lachien 27.04.09, 15:40 ...do wniosku, że powoli zaczyna się poprawiać w branży: www.wirtualnemedia.pl/article/2693590_Coraz_wiecej_europejskich_reklamodawcow_kieruje_sie_do_internetu.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 16:58 Tak z ciekawości zadam pytanie do osób czytających forum i jednocześnie zajmujących się jakimś biznesem lub są osobami decyzyjnymi w firmach. Co Wy myślicie o tej formie reklamy, szczególnie na rynku lokalnym? Tak z ciekawości pytam - chciałbym poznać teraźniejsze podejście ostrowieckich przedsiębiorców do reklamowania się w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 17:49 Co o tym mysle... Napewno sa to ruchy duzych koncernów, nie lokalnego biznesu. O ile rejestruje przyrost stron lokalnych firm (chociazby u siebie), o tyle praktycznie na tym się kończy. Byle ich dodać do paru katalogów i niech się gdzieś tam w googlu pojawią. Póki co dla małych firm wydatek na stworzenie / utrzymanie strony jest dość wysokim kosztem, nie mówiąc już o dalszym reklamowaniu strony (firmy) w sieci. Jak niektórzy dowiadują się o koszcie domeny .pl to ich zimny pot zlewa. Działa u nas chyba taki schemat: uzbierałem troche $$$ zamówie sobie prostą stronę (kontakt + podstawowa oferta), gdzieś ja umieszczę (najlepiej za darmo), a adres wydrukuje na wizytówkach / reklamie w gazecie i wystarczy. Może ktoś zajrzy. Ja się temu nie dziwie, ponieważ większość osób które korzystają z internetu lokalnie to "dzieci neo", dla których ciężko coś zaoferować lokalnie, oraz osoby starsze którym internet jest głównie potrzebny do utrzymania kontaktu z dziećmi mieszkającymi poza O-cem (Skype, GG itp.). Dla nich przeglądanie stron (nie mówiąc o poszukiwaniu informacji) to już jest wyczyn. Jeśli chodzi o biznesowy rynek lokalny, to jest on na tyle mały, że "szefowie" wiedzą co i gdzie można zrobić/kupić w O-cu (wzajemna wymiana informacji) i raczej tego nie szukają w sieci. Myślę, że jeśli chodzi o nasze miasto to jeszcze trochę wody w Kamiennej musi upłynąć, zanim coś się naprawdę ruszy w tej materii... ale to tylko moje skromne zdanie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Dochodzę IP: *.toya.net.pl 27.04.09, 17:11 tu jest pewnie nisza na zarobienie lokalnie kasy Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 17:27 Nisza na zarobienie? W tym sęk, że z moich doświadczeń wynika coś zupełnie innego. Fakt - one mają parę dobrych lat i w tym czasie mogło sporo się zmienić, ale......nie sądzę. Zresztą ten wątek będzie tego przykładem - zobaczymy ile padnie odpowiedzi od przedsiębiorców. A przecież zdrowy rozsądek nakazuje wręcz czytanie największego forum przez ludzi biznesu, by wiedzieć co w trawie piszczy. Nie mówiąc o odpowiadaniu. Kolejny raz przekonam się o tej smutnej prawdzie o lokalnym rynku reklamy:):) Jestem na to gotowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 17:39 A może inaczej - właściciele i pracownicy lokalnych firm reklamowych. Jak Wy widzicie ten temat? Macie jakieś pomysły? Chętnie ich wysłucham. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 17:53 Lokalne firmy reklamowe? Lachien, a niby gdzie miałyby Cię zareklamować? Przecież to nie one sprzedają miejsce w gazetach, portalach, telewizji. One mogą ci zrobić stronę, ulotke, baner i praktycznie na tym się kończy. No ew. wydrukować twoje ogłoszenie w jakiejś gazetce, która panie w mięsnym używają do pakowania mięsa ;) Żeby coś zareklamować w sieci musisz mieć powierzchnię z lokalnym niezłym targetem, a żadna agencja tego nie posiada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 18:02 Oczywsicie zadna lokalna agencja... bynajmniej ja o takiej nie slyszalem. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 18:20 I tutaj powiem tak. Pomimo, że ogólnie mówiąc masz rację co do podejścia firm (OGÓLNIE) to pytanie brzmi, po co na takim złym rynku oferujesz reklamę w sieci? Bo oferujesz. A dwa - jeśli takie podejście ( nic nie da się zrobić bo kicha ) będzie nadal funkcjonować, to gratuluję rozwoju. Ludzi się da nauczyć tego, co mają łykać. Jakbym zadał 25 lat temu pytanie czy gazeta ma sens w Ostrowcu to by mnie wyśmiali. A jednak jest. Ryzyko plus rynek to jest siła. Plus to, że internet jest najtańszym medium. Nie myśl lokalnie myśl globalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 18:35 Owszem oferuje, ale to jest dzialalnosc przy okazji wielu innych. Jesli mialbym tylko tym sie zajac, to zbyt dlugo bym nie dzialal (na ZUS by nie starczylo) :) Co do rynku lokalnej reklamy? Niedlugo bede prowadzil "masowa" akcje, majaca na celu promowanie lokalnych firm za niewielka oplata na lamach portalu i stronach (lokalnych) naszych partnerow oraz akcje reklamowa samego portalu. Napisze jaki bedzie tego efekt. Jak znam życie (i wczesniejsze doswiadczenia) doloze to tej akcji... Odpowiedz Link Zgłoś