Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o sandałach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 07:50
Rozmowa z dr Aleksandrą Kubacką

Tomasz Wysocki: Na forum internetowym Gazeta.pl trwa gorąca dyskusja na temat noszenia sandałów. Zatem: nosić sandały latem czy nie nosić?

Dr Aleksandra Kubacka, specjalistka medycyny pracy: Nosić, oczywiście, nosić. Lato sprzyja temu, żeby odsłaniać ciało. Należy także wietrzyć nogi. Przez całą jesień, zimę i prawie całą wiosnę są one ukryte w butach, co sprzyja różnym schorzeniom grzybiczym, drożdżycom. Nie ma to jednak żadnego wpływu na pocenie się stóp, począwszy już od jesieni. To indywidualna cecha każdej osoby.

Podobno, nosząc sandały, łatwiej załapać grzybicę i inne infekcje?

- Zdrowym osobom nic nie grozi. Sandałów nie powinny natomiast nosić osoby cierpiące na cukrzycę oraz na choroby miażdżycowe kończyn dolnych. Noszenie sandałów sprzyja urazom, a przy tych chorobach leczy się je trudno.

Kolejny punkt dyskusji rozgrzewający forumowiczów: czy do sandałów nosi się skarpety?

- Nie, choć podobno Polaków za granicą poznaje się właśnie po sandałach włożonych na stopy w skarpetach. Kiedy decydujemy się na sandały, to wyłącznie na gołą nogę. Dobrze w ogóle pochodzić na bosaka, po ogrodzie, po łące.

Jakie buty wybierać?

- Należy nosić obuwie dobre. Można oszczędzić na innych częściach garderoby, ale buty trzeba dobierać dobrej jakości. Wygodne, najlepiej skórzane, na szerokiej podeszwie. Nie powinno się nosić butów z wąskimi czubkami, palce powinny układać się w nich swobodnie. Ściskanie palców bardzo niekorzystnie wpływa na układ kości w stopie.

Podobno mężczyzna w sandałach traci całą męskość?

- Nie zgadzam się z tym. Panowie w sandałach, odpowiednio ubrani, także bywają bardzo męscy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Obserwuj wątek
    • ewam_1977 Re: Jeszcze raz o sandałach 18.07.07, 08:48
      a tak żartem :) latem włóż sandały by Ci nogi nie śmierdziały :)
      • pathos_phobos Re: Jeszcze raz o sandałach 18.07.07, 08:51
        Polecam też mycie-gdzieś czytałem,że ponoć skuteczne...
        • ewam_1977 Re: Jeszcze raz o sandałach 18.07.07, 08:57
          tylko nie przesadzać z tym myciem , bo też może zaszkodzić i przerodzić się w
          fobię :D
          • ewam_1977 Re: Jeszcze raz o sandałach 18.07.07, 08:58
            no i chodzenie na boso polecam :) a ranną rosą boso toż sam cud i miód dla nóg
      • Gość: bmw Re: Jeszcze raz o sandałach IP: *.opera-mini.net 18.07.07, 13:09
        panowie w sandalach tez sa mescy - hehe to jakis zart:)
        • ewam_1977 Re: Jeszcze raz o sandałach 18.07.07, 14:24
          dziś zrobiłam obserwacje męskich stóp w sandałach .... i powiem ze niektóre
          stopy są bardzo męskie w sandałach
          • ewam_1977 Re: Jeszcze raz o sandałach 18.07.07, 23:43
            i powiem,że jak ładne sandały , ładne stopy i fajne spodnie to nie jest źle
          • dizzy81 Re: Jeszcze raz o sandałach 19.07.07, 07:49
            Mnie się wtedy niedobrze robi jak tak patrzę!
            • pathos_phobos Re: Jeszcze raz o sandałach 19.07.07, 08:37
              No bo nie jestes feytyszystą stóp-proste.ja też nie lubię jak widać owłosione
              stopy z samdałó,a jeszcze bardziej,jak za paznokciami jest brud,co jest
              nieuniknione po kilku godzinach chodzenia.
              • dizzy81 Re: Jeszcze raz o sandałach 20.07.07, 11:07
                Mnie podniecaja tylko moje stopy:)
    • ostrowiak_1982 Re: Jeszcze raz o sandałach 20.07.07, 16:15
      Jako zagorzały obrońca sandałów/skarpet i zdejmowania obuwia powiadam:
      "Co wyście się tak uczepili tych sandałów+skarpety :-? "
      Ja sobie ostatnio przytłukłem palca dużego u nogi i co mam resztę umalować bo
      ten bardzo kontrastowy :-D
      W skarpecie go nie widać i tyle!
      Życzę chłodu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka