10.06.05, 17:47
Wydaje mi się, że temat piwa jest idealny na forum mężczyzna:)
Nie wiem czy to tylko ja mieszkam w tak dziwnym mieście, czy może gdzie
indziej też w pubach można dostać tylko jasne piwo? Różne marki, ale tylko
jasnego piwa. Może taka sytuacja jest podyktowana gustami konsumentów? Jakie
lubicie piwo, jasne czy ciemne i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • maureen2 Re: Piwo 10.06.05, 19:22
      pijam rózne w zależnosci od kaprysu,preferuję jasne lekkie,podobnie też dziew-
      częta,chociaż czasami piję,ale to b.rzadko piwo ciemne.
    • cyberski Re: Piwo 10.06.05, 19:29
      Nie wiem co mozna i gdzie dostac w pubach, bo nie bywam od ładnych paru lat...
      Pije niemal wyłącnzie ciemne i niemal wyłącznie kupowane w marketach
    • ping.tasmanski Re: Piwo 10.06.05, 19:50
      czy piszac ciemne masz na myśli portera? Portery lubie za ich moc i smak.
      Rzeczywiście nie są tak popularne jak jasne. Z powodu kłopotow z dostepnością
      porterów pije jasne. Przecież nie chodzi o to co się pije tylko o to gdzie i w
      jakim towarzystwie :)
      • ybbon Re: Piwo 11.06.05, 11:46
        Pisząc ciemne miałem na myśli wszystkie ciemne piwa:) Porter jako, że jest
        ciemny to zawiera się w zbiorze:)
        Ważne gdzie i z kim, tego nie kwestionuje. Jednak dobrze by było do gdzie i z
        kim dodać co:)
    • landrynka8 Re: Piwo 10.06.05, 19:53
      Zaczynałam swoją przygode z piwem od Gingers'a i reds'a a teraz gust mi sie
      wykrystalizował i pije tylko i wyłącznie - WARKA STRONG (w złotej puszce).

Słyszałam że nowe piwo kt.weszło na polski rynek Dog in the fog, tez jest niezłe
      • murowany Re: Piwo 10.06.05, 22:34
        No to musisz byc super znawca piwa, ze zaczynalas od reddsa i gingersa a gust juz ci sie wykrystalizowal, zazdroszcze postepow:PPPP

I pijesz z puszki? Brrrrrr, nawet najlepsze piwo w puszce zamienia sie w dziadostwo.

Dog in the fog jest taki sobie, pilem tydzien temu. Slaby, bodajze ma 5,1 % alk - wiec jak wazne sa dla ciebie wrazenia alkoholowe to zaopatrz sie w dwa dogi zamiast jednej warki. No i dog jest aromatyzowany, brrrrrr - momentami smakuje jak oranzada. Jednego moge wypic ale wiecej nie.
        • landrynka8 Re: Piwo 11.06.05, 08:12
          Tobie życzę szczerości i otwartości w kontaktach z innymi ludzmi, bo jak widac
          po Twojej działalnosci na forum w tym masz rażace właśnie braki.

Abym wogóle brała pod uwagę Twoje wypociny, musiałbyś najpierw stanowić jakoś
          osobowośc.
          • murowany Re: Piwo 11.06.05, 08:55
            Wyluzuj, otworz sobie jeszcze jednego gingersa i bedzie ok:)
            Musialas sie poczuc urazona moim postem, zatem cos w tym jest, co napisalem:D
            • landrynka8 Re: Piwo 11.06.05, 09:08
              zawsze mnie wkurza czyjaś głupota.

• murowany Re: Piwo 11.06.05, 09:51
                mnie też
                <rotfl>
      • murowany Re: Piwo 10.06.05, 22:35
        CZekaj czekaj, skoro zaczynalas swoja przygode z piwem od gingersa i reddsa to ile masz lat? 16?
    • sasanka79 Re: Piwo 10.06.05, 22:48
      najlepsze są tzw. łamańce pół na pół jasne z porterem ... a ścinają z nóg...
    • emplo Re: Piwo 11.06.05, 00:17
      W Polsce niestety nie uswiadczysz piwa innego niz 'lager'. No moze oprocz kilku
      porterow. A jest ponoc mnostwo malych, rodzinnych browarow, ale kto o nich
      slyszal? Naszym rynkiem piwnym rzadza duze koncerny i nie pozwalaja one, zeby
      ktos inny im odebral chociaz czesc zarobku. Szkoda. Chetnie bym sprobowal
      jakiegos innego, nieznanego trunku. Ale sie nie da. Trzeba za granice jechac.
      Pozdrawiam.
      • murowany Re: Piwo 11.06.05, 08:53
        W polsce brakuje mi "weizenbierow", jeszcze najlepiej jakby byly z jeszcze plywajacymi farfoclami w srodku:)
        Ot taki polski standard: jasne pelne, jasne mocne i jakies slodkie strongi.
        No i oranzadki dla dziewczyn.
        Portera rzeczywiscie ciezko dostac - nie za kazdym razem chce mi sie jechac do jakiegos marketu. A tak wlasciwie to kto w polsce ma portera? Na pewno zywiec, kiedys pilem lecha i eb. I to wszystko?
      • ybbon Re: Piwo 11.06.05, 11:48
        No właśnie, to jest ten ból. A podobno wiele z tych małych rodzinnych browarów
        produkuje prawdziwe perełki:)
    • gomory Re: Piwo 11.06.05, 11:59
      Jesli pije piwo to lubie w nim to ze jest alkoholowe. Czy ciemne czy jasne,
      jaki gatunek - to mi w zasadzie nie sprawia wiekszej roznicy. Nie naleze do
      smakoszy. Mocne piwa sprawiaja mi przy pierwszych lykach nieco wiecej
      problemow, ale pozniej to juz mi obojetne. Jesli jest barman, to mowie w PUBie -
      obojetne jakie piwo (czasami dodam "z kija"). Jesli barmanka - od razu podaje
      jakis gatunek ktorego reklame widze. Inaczej i tak by mi zaczela wyliczac jakie
      browary maja na skladzie ;).
      • murowany Re: Piwo 11.06.05, 13:20
        Zatem jak liczy sie dla ciebie alk to polecam Wojaka Wszechmocnego :))))
        W smaku dziwne, jakby jakas chemia ale jest bardzo ekonomiczne bo ma 9% alk. wiec skutecznie uderza.
        Pozdrawiam
        • john_malkovitch Re: Piwo 11.06.05, 13:49
          Kiedyś piłem piwo pod tytułem Amsterdam Explorator o wartości 11.9%. (Była też wersja Navigator - 9.*% i, o zgrozo, jedna coś trochę ponad 14-o procentowa).
          Jak sobie teraz pomyslę, to mi się słabo robi..
          • murowany Re: Piwo 11.06.05, 15:52
            Hoohoooo, toz to byla prawdziwa eksploracja..... :)
        • gomory Re: Piwo 11.06.05, 18:11
          > Zatem jak liczy sie dla ciebie alk to polecam Wojaka Wszechmocnego :)
          > jest bardzo ekonomiczne bo ma 9% alk. wiec skutecznie uderza.

Gdyby mi chodzilo tylko by zaliczyc zgon, to znam jeszcze bardziej ekonomiczne
          trunki ;). Ja po prostu nie "smakuje" piwa, nie interesuje mnie gatunek, nie
          probuje zapamietac nazwy tego ktore pije, nawet jesli mi smakuje. Dla mnie
          brzmi nierealnie haslo "zmieniamy knajpe bo nie maja Bosmana/Lech/Zywca". Nigdy
          tez nie pijam piwa sam, picie "dla smaku" jest zupelnie nie w moim stylu.
          Traktuje go tylko jako napoj towarzyski, ubarwiajacy rozmowe.
    • baszi Re: Piwo 11.06.05, 13:36
      dobrze schłodzone :D
    • dzioobi Re: Piwo 11.06.05, 17:32
      ja uwielbiam pić portera ale....tu dziwna sprawa...tylko w pubie i tylko w
      obecnosci mojej Ukochanej mi smakuje;p
      ile razy pije w domu to nie mam zadnych szczegolnych wrazen smakowych:)
      Mieszkam w gdansku i mamy tu taki maly browar ktory produkuje ciemne piwo- ma
      bardzo waska grupe odbiorcow. Podobno ludzie ktorzy go warza spotykaja sie raz
      do roku a kazdy z nich zna tylko fragment receptury. Nazywa sie "KOźlak:
      • murowany Re: Piwo 11.06.05, 18:21
        no to juz powod aby jechac do Gdanska:)
        cos kiedys slyszalem o kozlaku.
      • murowany jurand 11.06.05, 18:28
        www.jurand.e-strada.pl/enter/o-kozlak.ws4d
    • kapat76 Re: Piwo 13.06.05, 12:44
      Pytanie postawione w topicu wydaje się być pozbawione sensu. Piwa nie dzielimy
      na jasne, ciemne, porter, itp, nie dzielimy też na marki: ży...c, w...a,
      l..h ... i inne (dopóki nikt mi nioe zapłaci, to nie napiszę tu nazwy żadnego
      browaru).
      Piwo po prostu dzieli się na:
      1. piwo DOBRE

i

2. piwo BARDZO DOBRE

I tak należy rozpatrywać tą kwestię
      Pozdrawiam birofilistyków.
      • slawek73 Re: Piwo 13.06.05, 14:01
        Dębowe mocne. I tylko ono :)
      • ybbon Re: Piwo 13.06.05, 16:59
        Szanowny kolega ma całkowitą rację:)
        Mea culpa, Mea maxima culpa:P
    • tom481 Re: Piwo 14.06.05, 11:10
      Na piwko chodzę na przeciwko ,to nie żart bo tak jest.Są tu różne piwa i ciemne
      np porter i jasne . Piję przeważnie okocim mocne , czasem mały żywiec.
      Kiedyś lubiłem tyskie mocne ale go juz nie ma.Pozdrawiam piwoszy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka