27.04.09, 15:40
...do wniosku, że powoli zaczyna się poprawiać w branży:

www.wirtualnemedia.pl/article/2693590_Coraz_wiecej_europejskich_reklamodawcow_kieruje_sie_do_internetu.htm
Obserwuj wątek
    • lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 16:58
      Tak z ciekawości zadam pytanie do osób czytających forum i jednocześnie
      zajmujących się jakimś biznesem lub są osobami decyzyjnymi w firmach. Co Wy
      myślicie o tej formie reklamy, szczególnie na rynku lokalnym? Tak z ciekawości
      pytam - chciałbym poznać teraźniejsze podejście ostrowieckich przedsiębiorców do
      reklamowania się w sieci.
      • Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 17:49
        Co o tym mysle... Napewno sa to ruchy duzych koncernów, nie lokalnego biznesu.

O ile rejestruje przyrost stron lokalnych firm (chociazby u siebie), o tyle
        praktycznie na tym się kończy. Byle ich dodać do paru katalogów i niech się
        gdzieś tam w googlu pojawią.

Póki co dla małych firm wydatek na stworzenie / utrzymanie strony jest dość
        wysokim kosztem, nie mówiąc już o dalszym reklamowaniu strony (firmy) w sieci.
        Jak niektórzy dowiadują się o koszcie domeny .pl to ich zimny pot zlewa.

Działa u nas chyba taki schemat: uzbierałem troche $$$ zamówie sobie prostą
        stronę (kontakt + podstawowa oferta), gdzieś ja umieszczę (najlepiej za darmo),
        a adres wydrukuje na wizytówkach / reklamie w gazecie i wystarczy. Może ktoś zajrzy.

Ja się temu nie dziwie, ponieważ większość osób które korzystają z internetu
        lokalnie to "dzieci neo", dla których ciężko coś zaoferować lokalnie, oraz osoby
        starsze którym internet jest głównie potrzebny do utrzymania kontaktu z dziećmi
        mieszkającymi poza O-cem (Skype, GG itp.). Dla nich przeglądanie stron (nie
        mówiąc o poszukiwaniu informacji) to już jest wyczyn.

Jeśli chodzi o biznesowy rynek lokalny, to jest on na tyle mały, że "szefowie"
        wiedzą co i gdzie można zrobić/kupić w O-cu (wzajemna wymiana informacji) i
        raczej tego nie szukają w sieci.

Myślę, że jeśli chodzi o nasze miasto to jeszcze trochę wody w Kamiennej musi
        upłynąć, zanim coś się naprawdę ruszy w tej materii... ale to tylko moje skromne
        zdanie.

Pzdr
    • Gość: b Re: Dochodzę IP: *.toya.net.pl 27.04.09, 17:11
      tu jest pewnie nisza na zarobienie lokalnie kasy
      • lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 17:27
        Nisza na zarobienie? W tym sęk, że z moich doświadczeń wynika coś zupełnie
        innego. Fakt - one mają parę dobrych lat i w tym czasie mogło sporo się zmienić,
        ale......nie sądzę. Zresztą ten wątek będzie tego przykładem - zobaczymy ile
        padnie odpowiedzi od przedsiębiorców. A przecież zdrowy rozsądek nakazuje wręcz
        czytanie największego forum przez ludzi biznesu, by wiedzieć co w trawie
        piszczy. Nie mówiąc o odpowiadaniu. Kolejny raz przekonam się o tej smutnej
        prawdzie o lokalnym rynku reklamy:):) Jestem na to gotowy:)
        • lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 17:39
          A może inaczej - właściciele i pracownicy lokalnych firm reklamowych. Jak Wy
          widzicie ten temat? Macie jakieś pomysły? Chętnie ich wysłucham. Serio.
          • Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 17:53
            Lokalne firmy reklamowe?

Lachien, a niby gdzie miałyby Cię zareklamować?

Przecież to nie one sprzedają miejsce w gazetach, portalach, telewizji. One mogą
            ci zrobić stronę, ulotke, baner i praktycznie na tym się kończy. No ew.
            wydrukować twoje ogłoszenie w jakiejś gazetce, która panie w mięsnym używają do
            pakowania mięsa ;)

Żeby coś zareklamować w sieci musisz mieć powierzchnię z lokalnym niezłym
            targetem, a żadna agencja tego nie posiada...
            • Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 18:02
              Oczywsicie zadna lokalna agencja... bynajmniej ja o takiej nie slyszalem.
              • lachien Re: Dochodzę 27.04.09, 18:20
                I tutaj powiem tak. Pomimo, że ogólnie mówiąc masz rację co do podejścia firm
                (OGÓLNIE) to pytanie brzmi, po co na takim złym rynku oferujesz reklamę w sieci?
                Bo oferujesz. A dwa - jeśli takie podejście ( nic nie da się zrobić bo kicha )
                będzie nadal funkcjonować, to gratuluję rozwoju. Ludzi się da nauczyć tego, co
                mają łykać. Jakbym zadał 25 lat temu pytanie czy gazeta ma sens w Ostrowcu to by
                mnie wyśmiali. A jednak jest. Ryzyko plus rynek to jest siła. Plus to, że
                internet jest najtańszym medium. Nie myśl lokalnie myśl globalnie.
                • Gość: MAcSi Re: Dochodzę IP: 87.204.126.* 27.04.09, 18:35
                  Owszem oferuje, ale to jest dzialalnosc przy okazji wielu innych.
                  Jesli mialbym tylko tym sie zajac, to zbyt dlugo bym nie dzialal (na
                  ZUS by nie starczylo) :)

Co do rynku lokalnej reklamy? Niedlugo bede prowadzil "masowa"
                  akcje, majaca na celu promowanie lokalnych firm za niewielka oplata
                  na lamach portalu i stronach (lokalnych) naszych partnerow oraz
                  akcje reklamowa samego portalu.

Napisze jaki bedzie tego efekt.

Jak znam życie (i wczesniejsze doswiadczenia) doloze to tej akcji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka