ona160 03.08.05, 18:00 Proszę doradzcie mi co najlepiej zastosowac na "pierwszy raz". Czy, jeżeli bede współżyć 3 lub 4 dni przed lub po miesiaczce to jest mozliwość że "wpadne". Oczywiście planujemy również zastosować gumki. pozdrawiam pa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nupik Re: jaka jest pewnosc.. 03.08.05, 21:40 zawsze jest taka mozliwosc. Niby jajeczkowanie wystepuje w polowie cyklu ale kazda kobieta ma inaczej, ja cale zycie bbylam przekoanan ze jajeczkuje w 14tym dniu cyklu a z obliczen w czasie ciazy wyszlo, ze do zaplodnienia doszlo w 6 dniu cyklu. Dodam ze cale zycie mialam regularne miesaiczki i zero problemow z tymi rzeczami. U nas to bylo chciane dziecko wiec radosc duza ale jesli ty nie planujesz to absolutnie gumki. Pianek i innych wynalazkow nie polecam, pienia sie i sa beznadziejne, kupcie dobre gumki (durex). jelsi peknie co niestety sie zdarza massz 72 godziny na zazycie postinoru. jelsi jestes z warszwy pedz wtedy do alfy , tam przepisuja to bez gadania. pozdrawiam aga Odpowiedz Link
antosiczek Re: jaka jest pewnosc.. 07.08.05, 20:30 Rozumiem, że dziecko poczęło się ze współżycia w 6 dniu cyklu, a nie `ze zostało poczęte w 6 d.c? To zasadnicza różnica. Jeśli współżyła Pani w 6 d.c to trzeba dodać do tego ilość dni życia plemników: 3-7, więc 6+3=9 d.c bądź 6+4=10 d.c... 6+7=13 dzień cyklu. Określenie konkretnego dnia kiedy doszło do zapłodnienia jest dla kobiety chyba trudne, bo trzeba by znać czas życia plemników męża i dokładny dzień owulacji. Ciekawi mnie skąd wie Pani, że zapłodnienie nastąpiło 6 d.c a nie kilka dni później, w zależności od tego kiedy wystąpiła owulacja? Plemniki ze współżycia w 6 d.c mogły po prostu poczekać w organiźmie kilka dni na komórkę jajowa. Odpowiedz Link
emilia_a Re: jaka jest pewnosc.. 03.08.05, 22:01 Jeśli chcesz tylko wyliczać, to jest po prostu kalendarzyk, który nie ma dobrej skuteczności - tak więc z gumek nie należy rezygnować. A tak poza tym to do określania dni płodnych najskuteczniejsza jest metoda objawowo-termiczna. Tu w linkowni sporo wiedzy: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906 Od trzeciego wieczoru po owulacji do końca cyklu jest niepłodność bezwzględna- nie można zajść w ciążę, ale pod warunkiem obserwacji (temperatura, śluz, szyjka macicy), a nie wyliczeń. Do określenia dni niepłodnych na początku cyklu stosuje się np. regułę: najkrótszy cykl-21dni, ale to jest niepłodność względna, tzn. możne dojść do ciąży nawet ze zbliżenia podczas miesiączki lub tuż poniej, jeśli owulacja wystąpi wcześniej niż zwykle. Odpowiedz Link
matyldan Re: jaka jest pewnosc.. 07.08.05, 13:36 Dlaczego od trzeciego wieczoru? Słyszałam, że plemniki mogą żyć nawet 5 dni? Czy więc nie przpadkiem od 5 wieczoru? Odpowiedz Link
antosiczek Re: jaka jest pewnosc.. 07.08.05, 20:37 plemniki mogą przeżyć w organiźmie kobiety do 7 dni. Trzeciego dnia wieczorem, tzn trzy dni podwyższonej temperatury muszą pokrywać się z trzema dniami wysychania śluzu, obydwa czynniki powinny wystąpić by bez wątpliwości wyznaczyć czas bezwzględnej niepłodności. Plemniki żyją w warunkach sprzyjających do tego, czyli w rozciagliwym, przeźroczystym odżywczym śluzie. Jeśli kobieta stwierdziła objawy wystąpienia owulacji i odczekała 3 dni wysychania śluzu- plemniki bez śluzu nie maja szans na przetrwanie, a komórka jajowa żyje do 24 godzin - tylko! Odpowiedz Link
emilia_a Re: jaka jest pewnosc.. 09.08.05, 18:14 > Dlaczego od trzeciego wieczoru? Dlatego, ze jajeczkowanie może trwać przez 32godziny- tyle trwa wydzielanie hormonu LH, który pozwala na pękanie pęcherzyków Graffa, z których uwalniane są komórki jajowe, a komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia przez 12 godzin. O tym, że owulacja się odbyła świadczą trzy dni wyższej temperatury (o conajmniej 0,2 stopnia) ze śluzem niepłodnym - gęstym, nierozciagliwym nawet na 1cm (temperatura jest wyższa od owulacji do końca cyklu). Słyszałam, że plemniki mogą żyć nawet 5 dni? Plemniki mogą przeżyć do 7 dni, ale to nie ma żadnego znaczenia w czasie niepłodności poowulacyjnej, czyli w III fazie cyklu. Żywotność plemników jest ważna przed owulacją. Pierwszą fazę cyklu czyli niepłodność względną wyznacza się właśnie tak, by plemniki nie doczekały do owulacji. Najpierw wg reguły "najkrótszy cykl-21dni pod warunkiem, że nie pojawił się śluz płodny", a po roku obserwacji wg reguły "najwcześniejsza niższa temperatura-7 pod warunkiem, że nie pojawił się śluz płodny". Należy jednak pamiętać, że I faza cyklu to niepłodność względna, tzn. może dojść do ciaży, jeśli owulacja wystąpi wcześniej niż w dotychczasowych cyklach. Odpowiedz Link
obca1 Re: jaka jest pewnosc.. 20.09.05, 09:02 " Plemniki mogą przeżyć do 7 dni, ale to nie ma żadnego znaczenia w czasie > niepłodności poowulacyjnej, czyli w III fazie cyklu." jeśli dobrze rozumiem III faza cyklu trwa od momentu: kilka_dni_po_"stwierdzonej" owulacji do pierwszego dnia miesiączki? czyli że nie ma takiej możliwości żeby plemniki przeżyły pierwsze dni miesiączki? Odpowiedz Link
lizz Re: jaka jest pewnosc.. 23.09.05, 21:11 no hey przeczytalam uwaznie i mam pytania z troche innej beczki: 1czy jesli prezerwatywa peknie to zawsze oboje sie zorientujemy? 2czy zagranica tez przepisuja odpowiedniku postinoru? 3 -do pan- czy pierwszy raz BOLI? bardzo? pzdr i dzieki Odpowiedz Link
czarna.mucha Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 11:35 zalezy od kobiety. Mnie bolalo, bardzo nawet. Ale niektore moje kolezanki praktycznie nie zauwazyly. Naprawde nikt ci tego nie powie, bo to baaaaardzo indywidualna sprawa. Duzo zalezy od faceta. I koniecznie zadbaj o odpowiednie nawilzenie pochwy. Na wszelki wypadek miej pod reka zel nawilzajacy kupiony w aptece. Odpowiedz Link
lizz Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 18:06 hey dzieki za odpowiedz. slyszalam jednak(na tym forum) ze takie zele moga uszkodzic prezerwatywe? moje kolezanki podobnie jak Twoje nie poczuly bolu ale kiedys czytalam o kobiecie ktora miala krwotok pomimo ze nie bolalo ja... nie wiem czy to realne. ja troche sie wystraszylam ze cos jeszcze gorszego nastapi bo mialam straszne spiecie psychiczne pomimo ze facet super chruper slyszal ktos o czym podobnym albo sam przezyl?? Odpowiedz Link
bo.tak Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 12:06 za granica postinor nie jest na recepte. idziesz do apteki i kupujesz... Oczywiscie nie polecam, bo to duza dawka hormonow no i dyskusyjne czy to antykoncepcja czy srodek wczesnoporonny... pozdrawiam Odpowiedz Link
lizz Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 17:57 hey. czyli za granica tez postinor a nie jakies inne odpowiedniki. oczywiscie wiem ze to ogromne obciazenie dla organizmu i wolalabym nie miec do czynienia. dzieki za info Odpowiedz Link