Dodaj do ulubionych

Waly przy Parku

22.10.08, 12:22
wiem ,że to raczej mało realne , ale gdyby np doprowadzić je do porządku
zrobić tam super miejsce z nową trwa ,ławeczkami do siedzenia . Tylko od
strony parku widok nie zbyt ciekawy , wiec może posadzić aleje jakiś drzew .
Ale takiego miejsca brak , nawet u Nas w Parku raczej się nie da usiąść na
trawie , bo jeszcze straż miejska przegoni . Ale takie miejsce by się przydało .
Obserwuj wątek
    • rotarepo Re: Waly przy Parku 22.10.08, 12:33
      I od czasu do czasu , zastanawiam się czy coś powstanie na nie zagospodarowanym
      terenie pomiędzy ul . Wardyńskiego a ul.Denkowską , gdzie obecnie w dni targowe
      można go określić miejscem parkingowym .
      • dizzy81 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 12:46
        parking
        • rotarepo Re: Waly przy Parku 22.10.08, 13:27
          Skąd wiesz ?:P
    • maczek83 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 14:16
      Nasz prezydent chyba wypowiadał się na ten temat na jakiejś konferencji
      prasowej. Wały nie są własnością miasta, tylko wojewódzkiego zarządu melioracji
      czy coś takiego i nie możemy nic zrobić bez ich zgody.
      • rotarepo Re: Waly przy Parku 22.10.08, 14:22
        To ja wiem ,że nie są ;) Chodzi mi sam fakt , czy takie coś miało by szanse . O
        sam pomysł o tzw gdybanie . A jak nie to walnięcie mnie łepetynke i wybicie
        takich pomysłów z głowy ;) By zrobić miejsce na inne :)
        • rotarepo Re: Waly przy Parku 22.10.08, 14:28
          To polecę dalej . Jak wiedzę ten Nasz podświetlony most , aż mi sie gdzieś tam
          wizualnie prosi by w dali , było widać piękną oświetloną Aleje . Wodze fantazji
          mnie czasami ponoszą :/
          • maczek83 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 15:16
            No pomysł jest warty ruszenia, bo może udało by się ożywić tą, bądź co bądź,
            zapomnianą i zapuszczoną część miasta. Ciekawe jak to jest z funkcjami wałów,
            czy mogą one w świetle prawa zostać w ogóle przekształcone na miejsce niejako
            rekreacyjne. Poszerzyć wały, zrobić porządek wokół samej rzeki z zaroślami i
            trawami, zbudowaąć deptak, ławeczki, oświetlenie i już jest coś fajnego.
            • dizzy81 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 15:26
              Gorzej jak się taki wał przeleje
              • maczek83 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 15:36
                No i tu właśnie pojawia się problem, bo przed tym ciężko się obronić i nikt nie
                przewidzi.
          • maczek83 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 15:20
            Wydział Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska UM - to chyba mieści się
            w ich kompetencjach.
            • wadera_77 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 15:54
              hmmm..
              nie wiem czy cos da sie zrobić..
              ale mieszkałam jakiś czas przy wale wiślanym.. i tam sie dało zrobic
              sciezkę rowerową oraz dla spacerowiczów, a zaraz przy wale ogrodki z
              grillem i piwkiem :)
              • maczek83 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 16:05
                No o tym właśnie mówię.
                • lachien Re: Waly przy Parku 22.10.08, 16:13
                  Ławeczki moim skromnym zdaniem mają tam jak najbardziej sens.
                  • maczek83 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 16:51
                    Ale same ławeczki nie będą atrakcyjne dla ludzi. Jak ławeczki to musi być
                    szerszy wał, bo ten jest chyba trochę za wąski. Musi być też po czym do nich
                    dojść (kostka albo chociaż utwardzony grunt wysypany np. żwirem). No i
                    ostatecznie - jakieś odpowiednie otoczenie tego musi być, bo koryto kamiennej w
                    tamtej okolicy jest dosyć zaniedbane, zarośnięte. Sprawa wydaje się być bardziej
                    skomplikowana i kompleksowa.
                    • rotarepo Re: Waly przy Parku 22.10.08, 21:08
                      z tego wszystkiego ,az z dzis z deka przestudiowałam Prawo wodne, na mój prosty
                      rozum jest możliwe , skupiłam sie tu na ochoronie przed susza i powodzią , są
                      dopuszczane pewne odstępstwa . Ale nie będę tu cytowac art.
                      Jesli tak jak wadera mówi jest możliwe przyklad wał wislany , to czemu u Nas nie
                      . Troche zachodu ale by cos było .
                      • Gość: alex m Re: Waly przy Parku IP: 194.181.129.* 22.10.08, 21:27
                        nie wolno rozkopywac wałów, sadzic drzew na nich, od walu musi byc 50 m strefa ochrony wału.To jest temat nie do ruszenia.
                        • rotarepo Re: Waly przy Parku 22.10.08, 21:38
                          To ja doczytałam . Teraz pytanie czemu gdzie indziej mozna a u Nas nie ?
                          Bo za mało metrów , bo kamnienna wylewa co rok ? Jakos te ławki mi sie wydaje
                          ,ze by nie zaszkodziły ( a i tak stan koryta rzeki jest okropny ) .
                          • maczek83 Re: Waly przy Parku 22.10.08, 22:25
                            Próbuje sobie przypomnieć, czy po którejś z powodzi cokolwiek zostało zrobione z
                            tymi wałami np. wzmocnienia, uzdatnienie koryta rzeki. Jakoś nie mogę sobie
                            przypomnieć nic, oprócz tego że utwardzono fragment od kładki do mostu na Aleji.
                            To nie rokuje dobrze na przyszłość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka