Gość: ortoshit Re: Proste jak drut IP: 208.49.148.* 02.12.10, 11:15 Szkoda ze nie mowia ze u doroslego trzeba potem do konca zycia nocis szyne retencujna...i oczywiscie nie mowia o negatywach takiej terapii at all. Tylko wlozyc te aaraty a potem to bedzie idiota musial przychodizc co miesiac i bulic kase. Odpowiedz Link Zgłoś
kahlon Re: Proste jak drut 02.12.10, 11:19 Mam 42 lata i wadę zgryzu. Zdecydowałam sie na aparat w Odent w Warszawie. Usunęli mi górna lewą piątkę bardzo sprawnie i bez powikłań. Dziura w uzębieniu wygląda koszmarnie. Aparat porcelanowy na góre będę miała założony 7 grudnia a na dolne zęby za 4-5 tygodni po tym górnym. Zdecydowałam sie na aparat ze względu na odsłaniające się szyjki. Największy problem miałam z podjęciem decyzji o usunięciu zęba. Do sostatniej soboty miałam wszystki i byly zdrowe. Teraz się smieję, że nadal mam wszystkie tylko jednego w szufladzie. Dobrze, że zwracamy uwagę na prawidłowy zgryz i dzieci nie wstydzą się nosic aparatów. Moja mama próbowała mnie przekonac do aparatu jak mialam kilkanaście lat ale nie bylo opcji, żebym coś metalowego miała na zębach. Wtedy nie chciałam to teraz będę paradować z aparatem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Proste jak drut IP: *.146.18.109.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.12.10, 17:23 wiecie co ? jesteście śmieszni, niby jak można rozpoznać zęby po noszeniu aparatu? wyglądają normalnie jak inne, bez leczenia, a jak ktoś ma naturalnie piękne, białe, równe zęby to co? już w brzuchu mu coś wstrzyknęli? no proszę Was. poza tym, zęby po aparacie są rozruszane, ale to tylko takie wrażenie żaden nie wypadnie na pewno i się nie ukruszy, jeśli nie zrobi tego w czasie noszenia, to potem też nie, bo zamki masz na środku zębów mniej więcej, a nie na ich końcach. i w Polsce są też naprawdę dobrzy ortodonci, fakt są też tacy tumani, dla których liczy się tylko kasa, ale są też tacy, którzy chcą wyleczyć. i każdy pacjent musi wiedzieć o tym jak przebiega leczenie, jakie są koszty i możliwe "zagrożenia" ew. powikłania. a ortodonta czy każdy inny lekarz NIE MA PRAWA tego ukrywać, poza tym, najczęściej podpisujemy umowę z ortodontą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justbecause dr Marta Zawadzka IP: *.play-internet.pl 24.12.12, 23:17 Ja u dr leczę się już 3,5roku. Oczywiście zakładając mi "cudowny" Damon orto mówiła, że czas leczenia będzie dużo krótszy(nawet o rok). Teraz chce mi zdjąć aparat i w związku z tym, coś podejrzewając, udałem się do innych (uwaga!) 3 ortodontów, którzy jak się później okazało, jeśli wogóle podjęliby się kontynuacji leczenia (tak, kontynuacji), trwałoby to minimum rok w porywach do dwóch lat. Jestem załamany i nie wiem co mam robić. Radzono mi nawet, żeby aparat po prostu zdjąć, bo tak długi okres leczenia może negatywnie wpłynąć na zdrowie zębów, znacząco mogą skrócić sie korzenie. Co ja mam robić?! Jestem sfrustrowany na maksa!!! Odpowiedz Link Zgłoś