Dodaj do ulubionych

Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa

19.06.05, 14:18
ostatnio poznałem piwo FRATER. niesamowity kolor, niesamowity zapach,
niesamowita pianka, fantastyczny smak. szkoda, że w wielu sklepach jego nie
ma..
Obserwuj wątek
    • teufel Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 14:20
      Czemu nie było Lecha i Żubra - to są bardzo poularne marki - Żubr jest drugi pod wzgledem sprzedazy. Z chcęcią zgłaszam się do nastepnych testów:D
      • jaraj43 podejrzane 19.06.05, 15:13
        Smierdza miz takie artykuly podlym sponsoringiem...
        • aapril Re: podejrzane 19.06.05, 17:30
          jakos dziwnie sie z Toba zgadzam
          • banzai123 Raczej wątpliwe 19.06.05, 18:52
            Nie wiem na jakich to przesłankach to opieracie, ale raczej wnioski wyciągacie
            wątpliwe.
            • croix Re: Raczej wątpliwe 19.06.05, 19:13
              zgadzam sie w 100%
            • wojciech-ole Re: Raczej wątpliwe 19.06.05, 21:28
              Oczywiście że ten cały tesy jest w 100% sponsorowany.Biorą w nim udział tylko trzej producenci piwa:Haineken (Żywiec) , Carlsberg(Hanaś) i Kompania Piwowarska ( Tyskie i Pilsner Urquell). Ktoś kto twierdzi że ten tekst nie jest sponsorowany jest albo autorem tego niby testu, albo jest zwyczajnie naiwny. W tym teście brakuje np . browarów lubelskich (Perła) dlaczego?
              Takie testy niczego niw wnoszą ,bo niby kim są ci co ten paszkwil stworzyli? Znawcami? Smakoszami ? Mają jakiś autorytet w tej dziedzinie ( piwnej)aby taki ranking tworzyć?
              Ja mam prostą radę . Pijmy taki piwo jakie nam smakuje, a takie rankingi traktujmy jako poradniki nastolatków..
              • da_markos ten test to BZDURA!!!!!!!!!!!! 19.06.05, 22:37
                np. heineken ma tak orginalny zapach, ze kazdy kto go przynajmniej kilka razy
                probowal, osoba z nieotępionym zmyslem powonienia nie moze sie pomylić!!!!!
                podobnie jest z innymi markami. jeśli ktoś ma swoja ulubiona to na 99% rozpozna
                (chyba ze jest to jakies podejrzane lane). Widać,ze kolesie to jacys niedzielni
                piwosze pewnie raz na miesiac w porywach chodza na male do knajpy i potem
                szaleja
            • leoncjo1 Re: Raczej wątpliwe 19.06.05, 23:23
              Nie wiem, czy ktoś zauważył ale głównie podawano piwka grupy Żywiec + raz zdarzyło się Tyskie (KP) + Carlsberg (grupa CO)... Faktem jest że ciężko byłoby wypić az tak duze ilości aczkolwiek można wówczas skosztować po 100ml danego piwka i zachowamy te same proporcje, a można poddać testom większą ilość dostępnych piw...
              Ponadto podane pod koniec piwa smakowały inaczej niż te pierwsze nie tylko ze względu na bukiet ale także na czas wypicia (gdy wcześniej wchłonieto np.5 piw!) Wówczas ocena nie jest do końca wiarygodna.

Pozdrawiam i zapraszam na
              www.bractwo.piwko.pl
    • ugugunana Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 14:21

I jak? Znalazł się samochód?
    • wertyn5 najlepsze piwo to Łomżyński Full 19.06.05, 14:21
      A gdzie Łomża.
      Fakt to już piwo przemysłowe, lecz dla mnie OK.
      Co do tyskiego to popieram, to nie to piwo co w monmencie przejęcia przez
      Grupę.
    • bartolomeo81 Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 14:24
      Dokladnie, wczoraj takze pilem po raz pierwszy Fratera i bardzo przypadl mi on
      do gustu. polecam :)
    • mkkraj Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 14:24
      wygraly trzy moje ulubione browarki-z tym, ze najbardziej lubie zywca, potem heinekena a potem pilsnerka. super:)))
      • bartekpawel Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 14:42
        Absolutnie reklamowy test. Popatrzcie, co o wygranych piszą prawdziwi znawcy
        piwa i jak je oceniają: www.browar.biz/forum/

Wczoraj spróbowałem Wojaka z browaru Belgia. Dobre i - co najważniejsze - tanie !
    • somelikeit Z jednej beczki, partii butelek-niereprezentatywn 19.06.05, 14:51
      Wszyscy piwosze wiedzą, że piwo z innej beczki czy partii butelek (tak samo
      nazywające się) niestety różne jest w smaku. Nie chodzi tylko o produkcję,
      także o późniejsze przechowywanie rozlanego już piwa. Uczciwiej więc byłoby
      kupić jedną markę w trzech różnych miejscach i wtedy porównywać. Frater ok, ale
      rządzi Mocne z Lwówka Śląskiego!!!
    • cool3 Re: Najmilsza chwila poranka?? 19.06.05, 14:56
      To WARECZKI szklanka... Trzeba popierac polski przemysł tym bardziej, że to WARKA, bo przecież tak powinno smakować piwo.

pozdro dla WARKOsmakoszy
      • komorka25 Re: Najmilsza chwila poranka?? 19.06.05, 16:59
        cool3 napisał:
        Najmilsza chwila poranka?? To WARECZKI szklanka... Trzeba popierac polski
        przemysł tym bardziej, że to WARKA, bo przecież tak powinno smakować piwo.

Od kiedy ten ulepek jest piwem. Wolę wodę z kranu.
    • magicgribol Re: test sponsorowany przez.. 19.06.05, 15:21
      Trochę, niezbyt ten test, może by tak nastepnym razem przetestować piwa regionalne?? Brackie cieszyńskie, śląskie, łomża, ciachan, perła, żwierzyniec, zamkowe, zamniast przemysłowego siku??
      Heineken ma niby mocny smak goryczki??
      Przecież te siki wogóle nie mają smaku piwa!!
      • maximilia Re: test sponsorowany przez.. 19.06.05, 15:28
        Heineken i Lech - jak na mój kobiecy gust.
        A ostatnio odkryłam Dog in the fog - wiem,że to piwo dla profanów piwa, ale mi
        smakuje ;-)

A tak w ogóle to wolę mineralną ;-)

• magicgribol Re: test sponsorowany przez.. 19.06.05, 15:29
          dokładnie
          heineken i dog to po tych samych pieniądzach są,
    • fromagreatheight Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 15:33
      Dlaczego nie przetestowano żadnego piwa polskiego ?
      • joemama Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 16:05
        fromagreatheight napisała:

> Dlaczego nie przetestowano żadnego piwa polskiego ?

Bo kreowany przez media konsument musi wiedzieć, że wybierać mu wolno pomiędzy
        produktami trzech spółek - Kompanii Piwowarskiej, Carlsberga oraz Grupy Żywiec.
        Zestaw różnych rodzajów dostępnych w skali kraju piw ma więc mniejszy niż w
        PRLu. Co piwa produkowane przez zachodnie koncerny mają wspólnego z
        charakterystycznymi właściwościami regionalnych piw ? Nic - ale przecież chodzi
        o to, by gust i smak wszyscy mieli taki sam. Łatwiej wtedy kontrolować klientów
        i kreować popyt według własnego uznania.
    • dorymunda Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 15:38
      Frater jest zdecydowanie najlepszy.
    • fentongazeta Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 15:39
      frater najlepszy ale naprawdę dobrze schłodzony...
    • cocolinko Re: Zgadzam się!! FRATER jest Suuuuper!! 19.06.05, 15:43
      Przede wszyskim ten silny zapach i smak!!!
      • sebastian64 A ty co pracownik fratera? 19.06.05, 16:15
        Juz chyba pięc razy się tu wpisałeś zmianiając nicki !
        • cocolinko [...] 19.06.05, 16:25
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • yacenthy Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 15:44
      Powiem szczerze - jeśli mam ochotę się delektować to tylko złociste napoje z
      Lwówka Śląskiego, kupowane w sklepie ze zdrową żywnoscią ;) Naprawdę
      satysfakcja gwarantowana. A jeśli chce się po prostu napić, to zdecydowanie
      dobra klasa średnia nizsza - czyli Taterka (za 1,99 u mnie w sklepie) i Żubr
      (2,29zł). Heineken to nie moja bajka... Pozdrawiam i życzę pełnej satysfakcji :)
      • magicgribol Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 15:49
        yacenthy napisał:

> Powiem szczerze - jeśli mam ochotę się delektować to tylko złociste napoje z
        > Lwówka Śląskiego, kupowane w sklepie ze zdrową żywnoscią ;) Naprawdę
        > satysfakcja gwarantowana. A jeśli chce się po prostu napić, to zdecydowanie
        > dobra klasa średnia nizsza - czyli Taterka (za 1,99 u mnie w sklepie) i Żubr
        > (2,29zł). Heineken to nie moja bajka... Pozdrawiam i życzę pełnej satysfakcji

W Kubusiu, na Bem,owie (róg Wrocławskiej i Radiowej) Lwówek jest za 2,30 !!!!!
    • wynss Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 15:51
      Tp jest WIELKI test ??
    • winetou74 Test śmierdzi sponsoringiem!!!! 19.06.05, 15:53
      Z tego testu to jedynie Pilsner Urquell mi smakuje i cenię za swoją zupełną
      odmienność od wszystkich innych piw i niską kwasowość.
      Carlsberg też jest dobry i często kupuję, cenię za kolor i silny zapach i swój
      smak.

NATOMIAST ŻYWIEC I HEINEKEN OD CZASU JAK GO ROBIĄ W ŻYWCU TO WYJĄTKOWE SIUŚKI!!!
      A TYSKIE TAKIE SOBIE, DLA MNIE ZA BARDZO KWAŚNE W SMAKU A ZA MAŁO GORYCZKOWE!!
    • ks.krzysztof Dla mnie najlepszy jest GROLSH !!! 19.06.05, 15:56
      A z Polskich to FRATER!
      Natomiast Żywiec i Heineken to siki konia który miał cukrzycę!!!
      • tswiercz Re: Dla mnie najlepszy jest GROLSH !!! 19.06.05, 16:31
        Piłem kiedyś Pilsnera, był niepijalny, co do tych zagranicznych piw, też mi nie bardzo podchodzą. Z polskich właśnie najlepsze jest Tyskie i Dębowe, a z zagranicznych Augustiner, zdecydowanie najlepsze piwo ever.
        • ks.krzysztof Re: Dla mnie najlepszy jest GROLSH !!! 19.06.05, 16:38
          tswiercz napisał:
          > Piłem kiedyś Pilsnera, był niepijalny, co do tych zagranicznych piw, też mi
          nie bardzo podchodzą.

A z jakiego to powodu ten Pilsener był niepijalny???

Jeśli ktoś podaje piwo źle przechowywane albo przeterminowane albo
          nieodpowiednio schłodzone albo w nieodpowiednim naczyniu to nie oceniajmy na
          tej podstawie piwa!!! To nie ma nic wspólnego z cechami danego piwa.
      • zwonik Re: Dla mnie najlepszy jest GROLSH !!! 19.06.05, 16:38
        Ski stary to jest frater ... piwo bez goryczy bleeeeeeeeeeeee
    • hansii W Polsce nie ma dobrych niemieckich piw 19.06.05, 16:25
      Cenie i polskie piwa, ale chcialbym zwrocic uwage, ze najlepszych niemieckich
      piwa
      jak:
      Warsteiner (najlepsze z najlepszych)
      Bitburger
      Paulaner (to z Bawarii)

w Polsce sa trudno dostepne.
      www.warsteiner-portal.de/swf/index.php
      • lalka_lalinska Nie wiem gdzie miseszkasz, ale jesli chodzi o 19.06.05, 23:40
        dostepnosc piw ktore nazwy wymieniasz w sklepie obok mojego domu nie ma
        problemu. jest wszystko!
    • zwonik Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 16:37
      frater jet słodki .. prawdziwe pifko jest gorzkie:) błe
      • kamilar Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 18:03
        popieram w stu procentach, frater jest straszny, a najlepszy jest pilzner:)
    • anxvietas Re: Hej, żywo na piwo! Czyli wielki test piwa 19.06.05, 16:47
      a Moim skromnym zdaniem najlepsze jest dębowe mocne.
      Potem Lansuje się żubr.
      Dobra równowaga między wszystkimi podstawowymi cechami piwa...beż zbędnych
      skrajnoisci.
    • far-and-away Zielony Bosman 19.06.05, 16:49
      i Okocim mocne rządzą, jak dla mnie.
      Pamięta ktoś takie niezłe piwko z Gdańska Kaper? Hevelius też był niezły. I EB
      Red... ale to dawne dzieje.
      • yulas Heeeevelius! 19.06.05, 17:42
        Taaak... Hevelius, zwykły i Kaper - to były piwa, jedne z najlepszych. Teraz z
        lekkich przystaje mi ciągle Lech, a z mocnych Okocim oraz Dębowe.

A tak w ogóle, rok temu bawiłem na Wybrzeżu i świetnie nam podchodziło piwo
        Kanclerz. Ktoś próbował?
      • korm Re: Zielony Bosman 20.06.05, 16:42
        Heweliusza ciagle mozna kupic w LeClerk'u na Bielanach.
    • curious2003 nie wiedza co pija ale kaszana ! 19.06.05, 16:51
      • kroguleth pifo 19.06.05, 17:11
        No tak, zabrakło Lecha, zdecydowanie zabrakło.

Moje ulubione piwa to Okocim Mocny i Dębowe, ale rozumiem, że to był test piw
        typu jasne pełne, więc duuuużo słabsze odpowiedniki, czyli Harnaś i Tyskie były
        brane pod uwagę, niestety:).

Poza tym smakuje Kasztelan Mocny, Piast Mocny, i Kujawiak:). Mniam:).

A za brak Lecha duży minus... zdecydowanie lepszy od Tyskiego i Harnasia.

Oczywiście to wszystko moja opinia:)
    • fernandorey Ręce opadają. 19.06.05, 17:24
      Polacy tak samo traktują polską wódkę, która na zachodzie jest uważana za
      najlepszą na świecie, ale w Polsce oczywiście nikt jej nie pije, tylko Absolut,
      Finlandia i Bols, tudzież Smirnoff. Jak czytam takie artykuły to widzę, że
      również dziennikarzynom nieobce jest spoglądanie na etykietkę zanim wypiją.
      Gdyby dostali piwo w nieopisanych kuflach toby wyniki były zupełnie inne.
      Śmiechu warte są takie artykuły. Pomijając już znany starożytnym fakt, że: de
      gustibus non disputantum est, skoro o gustach rozmawiamy to powiem, że tylko w
      ciemnych piwach mogą nas pobić Irlandczycy, ale w jasnych to nie ma bata.
      Polskie piwa są najlepsze, z wszystkich jakie piłem w Europie.
    • aapril kto zapłacił 19.06.05, 17:30
      ciekawe kto wam zapłacił za ten "test"
      • darek12345 Re: kto zapłacił 19.06.05, 17:42

> ciekawe kto wam zapłacił za ten "test"
        Kto zapłacił to wiadomo, ale kto za to wziął kasę, oto jest pytanie? ;-)
    • sowizdrzal amber bielkówko 19.06.05, 17:55
      a ja polecam piwa z ambra: żywe i kożlak (bock)są ok
      frater tez niezle wchodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka