IP: *.xdsl.centertel.pl 27.12.09, 12:17
A moze tak podac kilka naprawde waznych cech aparatow: maksymalny f/stop obiektywu oraz wielkosc przetwornika CMOS?
Obserwuj wątek
    • Gość: @milosz23 Re: Pstryk! IP: 213.134.187.* 27.12.09, 12:31
      kto by sie takimi pie...mi przejmowal :P przeca tu chodzi o posiadanie aparatu ktory w testach typu z dupy zajal wysokie miejsce.
    • Gość: k Re: Pstryk! IP: 77.255.4.* 27.12.09, 12:34
      Zabawki dla frajerów, a nie aparaty
    • Gość: ku Re: Pstryk! IP: *.satfilm.net.pl 27.12.09, 12:44
      dla frajerów? to co jest dla prawdziwych fotografów? nikon za 8 tysięcy? pewnie sam masz co najwyżej komórkę robiącą zdjęcia
    • Gość: YyY Re: Pstryk! IP: 83.143.98.* 27.12.09, 12:59
      Ludzie, poczekajcie z rok to te aparaty będą 30% tańsze niż obecnie. Za te 60-70% ceny co podano to można znaleźć bardzo przyzwoite aparaty, które miały premierę na rynku 2,3 lata temu
    • Gość: nik Re: Pstryk! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.09, 13:31
      ranking dla idiotow
    • Gość: henryk Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 13:31
      ten zestawik to tzw "idiotenkamery" aparaciki typu zrób fotkę u ciotki na imieninach, pstrykasz i masz.
    • Gość: blahblehbluh Re: Pstryk! IP: 188.122.8.* 27.12.09, 13:34
      gorzej jesli przetwornik nie jest w technologii cmos i szumi w cholere...
    • imtheonlydude Re: Pstryk! 27.12.09, 13:37
      Nigdy nie spotkałem profesjonalnego fotografa który krytykowałby jakieś amatorskie aparaty, terminy typu "idiotkamera" wymyślili lanserzy z drogimi zabawkami (albo pragnący takowych). Nawiasem mówiąc amatoska lustrzanka nie zrobi zdjęcia lepszego od dobrego kompaktu (zwłaszcza że pomijając stronę techniczną - jest jeszcze wyobraźnia fotografującego). Ostatnio oglądałem zdjęcia znajomych z aparatów alfa 350 i olympus pen i koleś z soniakiem mógł się schować, choć pewnie podczas wycieczki czuł się jak fotograf National Geografic z wielką torbą na aparat to jednak o niebo lepsze zdjęcia zrobił człowiek wyciągający aparat z kieszeni.
    • Gość: JT Re: Pstryk! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.09, 14:16
      Jeśli mowa o dobrym kompakcie, to polecam Panasonic Lumix DMC-LX3. Obiektyw f/2.0 szerokokątny! Nie ma drugiego takiego na rynku. Bez wahania - moim zdaniem najlepszy obecnie sprzęt kompaktowy :-)
    • Gość: gość Re: Pstryk! IP: *.168.wmc.com.pl 27.12.09, 14:18
      Ktoś kiedyś powiedział: "no świetny masz sprzęt a teraz pokaż swoje zdjęcia"
    • gonzo44 Re: Pstryk! 27.12.09, 14:21
      "Nawiasem mówiąc amatoska lustrzanka nie zrobi zdjęcia lepszego od dobrego kompaktu (zwłaszcza że pomijając stronę techniczną - jest jeszcze wyobraźnia fotografującego)."

Może czasem się zdarzy - generalnie jednak nie, co wynika z podstawowych ograniczeń: mniejsze wymiary przetworników w kompaktach oznaczają zazwyczaj większe szumy. Po drugie oznaczają krótsze obiektywy - mniejsze i trudniejsze do wykonania w dobrej jakości - a dalej idąc większą głębię ostrości, czyli gorszą plastyczność obrazu. Takie są prawa fizyki i już.

No i BTW: dlaczego porównywać "amatorską lustrzankę" z "dobrym kompalktem" ???
    • Gość: lol Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 14:23
      Sony WX1 brakuje na tej liscie...
      a np. Canon s90 BEZ video w HD to totalna porazka...
    • Gość: @ku Re: Pstryk! IP: 77.255.25.* 27.12.09, 14:30
      Zauważ jakie są cenny tych zabawek, którymi tak czy inaczej dobrego zdjęcia nie zrobisz, a potem się zastanów co piszesz, a potem pomyśl jakie znaczenie ma aparat w robieniu dobrego zdjęcia. Bez wyobraźni i umiejętności nawet Eosem 1D dorbego zdjęcia nie zrobisz.
      Dlaczego dla frajerów? Bo tylko frajer wyda 3.5 tys na "IDIOTKAMERE" (tak użyłem tego słowa). Za tą cene można mieć dobrą lustrzankę.
    • Gość: mixxer Re: Pstryk! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 27.12.09, 15:11
      Sa kraje gdzie te aparaty mozna kupic taniej nizli w Polsce...
    • piotrjfk Re: Pstryk! 27.12.09, 15:36
      nabylem SONY HX-1. jakosc zdjec po nizej oczekiwan-nedza.
    • Gość: adamowska Re: Pstryk! IP: *.acn.waw.pl 27.12.09, 15:51
      fakt, artysta nawet komórką zrobi świetne zdjęcie; przede wszystkim trzeba mieć coś do przekazania/powiedzenia ,również fotką.. ;)
    • Gość: Arkadiusz Re: Pstryk! IP: *.radom.vectranet.pl 27.12.09, 16:07
      Najpierw podaj swoje oczekiwania... To fotograf robi zdjęcia, nie aparat. Jeśli masz pomysł, to zrobisz ciekawą fotkę i telefonem komórkowym (przy dobrym świetle mój leciwy K750i jedzie równo z kompaktami), ba! Zrobisz ją nawet pudełkiem od zapałek z wetkniętą do środka kliszą. Prawdę napisał kolega @ku - "idiotenkamerą" może być nawet Eos 1D czy Nikon D300 jeśli znajdzie się w rękach onanisty sprzętowego, który do body przyklei fakturę ze sklepu :)
    • arcadios1987 Re: Pstryk! 27.12.09, 16:19
      "Idiotenkamerą" może być nawet Eos 1D, jeśli używa się go tylko do fotografowania "u cioci na imieninach". To tak, jakby kupić ferrari i dojeżdżać nim tylko do pracy.
    • Gość: nologo Re: Pstryk! IP: 81.219.57.* 27.12.09, 16:20
      logo24 to serwis dla lansujących się idiotów.
      Tu jest ważne co jak wygląda i czy jest modne, a nie jak działa. Trzeba być niezłym pustakiem, żeby sie kierować tym co pisze logo24 podczas kupowania czegokolwiek bardziej skomplikowanego niż długopis.
      Jak szukasz sensownych informacji - to nie na tym serwisie :)
      Czasem zaglądam się tutaj pośmiać :)
    • arcadios1987 Re: Pstryk! 27.12.09, 16:26
      I prawdą jest, że jeśli ma się coś do przekazania, można zrobić to komórką (mój K750i przy dobrym świetle jedzie równo z kompaktami) Szczerze mówiąc, to nie potrzeba nawet sklepowego aparatu - można włożyć kliszę do pudełka po zapałkach, zrobić w nim dziurkę i już mamy prosty model camera obscura. Jednak dziś dobry aparat to ten z masą megapikseli, o wyglądzie lustrzanki, a najlepiej właściwe lustro z teleobiektywem. Prawda że ciekawe panie Freud? :)
    • Gość: gość Re: Pstryk! IP: *.tktelekom.pl 27.12.09, 16:54
      info dla szczęśliwych posiadaczy superkomórek - komórka aparaf fotograficzny. uwierzcie.
      z opisanej tu kolecji to można wybra Olympus E-620 i Sony A550. No i może którąś z malpek, nosiłoby się to-to w kieszeni. Ale i tak nie zamieniłbym ich na swojego fuji s100fs. tańszy od lustra, ale jakoś do lustra mnie nie garnie. Potem się okazuje że i owszem zdjęcia super. Ale po zakupie obiektywu za nie mniej niż 4 tys zł. jeszcze lepiej 8 tys. więc zostanę przy swoim. Prawdę mowiąc to teraz i malpką dobrą fotkę zrobi. droższy sprzęt to wieksza szansa na dobrą fotkę, nic więcej. A to logo24 to ono chyba jest bratem Mediamarkt ... tylko dla idiotów.
    • Gość: stan Re: Pstryk! IP: *.ptr.magnet.ie 27.12.09, 16:57
      Zastanawiam sie jaki jest sens tego zestawienia.
      Osoby ktore sie na czymkolwiek znaja uznaja te dane za wysoce niewystarczajace, dla tych ktore nie maja pojecia te cyfry i tak nic nie znacza.
      W zestawieniu brakuje najnowszych modeli czy zatem ma to byc zestawienie tanich opcji?
      Faktem jest jak to napisali przedmowcy ze nie aparat czyni fotografa, ale twierdzenie ze i komorka mozna zrobic dobre zdjecie swiadczy co najwyzej o poziomie oczekiwan. "dobre" raczej nie jest tu wlasciwym slowem.
    • ulanzalasem Re: Pstryk! 27.12.09, 17:22
      hmm stare modele w wysokich cenach, które nie zawsze oferują to czego można być już oczekiwać choćby od lustrzanki wydając 3k!
    • Gość: xxx Re: Pstryk! IP: *.microchip.net.pl 27.12.09, 17:26
      Najbardziej mnie bawi to że w zestawieniu brak Nikona Canona czy Pentaxa za to sa te marki które maja najlepszy PR :) a tak w ogóle nie da się okreslić obiektywnie które lustro jest lepsze w tej samej klasie Nikony jak i Canony mają swoich zagorzałych wrogów jak i zwolenników :) Ja sam mam 500D i nie żałuję:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka