pathos_phobos 28.03.06, 23:20 Jest zapisany w strategii zrównoważonego rozwoju. Osobiscie uwazam, ze utrzymanie stałej sceny w Ostrowcu to pomysł kosztowny i nierealny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brazylion3 Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 00:35 Strategia strategią, nikt tego w Polsce nie przestrzega, nie ma ewaluacji strategi rozwoju. Teatr, by istniał muszą istnieć ku temu warunki: -zapotrzebowanie społęczne, -aktywne społeczeństwo, -finanse/budżet miasta, sposób finasowania, -polityka kulturalna miasta, powiatu i wojewodztwa, -charakter i specyfika społeczności terytorialnych - audytorium; -informacja, partycypacja społeczna, -przekonanie liderów lokalnych; -instytucjonalny układ w mieście; W mieście wojewódzkim w kielcach teatr nie pełni jakby swej właściwej roli, mimi ,że jest jedyny na województwo, ma opinię prowincjonalego; Ale to nie oznacza,że nie mozna czynić nic w tym kierunku. Dziś samorządy muszą się obudzić na politykę kulturalną, ale również muszą się obudzic mieszkańcy: Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 08:29 ee przesada z tymi wymaganiami. Można zrobić bardziej praktycznie - zajęcia teatralne dla młodzieży + infrastruktura, a repertuar można ustawiać na zasadzie zamówień spektakli w innych teatrach. Przecież wystarczy aby przedstawienia odbywały się raz na dwa tygodnie, ale w miarę regularnie.Taka organizacja nie będzie zbyt uciążliwa dla budżetu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
halevi Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 10:26 właśnie, teatr impresaryjny, połączony z funkcją edukacyjną to jest właśnie rozwiązanie, które miałoby szanse powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 10:32 bo wszyscy dobrze wiemy, że szkoły jeżdżą do Radomia, Krakowa, Warszawy czy Lublina tylko na spektakle- lektury.. Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 11:20 Mnie się ten pomysł zdziebko nierealny wydaje. Kino ledwie zipie to co byłoby z teatrem, umarłby śmiercią naturalną prawdopodobnie bardzo szybko. Jak na moje oko, brakuje w Ostrowcu szerszej publiczności dla tego typu rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 10:26 Ja myślę, że teatr w jakiś sposób podnosi rangę miasta, czemu nie? Jest środowisko ludzi, którzy by się chętnie tym zajęli. Zresztą teraz jakby więcej się dzieje w ostrowieckim życiu kulturalnym, np mamy jedną z ważniejszych (też mnie to zdziwiło) i bardziej profesjonalnych galerii fotografii w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 14:10 jeśłi takie miasto jak Lublin ma problem z finansowaniem Osterwy,to Ostrowiec nie da rady. Równie to realne jak tramwaj po Jana Pawła. Odpowiedz Link Zgłoś
halevi Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 16:45 Problemem Lublina nie jest brak pieniędzy, tylko rozkradanie ich i trwonienie przez ciemniaków u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 16:49 nie lubie tego typu uogólnień.hasła typu wszyscy kradną zbytnio zajeżdżają mi samoobroną Odpowiedz Link Zgłoś
halevi Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 17:16 ja nie napisałem, że wszyscy kradną. A to, że niektórzy sprzeniewierzaja publiczne pieniądze to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 18:00 Jak to,że niektórzy nie przestrzegają przepisów ruchu drogowego.Napisałeś,zę władza w Lublinie kradnie,czyli wszyscy, którzy są u władzy. Lublin jest zarządzany marnie, ale juz nie przesadzajmy. Nie jest tam duzo gorzej niż gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
w.kielanowska Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 20:01 Pamiętam czasy ,gdy do ZDKu przyjeżdżały teatry dla dzieci.Mam też miłe wspomnienia jeszcze ze szkoły podstawowej,jak były organizowane prezentacje szkół na zasadzie konkursu.Jak ktoś stał na scenie w świetle reflektorów ,miał tremę i mimo tego,że był dzieckiem czuł się jak gwiazda,to wie o czym mówię... Teatr to dobry pomysł,nawet w wersji amatorskiej. Chyba są zdolni ludzie w Ostrowcu,którzy by go pociągnęli??? Do Michała13-dlaczego miałby umrzeć kolos,gdy nowe serce zaczęło by w nim bić.... Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 20:04 Ja chciałby kiedyś przed takim audytorium występować, przemawiać, tyle że nia jak Fidel C. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 20:05 Tu chodzi o profesjonalną scenę z etatowymi aktorami.Taka scena o jakiej mówisz jest w MCK. Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: Teatr w Ostrowcu 29.03.06, 21:09 w.kielanowska napisała: > Teatr to dobry pomysł,nawet w wersji amatorskiej. Chyba są zdolni ludzie w > Ostrowcu,którzy by go pociągnęli??? > Do Michała13-dlaczego miałby umrzeć kolos,gdy nowe serce zaczęło by w nim bić. Coś takiego może by i przeszło, mi chodziło o profesjonalny teatr, a ten by zdechł szybko bo zwyczajnie byłby nierentowny. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś