Dodaj do ulubionych

Jak wychowac corke

IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.01, 11:26
Mam malutka coreczke. Zastanawiam sie czego ona potrzebuje i bedzie
potrzebowala w zyciu od ojca. Co musze jej dac, by byla w zyciu szczesliwa (mam
na mysli sprawy duchowe i psychiczne, nie materialne)
Obserwuj wątek
    • Gość: sunnypol Re: Jak wychowac corke IP: 192.168.0.* / 212.160.156.* 02.05.01, 13:32
      Ja chcialabym aby ojciec byl wzorem do nasladowania.Czlowiekiem ktory bedzie mi
      mógł doradzić ale aby wiedzial przede wszystkim to co ja chce a nie stawial
      przede mną wymagań wg.jego kryterium.aby szanowal to co robie.A gdy nie
      pochwala to zeby umial wytłumaczyć dlaczego postepuje żle.
    • Gość: meg Re: Jak wychowac corke IP: 217.99.64.* 02.05.01, 14:21
      pół roku temu straciłam najwspanialszego na świecie ojca i to czego mi dziś
      najbardziej brak, to świadomość, że nie ma już na świecie nikogo dla kogo
      jestem tą najważniejszą osobą /byłam wprawdzie jedynaczką, ale myślę,że gdybym
      miała rodzeństwo mojemu starczyłoby uwagi i miłości dla nas wszystkich/
    • peter1 Re: Jak wychowac corke 02.05.01, 19:29
      Przede wszystkim musisz poświęcić dziecku dużo czasu. To niestety jest trudne w
      dzisiejszych czasach, ale, jeśli dziecku nie poświęcisz trochę czasu
      CODZIENNIE, to to się zemści później. Czytanie książki, wspólne gry i rozmowy i
      tak dalej. To nie jest oczwiście jedyny warunek. Potrzebny jest także normalny
      dom z rodzinną atmosferą, wzajemne zrozumienie rodziców. Tu już nie ma miejsca
      na rozwody i takie tam fanaberie rodziców.
      Nie lekceważyłbym spraw materialnych. Mam corkę, która ze szkoly przynosi takie
      pomysly na wydanie pieniedzy, ze w gardle zasycha. I to nie dlatego, ze mnie na
      to nie stac. Presja rówiesników do szpanowania różnymi rzeczami, to taka siła,
      której się czasem trudno oprzeć. To czasem silniejsze niż popęd seksualny u
      dorosłych. Twoim zadaniem jest, by dziecko umiało to wszystko wyważyć, bo
      inaczej będzie skrzywione, a ty będziesz później na to bezradnie patrzył. W
      wieku nastu lat stwierdzisz, że dziecko się oddala z domu, mimo, że w domu śpi,
      w domu je posiłki i tak dalej. Wtedy już nic nie poradzisz.
      peter
      • Gość: dad Re: Jak wychowac corke IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 09:26
        Dzieki Wam wszystkim za odpowiedz. Wiecie jak to jest
        gdy czlowiek jest na poczatku drogi, bo tak sie czuje,
        gdy moja coreczka jest malutka. To poczatek drogi
        wychowawczej i co tu mowic - chcialbym nie popelnic
        powaznych bledow. Dlatego kazda rada jest bardzo
        cenna. chcialbym bardzo uniknac tego, o czym pisal
        Peter, czyli braku zwiazkow z corka. I tego zeby
        traktowala dom tylko jak noclegownie. Dlatego dzieki
        za Wasze glosy. Musze je dobrze przemyslec.
        pozdrawiam
    • sara Re: Jak wychowac corke 02.05.01, 22:20
      Szanuj ja - by umiala szanowac, kochaj - by umiala kochac, sluchaj - by umiala
      sluchac, mow - by umiala mowic. Bedzie szukala kiedys swojego partnera na twoj
      wzor i podobienstwo. Od ciebie zalezy, jak bedzie sama oceniac swoja wartosc.
      To nie jest teoria, ta prawda az kluje w oczy, czasem jednak jest za trudna do
      zaakceptowania, no i oczywiscie - zobowiazuje.
      • muma Sara... 17.05.01, 01:11
        No, no... Chyba będe musiał zmienić zdanie o szanownej Pani...
        • sara Re: muma... 17.05.01, 08:37
          Moze ja tez bede musiala zmienic zdanie o Panu, ale nie umiem tak predziutko.
    • Gość: lalka Re: Jak wychowac corke IP: *.home.cgocable.net 02.05.01, 22:27
      Dziecko potrzebuje poczucia bezpieczenstwa i stabilizacji.
      Powinna umiec szanowac siebie i innych.
      Naucz ja, ze bedac kobieta powinna byc adorowana.
      Daj jej czasami kwiatka to podnosi poczucie wlasnej wartosci.
      Naucz ja, ze nie znaczy nie (rowniez w jej przypadku).
      Naucz ja , ze mezczyzna tez ma uczucia je okazuje.
      Naucz ja sluchac i myslec.
      Miej z tego duzo radosci!!!!!
      pozdrawiam
      • Gość: Rudi Re: Jak wychowac corke IP: 139.30.70.* 08.05.01, 12:07
        Dla czego "kobieta powinna byc adorowana" ?
        • Gość: lalka Re: Jak wychowac corke IP: *.home.cgocable.net 08.05.01, 15:04
          bo to dobrze robi na poczucie wlasnej wartosci i dodaje urody :))
    • Gość: Artur Re: Jak wychowac corke IP: *.sasknet.sk.ca 03.05.01, 05:11
      Ktos kto ma takie problemy jak dad bedzie doskonalym
      ojcem. Ty nie potrzebujesz rad, sam mozesz je dawac.
      Pozdrowionko
      • Gość: dad Re: Jak wychowac corke IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 09:28
        Dzieki Wam wszystkim za odpowiedz. Wiecie jak to jest
        gdy czlowiek jest na poczatku drogi, bo tak sie czuje,
        gdy moja coreczka jest malutka. To poczatek drogi
        wychowawczej i co tu mowic - chcialbym nie popelnic
        powaznych bledow. Dlatego kazda rada jest bardzo
        cenna. chcialbym bardzo uniknac tego, o czym pisal
        Peter, czyli braku zwiazkow z corka. I tego zeby
        traktowala dom tylko jak noclegownie. Dlatego dzieki
        za Wasze glosy. Musze je dobrze przemyslec.
        pozdrawiam
        • peter1 Re: Jak wychowac corke 04.05.01, 15:15
          Dad,

