Gość: stalker IP: 213.155.180.* 28.02.03, 10:29 bede ogladal dzis wieczorem.... Ale poki co slyszalem same dobre opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Laura Re: Frida IP: *.itl.waw.pl 28.02.03, 11:17 rewelacja!!! A Wy co? Daliście mniej gwiazdek niż "Dwóm Wieżom"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anula Re: Frida IP: *.teresin.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 20:01 Film niesamowity o kobiecie niesmowitej, fascynujacej, pięknej i silnej. Wielka osobowość. Jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uparta Re: Frida IP: *.hist.uj.edu.pl 03.03.03, 18:03 A mnie się podobało, owszem, ale nie AŻ TAK BARDZO. Czytałam książkę o Fridzie (na podstawie której był pisany scenariusz jak mi się zdaje - a może książka na podstawie scenariusza? hm...) i była dużo dużo ciekawsza. Cała historia Fridy została tam opowiedziana z punktu widzenia jej siostry - Cristiny. To bardzo ciekawa perspektywa, bo Cristina mówi o tym, jak zawsze Frida była na pierwszym miejscu, hołubiona przez tatusia itd. Film spłyca wiele wątków, jednak pewnie nie da się inaczej zamknąć całości w tych kilkudziesięciu minutach. Ogólnie - polecam książkę. Niestety nie pamiętam nazwiska autorki... :( ale może poszukam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aretuza Re: Frida IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 17:55 Nie czytałam jeszcze książki, ale film jest po prostu supernasycony emocjami. Wręcz bym powiedziała, że skondensowanie wszystkich odczuć, jakich w życiu doświadcza człowiek, w tym filmie wypełnia szczelnie wszystkie minuty oglądania.Mam wrażenie, że mogę iść na ten film jeszcze raz i jeszcze raz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Frida IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 10:12 Dokladnie, zgadzam sie w 100 procentach. Swietny film, pelen emocji, bylem juz trzy razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uparta Re: Frida IP: *.hist.uj.edu.pl 03.03.03, 18:29 Mam...Hayden Herrera... to nazwisko autorki tej książki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efek Re: Frida IP: *.mostostal.waw.pl 28.03.03, 14:10 Hayden Herrera owszem jest autorką książki o Fridzie Kahlo pod jakże sugestywnym tytułem "Frida", ale to nie jest ta książka, w której narracja prowadzona jest z punktu widzenia jej siostry, Cristiny. Tę książkę (z Cristiną narratorem) napisała Barbara Mújica. H. H. jest autorką biografii, podczas gdy Mújica jasno mówi, że tylko "inspirowała się" pewnymi wydarzeniami z życia Fridy, ale tak ogólnie to sama wymyśliła dużo. Pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malab Re: Frida IP: 195.20.110.* 06.03.03, 10:20 Film jest niesamowity-nasycony kolorami, głębokimi emocjami i miłością. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irnami Frida IP: *.ladek-zdroj.sdi.tpnet.pl 10.03.03, 21:36 Jestem pod wrażeniem tego filmu.Brak mi słów na wyrażenie tego co czułam podczas oglądania tego filmu.Gorąco polecam, naprawde warto oglądnąć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Frida IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 21:16 a może lepiej obejrzeć, co? A poważnie mówiąc - sztuka robi wrażenie - kolory, obrazy, Meksyk... film nie - zwłaszcza jeśli chodzi o scenariusz - bardzo przeciętny melodramat. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa3 Re: Frida 12.03.03, 00:36 Niepowtarzalny film, ze względu na jej obrazy, które są non stop, zastępują słowa, które wypowiedziane brzmiałyby rażąco banalnie, albo zamiast rzeczy których nie dałoby się powiedzieć ani zagrać. Poza tym cierpienie (pomniejszone przez autorów), miłość do trudnego mężczyzny i kolory. No i jeszcze prowokacje obyczajowe, pełne wyzwolenie, zmysłowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandzia Re: Frida IP: *.pronet.lublin.pl / 192.168.1.* 12.03.03, 00:37 Fantastyczny film ,rewelacyjna muzyka meksykańska (mam nadzieje ze dostanie oskara za muzykę), koniecznie musicie go zobaczyc, bardzo dobra rola Salmy, goraco polecam. Obenie czytam książkę o Fridzie - równie dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
alma101 Re: Frida 13.03.03, 22:33 Film jest fantastyczny - zdjęcia, tempo, Salma. Dużo erotyki i "głębi" psychologicznej. Do rozmyślania, wyciągania wniosków... Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: Frida IP: 81.15.161.* 15.03.03, 23:50 Wprost rewelacja, nie mogę wyjść z zachwytu. Njabardziej jednak podobało mi się zakończenie filmu... ...wreszcie mogłem wyjść z kina nie przeszkadzając innym. Faktycznie dramat trwający 115 minut. Był to jednak mój osobisty dramat, przepraszam, na twarz mojej Kobiety też nie widziałem zadowolenia. Totalna klapa. Nie będę opisywał "komfortu" jakiego doznaliśmy w kinie bo przecież tu chodzi o film. Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki zastanówcie sie czy nie lepiej zostać w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
morgrist Re: Frida 16.03.03, 17:22 Mnie film może nie zachwyca, ale wrażenie na mnie zrobił, . No i mogłam popatrzeć na Salmę Hayek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odys Re: Frida IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.03.03, 02:31 Film bardzo dobry z genialna rola Salmy Hayek-po prostu Ona jest boska!zawsze ja ocenialem jako seksownego kociaka i zachwycalem sie jej uroda a teraz pokazala ze jest rowniez wybitna aktorka-powinien byc Oscar,tak samo jak za muzyke rewelacyjna.niesamowite latynoskie rytmy-sciagajcie z netu albo kupujcie bo naprawde warto.kawalek La Bruja-no perelka po prostu!ja zrobilem to pierwsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medeneś Re: Frida IP: *.homus.com.pl 24.03.03, 09:16 Szczerze polecam. Szukajac cos na sobotni wieczor, oczekiwalem podobnych emocji przy ogladaniu filmu do tych, jekie pojawialy sie na Amelii. Wybor padl na Fridę i nie zawiodlem sie. Film o niesamowitej osobowosci, ciekawych czasach i w gwiazdroskiej (czasem tylko w epizodach) obsadzie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Frida 28.03.03, 15:32 Owszem, fajnie się oglądało, ale... ale zostawił we mnie jakiś niedosyt. Owszem, ładnie zrobiony i ładnie zagrany film o barwnym życiu niezłej malarki. Ale... no właśnie, zostało to "ale". Odpowiedz Link Zgłoś
luna31 Re: Frida 28.03.03, 18:31 A dla mnie nie było żadnego ,,ale".Film oglądało mi się super!Tym bardziej,że wcześniej dużo czytałam o Kahlo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziak Re: Frida IP: 212.85.7.* 05.04.03, 16:30 Film mi sie bardzo podobal i bylam pod niesamowitym wrazeniem zycia tej kobiety. Ktos nazwal ten film melodramatem ale to przeciez oparte bylo na faktach z zycia pewnej kobiety ktora przez zycie przeszla jak burza -z duza dawka bolu fizycznego i emocjaonalnego, jak burza tez zostawila po sobie swiezy czas zycia i tego jak malo nam do szczescia w zasadzie potrzeba i jak duzo zarazem. O Fridzie nie wiedzialam nic , poza tym ze byla meksykanska malarka ale teraz wiem ze przeczytam jek biografie i popatrze na jej obrazy bo naprawde warto. Odpowiedz Link Zgłoś
anita25 Re: Frida 06.04.03, 19:22 Tyle sie naczytalam o swietnej roli Salmy a tu takie rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCINEKK Re: Frida IP: *.crowley.pl 07.04.03, 14:01 film cudny i dzis ide na niego 4 raz! Odpowiedz Link Zgłoś
anita25 Re: Frida 15.04.03, 15:11 Ciesze sie ,ze sie tobie podoba. Dla mnie ten film jest taka kolorowa pocztowka z Meksyku : ladny ale powierzchowny. Poza tym uwazam ,ze Alfred Molina zagral o wiele lepiej niz SH i to on powinien dostac nominacje do Oscara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: Frida IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 11:29 Obsadzenie Salmy w roli Fridy to doskonaly zabieg marketingowy - kobitki poleca do kina na melodramat a mezczyzni na Salme. Tylko, ze Salmy nie mozna na potrzeby filmu "obrzydzic". A przeciez Frida miala wyrazny wasik, byla po prostu brzydka - nie miala w sobie tego typu kobiecosci jaki prezentuje Salma. Wiec jaki jest sens ekranizowania biografii, jesli postac glownej bohaterki zostaje mocno przerobiona? A sam film? Obejrzec i zapomniec. Jesli sie nie obejrzy - zadna strata. Smieszy mnie tez sila marketingu objawiajaca sie w licznych wydaniach albumow z malarstwem Fridy, biografii. 80% widzow filmu wczesniej nie slyszalo o Fridzie - a teraz sa nia i jej tworczoscia zachwyceni... Coz, jest jeden plus - moze ich zainteresowanie sztuka pojdzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
orbulon Re: Frida 13.06.03, 11:37 Na pewno masz własne zdanie otym filmie. Dla mnie to było jedno wielkie g.... Niby wielka malarka, która była "wyzwolona" i kur...ła się z każdym, anajlepiej podobało się jej z Trockim. GNIOT!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: Frida IP: *.acn.pl 23.06.03, 20:18 to jest po prostu swietny film............jak go nie widzialas (bo sadze ze na ten film powinny isc przede wszystkim baby)to idz........jeszvcze graja!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Frida IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 15:54 Ksiązka jest o wiele lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: Frida 10.09.03, 11:58 We 'Fridzie' wiele rzeczy mnie zachwyciło.Fantastyczny montaż,świetne kostiumy,niezła muzyka.Alfred Molina genialny,Salma Hayek dobra,a Geoffrey Rush przeciętny.Wychodzi na to,że film taki sobie.Ogólne wrażenie pozytywne.Co do recenzji,to ja czytałam wiele nie najlepszych.Ale warto obejrzeć. Julka Odpowiedz Link Zgłoś