Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy ;/

08.02.10, 11:18
Czy po 30 regulaminowo wyjeżdżonych godzinach szkoła OBOWIĄZKOWO powinna wydać
papiery o ukończeniu kursu? Zastanawiam się bo mnie cały czas mamią i nie chcą
wydać, sugerując dodatkowe jazdy, których i tak już dobrałam drugie tyle i
ciągle to samo... Czy to zwyczajne naciąganie? Bardzo proszę o odp.
Obserwuj wątek
    • nawalonych7krasnali Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:01
      Nie chcę być nieuprzejmy, ale...
      Po 30 godzinach szkoła nie wyda Ci zaświadczenia o ukończeniu kursu. Jeśli już to wydaje wynik egzaminu wewnętrznego - ale jeśli się go zda. W większości szkoły nie robią tego egzaminu, ale wypisując papiery decydujące zdanie ma instruktor. Jeśli uznaje, że ktoś stwarza zagrożenie na drodze to nigdy takiego świstka nie podpisze.

Z Twego punktu widzenia będzie to ZAWSZE naciągactwo, z perspektywy użytkowników drogi: WRESZCIE ktoś dba o poziom wyszkolenia kierowców!

Do szkoły muzycznej też można zdawać w nieskończoność i wydawać pieniądze na dodatkowe godziny... a i tak nie przyjmą kogoś kto się nie nadaje.
      • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:06
        to jest zaświadczenie o ukończeniu kursu i bez względu na to jak jeździsz kurs
        masz ukończony (oczywiście po zdaniu egzaminu wewnętrznego czyli testów),
        powinni Ci go wydać. Od tego by stwierdzić czy ktoś dobrze jeździ jest
        egzaminator z WORDu
        • nawalonych7krasnali Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:09
          lacido napisała:

> (oczywiście po zdaniu egzaminu wewnętrznego czyli testów),
          > powinni Ci go wydać. Od tego by stwierdzić czy ktoś dobrze jeździ jest
          > egzaminator z WORDu

Mylisz się. Pierwszym nauczycielem jest instruktor i on stwierdza jaki poziom
          umiejętności posiadasz.

A egzamin wewnętrzny jest dokładnie taki sam jak w WORDzie. Sorry, ale po tym
          już widać, że nie masz prawa jazdy...
          • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:18
            sorki ale akurat prawo jazdy zdałam w lipcu więc jesteś w ogromnym błędzie
            :)))intuicja Cię zawiodła
            Zaświadczenie jest o ukończeniu a nie jest oceną umiejętności, nie ma się
            obowiązku jeździć po nim jak rajdowiec i ja jestem tego przykładem. Jak ktoś źle
            jeździ to i tak sam dojdzie do wniosku (po nie zdanym egzaminie) że powinien
            dokupić prawko a tak jest to zwyczajne wyłudzanie.

Egzamin wewnętrzny jest tylko teoretyczny i wyglądał u mnie on tak: pani sobie
            siedzie, porobi testy i jak wyjdzie bezbłędny to mnie pani zawoła i będzie ok.
        • madzioreck Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:12
          Lacido, w szkole jazdy obowiązuje (przynajmniej teoretycznie) egzamin wewnętrzny
          - i testy, i jazda. Wiadomo, że jeśli jeździsz z jednym instruktorem, to on się
          już nie bawi w egzaminy.
          • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:20
            Pisałam wyżej u mnie testy to była formalność no bo trzeba.
            Co do egzaminu praktycznego to uważaj bo Cę śmieciem zabiję :)

Powiem więcej, w szkołach wydają zaświadczenie o ukończeniu kursu jeszcze w jego
            trakcie żeby ostatnie godziny wyjeździć tuż przed terminem egzaminu
            • lacido dowód 08.02.10, 12:22
              Warunkiem przystąpienia do egzaminu państwowego jest złożenie w Biurze Obsługi
              Klienta wymaganych dokumentów.

Są to dokumenty:

* Wniosek na specjalnym druku.
              * WAŻNY dokument tożsamości (dowód osobisty, paszport lub karta stałego
              pobytu).
              * Dowód uiszczenia opłaty za egzamin.
              * Wyraźną fotografię o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, przedstawiającą osobę bez
              nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę
              w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem
              równomiernego oświetlenia twarzy.
              * Orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania
              pojazdami.
              * Zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców:
              a) w zakresie szkolenia podstawowego,
              b) w zakresie szkolenia dodatkowego, jeżeli trzykrotnie uzyskała
              negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego.

word.tarnobrzeg.pl/egzamin/wymagane_dokumenty.html

o ukończeniu
              • nawalonych7krasnali Re: dowód 08.02.10, 12:37
                A co w przypadku jeśli autoszkoła przeprowadza egzamin wewnętrzny i wynik będzie
                negatymny, to wg Ciebie też musi wydać to zaświadczenie? Kolejność musi być
                zachowana. Egzamin wew zadany, zaświadczenie i dopiero do WORDu
                • lacido Re: dowód 08.02.10, 12:41
                  nie rozśmieszaj mnie, taka szkoła plajtuje po roku :)
                  • nawalonych7krasnali Re: dowód 08.02.10, 12:48
                    lacido napisała:

> nie rozśmieszaj mnie, taka szkoła plajtuje po roku :)

Ale nie wstydzi się poziomem nauczania. Czasy się powoli w końcu zmieniają.
                    Powtarzam. Ukończenie kursu POWINNO wiązać się ze ZDANYM egzaminem inaczej
                    autoszkoła nie może wydać zaświadczenia. Wg Ciebie autoszkoła trzymająca na siłę
                    kursantów i dojąca kasę bez potrzeby to będzie dla niej reklama i też utrzyma
                    się na rynku?
                    • lacido Re: dowód 08.02.10, 14:25
                      jasne, jasne tkwij sobie w swoich wyobrażeniach :)
                  • madzioreck Re: dowód 08.02.10, 13:34
                    Autorka wątku pyta, jak _powinno_ być.
                    • lacido Re: dowód 08.02.10, 14:26
                      no to przecież napisałam jej :)
              • madzioreck Re: dowód 08.02.10, 12:40
                > * Zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców:

Nie widzę sprzeczności - ukończenie kursu zakończonego egzaminem.

Poza tym, my tu dyskutujemy, jak powinno być, a praktyka to co innego. Natomiast
                na pewno jest spore pole manewru, jeśli chodzi o naciągactwo.
                • lacido Re: dowód 08.02.10, 12:42
                  jak krowie na miedzy
                  widzisz ram gdzieś zdanie o zakończeniu egzaminem??
              • nawalonych7krasnali Re: dowód 08.02.10, 12:41
                Jak spędzisz 6 lat w podstawówce to szkoła też ma Ci wydać świadectwo ukończenia
                szkoły, nawet jeśli po 6 latach jesteś dopiero w 3 klasie?
                Zastanów się i napisz...
                • lacido Re: dowód 08.02.10, 12:45
                  nie wiem do czego to było ale znowu zmieniasz temat
            • nawalonych7krasnali Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:33
              lacido napisała:

> Powiem więcej, w szkołach wydają zaświadczenie o ukończeniu kursu jeszcze w jeg
              > o
              > trakcie żeby ostatnie godziny wyjeździć tuż przed terminem egzaminu

Powiedz to w prokuraturze. Wg Ciebie jest to prawidłowe?

lacido napisała:

> :)))intuicja Cię zawiodła

Nie zawiodła. Modliłem się, że może jednak masz i ściemniasz. Co autoszkoły robią, a co powinny robić to się nie pokrywa. Ty wiesz TYLKO co robią. I nauczyli cię TYLKO żeby zdać egzamin. Jeśli autoszkoły po 30 godzinach nauczą człowieka jeździć, to po co dbają o wyjeżdżenie ostatnich godzin tuż przed egzaminem?- żeby nie zapomniał? a czemu ma zapomnieć skoro się nauczył...

lacido napisała:

Jak ktoś źl
              > e
              > jeździ to i tak sam dojdzie do wniosku (po nie zdanym egzaminie) że powinien
              > dokupić prawko a tak jest to zwyczajne wyłudzanie.

A ty zdałaś prawko czy sobie DOKUPIŁAŚ PRAWKO? Powiedz gdzie to sobie dokupię drugie...
              • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:40
                zboczyłeś z tematu :)

Czyżby brak merytorycznych argumentów??

Szkoła zawiera umowę na przeprowadzenie kursu, uczestnik chodzi na wykłady,
                zdaje egzamin wewnętrzny, wyjeżdża godziny i koniec. wszyscy wywiązali się z
                umowy. Dzięki temu dodatkowe godziny można wykupić w innych szkołach jeśli
                akurat dana okaże się niezbyt dobra.

Szkołą nie robi łaski wystawiając zaświadczenie to jej obowiązek.

Ty się lepiej wróć do podstawówki, aktualnie trenuje się tam czytanie ze
                zrozumieniem - powdzenia :)
    • dystansownik Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:42
      Nie wiem jak to dokładnie wygląda od strony prawnej, ale z tego co mi mówiono na
      końcu kursu, to instruktor (jeśli było ich więcej, to ten który powinien mieć z
      Tobą ponad połowę godzin jazd) ma prawo odmówić podpisania karty i zakończenia
      kursu, jeśli uzna, że kursant nie jest przygotowany. Nie wiem na ile to prawda,
      a na ile straszenie kursantów, ale u mnie tak było. Na szczęście ja sobie jakoś
      radziłem i dokupiłem tylko dodatkowe 4h jazd, żeby przed egzaminem jeszcze
      poćwiczyć (co mi w sumie uratowało tyłek).
      Egzamin wewnętrzny to chyba dodatkowa, oddzielna sprawa. Tylko to sobie różne
      ośrodki załatwiają według własnego widzimisię. Ja byłem w takim, że egzamin
      wewnętrzny poszedł mi ok, tylko użycie kierunkowskazów było na granicy zdania, a
      przy powrocie (już po zakończonym wewnętrznym) miałem ewidentne wymuszenie za
      które egzamin bym na pewno oblał. Dokumenty tak czy inaczej dostałem i zdałem za
      pierwszym razem.

Dlatego jeśli widzisz, że umiesz jeździć, a ośrodek Cię ewidentnie trzyma na
      siłę, to na pewno zależy im na wyduszeniu kasy. Jeśli widzisz, że sporo jeszcze
      musisz się nauczyć, to po prostu boją się Ciebie puścić, wiedząc, że i tak
      pewnie oblejesz. Tylko to już kwestia tego, że niektórzy po prostu nie potrafią
      uczyć.
    • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 12:49
      Informację dotyczącą Ośrodków Szkolenia Kierowców można uzyskać w każdym
      starostwie powiatowym, które ośrodki te nadzorują, wszelkie skargi i uwagi na
      działalność ośrodków można zgłaszać właśnie do starostwa właściwego dla siedziby
      Ośrodka Szkolenia.

www.naukajazdy.pl/nauka_jazdy/jak_zdobyc_prawo_jazdy.html#szkolenie
    • aardwolf Manfred von Richthofen 08.02.10, 14:15
      Z tego co pamietam (nia mam źródła) to największy as lotniczy I Wojny Światowej
      musiał przechodzić szkolenie na pilota dwa razy ponieważ poczatkowego nie zaliczył!

Mi się jak najbardziej zdażyło że instruktor nie chciał mi podpisać i musiałem
      dokupić 6 dodatkowych godzin.

Ze zdaniem egzaminu nie miałem większych prolemów.
    • k-58 Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 14:38
      lacido jest w wielkim błędzie myśląc żę szkoła musi wystawić zaświadczenie o
      ukńczeniu szkolenia.O tym czy kursant przystąpi do egzaminu czy nie ,decyduje
      instruktor.I nie ma nikogo kto może go zmusić do zgłoszenia kursanta na
      egzamin.Szkoła ma tylko obowiązek,w razie nie dopuszczenia kursanta do
      egzaminu,oddać mu dokumenty.Ale bez zaświadczenia instruktora o egzaminie nie ma
      mowy.Najprostsze wyjscie to zabrać dokumenty do innej szkoły:)a tam:jesli
      instruktor naciągał na godziny a kursant jeżdzi ok-z pewnoscia wystawia
      zaswiadczenie.W koncu każdy chetnie przyjmie dobrze jezdzacego kursanta bo
      rokuje zdanie egzaminu i w sumie bez pracy można miec dobrą zdawalnosc:)jesli
      kursantowi tylko wydaje sie ze dobrze jezdzi:ta druga szkoła tez moze odmówic
      wystawienia zaswiadczenia.I znowu dodatkowe godziny....albo nastepna
      szkoła...Albo wystawią takie zaświadczenie aby pozbyc sie kłopotu:)
      • k-58 Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 15:34
        ...dodam jeszcze tylko że po 3 oblanych egzaminach praktycznych,procedura
        otrzymania kolejnego zaswiadczenia jest podobna.Nalezy ukonczyc szkolenie
        dodatkowe minimum 5h.Zaliczyc egzamin wewnetrzny i znowu instruktor moze sie
        zgodzic na egzamin lub nie:)
        • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 20:25
          gdzie Ty się uchowałaś??
          • k-58 Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 20:45
            nie wiem czy mnie pytasz gdzie sie uchowałam?tak sie składa że szkolenie to moja
            praca od ładnych kilkunastu lat więc troche się orientuje.W końcu pracując
            trzeba być na bieżąco z przepisami dotyczącymi szkolenia i egzaminowania :)
            • nawalonych7krasnali Do lacido 08.02.10, 20:54
              lacido napisała:

> sorki ale akurat prawo jazdy zdałam w lipcu

k-58 napisała:

> nie wiem czy mnie pytasz gdzie sie uchowałam?tak sie składa że szkolenie to moj
              > a
              > praca od ładnych kilkunastu lat więc troche się orientuje.W końcu pracując
              > trzeba być na bieżąco z przepisami dotyczącymi szkolenia i egzaminowania :)

lacido sama widzisz, że kiepsko z Twoją wiedzą i niby obyciem w temacie... a o czytaniu nie wspomnę.
              • lacido Re: Do lacido 08.02.10, 20:59
                widocznie mnie uczyli instruktorzy z prawdziwego zdarzenia którym 30gdzin w
                zupełności wystarczyło na naukę ale jak widać wyłudzaczy nie barak.
                Na marginesie kiedy pisałam do Ciebie post o czytaniu ze zrozumieniem wpisu
                pseudoinstruktorki jeszcze nie było więc prztyczek nietrafiony, poćwicz nad
                ciętą ripostą :)
                • k-58 Re: Do lacido 08.02.10, 22:02
                  tak sie składa ze ja wyłudzaczem nie jestem(jesli mnie miałas na mysli)>Gdybym
                  tylko chciała to mogłabym to udowodnic podsyłając tu kilka linków:)ale wystarczy
                  mi satysfakcja ze jak widac niektórzy mało wiedzą a dużo krzyczą-mistrzyni
                  ostrej riposty:)
                  • lacido Re: Do lacido 08.02.10, 23:51
                    uderz w stół a nożyce się odezwą :)
            • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 20:57
              Pracujesz w jedynym ośrodku nauki jazdy w promieniu 50km? Niezła pipidówka to
              musi być i specyficzne społeczeństwo chyba.

Powiedz jak często macie do czynienia z ćwokami których zmuszacie do wykupienia
              dodatkowych godzin?? (podkreślam chodzi o zmuszanie pod groźbą nie wydania
              zaświadczenia o ukończeniu kursu a nie w momencie gdy ktoś sam chce już po
              otrzymaniu zaświadczenia)

Na marginesie musisz mieć super umiejętności pedagogiczne i merytoryczne skoro w
              30godz nie dasz rady przygotować do egzaminu ;/
              • k-58 Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 22:10
                jesli dobrze rozumiem to tez było do pseudoinstruktorki czyli do mnie?wobraz
                sobie laluniu że jestes ostania osoba która może mnie oceniac.Prawda jest taka
                ze pier....lisz głupoty i wtrącasz wszędzie swoje trzy grosze choć o wielu
                rzeczach nie masz bladego pojęcia.A jak sie okazuje że wiesz tyle co nic,to
                najzwyczajniej odsuwasz uwage od swojej niekompetencji atakując innych.
                • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 23:55
                  o i kultura wyszła, współczuję tym z którymi jeździsz jeśli nie potrafisz
                  panować nad sobą ;/ Skoro Bierzesz do siebie to co piszę to widać jest coś na
                  rzeczy.

I kto tu kogo atakuje?
                  PS to było retoryczne pytanie

dalej uważam że jeśli zamiast wydania zaświadczenia wymagasz wykupienia
                  dodatkowych godzin za jazdę to jesteś wyłudzaczem, który nota bene przecież nie
                  ponosi konsekwencji błędów kursanta
                  • nawalonych7krasnali Re: Prawo jazdy ;/ 09.02.10, 00:36
                    lacido napisała:

który nota bene przecież nie
                    > ponosi konsekwencji błędów kursanta
                    >

Właśnie dzięki "instruktorom" mamy na drogach to co mamy i gdyby respektowali tą zasadę wszyscy może by bajzlu nie było.

Tylko, że do Ciebie chyba nic nie dociera... Na wszystkich się tak rzucasz? I pokaż mi ten brak kultury u k-58
                    • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 09.02.10, 11:03
                      pier....lisz

to słowo kulturalne wg Ciebie? no to następny do kompletu

poza tym jaszcze raz mówię pokażcie podstawę prawną
                      • nawalonych7krasnali Re: Prawo jazdy ;/ 10.02.10, 11:57
                        lacido napisała:

> poza tym jaszcze raz mówię pokażcie podstawę prawną
                        >

Co Ty z tą podstawą prawną?
                        Nawet w Sądach obowiązują trzy kryteria rozpatrywania spraw:
                        1 prawo spisane
                        2 prawo zwyczajowe
                        3 logiczne myślenie

Ty za to masz w zwyczaju szczekać i gryźć wszystko i wszystkich,a po trzecim punkcie u Ciebie ani śladu.
                        Wspomniane rozporządzenia możesz sobie poszperać sama. Nikt nie ma obowiązku wstawiania tu linków "na tacy" - szczególnie pieniaczom.

Wymagasz podstaw prawnych, a sama na potwierdzenie swoich słów podajesz nadruk z ulotki:
                        lacido napisała:

> Warunkiem przystąpienia do egzaminu państwowego jest złożenie w Biurze Obsługi
                        > Klienta wymaganych dokumentów.
                        >
                        > Są to dokumenty:
                        >
                        > * Wniosek na specjalnym druku.
                        > * WAŻNY dokument tożsamości (dowód osobisty, paszport lub karta stałego
                        > pobytu).
                        > * Dowód uiszczenia opłaty za egzamin.
                        > * Wyraźną fotografię o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, przedstawiającą osobę bez
                        > nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę
                        > w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem
                        > równomiernego oświetlenia twarzy.
                        > * Orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania
                        > pojazdami.
                        > * Zaświadczenie o ukończeniu kursu dla kandydatów na kierowców:
                        > a) w zakresie szkolenia podstawowego,
                        > b) w zakresie szkolenia dodatkowego, jeżeli trzykrotnie uzyskała
                        > negatywny wynik z egzaminu teoretycznego lub z egzaminu praktycznego.
                        >
                        > word.tarnobrzeg.pl/egzamin/wymagane_dokumenty.html
                        >
                        > o ukończeniu

Gdzie TU jest podana podstawa prawna? Nr, paragraf, artykuł, GDZIE TO JEST?! Chyba, że dla Ciebie podstawą prawną jest link do strony...

Zobacz ile postów dzięki Tobie jest NA TEMAT.
                  • k-58 Re: Prawo jazdy ;/ 09.02.10, 07:18
                    lacido napisała:

> o i kultura wyszła, współczuję tym z którymi jeździsz jeśli nie potrafisz
                    > panować nad sobą ;/ Skoro Bierzesz do siebie to co piszę to widać jest coś na
                    > rzeczy. Kultura to raczej twoja wyszła:)ktos zadał konkretne
                    pytanie i dostał konkretna dpowiedz.Mozesz snuc sobie swoje wywody na tmaty
                    typu:odpadł mi paznokiec co robic?lub czy używanie tamponu to też stosunek:)na
                    pytanie autora tego postu można udzielic konkretnej odpowiedzi a ty jej po
                    prostu nie znasz...I to ty zaczełas wyzywac mnie od pseudoinstruktorow i
                    naciagaczy z pipidówki !!! > I kto tu kogo atakuje?
                    > PS to było retoryczne pytanie chyba widac doskonale kto kogo atakuje:)>
                    dalej uważam że jeśli zamiast wydania zaświadczenia wymagasz
                    wykupienia
                    > dodatkowych godzin za jazdę to jesteś wyłudzaczem, który nota bene przecież nie
                    > ponosi konsekwencji błędów kursanta Ale to twoje wymysły.Nie masz bladego
                    pojecia o szkoleniu ogólnie a co dopiero o moim konkretnie:)a to oznacza że
                    dyskusje kończe bo nie ma z kim i o czym dyskutowac:)
                    • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 09.02.10, 11:04
                      odstaw prochy bo coś Ci się z głową dzieję, specjalizujesz się w tipsach czy w
                      jeżdżeniu??

pokaż mi podstawę prawną pisze już po raz kolejny
      • lacido Re: Prawo jazdy ;/ 08.02.10, 20:25
        bardzo proszę o podstawę prawną :)

Ja jeździłam z kilkoma instruktorami z jednej szkoły i co mieli zrobić
        demokratyczne głosowanie?
        Gdyby było tak jak mówisz to żądna szkoła nie wypuściłaby kursanta po 30-u
        godzinach
        Taka szkoła która stwarza problemy nie ma racji bytu na rynku
    • nawalonych7krasnali Do autorki wątku 08.02.10, 19:33
      anna_nie_karenina napisała:

> Czy po 30 regulaminowo wyjeżdżonych godzinach szkoła OBOWIĄZKOWO powinna wydać
      > papiery o ukończeniu kursu?

Możesz spróbować pójść do innej autoszkoły z prośbą wykupienia godziny jazdy i z
      prośbą, aby instruktor wypowiedział się odnośnie Twoich umiejętności. Autoszkoły
      zazwyczaj nie odmawiają i nie powinnaś mieć problemu. Jeśli instruktor, który
      nigdy z Tobą nie jeździł wypowie się pozytywnie powinnaś w swojej autoszkole
      przejść na "wojenną ścieżkę", czyli coś im wspomnieć o urzędzie praw konsumenta,
      oznajmić ocenę instruktora z innej autoszkoły itp.

lacido pisze tylko o tym jak autoszkoły robią, a nie wie co mogą zrobić.
      Spróbuj zasięgnąć opinii w innej autoszkole i daj znać.
      • lacido Re: Do autorki wątku 08.02.10, 20:27
        wystarczy żeby Autorka zapytała w szkole jaka jest procedura odwoławcza od tej
        decyzji i gdzie należy kierować skargi - zaświadczenie przyniosą jej w zębach.
        • anna_nie_karenina Re: Do autorki wątku 09.02.10, 11:59
          Udało mi się "wydrzeć" te papiery " na własną odpowiedzialność" . Sorry ale idąc
          tokiem myślenia tej szkoły - aby się "rozjeździć" - musiałabym dokupić kolejnych
          minimum 20 h , na które zwyczajnie nie mam już kasy ( i ochoty ).
          • lacido Re: Do autorki wątku 09.02.10, 12:12
            i w przypadku gdy szkoła CI nie odpowiada masz zawiązane ręce bo co odejść i
            płacić za kurs gdzie indziej?? masakra.
            • anna_nie_karenina Re: Do autorki wątku 09.02.10, 12:15
              Dodatkowe jazdy mogę zakupić w innej szkole - bez zapisywania sie tam na kurs
              oczywiście.
              • lacido Re: Do autorki wątku 09.02.10, 22:25
                jasne, tylko gdyby Ci nie wydali tego zaświadczenia to nie miałabyś żadnego
                potwierdzenia że masz ukończony kurs i musiałabyś jeszcze raz płacić ;///
            • k-58 Re: Do autorki wątku 09.02.10, 13:38
              poczytaj niemoto rozporządzenie Ministra Infrastruktury dotyczace szkolenia i
              egzaminowania kandydatów na kierowców.Tam znajdziesz swoje"podstawy prawne" :)
              mistrzyni ostrej riposty hehehe....
              • lacido Re: Do autorki wątku 09.02.10, 22:26
                jesteś takim prymitywem że szkoda z Tobą gadać :)
                pa naciągaczko :)
              • lacido długo Ci zeszło z szukaniem 09.02.10, 22:27
                kto w ogóle za to odpowiada nie mówiąc już o zalinkowaniu, czy zacytowaniu,
                marny z ciebie fachowiec pewnie dlatego udaje ci sie naciągać kursantów na
                dodatkowe jazdy
                • sarawi to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 12:10
                  To moze ja sie wypowiem - jako instruktor.

> Powiem więcej, w szkołach wydają zaświadczenie o ukończeniu kursu
                  > jeszcze w jego
                  > trakcie żeby ostatnie godziny wyjeździć tuż przed terminem
                  egzaminu

To nawet nie pisz jaka to szkola, bo mozesz komus narobic
                  duuuzych problemow.
                  Poza tym, zastanawia mnie, jaki interes maja w tym szkoly lub
                  instruktorzy - niech kazdemu kursantowi tak zostawia godzinke lub
                  dwie przed egzaminem, sporo pieniedzy straca z dodatkowych
                  godzin ... I prosze nie pisac tu o zadnym naciagactwie! Praca
                  instruktora, zawod jak kazdy inny i nie kazdy jest oszustem, a
                  zarabiac trzeba, aby z czegos zyc.

Wracajac do zadanego pytania - to instruktor decyduje czy egzamin
                  wewnetrzny jest zaliczony czy nie = czy zaswiadczenie zostanie
                  wydane czy nie. Osobiscie nie wypuscilabym osoby, ktora stwarza
                  zagrozenie na drodze i ktora moim zdaniem zupelnie sobie nie radzi.
                  I tak egzaminu nie zda, kompromitacja dla niego, dla szkoly, dla
                  instruktora i szkoda pieniedzy na egzamin. Lepiej dokupic kilka
                  dodatkowych lekcji. Takie jest moje zdanie. Jest jednak wyjscie z
                  tej sytuacji, jesli ktos sie upiera przy swoim i twierdzi, ze
                  swietnie jezdzi: moze w kazdej chwili zabrac papiery z osrodka i
                  przeniesc sie do innego - droga wolna. Dodatkowo: nie tylko kursant
                  ma prawo zmiany osrodka, zmiany instruktora. Instruktor rowniez
                  ma prawo
                  odmowic wspolpracy z kursantem.

> Ja jeździłam z kilkoma instruktorami z jednej szkoły i co mieli
                  >zrobić
                  > demokratyczne głosowanie?

NIE. Masz instruktora prowadzacego, czyli taki, ktory zobowiazany
                  jest do przeprowadzenia minimum 50% zajec praktycznych i egzaminu
                  wewnetrznego i to on decyduje o tym, czy podpisze sie na Twoich
                  papierach czy nie. Takie jest prawo.
                  • nawalonych7krasnali Re: to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 12:17
                    Jeśli przeczytałaś/eś cały wątek, to licz się, że nie podając podstaw prawnych
                    (he) narażasz się na kompromitację...
                    • sarawi to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 12:29
                      W takim razie zainteresowanych odsylam do Ustawy 217, tam jest
                      wszystko:
                      1.zasady prowadzenia ośrodka
                      2.zasady egzaminowania na prawojazdy
                      3.zasady prowadzenia szkolenia
                      4.warunki dopuszczenia technicznego pojazdu do nauki jazdy
                      5.zasady egzaminowania
                      6.Zasady wypełniania dokumentacji
                      7.zasady egzaminu wewnetrznego
                      A jak kogos interesuje konkretny cytat - to sobie prosze poszukac :)
                      • nawalonych7krasnali Re: to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 12:43
                        Full wypas. Chyba teraz nikt się nie przypnie...
                        • sarawi to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 13:01
                          a niech tylko sprobuje ;)
                          • k-58 Re: to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 13:52
                            Dziekuje koleżanko :)
                            • sarawi to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 14:00
                              Alez prosze.
                              Przypadkiem trafilam na ta dyskusje i nie lubie "psykaczy", ktorzy
                              maja duzo do powiedzenia, nie znajac tematu i takich, ktorzy zanim
                              napisza cos "madrego" nawet sie nie pofatyfuja (google nie gryzie),
                              zeby sprawdzic w przepisach czy maja racje.
                              Nie podoba mi sie tez wrzucanie wszystkich do jednego worka i
                              obrazanie instruktorow - rozumiem, ze prawo to jedno, a to, w jaki
                              sposob pracuja niektorzy instruktorzy i OSK to drugie, ale naprawde -
                              nie kazdy taki jest. I nie zawsze sugestia "dokup jeszcze kilka
                              godzin" oznacza "chce wiecej pieniedzy od Ciebie!" - bo jesli komus
                              radze, aby jeszcze pocwiczyl, to tylko dlatego, ze wiem jak wyglada
                              egzamin panstwowy i wiem, ze jesli z czyms sobie nie radzi teraz, w
                              mojej obecnosci - a juz sie troche znamy, to tym bardziej nie
                              poradzi sobie na egzaminie, kiedy do tego wszystkiego dojdzie
                              jeszcze wielki stres. Taka jest prawda.
                  • lacido Re: to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 16:10
                    Jest jednak wyjscie z
                    > tej sytuacji, jesli ktos sie upiera przy swoim i twierdzi, ze
                    > swietnie jezdzi: moze w kazdej chwili zabrac papiery z osrodka i
                    > przeniesc sie do innego - droga wolna.

jak widać z postu autorki to nie jest takie łatwe
                    ile razy zdarzyło CI się odmówić wydania zaświadczenia
                    nie miałam instruktora prowadzącego :)

jej rzeczywistość bywa brutalna ;)
                    • sarawi to może ja się wypowiem ... 10.02.10, 16:23
                      Moze nie zabrzmi to milo, ale wielokrotnie to kursanci sami sobie sa
                      winni nie znajac swoich praw i obowiazkow, dlatego z taka latwoscia
                      daja sie oszukiwac Osrodkom Szkolenia Kierowcow czy instruktorom. A
                      uwierz mi, gdybys poszla do wlasciciela i powolala sie na konkretna
                      ustawe czy artykul, na pewno byc Cie nie olal, bo zobaczylby, ze ma
                      do czynienia z czlowiekiem znajacym swoje prawa i nie warto sie
                      klocic czy walczyc. Ja zawsze, jesli zapisuje sie przykladowo na
                      jakis kurs i cos mi sie nie podoba, sprawdzam czy komus wolno zrobic
                      to czy tamto w stosunku do mnie, badz tez jak moge zareagowac na
                      dana sytuacje. Ludzie, trzeba po prostu walczyc o swoje. Podrzucilam
                      Ci ustawe, tak? Poczytaj, dowiedz sie i na przyszlosc skorzystaj.
                      Instruktora prowadzacego na pewno mialas, moze po prostu o tym nie
                      wiedzialas, albo nikt Cie nie poinformowal - to ten czlowiek, z
                      ktorym odbylas przynajmniej 50% jazd. hej, podpisujesz karte po
                      zajeciach, prawda? Wiec powinnas wiedziec pod czym sie podpisujesz i
                      co na niej jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka