Dodaj do ulubionych

Na ile moglibyście się poświęcić?

24.11.06, 15:15
Gdybyście chcieli ułożyć sobie życie z kobietą, która mieszka w innym kraju
to gdzie waszym zdaniem powinien znaleźć się wasz wspólny dom?Czy powinna
poświecić się kobeta czy mężczyzna i przenieść do ojczyzny swojej drugiej
połowy? A może najlepszym rozwiązaniem jest jakieś miejsce gdzieś pośrodku?
Co na ten temat myślicie? Na ile bylibyście skłonni wy się poświęcić i
zmienić swoje życie?
Obserwuj wątek
    • lambert77 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:19
      jeżeli znam język i mam jakieś perspektywy to mogę sie poświęcić i wyjechać w
      przeciwnym wypadku nie chciałbym, żeby po półroku okazało się że jestem kulą u
      nogi
      • avital84 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:27
        A jeśli dwie osoby mówią w różnych językach i żyją w różnych kulturach to może
        jednak najlepiej wybrac jakiś neutralny grunt gdzieś pomiędzy? Mi się wydaje,
        że to najbardziej racjonalna decyzja. Oboje poświęcają tyle samo i żadne nie
        będzie miało żalu do siebie w przyszłości. Poszlibyście na to czy woleli, żeby
        kobieta przeniosła się do was?
        • lambert77 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:35
          to jak oni sie poznali??? to jakaś akademicka dyskusja :)
          • avital84 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:38
            No przypuśćmy, że poznali się właśnie gdzieś pośrodku w kraju, którego język
            oboje dobrze znają.
            • lambert77 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:43
              oj jezu to całkiem inne gdybanie. Jak mają perspektywy zostać razem to czemu
              nie ale to cholerne ryzyko. Na swoim terenie masz zawsze wsparcie rodziny za
              granicą nic nie masz
              • avital84 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:46
                Zdaję sobie z tego sprawę. Pytanie czy warto zaryzykować i poświęcić to
                poczucie bezpieczeństwa dla miłości?
                • lambert77 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:47
                  z arabem nigdy :) wszystko zależy jakiej jest narodowości. Wbrew pozorom to że
                  ładny i ładnie mówi że kocha nie oznaczy, że w jego rodzinie tradycją nie jest
                  branie kobiety pod buta od dnia przykucia do kaloryfera :)
                  • avital84 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:52
                    napisałam już na dole...jest Żydem z Izraela, ale oczywiscie nie ortodoksem
                    • lambert77 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:54
                      ale nadal to kultura traktująca kobietę dosyć przedmiotowo. No ale mogę się nie
                      znać. Nie jesteśmy po to by radzić ani mówić tak czy nie. Twój cyrk twoje małpy
                      jak to mówią
                      • facettt co? 24.11.06, 15:59
                        Padne ze smiechu!
                        Izraelskie kobiety maja lepsza pozycje w rodzinie i w spoleczenstwie,
                        niz polskie...!

Chyba Ci sie z islamuskami pomylilo!
                        • lambert77 Re: co? 24.11.06, 16:02
                          :)
                        • avital84 Re: co? 24.11.06, 16:05
                          No właśnie ja też zdążyłam się zorientować, ze tak jest. Izrelscy Żydzi
                          traktują o wiele lepiej kobiety niż Polacy, dlatego teraz mając porównanie dużo
                          surowiej oceniam naszych polskich panów. Oczywiście jest w tym coś z prawdy, bo
                          pewnie po prostu Izraelczycy kojarzą się ze stereptypem Żyda Ortodoksyjnego. I
                          rzeczywiście kobiety w tym środowisku są już troszeczkę inaczej traktowane. Co
                          nie oznacza, ze nie są szanowane, ale mogą sobie na mniej pozwolić.
    • markus.kembi Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:26
      www.przekroj.pl/images/stories/38_2006/raczkowski_3.jpg
      • avital84 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 24.11.06, 15:28
        No tak też można;) ale do pewnego momentu, potem trzeba się zdecydować.
    • facettt W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 15:31
      avital84 napisała:

> Gdybyście chcieli ułożyć sobie życie z kobietą, która mieszka w innym kraju
      > to gdzie waszym zdaniem powinien znaleźć się wasz wspólny dom?

w bogatszym z tych dwoch krajow :)
      niee wywazaj otwartych drzwi !!!
      • avital84 Re: W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 15:36
        A jeśli jeden kraj jest bogatszy, a drugi bezpieczniejszy?
        • facettt Re: W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 15:41
          W Europie wszystkie kraje sa w zasadzie bezpieczne...

Nie ma bogatych i niebezpiecznych krajow
          (no moze z wyjatkiem Izraela...)
          .

Jezeli zas za bogaty i niebezpieczny uwazasz USA, to bez przesady...
          Jest tam bezpieczniej, niz np. w Rosji...
          • avital84 Re: W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 15:42
            Chodzi właśnei o Izrael:)
            • facettt Re: W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 15:46
              no to masz babo klopot :)))
              tu Ci nic ni doradze.

wejdz na fora Swiat, lub Judaica
              i skontaktuj sie z kobietami : Dana33 i tut_ets (albo jakos podobnie, moze
              lekko przekrecilem nick). To osoby mowiace po polsku i one powiedza Ci,
              jak bezpiecznie zyje sie w Izraelu.
              • avital84 Re: W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 15:51
                Wiem wiem, wchodzę tam czasami i podglądam to co piszą. Ale nie wiem czy
                mogłabym się odnaleźć w Izraelu. Czy w ogóle zostałabym tam zaakceptowana, czy
                mogłabym znaleźć pożądną pracę i mieć przyjaciół. One do końca, tak czuje
                prawdy nie powiedzą. Nie chciałabym zmieniać wiary i myślę, że to mogłoby byc
                sporym problemem. Nie chcę też by on zbyt wiele dla mnie poświęcał. Wiem też,
                że chłopak, który mówi po hebrajsku miałby też ciężkie życie w Polsce. No ale
                cóż zrobić skoro serce nie sługa i czasem wybiera w tak skomplikowany sposób...
                • facettt Re: W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 15:57
                  Zapewniam, ze powiedza Ci prawde (naturalnie w prywatnej korespondencji,
                  a nie na ekranie).
                  To mile i szczere kobiety, znam je juz dosc dobrze.
                  • avital84 Re: W Bogatszym z tych dwoch krajow :))) 24.11.06, 16:01
                    Może i tak zrobie:) dzięki:) zdążyłam się zorientować, że są miłe i wiem, że
                    Tut Ets też miała w przeszłości zapewne podobny problem, a teraz jest
                    szczęśliwa. No ale każdy przypadek jest indywidulany. Pozdrawiam:)
    • bateria_sloneczna Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 25.11.06, 16:11
      a po co zmieniać - lepiej trafić na kogoś kto podziela styl życia tej osoby i
      nieczego nie trzeba zmieniać a ni się dostosowywać, ale jak kto chce tak ma...
      • avital84 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 25.11.06, 17:17
        To na kogo się trafi nie do końca zależy od nas. Poza tym uczucia to coś więcej
        niż chłodne kalkulacje. Myśląc w ten sposób musiałabym zrezygnować z miłości na
        rzecz wygodnego życia. A poza tym nie jest powiedziane, że zmiany muszą być złe
        i wprowadzać chaos.
    • bond700 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 25.11.06, 18:24
      Górnolotnie powiem : jeśli Cię kocha to zrobi wszystko co potrafi. Jeśli nie
      potrafi to go zostaw w cholerę - końcówka nie była górnolotna ;)
      • malwinka1001 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 25.11.06, 18:35
        Jeśli mówi się o poświęceniu,
        lepiej od razu się rozejść.
        • avital84 Re: Na ile moglibyście się poświęcić? 25.11.06, 18:39
          Poświęcenie może być przyjemne:) No ale w moim przypadku naturalne jest, że
          trzeba będzie z czegoś zrezygnować żeby zyskać coś innego:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka