gomory 21.09.05, 12:47 Ma ktos z was taki pomysl, by zaglosowac na kobiete? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kate-gun Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 12:52 nie :] [zeby nie bylo - z pobudek czysto politycznych, nie antyfeministycznych] Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 ale jakich wyborow przeyden czy parlament? 21.09.05, 12:55 Bo ja np na Gronkiewicz Waltz bede głosowała w parlamentarnych Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: ale jakich wyborow przeyden czy parlament? 21.09.05, 13:02 No najpierw beda parlamentarne ;). A Ty dokonalas tego wyboru ze wzgledu na osobe, czy to wyraz wspierania czolowej polskiej partii politycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 Re: ale jakich wyborow przeyden czy parlament? 21.09.05, 13:31 Pół na pół. Po czesci to przejaw wsparcia dla tejze partii, a po czesci sympatia do pani Waltz ktora wykłada u mnie na wydziale. Cenie ja za inteligencje i wiedze jaka posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: ale jakich wyborow przeyden czy parlament? 21.09.05, 15:31 myslalam, ze chodzi o prezydenckie, bo w parlamentarnych rowniez bede glosowala na pania Waltz :] btw, witam kolezanke z wydzialu :))) -- ENVY ME Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 Re: ale jakich wyborow przeyden czy parlament? 21.09.05, 16:11 takze witam kolezanke :))) Odpowiedz Link Zgłoś
boston5 ej, laski z prawa 21.09.05, 16:43 do kodeksow, a nie na internecie czas tracic. ja skonczylem, to moge. Ale i tak rzadko wpadam. Odpowiedz Link Zgłoś
azazela Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 13:30 tak. co w tym dziwnego??? poniewz zadna partia mi nie pasuje a do opcji oddania niewaznego glosu jakos nie moge sie przekonac, wiec zaglosuje na "osobe" i tak sie skalada ze to kobieta:PP Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 13:41 > poniewz zadna partia mi nie pasuje a do opcji oddania niewaznego glosu jakos > nie moge sie przekonac, wiec zaglosuje na "osobe" A tego to troszke nie rozumiem. Przeciez trudno zakladac ze bedzie ona mowila innym glosem niz interes partyjny bedzie wymagal. Jesli nawet jest to osoba inicjatywna, to beda to pomysly zgodne z duchem partii. Oczywiscie, ze sa na scenie politycznej osoby ktore swoja charyzma przyslaniaja reszte partyjnej braci, ale wtedy to oni wlasnie tworza glos partii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
azazela Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 13:54 nie zakladam ze "moja" kandydatka bedzie sie zachowywyac zupelnie inaczej niz jej partia, wrecz przeciwnie bedzie przynajmniej reazlizowac jej program wyborczy (przynajmniej tak mowia:) ale w momencie gdy zastanowialam sie na jaka partie zaglosowac nie znalazlam zadnej naprawde ciekawej oferty, sa partie ktore pasuja mi mniej lub bardziej. wlasnie na liscie parti od ktorej odrzuca mnie mniej, niz od pozostalych zobaczylam nazwiasko osoby ktora zanm: wiem jakie ta osoba ma poglady, kojarze jej polityczna przeszlosc, dlatego na nia zaglosuje, to prawda ze jej partia nie odpowiada mi w 100% a ona bedzie realizowac jej program, ale wychodze z zalozenia ze musze na kogos zaglosowac wiec sam rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tingel-tangel Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 14:05 azazela napisała: > tak. co w tym dziwnego??? > poniewz zadna partia mi nie pasuje a do opcji oddania niewaznego glosu jakos > nie moge sie przekonac, wiec zaglosuje na "osobe" i tak sie skalada ze to > kobieta:PP Dla ciebie lub dla mnie nie ma w tym nic dziwnego, ale działa w Polsce taka partia która nazywa się "Zieloni 2004". Partia ta opowiada się za stosowaniem (np. w obsadzaniu stanowisk administracji publicznej) segregacji ze względu na płeć (w ramach wyrównywania szans kobiet). Mają nawet osobnego przewodniczącego-mężczyznę i przewodniczącą-kobietę, a na listach wyborczych SdPl starali się rozłożyć po równo ilość kandydatów płci męskiej i żeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tony82 Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 14:14 To Ci Zieloni są zdrowo... Powinny się liczyć kwalfikacje, a nie równa ilość miejsc. Do czego to doszło. Nie długo dojdziemy do jakiegoś absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 15:01 Feministki twierdza, ze kobiety sa tlamszone w partiach politycznych, i traktowane protekcjonalnie. Dlatego wyborczy parytet dawalby im rowne szanse, gdyz teraz one takie nie sa. Chociaz faktycznie brzmi to irracjonalnie, by np. LPR dokoptowywal sobie panie do parzenia kawy ;). Zieloni jak dla mnie bywaja mocno nawiedzieni, a przy tym zbyt malo radykalni. Odpowiedz Link Zgłoś
tingel-tangel Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 14:02 Ja w wyborach samorządowych głosowałem na 2 kobiety. A w Eurowyborach możliwe że też na jedną głosowałem, ale już dokładnie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskopata Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 14:04 u mnie w obu przypadkach będzie to facet (choć w parl. zastanawiam się nad jedną panią) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 14:08 ...zasluzonego dla mojego miasta o czym poinformowala mnie ulotka wyborcza??? wkoncu trenowal moja kochana druzyne pilkarszka:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 15:18 Lepiej wez pod uwage czy wie co to podatek regresywny, liniowy, progresywny, poglowny ;). Odpowiedz Link Zgłoś
tony82 Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 15:21 Jemu i jego partii wystarczy to, że uważają siebie za najlepszych specjalistów w każdej dziedzinie:P Odpowiedz Link Zgłoś
dyskopata Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 15:20 proszę tylko nie na świtę leppera Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 15:26 dzis dostalam wlasnie ulotke z Wojcikiem....to wkoncu byly trener reprezentacji i mojej kochanej Jagusi:))) no tylko nie podaba mi sie,ze nawet opalenizna juz sie dostosowuje do Samoobrony:))) ale tak zszargal swoje imie...fuj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyskopata Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 15:31 to popatrz na ostatni wynik jagi może wtedy ci przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 15:38 > to wkoncu byly trener reprezentacji i mojej kochanej Jagusi:))) > no tylko nie podaba mi sie,ze nawet opalenizna juz sie dostosowuje do > Samoobrony:))) Dlatego m.in. uwazam ze wybory powszechne i rowne niekoniecznie daja pozytywne efekty i sa sprawiedliwe. To ze moj glos jest tak samo wazny jak ludzi tworzacych intelektualna falange kraju uwazam za nieporozumienie. Podobnie jak fakt, ze moj liczy sie podobnie jak ludzi nieplacacych podatkow. Polglowki powinni liczyc sie za pol, a cwiercinteligenci za cwiartke ;). Ludzie nic nie wnoszacy do wspolnego dorobku, nie powinni miec mozliwosci decydowania o losie kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskopata Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 15:42 wtedy to nie byłoby demokracji bo skoro ty chcesz większości odebrać głos to rządziła by mniejszość Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 16:09 > wtedy to nie byłoby demokracji bo skoro ty chcesz większości odebrać głos to > rządziła by mniejszość Juz starozytni Atenczycy zauwazyli ze demokracja prowadzi do upadku panstwa. Wprawdzie piszac na smyczy cenzury nie mogli tego pisac wprost, ale wymowa jest jednoznaczna - za rzadow tyrana zylo sie po prostu lepiej, dostatniej i bylo bezpieczniej. Gdyby miano spelniac wole wiekszosci to bylaby prosta droga do ruiny. Kto placilby dobrowolnie na wojsko, mogac ten szmal zostawic w kieszeni? Albo w Polsce poln. placil na melioracje tych z poludniowej? Wiekszosc ludzi nie ma stosownej wiedzy by pojac podstawowe zasady rzadzace polityka czy ekonomia. Mnostwo ludzi maszerujacych do urn, nie zna nawet programow wyborczych poszczegolnych partii. A WIEKSZOSC nawet nie pojdzie na wybory, wiec tak czy siak zadecyduje mniejszosc, ktora nie ma nawet bladego pojecia kogo tak naprawde wybiera. Beda glosowac na ludzi znanych z TV, bylych sportowcow, znajomych, osoby medialne albo o smiesznym nazwisku ;). To nie zart: glos ludzi z zespolem Downa, nie mogacych samodzielnie zyc liczy sie w naszej ordynacji tak samo jak Twoj. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskopata Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 16:31 w pełni się zgadzam z tym że kultura polityczna jest w naszym kraju na żenująco niskim poziomie ale z tym downem to trochę przesadziłeś konstytucja mówi że czynne prawo wyborcze posiadają wszyscy obywatele powyżej 18 roku życia posiadający pełnie praw wyborczych (a praw tych można pozbawić prawomocnym wyrokiem sądu lub opinią biegłego psychiatry o stanie zdrowia psychicznego) -to oczywiście nie jest dosłowny cytat ale sens zachowałem a co do rządów tyrana to coś w tym jest -kiedyś w "demokratycznej" już rosji blisko 65% starszych obywateli stwierdziło że lepiej się żyło za stalina ja doskonale znam program partii na którą chcę głosować i dość dobrze programy innych partii Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 20:59 > ale z tym downem to trochę przesadziłeś posiadający pełnie praw wyborczych Nic a nic nie przesadzilem. Masz racje - zeby osoba zostala pozbawiona praw wyborczych musi byc w stosunku do niej orzeczone sadownie ubezwlasnowolnienie. Wtedy niezaleznie od tego co podpisuje, nie ma to zadnego znaczenia z punktu widzenia prawa. Ale mnostwo rodzicow w Polsce po prostu nie zaklada takiej sprawy (co skadinad moze niebotycznie skomplikowac sytuacje prawna osoby niepelnosprawnej intelektualnie). Osobiscie znam NIEJEDNA taka rodzine, ktora prowadzi na wybory swoje uposledzone dziecko, traktujac to jako niezla zabawe niedzielna. Ba, znam nawet dziewczyne z zespolem Downa ktora sama tam chodzi (i ma do tego prawo), wprawdzie skresla wszystkich jak leci, wiec ten glos sie marnuje, ale fakt jest faktem ;). Odpowiedz Link Zgłoś
tony82 Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 16:09 Za to mniejszość oświecona:P Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 16:28 nie kazdy kto ma dr przed nazwiskiem jest oswiecony... na jakiej podstawie ktos mialby okreslac czy jestem oswiecona czy nie?? bo co?? mam inne poglady to juz nie jestem?? to ze wiekszosc ludzi nie zna dokladnie programow wyborczych to jest wina parti ktre nie docieraja do ludzi z tymi programami a tylko przesciguja sie w wyszukiwaniu brudu na przciwnikow grozni nie sa ci ludzie ktorzy glosuja nie do konca wiedziec na kogo tylko ci ktorzy jak gomory glosza takie poglady jak on glosi Hitler tez chcial odsunac od pilityki i gospodarki pewne grupy spoleczne...do tego samego prowadza jakies podzialy na swiatlych i nie swiatlych a prawda jest taka ze im ktos jest bardziej przekonany o swej nieomylnosci i oswieceniu tym grozniejszy ciemniak z niego Odpowiedz Link Zgłoś
dyskopata Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 16:33 a ja mam nadzieję że się nie obraziłaś za tą jagiellonię bo to było trochę wyładowanie frustracji (obstawiałem u buków i tylko to mi nie weszło) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 16:36 sie nie obrazialam bo w Jagieloni zle sie dzieje cholera i druzyna z takim potencjalem marnuje sie prze jakies konflikty z trenerem wiem jaki jest poprzedni wynik...wiem tez ze z BYtomiem nie bylo by zapewne pieknie.... cholera oni musza to jak najszybciej rozwiazac bo z awansu beda nici Odpowiedz Link Zgłoś
c.kapturek Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 21.09.05, 17:27 tygrysio_misio napisała: > nie kazdy kto ma dr przed nazwiskiem jest oswiecony... bo nie każdy zdobył go rzetelna nauką, jeno wślizgiem lub niedźwiadkiem w partii :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Czy powinnam glosowac na Wójcika Janusza... 22.09.05, 05:30 > na jakiej podstawie ktos mialby okreslac czy jestem oswiecona czy nie?? > bo co?? mam inne poglady to juz nie jestem?? Uwazasz, ze dziekan np. UJ czy UW nie zna przynaleznosci partyjnej znanych politykow? Zaglosuje na Samoobrone? Maja stosowna wiedze by szerzej spojrzec na rozne fakty i wydarzenia. > to ze wiekszosc ludzi nie zna dokladnie programow wyborczych to jest wina parti Wiekszosc partii NIE MA sensownego programu, bo po co? I tak ludzie by go nie zrozumieli ;). Do wyborcow dociera tylko zlepek politycznego belkotu z 1 stron gazet - ten nie lubi pedalow, tamten biednych, ktos byl agentem, wspolpracowal z mafia a wszyscy lubia dzieci :). > Hitler tez chcial odsunac od pilityki i gospodarki pewne grupy spoleczne... Nie chcial, ale tego dokonal. Przy aplauzie wiwatujacej tluszczy, ktora miala tego gorzko pozalowac. Ten przyklad akurat popiera moje twierdzenie - ludzi prostych latwiej sie manipuluje ;). > a prawda jest taka ze im ktos jest bardziej przekonany o swej nieomylnosci i > oswieceniu tym grozniejszy ciemniak z niego Ciemniak to niekoniecznie, ale narcyz bez watpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
goldenwomen Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 21:06 gomory napisał: > Ma ktos z was taki pomysl, by zaglosowac na kobiete? nastepnym razem głosujta na mnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
katinka_w_plaszczyku Re: Przy okazji wyborow 21.09.05, 22:20 ;-) jak milo Cie znowu zobaczyc, Gomory :) Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Jak po wyborach powstanie koalicja PO PiS 22.09.05, 11:19 To na czele polskiego rzadu stanie Kaczor Donald :). Odpowiedz Link Zgłoś
c.kapturek Re: Jak po wyborach powstanie koalicja PO PiS 22.09.05, 12:26 tak, pomorze będzie znów dżądżić :) Odpowiedz Link Zgłoś