Dodaj do ulubionych

Test DNA na ojcostwo.

03.01.11, 23:10
Tak jak w temacie...Czy ktoś miał ta nieprzyjemność skorzystać z dobrodziejstw medycyny, by rozwiać wszelkie wątpliwości?
Mój przypadek wyglądał mniej więcej tak:
Po kilku miesiącach "spotykania się" postanowiłem przestać "spotykania się", ponieważ wielokrotnie płeć piękna nie miała ochoty,lub nie robiła to umiejętnie,tłumaczyć się ze sposobu spędzania wolnego czasu (beze mnie).Jednym słowem - brak zaufania...Do rzeczy...Po kilku miesiącach od rozstania się otrzymałem wiadomości tekstowa, ze "Jest coś o czym powinienem wiedzieć".Niezwłocznie przygotowałem się na wszystko.Podczas bezpośredniej rozmowy wszystko stało się jasne - matka dziecka, które jest w drodze, ie wie kto jest ojcem ponieważ "z kolega wypiła za dużo wina i straciła kontrole".
Do poczęcia zostało jeszcze kilka miesięcy,dokładnie 5.Nie będę tu robił z siebie męczennika, ale straszniem przeżył ten okres wyczekiwania.Nie wyobrażałem sobie wychowywać malucha na odległość.Nie potrafię się z tego otrząsnąć do dziś.
Test DNA był negatywny.
Obserwuj wątek
    • neotehuana Re: Test DNA na ojcostwo. 03.01.11, 23:50
      Jestes roztrzesiony-to pewne. Ale daj se spokoj-wolalbys chowac cudzego dzieciaka? Odetchnij, uspokuj sie i zawsze nis przy sobie gumki.
    • tanebo Re: Test DNA na ojcostwo. 04.01.11, 00:21
      Swoją drogą to pogratulować gustu...
    • seth.destructor Re: Test DNA na ojcostwo. 04.01.11, 03:32
      Myślę, że wkrótce to będzie standard. To jedyna faktyczna obrona przed kobietami, które chcą wrobić w alimenty kogoś, kto może je płacić, zamiast obciążyć biednego albo nieosiągalnego kochanka.
      • corgan1 obawiam się że nie będzie łatwo 04.01.11, 07:53
        Lobby pań będzie blokowało powszechne testy DNA, bo:
        - i bez tego rozpada się za dużo małżeństw
        - 3/4 testów i tak jest nieuzasadnionych
        - podważa zaufanie do matki dziecka

Nie nie, to nie są jakieś katolickie czy prostestanckie zabobony. Ww. argumenty padły w ub. roku z ust jakieś niemieckiej pani minister ds. rodziny czy jakoś tak kiedy tamtejszy parlament przegłosował kary kilku tys. euro dla ojców którzy zechcą zbadać DNA swojego słitaśnego bejbika bez zgody matki.

Ciekawe co się dzieje kiedy mamusia nie wyrazi zgody na test DNA?
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: obawiam się że nie będzie łatwo 04.01.11, 08:23
          > Ciekawe co się dzieje kiedy mamusia nie wyrazi zgody na test DNA?

W Niemczech możesz dostać 5000 E grzywny/kary za zrobienie testu bez zgodny matki.
          • corgan1 wiem, kiedyś postowałem art. na ten temat 04.01.11, 08:52
            zresztą można tu poczytać :))

forum.gazeta.pl/forum/w,150,95533063,95533063,5000E_kary_dla_mezczyzn_potwierdzajacych_ojcostwo.html
            • corgan1 i jeszcze 1 art. na podobny temat 04.01.11, 08:55
              forum.gazeta.pl/forum/w,150,101808973,101808973,spieszmy_sie_robic_testy_DNA_swoim_dzieciom.html
          • takajatysia Re: obawiam się że nie będzie łatwo 04.01.11, 10:59
            To trzeba zrobić za zgodą i po kłopocie.
            Większości facetów z wątpliwościami pewnie brakuje jaj, żeby kobiecie wprost w twarz powiedzieć, że się nie ufa i chce się potwierdzenia ojcostwa.

Te kary w założeniu są chyba po to, żeby nie wykonywać badań medycznych na dziecku bez zgody obojga rodziców a nie po to, żeby biedni "tatusiowie" nigdy nie dowiedzieli się, że zostali oszukani na temat ojcostwa.
            • sar36 Re: obawiam się że nie będzie łatwo 04.01.11, 11:29
              takajatysia napisała:

> To trzeba zrobić za zgodą i po kłopocie.
              > Większości facetów z wątpliwościami pewnie brakuje jaj, żeby kobiecie wprost w
              > twarz powiedzieć, że się nie ufa i chce się potwierdzenia ojcostwa.

A może nie chcą skrzywdzić kobiety (potencjalnie) bezpodstawnym zarzutem?
              A może z góry antycypują brak zgody?
              A może wykonują badania pomimo braku zgody, bo właśnie brak zgody jest przesłanką przemawiającą za tym, że podejrzenie jest uzasadnione?

Bez zgody to zarówno bez pytania o zgodę, jak i pomimo braku zgody.

> Te kary w założeniu są chyba po to, żeby nie wykonywać badań medycznych na dzie
              > cku bez zgody obojga rodziców a nie po to, żeby biedni "tatusiowie" nigdy nie d
              > owiedzieli się, że zostali oszukani na temat ojcostwa.

To nie są żadne "badania medyczne" na dziecku. Pobiera się niewielką ilość materiału, w sposób bezbolesny (wymaz z wewnętrznej strony policzków).
              Te kary są właśnie po to, żeby utrudnić poznanie prawdy na temat ojcostwa, oczywiście zapakowane w obronę dobra dziecka i rodziny.
    • corgan1 Re: Test DNA na ojcostwo. 04.01.11, 07:56
      > Czy ktoś miał ta nieprzyjemność skorzystać z dobrodziejstw
      > medycyny, by rozwiać wszelkie wątpliwości?

Dlaczego nieprzyjemność?

> matka dziecka, które jest w drodze, nie wie kto jest ojcem ponieważ "z kolega wypiła
      > za dużo wina i straciła kontrole".

No to cza było nie pić i nie tracić kontroli. Przez najbliższe 20kilka lat będzie miała pamiątkę.

Rozumiem, że teraz zaczęło się polowanie na jelenia który może zapłaci alimenty?
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Test DNA na ojcostwo. 04.01.11, 09:49

>
        > Rozumiem, że teraz zaczęło się polowanie na jelenia który może zapłaci alimenty
        > ?

Chwila moment - ta kobieta w kwestii ojcostwa była uczciwa. Od razu powiedziała co i jak i zaproponowała test. Nie szantażowała ani nie kłamała.
      • takajatysia Re: Test DNA na ojcostwo. 04.01.11, 11:01
        No faktycznie jelenia trzeba poszukać, bo ojca dziecko na bank żadnego nie ma i odpowiedzialna jest wyłącznie kobieta.
    • bimota Re: Test DNA na ojcostwo. 04.01.11, 12:20
      K., gosc machnal historyjke, diabli wiedza po co, a wy debatujecie, tez nie wiadomo nad czym... :)
      • vy.ga Re: Test DNA na ojcostwo. 04.01.11, 15:12
        Dla jednych "jakaś tam historyjka".Dla innych "jakaś tam historyjka" mogla zmienić wiele w życiu.
        Więcej empatii panowie twardziele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka