Dodaj do ulubionych

Forum dla Ostrowca - wybory 2010

IP: 89.124.245.* 18.06.08, 13:05
Tak sobie mysle, ze nas tu sporo na tym forum. Do kolejnych wyborow troche
czasu. Moze czas pomyslec o liscie obywatelskiej w wyborach samorzadowych
opatrzonej nazwa Forum dla Ostrowca. Bo, jezeli dzieje sie tu tyle rzeczy,
padaja ciekawe i konkretne pomysly, jest wielu wartosciowych ludzi, to
dlaczego nie sprobowac i zmierzyc sie z szara ostrowiecka rzeczywistoscia w
sposob praktyczny - w radzie miasta, czy powiatu... Jestem za! Kto jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: d81 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 13:13
      Hehe, był niedawno podobny wątek, mojego autorstwa:) Oczywiście jestem za:)
      • Gość: Wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.08, 22:16
        idea słuszna ale ryzykowna...
        wypaczy się nieco formuła otwartości w kwestiach politycznych.

Ktoś zapewne będzie nas chciał sobie "przyłatać" do swojego
        sztandaru. Pamiętacie nerwową atmosferę w trakcie każdych wyborów.

Oczywiście jest czas na przemyślenie.
        Generalnie tez jestem za.
    • unhollyseth Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 19.06.08, 09:16
      Ja również jestem za! Mogę nawet pomóc w prowadzeniu kampanii czy innej
      działalności z racji swojego wykształcenia.
      • kamila2604 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 19.06.08, 10:38
        Pomysł faktycznie wart zastanowienia i ewentualnego wdrożenia i doprowadzenia do finału. Na forum pisze wiele ciekawych osób prezentując swe poglądy. Od ponad roku czytam nasze forum i mam już sprecyzowane zdanie na temat piszących. I mam już nawet swojego kandydata, na którego z chęcią oddałabym głos w wyborach. Jest to osoba (tak jest odbierana przeze mnie) która pisze rzeczowo, logicznie, mądrze i na temat; żadnej agresji ani awanturnictwa w tekstach się nie zauważa - po prostu argumenty i spokój.
        A kto to jest? - to Wojtek_68. Jego kandydaturę chętnie bym poparła.
        Pozdrawiam.

• Gość: ornot Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: 89.127.175.* 19.06.08, 12:16
          Goraco popieram. Znam Wojtka. To czlowiek madry, wywarzony, otwarty, choc
          krytyczny. Aha, i nie boi sie miec wlasnego zdania bez wzgledu na wszystko. Co
          do wyborow - biore na siebie media i otoczke kampanijna. Uwazam, ze Ostrowiec
          wreszcie zasluguje na prawdziwe i MADRE porozumienie ponad ukladami.
          • farniente Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 19.06.08, 19:14
            Witam. Idea jak najbardziej potrzebna. Myślę, że realna w najbliższej
            przyszłości.Proponuję się spotkac w tzw. "realu" jak to sie zwykło mawiac i
            podyskutować rzeczowo. I wziąśc sie za to. Dla dobra tego miasta i jego mieszkańców.
        • Gość: wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 08:04
          dzięki, dzięki za miłe słowa ;)
          [połaskotało mnie to tu i ówdzie]

Tak, czy inaczej widzę, że jest na forum "parcie do władzy" i to
          dobrze, bo jak widać od lat każdy może rządzić naszym miastem.

Niestety jest już zbyt późno by uratować kominy, które padły [*]
          • ostrowiak_1982 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 20.06.08, 12:17
            Wojtku została jeszcze sławna "ciśnieniowa" może ją oszczędzą jak będą stawiać
            walcownie.
            Kiedyś były takie plany wobec niej tu na forum które mogłyby ściągnąć turystę :/
            • Gość: wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 14:23
              Chyba nie ma takiego idioty, który by wieżę wyburzył.
              To żyła złota dla normalnie myślącego biznesmena.

Tylko "urzędnik" mógłby na wyburzenie pozwolić ;)

Jechałem nawet dziś koło ronda i łyso mi było wokół...
              • temponick Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 21.06.08, 02:34
                To szkaradzienstwo architektoniczne akurat mogą wyburzyć. Podobnego
                potwora przestrzennego trudno spotkać jak kraj długi i szeroki...
                • Gość: Wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.08, 17:32
                  Gdyby ktos przerobił ją na knajpę byłoby to kultowe miejsce w
                  mieście z gwarantowanym obłożeniem.
                  Oczywiście należałoby ponieść pewne nakłady ale potencjał OGROMNY.

Myśląc w kategoriach czysto estetycznych w naszym mieście należałoby
                  wyburzyć ok. 2/3 budynków publicznych i prywatnych.

Jednak nie ma to ekonomicznego sensu i lepiej myśleć o rewitalizacji
                  i nowych zastosowaniach wielu budynków niż ich wyburzaniu.

Ciśnieniówka akurat mi się podoba nawet w obecnym "wystroju" chociaż
                  bylbym za zmianą jej wizerunku. Jeśli ktoś tam urządzi lokal, to
                  pierwszy wykupię abonament na miejscówkę przy barze...

• unhollyseth Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 21.06.08, 17:48
                    Ja z 10 lat temu myślałem o lokalu w tej wieży, ale....nie da rady! Przepisy BHP
                    nie pozwolą. Chodzi o drogę ewakuacyjną.
                    • unhollyseth Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 21.06.08, 17:49
                      Przynajmniej tak mi się wydaje.
                      • good_man Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 21.06.08, 18:35
                        w Bratysławie się da :
                        www.dokufoto.de/albums/architektur/bruecke-bratislava-447.JPG
                  • dizzy81 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 21.06.08, 18:22
                    Wojtek, zapomnij, nie u nas :(((
                    • Gość: Wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 09:42
                      sadziłem, że jakieś dwie windy widokowe po bokach na zewnątrz
                      mogłyby jeździć a droga ewakuacyjna wewnątrz. W ostateczności mozna
                      dobudować od tyłu jakiś solidny szyb windowy. Jak wiadomo obciążenie
                      spoko wytrzyma z racji dotychczasowej funkcji, wiec najpoważniejszy
                      problem z głowy.

Dla ograniczenia ryzyka i komfortu biesiadników mógłby ktoś na dole
                      stać na bramce i liczyć ile osób weszło. Jak w normalnych klubach,
                      poziom odcięcia np. 60-80 osób i spoko. Elitarność zobowiazuje.

Pylony mostu w Bratysławie mają nieco inny charakter ale pomysł
                      super i też z widokiem na wodę i miasto.
                      Może faktycznie nie byłoby u nas to łatwe ale kiedy ktoś przełamie
                      stereotypy i podejmie takie wyzwania.
                      Czy zawsze lokal musi być nudną mordownią z niemrawą obsługą ?
                      Czy jedynym argumentem przeciw normalności lub ekstrawagancji musi
                      być stwierdzenie, że Ostrowiec nie jest metropolią i pierwszy
                      niczego nie zrobi, bo ryzyko duże.

Ciekawe jakie plany ma wlaściciel, czy wogóle ma plany.
                      A jak nie ma planow to apeluję nich chociaż nie burzy jak sąsiedzi.

Nie mieszkam w Ostrowcu od urodzenia ale czuję klimat naszego miasta
                      własnie w kontekście ronda k.THM'u, Starego Zakładu (kominy i
                      ciśnieniówka), wiaduktu i kopca z Michałem plus schody, wąska
                      uliczka i na końcu Rynek (ale nie ten badziewiasty tylko dawny).
                      [Przy okazji apel do Pana Luli - proszę przerobić okraglak
                      dawny "sportowy" na fajny lokal jeśli uda się zdobyć w tym miejscu
                      koncesje na rozweselacze. Lokal i trzy cztery parasole ze stolikami
                      na zewnątrz i byloby fajnie]
                      Dla mnie te elementy są kwintesencją klimatu miasta. Być może
                      dlatego, że chodziłem do THM'u i te widoki wryły mi się w
                      podświadomość.
                      Ja sobie poradzę, bo pamiętam o "upadłych" kominach i wciąż mam je
                      przed oczami, gdy jade przez wiadukt, czy rondo ale żal mi tych
                      którzy ich już nie zobaczą w tak licznym gronie.

Cieszy mnie fakt, że wielu z Was rownież podobnie postrzega
                      miasto. Oczywiście nie oznacza to zamiaru tworzenia skansenu ale
                      pięknie jest przeplatać historię z nowoczesnością a nie burzyć stare
                      by stworzyć nowe.
                      • banan9991 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 22.06.08, 13:56
                        Wojtek a gdzie mieszkałes
                        • Gość: Wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 23:04
                          W Ostrowcu mieszkam od 4 klasy podstawówki (jednynki).
                          Zanim się przeniosłem do miasta mieszkałem na wsi.
                          Ale słoma z butów juz nie wystaje, lata pracy :)

Dlatego lubię wieś i cieszy mnie jej szybki rozwój w ostatnich
                          latach.
                          Gdybym miał mozliwość zapewne i dziś przenósłbym się na wieś jak
                          wielu mieszkańców Ostrowca. Niestety ceny dzialek i gruntów rolno-
                          budowlanych są masakryczne.
                          • temponick Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 23.06.08, 00:30
                            Do short listy proponuję dodać również ojca dyrektora. Podaję tę
                            kandydaturę aczkolwiek niechętnie, bo obiecał pewną informację z
                            terenu (czyli podostrowieckiej wsi) i się jak do tej pory nie
                            wywiązał. Nie znam gościa, jeno tyle co z forum, ale moja żona miała
                            tę przyjemność i twierdzi, że wysoka klasa, pierwsza liga i do tego
                            reprezentacyjny. Mogę jej wierzyć, bo wiem że ma instynkt do ludzi
                            • Gość: Wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.08, 21:37
                              Ja bardzo lubię prowadzić, wprawdzie z rzadka, spory z temponick'iem
                              bo ma jaja i swoje dość ugruntowane poglądy. Ma ogromny bagaż
                              doświadczeń i wie o czym pisze.
                              A jeszcze takie bogactwo w postaci żony z "instynktem do ludzi"
                              równiez świadczy na jego korzyść. W koncu Go wybrała więc musi być
                              OK.
                              Jak widać short lista się wydłuża. Pozdrawiam.
                              • temponick Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 23.06.08, 22:37
                                W koncu mam swoje lata, a i trochę świata objechanego...

-Jak to mówia z niejednego pieca chleb jadłem

-A domyślasz się kogo zaproponowałem?
              • unhollyseth Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 23.06.08, 23:05
                Dziś przejeżdżałem koło PUPu i zerknąłem na tą wieże ciśnień i chyba raczej
                ciężko będzie ją wyburzyć ponieważ znajduję się zbyt blisko PUPu.
                • temponick Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 23.06.08, 23:39
                  Jeśli tam już nie ma wody w środku, to raczej nie powinna szpecić.
                  • Gość: akro Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: 213.17.232.* 24.06.08, 09:14
                    Jak na program wyborczy idiotów to rewelacja.wieża ciśnień jako
                    osiągnięcie rewolucyjne reformatorów.Czy wy wiecie co to jest
                    administracja terenowa? do nauki bałwany
                    • unhollyseth Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 24.06.08, 09:31
                      A co ma do tego administracja terenowa? Sam jesteś bałwan skoro nie rozumiesz
                      sensu tego wątku!
                    • Gość: wojtek_68 Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 14:23
                      Przepraszam, że nie zrozumiałem powyższej wypowiedzi.
                      Nadmierny skrót myślowy jak na moje zdolności percepcji
                      pozazmysłowej.

Czyżbyśmy komuś nadepnęli na odcisk skoro używa inwektyw jako
                      zamienników argumentów.
                      Internet daje swobodę wypowiedzi ale warto czasem czytać co się
                      napisało.

Pozdrawiam nowego kolegę na forum.
                      • temponick Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 25.06.08, 23:55
                        Na liście obywatelskiej proponuję również zamieścić komprehensywny
                        zestaw kandydatów na radnych na których społeczność internetowa
                        zamierza solidarnie zagłosować.
    • Gość: ornot Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 IP: 89.127.175.* 26.06.08, 08:33
      Popieram "czasowego nicka". Dobry zestaw kandydatow i zelazna dyscyplina, gdy
      mowa o dniu wyborow i frekwencji. Poza tym program... To akurat jest
      najprostsze, bo wszyscy wiemy co trzeba zrobic, aby bylo lepiej. Powiem wiecej -
      wszyscy wiedza o co chodzi, ale nikt nie kwapi sie, aby to zrobic. Niemoc? Nie!
      Po prostu swiety spokoj... Poza tym, z niewielkimi wyjatkomi - cieszy mnie fakt,
      ze te osoby sa czestymi goscmi forum - wiekszosc samorzadowcow traktuje swoje
      funkcje i prace jako tylko prace. Ale niestety - w tej branzy to troche za malo.
      Wiedza, zaangazowanie i chec zmiany mentalnosci ludzi w Otsrowcu - to moze
      przyniesc dobre rezultaty. Spoleczenstwo Ostrowca jest "trojko - szynowe",
      czyli: troche sie popsioczy i pomarudzi, ale jakos przetrzyma. Ale zeby sie
      wychylic, zrobic cos od poczatku do konca, ba!, byc konsekwentnym w dzialaniu od
      poczatku do konca, to z tym jest juz gorzej. Poza tym panujacy kult "swietych -
      krow" nie jest zbyt korzystny dla miasta.
      • lachien Re: Forum dla Ostrowca - wybory 2010 28.06.08, 15:02
        Niezły wątek. Podbijam:)
        • Gość: eustachy sapieha Najsampierw wezcie pod uwagę kilka faktów IP: 194.181.129.* 28.06.08, 15:59
          zeby cokolwiek zmienic i przebić istniejący beten trzeba miec do tego ludzi, którym się chce, mają zapał i jakąś wiedze. Po drugie takim ludziom za pracę trzeba zapłacić. Wypieprzyć wszystkich opie..czy.
          • lachien Re: Najsampierw wezcie pod uwagę kilka faktów 28.06.08, 17:45
            Co również da się zrobić:)
            • Gość: okej Re: Najsampierw wezcie pod uwagę kilka faktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 21:24
              Ciekawe jak?
              • banan9991 Re: Najsampierw wezcie pod uwagę kilka faktów 28.06.08, 21:29
                mamy hutnikow bedziemy wybijac monety
                • banan9991 Re: Najsampierw wezcie pod uwagę kilka faktów 28.06.08, 21:32
                  powstanie wolne miasto ostrowiec z wlasnymi pieniedzmi euro tez bedzie w obiegu
                  nasza waluta bedzie tak silna ze wybijemy jej ogomne ilosci w mennicy ostrowiec
                  ale wiecej nie zdradze z programu wyborczego to taka zacheta
                  • banan9991 Re: Najsampierw wezcie pod uwagę kilka faktów 28.06.08, 21:33
                    o kase widac juz zmatwienia nie ma a jak jest kasa to jest wszystko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka