aisablri 17.04.06, 23:35 W takim poświątecznym klimacie:) Piszcie i cytujcie, co Was inspiruje, intryguje, śmieszy- bo to się wszędzie przewija, więc troszkę uporządkujemy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kszo.pany Re: skarbnica cytatów:) 17.04.06, 23:56 Aisablri nie można tego usystematyzować, bo to straci swój urok, a "...ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy..." Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 00:02 :) a ja z drugiej strony- "jak wiele świetlnych minęlo lat, a pozostalo ile ciemnych dni..." Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 00:06 "...A w mojej głowie słońc milionami Karuzela nocy lśni..." Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 00:12 "Here I am, lost in the light of the moon that comes through my window, lost in the ashes of time, but who owns tomorrow? My mind drifts away, we only have today" Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 00:28 No dobrze, a teraz prosze o informacje, skad owe cytaty pochiodza :) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 00:34 :) robi się- pierwszy o ciemnych dniach z piosenki Wolnej Grupy Bukowiny, tytul muszę przypomnieć sobie... ale tekst chyba Wojtka Bellona:), natomiast "the light of the Moon...." to Afterglow- INXS Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 06:38 Dziekuje "z dołu" ;) Mie wiem, jak melodia INXS, ale tekst pryzpadl mi do gustu... A WG Bukowine rowniez bardzo lubie, choc moze troche za slabo znam... Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 18:25 To "Czarne Słońca" Kultu z płyty "Spokojnie" - uważam, że ich najlepszej. Słowa Kazik Staszewski. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 20:45 o tak, "Spokojnie" jest... super:) ale najbardziej "Jeźdźcy" Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 21:00 Przesłanie o Nadziei w "Jeźdźcach", prawda? P.S. Nadzieja jest jednyn z tych leków, które co prawda nie powodują wyleczenia, ale pozwalają dłużej cierpieć... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 22:42 Nadzieja to sen przebudzonej ludzkości... Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: skarbnica cytatów:) 18.04.06, 22:50 Żeby się nie powtarzać - dla Ciebie Aisablri forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38975&w=40452194 Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri WGBukowina:) 19.04.06, 00:34 "Nocna piosenka o mieście" W miieście jak ryby tramwaje, a miasto jak studnia bez dna a niebo jak żuraw, schyla się nocą i świtem powstaje nad rybną studnią bez dna Zaulków lipcem sparzonych wyciszyć nie może zmrok zasiedli na lawkach ludzie co twarze dniem umęczone pod lipiec kladą i mrok Nie śpię, bo spotkać chcę w mieście tę ciszę co gęsta jak noc rozmawiać z krokami, swoimi krokami i oto idę miastu naprzeciw, choć wokól cisza i mrok Czekam aż neon przytlumi rozmyta latarnia dnia odnajdą się cienie i ludźmi ulice zatlumią, czekam na przyjście dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 22.04.06, 20:55 "Jak kochać? co wiedzieć? Tęsknić za kim, o czym marzyć? Czy los nas nie zwiedzie, czym życie obdarzy? Niezmienność, odmiana, co pomiędzy nimi, między krańcem nieba, a osnową Ziemi? Skąd my tu i dokąd- zmierzamy w rozterce, co z umyslu sily, a co z woli serca? Wszystkie kolory ujrzeć, poznać wszystkie kwiaty, smak każdej wody znać, każdej ziemi zapach. Widzieć, slyszeć, wiedzieć, czuć, najglębiej, najdalej. Innym cząstkę siebie móc ofiarować w darze. Mądrych otoczyć slawą, a szlachetnych troską, slabych, ubogich strzec- na pohybel lotrom. Marzyć, tęsknić, wierzyć, śnić- najszczerzej, najpelniej. Przeżyć wszystkie swoje dni- do końca, do glębi. Przywrócić wartość slowom- godność, milość, dobroć. Niech nasz znudzony świat o nich nie zapomni. Śpiewać, tańczyć, kochać, żyć- najmocniej, najladniej. Naszych zludzeń niechaj nikt bezkarnie nie kradnie. Nasze miejsce po stronie odwagi bezbronnej. Naszej wiary znicze ploną niegasnącym ogniem. Naszych sumień nie pogrąży wszechobecne bloto- oto nasza pieśń odwieczna, oto..." Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Dezyderata 23.04.06, 00:31 "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy. O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie, bądź na dobrej stopie ze wszystkimi. Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie i wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść. Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha. Porównując się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, zawsze bowiem znajdziesz gorszych i lepszych od siebie. Niech twoje osiągnięcia, zarówno jak i plany, będą dla ciebie źródłem radości. Wykonuj swą pracę z sercem, jakkolwiek byłaby skromna; ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu. Bądź ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa. Niech ci to jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty. Wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu. Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia, ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa. Przyjmij spokojnie, co ci lata doradzają, z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości. Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu. Nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny. Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy, masz prawo być tutaj. I czy to dla ciebie jest jasne czy nie, wszechświat bez wątpienia jest na dobrej drodze. Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek on ci się wydaje. Czymkolwiek się trudnisz i jakiekolwiek są twoje pragnienia, zachowaj spokój ze swą duszą. Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat. Bądź pogodny. Dąż do szczęścia." Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: skarbnica cytatów:) 23.04.06, 00:42 Miałem to na biurku w dawnej pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 08.05.06, 00:05 Tak pomyślalam o moim Stachurze, towarzyszyl mi zawsze- na zle i dobre, a ten jego wiersz znalazlam niedawno, w książce "Galernicy wrażliwości". Wklejam, bo wciąż robi na mnie kolosalne wrażenie.. Edward Stachura „List do pozostałych” Umieram Za winy moje i za niewinność moją, Za brak, który czuję każdą cząstką ciała I każdą cząstką duszy Za brak rozdzierający mnie na strzępy Jak gazetę zapisaną Hałaśliwymi nic nie mówiącymi słowami. Za możliwość zjednoczenia się z Bezimiennym Z Pozasłownym, z Nieznanym, Za nowy dzień Za cudne manowce Za widok nad widoki Za zjawę realną, za kropkę nad ypsilonem, Za tajemnicę śmierci. W lęku, w grozie i w pocie czoła, Za zagubione oczywistości, Za zagubione klucze rozumienia. Z malutką iskierką ufności, że jeżeli Ziarno obumrze, wyda owoc. Za samotność umierania Bo trupem jest wszelkie ciało. Bo ciężko, strasznie i nie do zniesienia. Za możliwość przemienienia, Za nieszczęścia ludzi i moje własne, Które dźwigam na sobie i w sobie. Bo to wszystko wygląda, że snem jest tylko, koszmarem, Bo to wszystko wygląda, że nieprawdą jest, Bo to wszystko wygląda, że absurdem jest. Bo wszystko tu niszczeje, gnije i nie masz tu nic trwałego poza Tęsknoty trwałością. Bo już nie jestem z tego świata i może Nigdy z niego nie byłem. Bo wygląda, że nie ma tu dla mnie żadnego ratunku, Bo już nie potrafię kochać ziemską miłością. Bo noli me tangere. Bo jestem bardzo zmęczony, nieopisanie wycieńczony. Bo dużo wycierpiałem, bo już zostałem- choć to się działo w obłędzie -najdosłowniej i najcieleśniej ukrzyżowany i jakże bardzo realnie mnie to zabolało. Bo chciałem zbawić od wszelkiego złego ludzi wszystkich i świat cały I jeżeli tak się nie stało, to winy mojej w tym nie umiem znaleźć. Bo wygląda, że już nic tu po mnie. Bo nie czuję się oszukany, co by mi pozwoliło trwać raczej niż Umierać, trwać i szukać winnego, może w sobie? Ale nie czuję się oszukany. Bo kto może trwać w tym świecie -niechaj trwa i ja mu życzę zdrowia, a kiedy przyjdzie mu umierać- niechaj śmierć ma lekką. Bo, co do mnie, to ja idę do ciebie, Ojcze pastewny Żeby może wreszcie znaleźć uspokojenie zasłużone Jak mniemam, Zasłużone jak mniemam. Bo nawet obłęd nie został mi oszczędzony. Bo wszystko mnie boli straszliwie. Zostawiam, Życie, Bo stanąłem na początku, Bo pociągnął mnie Ojciec I stanę na końcu i nie skosztuję śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: skarbnica cytatów:) 08.05.06, 01:39 No to dwa:) 1) fachowe: ,,System wyborczy jest najwiekszą manipulacją demokracji" G.Sartori(politolog) 2) ,,Każde miasto ma swojego głupca" Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Galernicy wrazliwosci" 08.05.06, 05:00 Pod redakcja prof. Janion... Genialna ksiazka, od a do z, od dechy do dechy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: "Galernicy wrazliwosci" 08.05.06, 16:45 centralne miejsce na półce:)) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 27.05.06, 14:55 "Przez cale życie pamiętam... to wstrząsające wrażenie, jakie zrobily na mnie: szczyt Łysicy ukryty w chmurach... i te jodly obdziergane mlodziutką, wiosenną zielenią. I widzialem potem Alpy, Pireneje, Balkany, Apeniny, Atlas, Kordyliery, Fudżijamę, ale to już nie bylo to..." A. Janowski (chyba), "Pamiętnik świętokrzyski" Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: skarbnica cytatów:) 27.05.06, 15:21 Dobre:) Pewnie miała punkcję, ale taką jak mój kolega:) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 27.05.06, 16:30 Ja chyba nie lapię Twego toku myślenia, jaka ona, jaką punkcję, co to ma do rzeczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: skarbnica cytatów:) 27.05.06, 16:34 Rzeczywiśc on skojarzełem z Janowską:) A mój kolega po punkcji ,jak mu zrobili inni koledzy, też widział ciekawe rzeczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 27.05.06, 16:49 Tyle to wiem, ale tu mowy nie ma o diablach i wizjach;) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 11.07.06, 00:04 Life is wonderful It takes a crane to build a crane It takes two floors to make a story It takes an egg to make a hen It takes a hen to make an egg There is no end to what I'm saying It takes a thought to make a word And it takes some words to make an action And it takes some work to make it work It takes some good to make it hurt It takes some bad for satisfaction Ah la la la la la la life is wonderful Ah la la la la la la life goes full circle Ah la la la la la la life is wonderful Ah la la la la It takes a night to make it dawn And it takes a day to make you yawn brother It takes some old to make you young It takes some cold to know the sun It takes the one to have the other And it takes no time to fall in love But it takes you years to know what love is And it takes some fears to make you trust It takes those tears to make it rust It takes the dust to have it polished Ah la la la la la la life is wonderful Ah la la la la la la life goes full circle Ah la la la la la la life is wonderful Ah la la la la It takes some silence to make sound And It takes a loss before you found it And it takes a road to go nowhere It takes a toll to make you care It takes a hole to make a mountain Ah la la la la la la life is wonderful Ah la la la la la la life goes full circle Ah la la la la la la life is wonderful Ah la la la la la la life is meaningful Ah la la la la la la la la la la life is wonderful Ah la la la la la la la la la la life is.. is so wonderful.. oh! Ah la la la la la life is wonderful Ah la la la la-ah Ah la la la-ah ah-a ah-a Odpowiedz Link Zgłoś
michal13w Re: skarbnica cytatów:) 11.07.06, 01:38 "to see the world in a grain of sand and the heaven in a wild flower hold eternity in the palm of your hand and infinity in an hour" pierwsza zwrotka "auguries of innocence" williama blake'a, genialne Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 27.08.06, 15:30 Rozważania o problemie narodu (Z. Herbert) Z faktu używania tych samych przekleństw i podobnych zaklęć miłosnych wyciąga się zbyt śmiałe wnioski także wspólna lektura szkolna nie powinna stanowić przesłanki wystarczającej aby zabić podobnie ma się sprawa z ziemią (wierzby piaszczysta droga łan pszenicy niebo plus pierzaste obłoki) chciałbym nareszcie wiedzieć gdzie kończy się wmówienie a zaczyna związek realny czy wskutek przeżyć historycznych nie staliśmy się psychicznie skrzywieni i na wypadki reagujemy teraz z prawidłowością histeryków czy wciąż jesteśmy barbarzyńskim plemieniem wśród sztucznych jezior i puszcz elektrycznych prawdę mówiąc nie wiem stwierdzam tylko istnienie tego związku objawia się on w bladości w nagłym czerwienieniu w ryku i wyrzucaniu rąk i wiem że może zaprowadzić do pośpiesznie wykopanego dołu więc na koniec w formie testamentu żeby wiadome było: buntowałem się ale sądzę że ten okrwawiony węzeł powinien być ostatnim jaki wyzwalający się potarga Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: skarbnica cytatów:) 10.09.06, 23:02 Myslovitz, "Czerwony notes, blękitny prochowiec" Czerwony notes w którym trzymałem wszystkie te czarne myśli gdzie on dziś jest choć przecież potem były inne też błękitny prochowiec który był dla mnie jakbym go wyjął micky-emu z szafy gdy nie patrzy kim ciekawie czy ubrałbym go dziś wiem wszystkie rzeczy które kiedys określały mnie gdzieś zniknęły porzuciłem je i wiem a właściwie wcale nie wiem kim dziś jestem i nie potrafię już odnaleźć sobie siebie w tym czerwony notes błękitny prochowiec dziskie ogniska i w parku ławka pierwsza gitara i jeszcze każda twarz mi wtedy tak dobrze znana zwężane spodnie i tamta dziewczyna za którą w kościele siadałem w ławce jaką miała twarz i książka, którą wciąż od nowa co rok zaczynam dziś wiem wszystkie rzeczy które kiedyś określały mnie gdzieś zniknęły porzuciłem je i wiem w właściwie wcale nie wiem... zbyt dużo chcę a gdy widzę tę próżność jest juz za późno i nie potrafię odnaleźć siebie w tym... Odpowiedz Link Zgłoś