Dodaj do ulubionych

Bloki do rozbiórki

21.04.06, 23:36
W najbliższym czasie wychodzi "termin używalności" pierwszych bloków z
prefabrykatów wybudowanych w latach 50/60.W całej polsce to będzie kolosalny
problem i nikt nie ma pomysłu na jego rozwiazanie.W samym ostrowcu to
kilkanascie budynków.
Obserwuj wątek
    • aisablri Re: Bloki do rozbiórki 21.04.06, 23:38
      a które to bloki np?
      • pathos_phobos Re: Bloki do rozbiórki 21.04.06, 23:39
        Np os.trójkat,rejon polnej/Sienkiewicza
        • brazilion Re: Bloki do rozbiórki 22.04.06, 03:52
          A dlaczego mija ten termin ? Chodzi o wytrzymalosc materialow ?
          Czyzby teraz lada moment moga sie rozleciec ?
          • pathos_phobos Re: Bloki do rozbiórki 23.04.06, 03:58
            Nie jestem inzynierem,ale chyba chodzi o użyta technologię.W każdym razie bloki
            z wielkiej płyty sa przeznaczone do eksploatacji przez 50 lat.
            • morfinka_12 pathos_phobos - ktoś nagadał Ci głupot 24.04.06, 10:07
              budynek z płyty nie ma istalonej granicy wieku - znam osobiście budynki z lat
              50-60 które są dziś zadbane i w lepszym stanie technicznym niż nowe osiedla
              wybudowane np w latach 1995 - 2000, o urbanistyce nie wspominam bo dzisiejsza
              zabudowa często przypomina wielki bałagan i chaos.
              Ogólnie - wiek i długość życia (tak jak u człowieka) zależą od tego jak sie
              prowadził
    • banan9991 Re: Bloki do rozbiórki 22.04.06, 22:21
      z mieszkaniami to problem i tak nic nie zaradzi nikt , ludzie maja gorsze
      warunki mieszkaniowe ,i nikt im nie wybuduje bo po co ,plan rzadu wes se kredyt
      doplacimy, a wojewodztwo ma malo pieniedzy ,miasta i powiaty taez, malo na
      takie akcje
    • bmwariat Re: Bloki do rozbiórki 24.04.06, 07:39
      Bloki na Pułankach były budowane na 20 lat. Lata te minęły- bloki stoją:)
      • dizzy81 Re: Bloki do rozbiórki 24.04.06, 10:23
        No skoro były na 20 lat budowane, to chyba troche by sie mijało z celem! Zakładając że byśmy je musieli teraz wyburzyc, gdzie podziałoby się tyle tysięcy ludzi?
        • bmwariat Re: Bloki do rozbiórki 24.04.06, 10:29
          3 mln mieszkań według PIS-u:) jest co rozdzielać:)a tereny w Ostrowcu są:)
          • chuchalscy Re: Bloki do rozbiórki 24.04.06, 10:38
            Pamiętam, gdy nieśmiało w latach 70-tych co odważniejsi towarzysze z partii
            rządzącej wspominali, ze kiedys wielką płytę diabli wezmą..... no i biorą. Ale
            trzeba zajrzeć do św. pamięci NRD i zobaczyć co bracia Niemcy z tym problemem robią.
            • morfinka_12 Re: Bloki do rozbiórki 24.04.06, 12:31
              w niemczech chodzi o coś innego tam ludzi migrują i w większości wschgodnich
              landów pozostały puste całe blokowiska, ale wystarczy spojrzeć na Francję
              coubertaina, bloki w centrum - mrówkowce są nadal użytkowane i mają się nieźle,
              to jest ta sama technologia. Wielka płytę tak jak prawie wszysko diabli wezmą z
              pewnością. Tak jak mówiłem wszystko zależy od tego jak były uzytkowane i jak o
              nie dbano. Nie znam dokłądnie sytuacji w Ostrowcu, wiem że w całym Kraju
              • morfinka_12 cd 24.04.06, 12:34
                wiem że w całym kraju mówi się że te budynki zaczną się sypać, ale wystarczy
                wejść na jakieś specjalistyczne forum i zapytać lub poczytać opinie na ten
                temat. To nie jest złe budownictwo, ale czasem jak i inne budynki ma wady
                oczywiście. Nie można generalizować
                • chuchalscy Re: cd 24.04.06, 13:11
                  Nie wolno generalizować, dlatego powiedziałem o śp. NRD. Każdy przypadek należy
                  rozpatrywać indywidualnie, zgoda.
    • hipolit_q Re: Bloki do rozbiórki 25.04.06, 01:09
      bloki faktycznie niektore sa w zlym stanie, ale zauwazcie jakie jest ich otoczenie, np. wlasnie os trojkat, duzo zieleni, spokoj. Nowe osiedla budowane w wiekszych miastach, gdzie inwestor chce wycisnac jak najwiecej pieniedzy z kazdego metra kwadratowego, nazywane sa czesto "nowymi slumsami", bo brak tam zieleni, skrawka terenu do odpoczynku, jest tylko beton i sciana budynku przy scianie - jedyny ich plus mieszkania w srodku sa OK.
      Teraz co wybrac: stare bloki polozone w zieleni, czy nowe ladne mieszkania w ciasnym osiedlu bez zieleni. Ja bym wybral to pierwsze, nawet jesli mieszkanie jest ciasne i sie troche sypie.
      Problemem sa wiezowce - te mozna scinac na przyklad, a mieszkania w nich łaczyc w wieksze. No ale $$$
    • hipolit_q ps: dzis tez sie buduje z prefabrykatow, ale mniej 25.04.06, 01:10
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka