Gość: Milosz23 IP: *.xdsl.centertel.pl 27.12.09, 12:17 A moze tak podac kilka naprawde waznych cech aparatow: maksymalny f/stop obiektywu oraz wielkosc przetwornika CMOS? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @milosz23 Re: Pstryk! IP: 213.134.187.* 27.12.09, 12:31 kto by sie takimi pie...mi przejmowal :P przeca tu chodzi o posiadanie aparatu ktory w testach typu z dupy zajal wysokie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Pstryk! IP: 77.255.4.* 27.12.09, 12:34 Zabawki dla frajerów, a nie aparaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ku Re: Pstryk! IP: *.satfilm.net.pl 27.12.09, 12:44 dla frajerów? to co jest dla prawdziwych fotografów? nikon za 8 tysięcy? pewnie sam masz co najwyżej komórkę robiącą zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YyY Re: Pstryk! IP: 83.143.98.* 27.12.09, 12:59 Ludzie, poczekajcie z rok to te aparaty będą 30% tańsze niż obecnie. Za te 60-70% ceny co podano to można znaleźć bardzo przyzwoite aparaty, które miały premierę na rynku 2,3 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik Re: Pstryk! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.09, 13:31 ranking dla idiotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 13:31 ten zestawik to tzw "idiotenkamery" aparaciki typu zrób fotkę u ciotki na imieninach, pstrykasz i masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blahblehbluh Re: Pstryk! IP: 188.122.8.* 27.12.09, 13:34 gorzej jesli przetwornik nie jest w technologii cmos i szumi w cholere... Odpowiedz Link Zgłoś
imtheonlydude Re: Pstryk! 27.12.09, 13:37 Nigdy nie spotkałem profesjonalnego fotografa który krytykowałby jakieś amatorskie aparaty, terminy typu "idiotkamera" wymyślili lanserzy z drogimi zabawkami (albo pragnący takowych). Nawiasem mówiąc amatoska lustrzanka nie zrobi zdjęcia lepszego od dobrego kompaktu (zwłaszcza że pomijając stronę techniczną - jest jeszcze wyobraźnia fotografującego). Ostatnio oglądałem zdjęcia znajomych z aparatów alfa 350 i olympus pen i koleś z soniakiem mógł się schować, choć pewnie podczas wycieczki czuł się jak fotograf National Geografic z wielką torbą na aparat to jednak o niebo lepsze zdjęcia zrobił człowiek wyciągający aparat z kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JT Re: Pstryk! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.09, 14:16 Jeśli mowa o dobrym kompakcie, to polecam Panasonic Lumix DMC-LX3. Obiektyw f/2.0 szerokokątny! Nie ma drugiego takiego na rynku. Bez wahania - moim zdaniem najlepszy obecnie sprzęt kompaktowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pstryk! IP: *.168.wmc.com.pl 27.12.09, 14:18 Ktoś kiedyś powiedział: "no świetny masz sprzęt a teraz pokaż swoje zdjęcia" Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: Pstryk! 27.12.09, 14:21 "Nawiasem mówiąc amatoska lustrzanka nie zrobi zdjęcia lepszego od dobrego kompaktu (zwłaszcza że pomijając stronę techniczną - jest jeszcze wyobraźnia fotografującego)." Może czasem się zdarzy - generalnie jednak nie, co wynika z podstawowych ograniczeń: mniejsze wymiary przetworników w kompaktach oznaczają zazwyczaj większe szumy. Po drugie oznaczają krótsze obiektywy - mniejsze i trudniejsze do wykonania w dobrej jakości - a dalej idąc większą głębię ostrości, czyli gorszą plastyczność obrazu. Takie są prawa fizyki i już. No i BTW: dlaczego porównywać "amatorską lustrzankę" z "dobrym kompalktem" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Pstryk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 14:23 Sony WX1 brakuje na tej liscie... a np. Canon s90 BEZ video w HD to totalna porazka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ku Re: Pstryk! IP: 77.255.25.* 27.12.09, 14:30 Zauważ jakie są cenny tych zabawek, którymi tak czy inaczej dobrego zdjęcia nie zrobisz, a potem się zastanów co piszesz, a potem pomyśl jakie znaczenie ma aparat w robieniu dobrego zdjęcia. Bez wyobraźni i umiejętności nawet Eosem 1D dorbego zdjęcia nie zrobisz. Dlaczego dla frajerów? Bo tylko frajer wyda 3.5 tys na "IDIOTKAMERE" (tak użyłem tego słowa). Za tą cene można mieć dobrą lustrzankę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixxer Re: Pstryk! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 27.12.09, 15:11 Sa kraje gdzie te aparaty mozna kupic taniej nizli w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrjfk Re: Pstryk! 27.12.09, 15:36 nabylem SONY HX-1. jakosc zdjec po nizej oczekiwan-nedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamowska Re: Pstryk! IP: *.acn.waw.pl 27.12.09, 15:51 fakt, artysta nawet komórką zrobi świetne zdjęcie; przede wszystkim trzeba mieć coś do przekazania/powiedzenia ,również fotką.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadiusz Re: Pstryk! IP: *.radom.vectranet.pl 27.12.09, 16:07 Najpierw podaj swoje oczekiwania... To fotograf robi zdjęcia, nie aparat. Jeśli masz pomysł, to zrobisz ciekawą fotkę i telefonem komórkowym (przy dobrym świetle mój leciwy K750i jedzie równo z kompaktami), ba! Zrobisz ją nawet pudełkiem od zapałek z wetkniętą do środka kliszą. Prawdę napisał kolega @ku - "idiotenkamerą" może być nawet Eos 1D czy Nikon D300 jeśli znajdzie się w rękach onanisty sprzętowego, który do body przyklei fakturę ze sklepu :) Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Pstryk! 27.12.09, 16:19 "Idiotenkamerą" może być nawet Eos 1D, jeśli używa się go tylko do fotografowania "u cioci na imieninach". To tak, jakby kupić ferrari i dojeżdżać nim tylko do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nologo Re: Pstryk! IP: 81.219.57.* 27.12.09, 16:20 logo24 to serwis dla lansujących się idiotów. Tu jest ważne co jak wygląda i czy jest modne, a nie jak działa. Trzeba być niezłym pustakiem, żeby sie kierować tym co pisze logo24 podczas kupowania czegokolwiek bardziej skomplikowanego niż długopis. Jak szukasz sensownych informacji - to nie na tym serwisie :) Czasem zaglądam się tutaj pośmiać :) Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: Pstryk! 27.12.09, 16:26 I prawdą jest, że jeśli ma się coś do przekazania, można zrobić to komórką (mój K750i przy dobrym świetle jedzie równo z kompaktami) Szczerze mówiąc, to nie potrzeba nawet sklepowego aparatu - można włożyć kliszę do pudełka po zapałkach, zrobić w nim dziurkę i już mamy prosty model camera obscura. Jednak dziś dobry aparat to ten z masą megapikseli, o wyglądzie lustrzanki, a najlepiej właściwe lustro z teleobiektywem. Prawda że ciekawe panie Freud? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pstryk! IP: *.tktelekom.pl 27.12.09, 16:54 info dla szczęśliwych posiadaczy superkomórek - komórka aparaf fotograficzny. uwierzcie. z opisanej tu kolecji to można wybra Olympus E-620 i Sony A550. No i może którąś z malpek, nosiłoby się to-to w kieszeni. Ale i tak nie zamieniłbym ich na swojego fuji s100fs. tańszy od lustra, ale jakoś do lustra mnie nie garnie. Potem się okazuje że i owszem zdjęcia super. Ale po zakupie obiektywu za nie mniej niż 4 tys zł. jeszcze lepiej 8 tys. więc zostanę przy swoim. Prawdę mowiąc to teraz i malpką dobrą fotkę zrobi. droższy sprzęt to wieksza szansa na dobrą fotkę, nic więcej. A to logo24 to ono chyba jest bratem Mediamarkt ... tylko dla idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Re: Pstryk! IP: *.ptr.magnet.ie 27.12.09, 16:57 Zastanawiam sie jaki jest sens tego zestawienia. Osoby ktore sie na czymkolwiek znaja uznaja te dane za wysoce niewystarczajace, dla tych ktore nie maja pojecia te cyfry i tak nic nie znacza. W zestawieniu brakuje najnowszych modeli czy zatem ma to byc zestawienie tanich opcji? Faktem jest jak to napisali przedmowcy ze nie aparat czyni fotografa, ale twierdzenie ze i komorka mozna zrobic dobre zdjecie swiadczy co najwyzej o poziomie oczekiwan. "dobre" raczej nie jest tu wlasciwym slowem. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Re: Pstryk! 27.12.09, 17:22 hmm stare modele w wysokich cenach, które nie zawsze oferują to czego można być już oczekiwać choćby od lustrzanki wydając 3k! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Pstryk! IP: *.microchip.net.pl 27.12.09, 17:26 Najbardziej mnie bawi to że w zestawieniu brak Nikona Canona czy Pentaxa za to sa te marki które maja najlepszy PR :) a tak w ogóle nie da się okreslić obiektywnie które lustro jest lepsze w tej samej klasie Nikony jak i Canony mają swoich zagorzałych wrogów jak i zwolenników :) Ja sam mam 500D i nie żałuję:) Odpowiedz Link Zgłoś