Dodaj do ulubionych

Pytanie do gejow - z ciekawosci.

24.08.02, 05:46
Moze to glupie pytanie, ale czesto na tym forum i gdzie indziej spotykam sie
z okresleniem pedal, ale niekoniecznie z negatywnym zabarwieniem (albo tylko
mnie sie tak zdaje).
Czyzby pedal tak jak queer w angielskim stracil swoja obrazajaca wymowe i
stal sie po prostu czescia jezyka potocznego takze wsrod gejow?
Od dawna juz nie mieszkam w Polsce i po prostu pytam z ciekawosci
Spinelli
Obserwuj wątek
    • Gość: michał Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.08.02, 08:12
      otóż słowo pedał bardzo mało straciło ze swojego negatywnego znaczenia,
      zwłaszcza wśród heteryków... wśród samych gejów jest nieco inaczej, niektórzy
      używają tego słowa bez negatywnego zabarwienia, wydaje mi się jednak, że dla
      większości z nas pozostaje to negatywnym epitetem...
      • Gość: mar Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.ipt.aol.com 24.08.02, 09:55
        Szkoda, jestem pedalem i nie mam z tym problemow, musimy sie z tym sami
        oswoic, a potem nie bedziemy miec problemow, ze tak nas nazywac beda inni i
        bardzo "szybciutko" chowac glowe w piasek, a najepiej uciec do mamy, albo sie
        schowac za szafa; jestem pedal i mow do mnie tak; jesli chcesz, dla przyjaciol
        marcin.
        • Gość: Ptyś Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.08.02, 11:09
          Ja zawsze używam słowa pedał , dosadnie , krótko i konkretnie.Nigdy nie robiłem
          z tego problemu.Zgadzam się z wszystkim co napisał mar.Pozdrawiam pedałów i
          geyów.
          Pedał Ptyś :)
    • Gość: Dune Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 24.08.02, 12:10
      Hej - ja mowie o sobie pedal i przewaznie uzywam tego slowa. Dla mnie brzmi to
      ladniej niz gej. A ze heterycy probuja nas obrazic tym slowem to chyba coraz
      czesciej im sie nie udaje........... :)) Pozdrawiam
      • Gość: mar Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.ipt.aol.com 24.08.02, 14:43
        100 x Tak
      • poison1 Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. 26.08.02, 13:38
        Głupie jest to określenie pedał. Przecież dosłownie określa ono konkretną
        rzecz, np. pedał gazu, roweru. Skąd więc wzięło się to określenie? Może ktoś
        wie?
    • poznan_o Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. 24.08.02, 16:29
      mnie tez to nie przeszkadza :)
      pedau poznan_o
      • spinelli Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. 24.08.02, 19:01
        Dzieki,
        tez mi sie tak wydaje, ze im czesciej i normalniej (?) bedzie sie tego slowa
        uzywac to straci swoja sile razenia.
        Tak jak pisalam wczesniej, podobnie bylo ze slowem queer, ciagle jeszcze
        niektorzy uzywaja tego jako obelge ale wiekszosc gejow, zaakceptowala to slowo
        jako normalne i neutralne.
        Powodzenia
        Spinelli
        --
        get a life!
        • Gość: mar Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.ipt.aol.com 26.08.02, 07:16
          Kto uzywa w POlsce slowa "queer"?
          • Gość: Krzycho Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 11:05
            Gość portalu: mar napisał(a):

> Kto uzywa w POlsce slowa "queer"?
            Wszyscy specjalisci od queer theory - a jest tego troche glownie na
            anglistykach (n.p. Osrodek Studiow Amerykanskich UW) czy polonistykach. Trzeba
            tylko poszukac ;)
            Pozdrawiam
            • Gość: mar Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.ipt.aol.com 26.08.02, 11:58
              Nie chce nic szukac,wiem co znaczy to slowo, ale my ..."nie gaski"...dlatego..
              Dziekuje..
    • Gość: Robert Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 12:33
      Ktoś kiedyś (w jakimś filmie) powiedziłą, że ze słowem pedał jets tak samo jak
      ze słowem "Negro". Jeśli Murzyn powie Negro to jest spoko, ale kiedy białas tak
      mówi to jest to obraźliwe.
      • Gość: mar Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.ipt.aol.com 26.08.02, 12:40
        Sorry, z filmow uczysz sie zycia, z ksiazek milosci,z rozmow sexu.....???
        • Gość: michał Re: Pytanie do gejow - z ciekawosci. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 13:24
          a ja uważam, że jednak coś w tym jest...
        • Gość: Robert do mar IP: *.lodz-wschod.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 15:14
          Gość portalu: mar napisał(a):

> Sorry, z filmow uczysz sie zycia, z ksiazek milosci,z rozmow sexu.....???

a wcześniej pytałeś kto w Polsce uzywa słowa queer
          jak tego nie wiesz - to gdzie Ty sie uczysz życia?????????
          • Gość: mar do Roberta IP: *.ipt.aol.com 26.08.02, 15:55
            "Misiu", dowiedzialem sie, ze w Polsce tego slowa uzywa drobna garstka ludzi,
            co nalezalo dowiesc, wiecej nic juz nie pragne.
            Nie chcialem Ciebi zranic, sorry, jesli moja wypowiedz zabrzmiala
            moralisatorsko.
            Mieszkajac w Niemczech nigdy nie spotkalem sie z tym okresleniem (moze tylko
            jedna niezby ciekawa gazetka programowa).
            Z moich przyjaciol nikt nigdy tak nie mowil i bardzo sie z tego ciesze,
            jeszcze raz sorry.
            Polski tez ma duzo wspanialych, albo tez i nie slow; dziwny, komiczny, ciota,
            szalony, zastanawi.....znalazlem 22 okreslenia opisujace slowo: Queer, ale
            wcale tego nie chcialem robic..
            Dlatego tez nigdy nie powiedzialem o sobie gej..
            Trzymaj sie. Sorry za "miska"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka