Dodaj do ulubionych

Teatr w Ostrowcu

28.03.06, 23:20
Jest zapisany w strategii zrównoważonego rozwoju. Osobiscie uwazam, ze
utrzymanie stałej sceny w Ostrowcu to pomysł kosztowny i nierealny.
Obserwuj wątek
    • brazylion3 Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 00:35
      Strategia strategią, nikt tego w Polsce nie przestrzega, nie ma ewaluacji strategi rozwoju.
      Teatr, by istniał muszą istnieć ku temu warunki:
      -zapotrzebowanie społęczne,
      -aktywne społeczeństwo,
      -finanse/budżet miasta, sposób finasowania,
      -polityka kulturalna miasta, powiatu i wojewodztwa,
      -charakter i specyfika społeczności terytorialnych - audytorium;
      -informacja, partycypacja społeczna,
      -przekonanie liderów lokalnych;
      -instytucjonalny układ w mieście;
      W mieście wojewódzkim w kielcach teatr nie pełni jakby swej właściwej roli, mimi ,że jest jedyny na województwo, ma opinię prowincjonalego;
      Ale to nie oznacza,że nie mozna czynić nic w tym kierunku. Dziś samorządy muszą się obudzić na politykę kulturalną, ale również muszą się obudzic mieszkańcy:
      • buksy Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 08:29
        ee przesada z tymi wymaganiami. Można zrobić bardziej praktycznie - zajęcia teatralne dla młodzieży + infrastruktura, a repertuar można ustawiać na zasadzie zamówień spektakli w innych teatrach. Przecież wystarczy aby przedstawienia odbywały się raz na dwa tygodnie, ale w miarę regularnie.Taka organizacja nie będzie zbyt uciążliwa dla budżetu miasta.
        • halevi Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 10:26
          właśnie, teatr impresaryjny, połączony z funkcją edukacyjną to jest właśnie
          rozwiązanie, które miałoby szanse powodzenia
          • aisablri Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 10:32
            bo wszyscy dobrze wiemy, że szkoły jeżdżą do Radomia, Krakowa, Warszawy czy
            Lublina tylko na spektakle- lektury..
            • michal13w Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 11:20
              Mnie się ten pomysł zdziebko nierealny wydaje. Kino ledwie zipie to co byłoby z
              teatrem, umarłby śmiercią naturalną prawdopodobnie bardzo szybko. Jak na moje
              oko, brakuje w Ostrowcu szerszej publiczności dla tego typu rozrywki.
    • aisablri Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 10:26
      Ja myślę, że teatr w jakiś sposób podnosi rangę miasta, czemu nie? Jest
      środowisko ludzi, którzy by się chętnie tym zajęli. Zresztą teraz jakby więcej
      się dzieje w ostrowieckim życiu kulturalnym, np mamy jedną z ważniejszych (też
      mnie to zdziwiło) i bardziej profesjonalnych galerii fotografii w kraju.
      • pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 14:10
        jeśłi takie miasto jak Lublin ma problem z finansowaniem Osterwy,to Ostrowiec
        nie da rady. Równie to realne jak tramwaj po Jana Pawła.
        • halevi Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 16:45
          Problemem Lublina nie jest brak pieniędzy, tylko rozkradanie ich i trwonienie
          przez ciemniaków u władzy.
          • pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 16:49
            nie lubie tego typu uogólnień.hasła typu wszyscy kradną zbytnio zajeżdżają mi
            samoobroną
            • halevi Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 17:16
              ja nie napisałem, że wszyscy kradną. A to, że niektórzy sprzeniewierzaja
              publiczne pieniądze to fakt.
              • pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 18:00
                Jak to,że niektórzy nie przestrzegają przepisów ruchu drogowego.Napisałeś,zę
                władza w Lublinie kradnie,czyli wszyscy, którzy są u władzy. Lublin jest
                zarządzany marnie, ale juz nie przesadzajmy. Nie jest tam duzo gorzej niż gdzie
                indziej.
                • w.kielanowska Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 20:01
                  Pamiętam czasy ,gdy do ZDKu przyjeżdżały teatry dla dzieci.Mam też miłe
                  wspomnienia jeszcze ze szkoły podstawowej,jak były organizowane prezentacje
                  szkół na zasadzie konkursu.Jak ktoś stał na scenie w świetle reflektorów ,miał
                  tremę i mimo tego,że był dzieckiem czuł się jak gwiazda,to wie o czym mówię...
                  Teatr to dobry pomysł,nawet w wersji amatorskiej. Chyba są zdolni ludzie w
                  Ostrowcu,którzy by go pociągnęli???
                  Do Michała13-dlaczego miałby umrzeć kolos,gdy nowe serce zaczęło by w nim bić....
                  • brazylion3 Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 20:04
                    Ja chciałby kiedyś przed takim audytorium występować, przemawiać, tyle że nia jak Fidel C.
                  • pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 20:05
                    Tu chodzi o profesjonalną scenę z etatowymi aktorami.Taka scena o jakiej mówisz
                    jest w MCK.
                  • michal13w Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 21:09
                    w.kielanowska napisała:

> Teatr to dobry pomysł,nawet w wersji amatorskiej. Chyba są zdolni ludzie w
                    > Ostrowcu,którzy by go pociągnęli???
                    > Do Michała13-dlaczego miałby umrzeć kolos,gdy nowe serce zaczęło by w nim bić.

Coś takiego może by i przeszło, mi chodziło o profesjonalny teatr, a ten by
                    zdechł szybko bo zwyczajnie byłby nierentowny. Tak mi się wydaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka