Dodaj do ulubionych

Problem natury technicznej :)

18.07.11, 14:26
Zaczynam brać tabletki antykoncepcyjne, ulotkę przeczytałam od deski do deski, rozmawiałam z lekarzem, a mimo to pojawiło się jeszcze jedno pytanko, na które bardzo chciałabym uzyskać odpowiedź. Sytuacja wygląda następująco: Pierwszą tabletkę przyjęłam w momencie gdy tylko pojawiło się krwawienie - godzina dziesiąta rano. Jednak następne trzy przyjmowałam już o innej porze, różnica 4 godzin - szósta rano. Nie miałam niestety innej możliwości. Czy mogło to spowodować obniżenie skuteczności?
Wiem, pewnie moje pytanie jest banalne, jednak spróbujcie mnie zrozumieć - bardzo zależy mi na naszym bezpieczeństwie i chcę rozwiać każdą pojawiającą się wątpliwość.

Liczę na szybką odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • upartamama Re: Problem natury technicznej :) 18.07.11, 14:57
      nie było opóźnienia ponad 12 godzin więc nie ma obniżenia skuteczności
    • klubgogo Re: Problem natury technicznej :) 18.07.11, 19:30
      NIe obniży to skuteczności, ale to nie oznacza, że następne tabletki możesz zażywac jak Ci się podoba. Wyczytałaś zapewne, że powinno się je zażywac o podobnej porze i tego się trzymaj.
      • juliette_93 Re: Problem natury technicznej :) 18.07.11, 19:36
        Wiem, dla tego właśnie każdą następną biorę o tej samej porze. Chodzi mi o to, że okres mógł się pojawić w każdej chwili i czy muszę od tego uzależnić porę przyjmowania tabletki, czy mogę przesunąć na wcześniejszą godzinę smile
        • klubgogo Re: Problem natury technicznej :) 18.07.11, 21:30
          Możesz przesunąc.
    • claratrueba Re: Problem natury technicznej :) 19.07.11, 07:01
      Rozumiem, że chodzi Ci ot czy fakt, że między pierwszą tabletką a drugą minęło 20 godz. a nie 24 jak między następnymi. Nie ma to wpływu na skuteczność. Chodzi o to, by nie było sytuacji kiedy między jedną drugą tabletką mija 24+12 h. W granicach tych 36 h musisz się zmieścić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka