pokazuje generalnie to samo lecz w mnieszej skali plus oczywiście wizję przeludnionych miast przyszłości i warunków życia w nich. Oczywiście przedstawione w tych filmach historie mogłyby się zapewne obyć bez tych elementów, ale jak mówię: a które nie mogą? :) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 19:35 Gość portalu: wowo napisał(a): > Weźmy choćby taką "2001 - Odyseję kosmiczną", która, jak słusznie zauważyłeś, > jest chyba szczytowym osiągnięciem kina SF. Technicznie rzecz biorąc jest to > historia o spotkaniu człowieka ze Stwórcą. Tyle. Ha! Tego pewnym do konca być nie można. W ostatniej scenie, kiedy obserwujemy starszego człowieka w rozświetlonym salonie w centrum wszechświata, odkrywamy przecież jego jak najbardziej ludzkie oblicze. A może to nie jest Bóg, ale człowiek, a raczej swego rodaju - idea człowieka? Kubrick mimo wszystko zostawia tutaj pewne pole do interpretacji ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: 62.29.136.* 03.09.06, 20:01 Mówiąc Stwórca nie mam oczywiście na myśli biblijnego Boga. W Odyseji rolę Stwórcy odgrywa niezwykle zaawansowana obca cywilizacja, która stworzyła życie na Ziemi, a następnie na Europie. To jest jak najbardziej element SF, jednak nie ulega wątpliwości, że jest to tylko dekoracja dla wątku znacznie bardziej podstawowego - człowiek spotyka swego Stwórcę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszeszczep Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:07 Trzymając się takiej wąskiej definicji sf niewiele filmów da się zaliczyć do tego gatunku. Na potrzeby tego wątku mozna chyba przyjąć szersze określenie powiedzmy kina fantastycznego. Nie trzeba ściśle definiować tego terminu, wszyscy intuicyjnie wiemy o co chodzi i czym sie jaramy:) dzięki temu można tu polecić filmy tzw z pogranicza gatunków a też fajne. Poza tym generalnie jestem przeciwny tendencji do zbytniego szufladkowania filmów. Dobre kino wymaga trochę swobody i przełamywania ograniczeń narzucanych przez konwencje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (-. -) Impostor, Fortress 1 & 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:00 jw Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: jakie filmy science fiction polecicie? 03.09.06, 01:58 Donnie Darko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszeszczep Re: diuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:14 A Diuna Lyncha. wiem że nie do końca udany, ale miejscami naprawdę daje rade. właściwie tylko koniec jest zrąbany. ale z początku jest i super klimat, dobre nieprzesadzone dekoracje (o co łatwo jak pokazała słaba ekranizacja zrobiona niedawno przez HBO), dobrze dobrani aktorzy. kapitalna muza, świetne nietypowe efekty specjalne. Jednak jak widać to nie wystarczy zeby w sumie powstał dobry film. Chyba zabrakło tego czegoś:) Odpowiedz Link Zgłoś
macio666 Re: diuna 08.09.06, 10:38 Kompletnie nie zgadzam sie. Dune wg mnie jest doskonalym filmem a pewne przeskoki w fabule wynikaja z tego ze film zostal mocno skrocony podczas montazu ze wzgledow komercyjnych (k. mac!), stad zakonczenie wygladajace na pospiesznie doklejone. Jezeli chodzi o S-F wychowalem sie na nastepujacych filmach i uwazam je za swietne bez wiekszych zastrzezen: - 2001 (perfekcja) - Dune (wersja Lyncha!) - Obcy (I czesc, niby horror ale sceneria S-F wspaniala) - Saturn 3 (leciutko gniotowate) - Test Pilota Pirxa (troche gniotowate) - serial Kosmos 1999 (mocno fiction, slabo science) - Blade Runner (warunkowo, raczej dramat milosny + pean na czesc zycia, ale teksty dobre) - GW, tylko trylogia, mocno warunkowo Poza tym jest b. wiele pozycji ktore mozna obejrzec, a ktore nie sa kompletnymi gniotami, np. Gwiezdny Przybysz, Terminator, Archiwum X - film, itp. oraz tzw. zelazna klasyka, czyli Wechikul Czasu, THX 1138, Metropolis, Alphaville, Zielona Pozywka, itd. Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
smooth30 Re: jakie filmy science fiction - klasyka to... 08.09.06, 16:44 Seria Obcego, Blade Runner, Gwiezdne Wrodta, Twierdza, Nieśmiertelny, Matrix... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: jakie filmy science fiction - klasyka to... 08.09.06, 16:55 smooth30 napisał: > Gwiezdne Wrodta Polecasz to? > Twierdza Chyba nie ta z Cage'em?Jak w oryginale? > Nieśmiertelny Przegiąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 18:22 Z nie wymienionych tu jeszcze adaptacji Dicka: "Impostor". Bardzo udany film, może poza scenami akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: jakie filmy science fiction polecicie? 08.09.06, 23:00 Ja ostatnio obejrzałem "Przez ciemne zwierciadło" i jestem pod wrażeniem, skoro mowa o adaptacjach Dicka. Też polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.09.06, 00:11 W sumie nie wiem, czy wymienił ktoś Cube, dodałabym tu go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lothar Cała seria "Obcego" jest genialna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 20:45 Raport mniejszości jeszcze dorzucę Odpowiedz Link Zgłoś
gullo.gullo Re: jakie filmy science fiction polecicie? 10.09.06, 12:01 Jeżeli chcesz widowiskowy film, podobny do tych, które wymieniłes, to polecam film 'Żołnierze kosmosu'. Jak dla mnie rewelacja, ma już pare lat ale po nim w ogóle polubiłam takie kino. Ponoc powstała juz druga część, leci na jakims HBO. Polecam też wszystkie części Cube: Cube, Hypercube i Cube 0. Cube to moglabym w nieskonczonosc oglądać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte "Serenity" 18.09.06, 09:53 właśnie skończyłem oglądać,nie żebym osobiście szczególnie polecał chociaż swoich fanów ma Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jakie filmy science fiction polecicie? 18.09.06, 21:49 Wszelkie ekranizacje "na motywach" Dicka, np. Minority Report (Raport Mniejszości). Jak również serial Total Recall 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fermi Re: jakie filmy science fiction polecicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 23:27 Odchłań (the abyss) Camerona Odpowiedz Link Zgłoś