Źle mnie zrozumiałeś. I tak nie unikniesz sytuacji, gdy córka, a także syn
          powoli będą się oddalać z domu. Oni po prostu powoli mają już swoje bardzo
          ważne przyjaźnie i one powoli będą zajmować ważniejsze miejsce niż rodzice.
          Możesz temu siłą przeciwdziałać, ale wtedy córka ucieknie Ci z domu.
          Moja córka bardzo nas kocha, ale niestety na weekend nie chciała z nami
          wyjechać, bo ma swoje koleżanki. I tak to już jest.
          Niemniej jednak, musisz dziecko szanować i uczyć szacunku do siebie. Twój dom
          musi być dla niej zawsze miejscem, do którego zawsze może wrócić w przypadku
          niepowodzeń życiowych.
          pozdrawiam.
          peter1
          • Gość: Anusia Re: Jak wychowac corke IP: *.bellglobal.com 08.05.01, 17:53
            peter1 napisał(a):

&#62 Dad,
            &#62
            &#62 Źle mnie zrozumiałeś. I tak nie unikniesz sytuacji, gdy córka, a także syn
            &#62 powoli będą się oddalać z domu. Oni po prostu powoli mają już swoje bardzo
            &#62 ważne przyjaźnie i one powoli będą zajmować ważniejsze miejsce niż rodzice.
            &#62 Możesz temu siłą przeciwdziałać, ale wtedy córka ucieknie Ci z domu.
            &#62 Moja córka bardzo nas kocha, ale niestety na weekend nie chciała z nami
            &#62 wyjechać, bo ma swoje koleżanki. I tak to już jest.
            &#62 Niemniej jednak, musisz dziecko szanować i uczyć szacunku do siebie. Twój dom
            &#62 musi być dla niej zawsze miejscem, do którego zawsze może wrócić w przypadku
            &#62 niepowodzeń życiowych.
            &#62 pozdrawiam.
            &#62 peter1

Peter , gratulacje, jesli postepujesz tak jak piszesz , to jestes wspanialym
            ojcem, Pozdrawiam. Ania
      • Gość: sunnypol Re: Jak wychowac corke IP: 192.168.0.* / 212.160.156.* 04.05.01, 12:30
        Brawo Artur
        • Gość: dad Re: Jak wychowac corke IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 17:08
          peter, rozumiem, ze ona bedzie miala swoje zycie, kolezanki, wlasne sprawy i
          nie chce jej w zadensposob ograniczac. Ale chodzi mi o to, zeby nie traktowala
          rodzicow jak zla koniecznego, tylko wiedziala ze sa jej przyjaciolmi.
    • Gość: Ann Re: Jak wychowac corke IP: 212.160.65.* 08.05.01, 13:30
      Gość portalu: dad napisał(a):

&#62 Mam malutka coreczke. Zastanawiam sie czego ona potrzebuje i bedzie
      &#62 potrzebowala w zyciu od ojca. Co musze jej dac, by byla w zyciu szczesliwa (mam
      &#62
      &#62 na mysli sprawy duchowe i psychiczne, nie materialne)

Przede wszystkim sluchaj co do ciebie mowi, szanuj jej potrzebe bycia samodzielna, rozmawiaj z nia nie zbywaj,
      i nigdy przenigdy nie zawiedz jej zaufania mowie tu nie tylko o waznych sprawach ale tez o takich malenkich w
      mniemaniu doroslych. dzieci obserwuja, i weryfikuja twoje zachowanie z tym co robisz i to co mowisz musi sie to ze
      soba zgadzac jezeli sa rozbieznosci, ucza sieobludy klamstwa i nigdy ci nie zaufaja
      • Gość: Ramzes;) Re: Jak wychowac corke IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.01, 15:30
        nie pisz o tym na forum..po niektorzy posadza cie o enetualna pedofilie i
        zboczenie..no jak facet moze wychowywac corke...
        nam gejom zabrania sie adopcji dzieci szczegolnie chlopcow...(choc ja ma
        corke)..bo podobno jestesmy zagrozeniem dla dzeici.

ramzes;)
        • Gość: zybi Re: Cos nie tak !!!! Jak wychowac corke IP: 130.68.2.* 17.05.01, 04:21

Wasze opowiesci nadaja sie -
          • Gość: ramzes;) Re: Cos nie tak !!!! Jak wychowac corke IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.01, 09:52
            niezle.....
            moze warto sprobowac..przynjamniej tu studia sa za darmu.
            ramzes;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka