aisablri 05.09.07, 09:45 wczoraj padł pomysł reaktywacji wątku książkowego, który tu kiedyś zakładałam. wspomnienia związane z książkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.dk Re: nasze książki 05.09.07, 10:07 ostatnio przeczytana: "Chichot losu" Hanki Lemańskiej lekka opowieść o tym, jak przypadek rządzi losem człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: nasze książki 05.09.07, 10:19 "Intelignecja emocjonalna" D.Golemana , "Psycholgia perswazji strategie i techniki K.Hogana nie są to lekkie pozycje ale warte przeczytania . Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: nasze książki 05.09.07, 10:13 W dzieciństwie uwielbiałam Anię z Zielonego Wzgórza. Wszystkie części czytałam po kilka razy, lubiłam jeszcze książki Hanny Ożogowskiej, Dumasa no i bezkonkurencyjne Bajki Andersena. Później czytałam książki Fleszarowej-Muskat, Segala, dużó by wymieniać. Ostatnio lubię czytać książki autorstwa Moniki Szwaji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 10:44 Ostatnio przeczytana - Z.Turowska ,,Agnieszki" - Pejzaże z Agnieszką Osiecką.Sama mi weszła w ręce podczas wakacyjnego wyjazdu:) Każde życie,powiadasz, to materiał na książkę. Czy aby na pewno ? Czy moje też? Każda książka ,powiadasz, to materiał na życie. Moja też? (A.Osiecka,,,Materiał") Odpowiedz Link Zgłoś
tycja78 Re: nasze książki 05.09.07, 10:50 Kiedys czytałam z pasja " Pollyanne" i " Kocia mamę", Potem nadszedł czas na JEzycjadę pani Musierowicz. Miałam tez faze na Chmielewska- usmiałam sie przy tym jak cie moge.No i oczywiscie wszystkie Harry Potery:) Teraz interesuje mnie Paulo Coelho- ostatnio czytałam " 11 minut", ale "Weronika postanawia umrzec" tez mi sie baardzo p;odobało. Lubie tez sensacje, oczywiści przeczytałam wszystkie ksiązki Browna i Roberta Ludluma- lubie takie. Odpowiedz Link Zgłoś
x.ray Re: nasze książki 05.09.07, 10:57 Ostatnio przeczytana? Nie ma takiej, choć myśle żeby od Michała Dudka pożyczyć! W dziecinstwie natomiast uwielbiałem Dzieci z Bulerbyn, czytałem kilka razy! Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: nasze książki 05.09.07, 11:00 Z ostatnio przeczytanych- "JA" Yann Martel. Fantastyczna narracja z perspektywy mężczyzny, a potem kobiety- w dodatku ciekawe doświadczenie, jak męski autor wciela się w swą kobiecą bohaterkę, czyli facet w dziewczynie. Pasjonujące na tyle, że czyta się jednorazowo, bez odkładania na potem. Odpowiedz Link Zgłoś
x.ray Re: nasze książki 05.09.07, 11:01 Dziwczyny! Kiedy wy macie czas czytac te ksiązki? Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: nasze książki 05.09.07, 11:14 trzeba umieć sobie zorganizować czas Odpowiedz Link Zgłoś
evka16 Re: nasze książki 05.09.07, 11:25 Dawniej, podobnie jak Ania czytałam "Anie z Zielonego Wzgórza", teraz książki Paulo Coelho i obecnie "Los powtórzony" Janusza Wiśniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
skladak1968 Re: nasze książki 05.09.07, 11:29 Nieładnie tak reklamować książki ;) Dla mnie Łysiak Waldemar - wszystko jak leci :) Grzesiuk - trylogia Ale faktem jest, że czytam coraz mniej literatury :( jak jest czas to raczej przepisy, komentarze etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 11:32 To nie podglądać o czym my tu piszemy :))Co oczy nie widza.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamila2604 Re: nasze książki 05.09.07, 11:37 Miły wątek dla moli książkowych na pewno.Dzięki aisablri. Ja jestem z pokolenia, które mniej oglądało tv, a więcej czytało. W latach 50,60 nie w każdym domu był telewizor i to z perspektywy uważam za plus. Były natomiast książki. I nie po to by wypełniać półki meblościanek lecz by je czytać. Jako dziewczynka faktycznie zaczytywałam się Anią,chociaż Winnetou też nie był mi obcy. potem jako nastolatka książki Snopkiewicz i Siesickiej - pożyczałyśmy sobie w klasie jedna od drugiej. Musierowicz - to już moje córki. W życiu dorosłym czytam dużo i to literatury różnej - od beletrystyki do pamiętników i biografii. Do Igora Newerlego i jego "Wzgórza błękitnego snu" potrafię wracać wielokrotnie. Ostatnio w okresie awantury nad lekturami sięgnęłam po Dobraczyńskiego - no i "Cień ojca" to taka bajka oparta na faktach biblijnych - natomiast bardzo wciągnęły mnie dwie jego pozycje "Najeźdźcy" i "Znak nie będzie mu dany" - sympatyczna literatura. Ale nie do szkół. Zastanawiam się czemu Wańkowicz został zapomniany - przynajmniej tak mi się wydaje. A pisał wspaniale. Pozdrawiam Cię aisablri. Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: nasze książki 05.09.07, 11:55 prawie wszystkie P.Coehlo , Janusza Wiśniewskiego też prawie wszystko , Browna - Anioły i Demony , Cyfrowa Twierdza słynny kod da vinci , dwie książki o feng suhi ( nie pamiętam teraz nazwy ) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: nasze książki 05.09.07, 14:11 "Miasto i psy" - Mario Vargas Llosa. Odpowiedz Link Zgłoś
neti69 Re: nasze książki 05.09.07, 16:08 W dzieciństwie oczywiście Hanna Ożogowska.Uwielbiałam jej książki.Mogłam czytać po 2-3 razy.Kiedy mam czas, w przerwach między przypominaniem sobie lektur szkolnych, lubię czytać literaturę faktu.Duże wrażenie zrobiły na mnie książki Laurence`a Rees`a "Auschwitz. Naziści i ostateczne rozwiązanie" oraz książka laureata nagrody Nobla Imre Kertesza "Los utracony".Wzruszyłam się bardzo , czytając "Oskara i Pania Różę" Erica-Emmanuela Schmitta.... Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: nasze książki 05.09.07, 21:18 neti jaka książka Ożogowskiej najbardziej przyapdła Ci do gustu? Mnie najbardziej podoba się "Tajemnica zielonej pięczęci" Odpowiedz Link Zgłoś
misiek7307 Re: nasze książki 05.09.07, 21:39 moje ulubione książki to: z dzieciństwa: - Hanna Ożogowska "Głowa na tranzystorach", "Za minutę pierwsza miłość", - Astrid Lindgren "Dzieci z Bullerbyn", w późniejszym okresie: - cała trylogia Stanisława Grzesiuka z najlepszym wg mnie tytułem, czyli "5 lat kacetu", - cała twórczośc Marka Hłaski, w ostatnich latach pomimo braku czasu i totalnemu ograniczeniu czytania (niestety) co ciekawe: - wszystkie części Harrego Pottera:) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: nasze książki 05.09.07, 22:14 a ja teraz: Jorge Luis Borges, "Fikcje". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.07, 09:44 Mnie najbardziej z ,,trylogii,, -Boso,ale w ostrogach. Mam ,,Na marginesie życia,, ,ale nigdy jakoś nie mogłam zakupić ,,5 lat kacetu,,- tej mi brakuje,choć czytałam.Lubię książki biograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
neti69 Re: nasze książki 06.09.07, 11:31 "Tajemnica zielonej..."-oczywiście.Bardzo śmieszył mnie "Chłopak na opak", no i zekranizowana "Dziewczyna i chłopak,czyli ..."Boże, jakie to odległe czasy były...Miło je wspominam.Uwielbiam też literaturę rosyjską, najlepiej w oryginale i najlepiej mój ukochany Czechow. Odpowiedz Link Zgłoś
x.ray Re: nasze książki 06.09.07, 11:33 Dziewczyna i Chłopak? To o tym co sie na płci pozamieniali? (powinni zakazac jako promocję transsexualizmu) Oglądalem taki serial, ale nie wiem czy to to! Odpowiedz Link Zgłoś
neti69 Re: nasze książki 06.09.07, 11:37 No, płcią się nie pozamieniali, raczej miejscami, udając siebie nawzajem.Ale to chyba ten film oglądałeś x.ray. Odpowiedz Link Zgłoś
x.ray Re: nasze książki 06.09.07, 11:39 Tak, tak! To ten! i Mikulski tam grał! Lubie takie filmy traktujące o życiu w PRL-u Odpowiedz Link Zgłoś
neti69 Re: nasze książki 06.09.07, 11:42 Może to dziwne, ale ja też lubię.To jakaś "dewiacja " czy co, bo nie tęsknię za tamtym okresem.... Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: nasze książki 06.09.07, 06:34 "622 upadki Bunga", "Pozegnanie jesieni", "Narkotyki" i "Niemyte dusze" jedynego i niepodrabialnego Witkacego. Nawiasem mowiac, do "Narkotykow" teorie muzyczna dorobil niejaki Tomasz Stanko na trudno dostepnej plycie "Peyotl", w towarzystwie Marka Walczewskiego. Na trzezwo - nie do przejscia, ale po spozyciu paru glebszych - wprost rewelacja ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fake_plastic_goch Re: nasze książki IP: *.sds.uw.edu.pl 06.09.07, 08:11 Ostatnio "Świat według Garpa", Irving mnie wciąga:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.07, 18:33 Co by tu dziś .... Tu woda,tam mokro...Karol Olgierd Borchardt ,,Znaczy Kapitan" to jest to :)))Pewnie z rozpędu ,,Szaman morski" też będzie przeczytany.Wiec kocyk i nie ma mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
natkaa66 Re: nasze książki 07.09.07, 20:13 " Mnich"Levisa-książka ,którą czyta się jednym tchem,ale niestety trudna do zdobycia!!!Chciałabym jeszcze raz przeczytać,ale trudno ją wypozyczyć-polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.07, 09:00 Czasem o książce przypomni nekrolog.Przeczytałam w GW(z 28sierpnia br.)o pogrzebie Miry Michałowskiej(23.11.1914 - 19.08.2007). Własnie o pogrzebie zawiadamiali synowie - taka była wola Matki. Nazwisko poznałam czytając ,,Przez kuchnie i od frontu,, oraz,,Nie tylko o hamburgerze,,.Czyta sie wspaniale.Uchylenie rąbka tajemnicy życia dyplomatycznego w USA i Wlk.Bryt w latach tuż powojennych,podane od strony kuchni(dosłownie)wraz z przepisami i wspaniałymi opowieściami. Mira Michałowska była felietonistką ,,Przekroju,, znaną jako M.Zientarowa a także autorką scenariusza do ,,Wojny domowej".Starsi forumowicze będą wiedzieli o co chodzi:)No cóż..książki pozostały. Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 A to stare wątki 13.09.07, 14:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15066&w=38792311&a=46456777 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15066&w=56132367&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: A to stare wątki IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.07, 11:42 Leciutka, nieobowiązująca lektura - ,,Dmuchnij pan w balonik" -Stefan Wiechecki(Wiech).Dziś trochę ,,trąci myszką"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korba Re: nasze książki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 22:37 Czytam cały czas. Wiele z książek, które tu padło przeszło przez moje ręce. Czasem czytam po dwie, trzy równolegle.Niektóre przeczytałem po kilka razy.Od kilku lat jestem fanem Andrzeja Pilipiuka. Czytam ( i kupuję) wszystko, co tylko ukaże się z jego nazwiskiem. Częściej siedzę z nosem w książkach niż w sieci. Ale od czasu do czasu i Was czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 08:40 Mam pytanie.Czy ktoś korzystał z wysyłkowego Klubu ,,Swiat Książki"? Można zamówić raz i dadzą spokój,czy zamówienie obliguje do ciągłego kupowania ?Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: nasze książki 25.09.07, 08:43 można zamówić raz :) Dadzą spokój :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 09:02 Dziękuję:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 se_nka 25.09.07, 09:07 Przepraszam , źle skojarzyłam ŚK z KK :( W KK możesz kiedy chcesz nawet tylko raz coś zamówić .Jeszcze raz przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: se_nka IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 09:10 OK:)Tak pytam,bo nie lubię(jak chyba każdy) kiedy raz coś zamówię,a potem tony makulatury przysyłają:))) Zaryzykuję, bo mają 2 potrzebne mi książki.A makulaturę będę wyrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: se_nka 25.09.07, 09:37 a co to za książki? może by się dalo nabyć jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: se_nka IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 10:10 Nie warto Basiu inaczej,ponieważ są to książki traktujące o urządzaniu mieszkań:)(malowanie,meblowanie itp.)dlatego cena 10 zl zamiast ok 40 jak najbardziej mi pasuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: se_nka 25.09.07, 14:40 "Biegnąca z wilkami "Clarissa Pinkola Estes kasiążka o Nas kobietach . Na przykładzie bajek , legeend , autorka pozwala nam zbadać swoje wnętrze, odnaleźć swoje korzenie ,zastanowić się jakie jesteśmy , co jest dla nas ważne itd poczuć się prawdziwa "dzika kobieta" Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk se_nka 04.10.07, 14:50 które konkretnie Cię interesują? ja też coś mam, zamawiane właśnie wysyłkowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: se_nka IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.07, 16:44 Zamowilam i czekam.Powinnam dostac niebawem .Dokladnie nie podam,bo kasuje zbedne maile.(cos mi klawiatura szwankuje,poprzestawialy sie literki,zle mi sie pisze). Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: se_nka 04.10.07, 21:36 pomyślałam, że coś Ci pożyczę :) dlaczego sie poprzestawiały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: se_nka IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.07, 09:08 Czasami się przestawiają - same z siebie :)Jakie masz ciekawe książeczki ? A może gg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: se_nka IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.07, 10:35 Zgadza się:)1870211 Odpowiedz Link Zgłoś
w.kielanowska Re: nasze książki 25.09.07, 19:51 Czytam teraz "Dobry zawód" K.Bochenek i D.Pytko... Autorzy razem ze swoimi rozmówcami:"Wspólnie przywracają nam wiarę w sens i piękno zawodu lekarza." Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: nasze książki 04.10.07, 12:33 Bruno Jasieński wiersze naprawdę warto :) Np "Trupy z kawiorem' cytat przez mnie wybrany :- "...Zresztą stać mnie dać nawet własne serce na rożen, Jeśli z niego przyrządzą apetyczne filet... A ja kocham tak morze, zapłakane we mgle..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: nasze książki 05.10.07, 16:49 Polecam "nowość" Sławomira Mrożka - "Uwagi osobiste". Uwagi można było kiedyś przeczytać w "GW", a teraz zebrano je i powstała książka. Co ciekawe, smutne, autor z racji na swój wiek żegna się z czytelnikami... Jedna z uwag: Kto ty jesteś? Polak mały. Jaki znak Twój? Cios mej pały. Gdzie ty mieszkasz? W dyskotece. Chcesz się napić? Zaraz lecę. Mrożek 1998 Odpowiedz Link Zgłoś
ewam_1977 Re: nasze książki 05.10.07, 18:28 S.Vizinczey " w Hołdzie dojrzałym kobietom " - książka połączenie autobiografii i wyobraźni autora.Akcja odbywa się pod koniec II wojny światowej , a autor opisuje swoje relacje z dojrzalszymi od siebie kobietami. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: nasze książki 07.10.07, 11:23 pasja. magia. napięcie. "Cień wiatru" Carlosa Ruiz Zafon. O ksiązce w książce, o Barcelonie, echach wojny domowej i ludziach targanych namiętnościami. czyta się jednym tchem, skończyłam o 3 nad ranem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.07, 12:43 Tak.Jak się już zacznie czytać :)))))))W dzień będziesz odsypiać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.07, 08:27 Zamówione książki doszły.,,Gratisy,,też:)))A do czytania mam pod ręką Mirę Zimińską - Sygietyńską.Jej ,,Nie żyłam samotnie,, oraz ,,Druga miłość mego życia,, - potrafi podbudować.No i to MAZOWSZE - dawne MAZOWSZE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se_nka Re: nasze książki IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 15:16 ,,Imperium,, R.Kapuścińskiego.Tak dla przypomnienia sobie Jego twórczości. ,,Rosja wiele widziała w ciągu tysiąca lat swoich dziejów.Jednego tylko nie widziała Rosja przez tysiąc lat - wolności.,, Wasilij Grossman Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: nasze książki 09.11.07, 00:29 O tak. Imperium jest wspaniale, zwlaszcza fragment o budowie i burzeniu za Stalina tej ogromnej świątynii... ja się caly czas do Cesarza zbieram, a polecam Szachinszacha, genialnie tam Kapuściński ukazuje genezę i diagnozuje rewolucję islamską w Iranie. zresztą to jest ogromna wartość jego dziel- one patrzą wielostronnie, obiektywnie, nigdy nie wysnuwa wniosków, tylko przedstawia racje z wielu stron, rzecz warta nauczenia się... szkoda, że teraz nie ma takich ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jurand_pl Re: nasze książki 08.11.07, 20:38 ulubione to Grzesiuk trylogia -cały czas zastanawiam się dlaczego nikt nie przeniósł tego na ekrany ostatnio "Co z tą Polską" T. Lis na bieżąco wchłaniam miesięczniki a na co dzień forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
rotarepo Re: nasze książki 15.11.07, 22:46 "Zakochany Duch"J.Carrolla piękna podróż w w nieznane czeluści innego nie ziemskiego świata .Opowieść o tym ze czasami tajemnicze "anioły: mogą nam pokazać ze wielu rzeczy w naszym życiu możemy doknać dzięki bliskim osobom . Odpowiedz Link Zgłoś
rotarepo Re: nasze książki 16.11.07, 12:27 Można a jak nie będzie to można zamówić . Odpowiedz Link Zgłoś
rotarepo Re: nasze książki 16.11.07, 13:06 Nie ma za co ,mi się udało ją dostać z dziesiątej ręki >trzeba było szybko przeczytać i oddać .To po "Krainie Chichów " druga pozycja którą udało mi się przeczytać i myślę ,że warto Odpowiedz Link Zgłoś
se_nka0 Re: nasze książki 29.12.07, 12:58 Niespodzianka.Ukazała się nowa książka Joanny Chmielewskiej,już trzecia w tym roku.:),,Rzeż bezkręgowców,, - to 56 pozycja w dorobku autorki.Tak jak ostatnie Jej książki - raczej dla fanów i znawców całej twórczości Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: nasze książki 29.12.07, 15:18 ponieważ jestem fanką seryjnych morderców psychopatów:P alex kava - wszystko co napisała chemia śmierci.. i jeszcze o kobietach naukowo - druga płeć- simone de beauvoir- ale trudno sie czyta wiec czytam od miesiąca :) Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: nasze książki 29.12.07, 16:04 ja wlaśnie przeżywam renesans fascynacji Marquezem. Wchlonęlam znowu Sto lat samotności- lektura obowiązkowa, a teraz czytam opowiadania. Odpowiedz Link Zgłoś