Dodaj do ulubionych

jaka jest pewnosc..

03.08.05, 18:00
Proszę doradzcie mi co najlepiej zastosowac na "pierwszy raz". Czy, jeżeli
bede współżyć 3 lub 4 dni przed lub po miesiaczce to jest mozliwość
że "wpadne". Oczywiście planujemy również zastosować gumki. pozdrawiam pa
Obserwuj wątek
    • nupik Re: jaka jest pewnosc.. 03.08.05, 21:40
      zawsze jest taka mozliwosc. Niby jajeczkowanie wystepuje w polowie cyklu ale
      kazda kobieta ma inaczej, ja cale zycie bbylam przekoanan ze jajeczkuje w 14tym
      dniu cyklu a z obliczen w czasie ciazy wyszlo, ze do zaplodnienia doszlo w 6
      dniu cyklu. Dodam ze cale zycie mialam regularne miesaiczki i zero problemow z
      tymi rzeczami. U nas to bylo chciane dziecko wiec radosc duza ale jesli ty
      nie planujesz to absolutnie gumki. Pianek i innych wynalazkow nie polecam,
      pienia sie i sa beznadziejne, kupcie dobre gumki (durex). jelsi peknie co
      niestety sie zdarza massz 72 godziny na zazycie postinoru. jelsi jestes z
      warszwy pedz wtedy do alfy , tam przepisuja to bez gadania.
      pozdrawiam
      aga
      • antosiczek Re: jaka jest pewnosc.. 07.08.05, 20:30
        Rozumiem, że dziecko poczęło się ze współżycia w 6 dniu cyklu, a nie `ze
        zostało poczęte w 6 d.c? To zasadnicza różnica. Jeśli współżyła Pani w 6 d.c to
        trzeba dodać do tego ilość dni życia plemników: 3-7, więc 6+3=9 d.c bądź 6+4=10
        d.c... 6+7=13 dzień cyklu. Określenie konkretnego dnia kiedy doszło do
        zapłodnienia jest dla kobiety chyba trudne, bo trzeba by znać czas życia
        plemników męża i dokładny dzień owulacji. Ciekawi mnie skąd wie Pani, że
        zapłodnienie nastąpiło 6 d.c a nie kilka dni później, w zależności od tego
        kiedy wystąpiła owulacja? Plemniki ze współżycia w 6 d.c mogły po prostu
        poczekać w organiźmie kilka dni na komórkę jajowa.
    • emilia_a Re: jaka jest pewnosc.. 03.08.05, 22:01
      Jeśli chcesz tylko wyliczać, to jest po prostu kalendarzyk, który nie ma dobrej
      skuteczności - tak więc z gumek nie należy rezygnować.
      A tak poza tym to do określania dni płodnych najskuteczniejsza jest metoda
      objawowo-termiczna.
      Tu w linkowni sporo wiedzy:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

Od trzeciego wieczoru po owulacji do końca cyklu jest niepłodność bezwzględna-
      nie można zajść w ciążę, ale pod warunkiem obserwacji (temperatura, śluz,
      szyjka macicy), a nie wyliczeń.
      Do określenia dni niepłodnych na początku cyklu stosuje się np. regułę:
      najkrótszy cykl-21dni, ale to jest niepłodność względna, tzn. możne dojść do
      ciąży nawet ze zbliżenia podczas miesiączki lub tuż poniej, jeśli owulacja
      wystąpi wcześniej niż zwykle.
      • ona160 Re: jaka jest pewnosc.. 04.08.05, 11:39
        bardzo wam dziekuje za radesmile pozdrawiam
      • matyldan Re: jaka jest pewnosc.. 07.08.05, 13:36
        Dlaczego od trzeciego wieczoru? Słyszałam, że plemniki mogą żyć nawet 5 dni?
        Czy więc nie przpadkiem od 5 wieczoru?
        • antosiczek Re: jaka jest pewnosc.. 07.08.05, 20:37
          plemniki mogą przeżyć w organiźmie kobiety do 7 dni. Trzeciego dnia wieczorem,
          tzn trzy dni podwyższonej temperatury muszą pokrywać się z trzema dniami
          wysychania śluzu, obydwa czynniki powinny wystąpić by bez wątpliwości wyznaczyć
          czas bezwzględnej niepłodności. Plemniki żyją w warunkach sprzyjających do
          tego, czyli w rozciagliwym, przeźroczystym odżywczym śluzie. Jeśli kobieta
          stwierdziła objawy wystąpienia owulacji i odczekała 3 dni wysychania śluzu-
          plemniki bez śluzu nie maja szans na przetrwanie, a komórka jajowa żyje do 24
          godzin - tylko!
        • emilia_a Re: jaka jest pewnosc.. 09.08.05, 18:14
          > Dlaczego od trzeciego wieczoru?

Dlatego, ze jajeczkowanie może trwać przez 32godziny- tyle trwa wydzielanie
          hormonu LH, który pozwala na pękanie pęcherzyków Graffa, z których uwalniane są
          komórki jajowe, a komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia przez 12 godzin.
          O tym, że owulacja się odbyła świadczą trzy dni wyższej temperatury (o
          conajmniej 0,2 stopnia) ze śluzem niepłodnym - gęstym, nierozciagliwym nawet na
          1cm (temperatura jest wyższa od owulacji do końca cyklu).

Słyszałam, że plemniki mogą żyć nawet 5 dni?

Plemniki mogą przeżyć do 7 dni, ale to nie ma żadnego znaczenia w czasie
          niepłodności poowulacyjnej, czyli w III fazie cyklu.
          Żywotność plemników jest ważna przed owulacją. Pierwszą fazę cyklu czyli
          niepłodność względną wyznacza się właśnie tak, by plemniki nie doczekały do
          owulacji.
          Najpierw wg reguły "najkrótszy cykl-21dni pod warunkiem, że nie pojawił się
          śluz płodny",
          a po roku obserwacji wg reguły "najwcześniejsza niższa temperatura-7 pod
          warunkiem, że nie pojawił się śluz płodny".
          Należy jednak pamiętać, że I faza cyklu to niepłodność względna, tzn. może
          dojść do ciaży, jeśli owulacja wystąpi wcześniej niż w dotychczasowych cyklach.
          • obca1 Re: jaka jest pewnosc.. 20.09.05, 09:02
            " Plemniki mogą przeżyć do 7 dni, ale to nie ma żadnego znaczenia w czasie
            > niepłodności poowulacyjnej, czyli w III fazie cyklu."

jeśli dobrze rozumiem III faza cyklu trwa od momentu: kilka_dni_po_"stwierdzonej" owulacji do pierwszego dnia miesiączki?

czyli że nie ma takiej możliwości żeby plemniki przeżyły pierwsze dni miesiączki?
    • lizz Re: jaka jest pewnosc.. 23.09.05, 21:11
      no hey
      przeczytalam uwaznie i mam pytania z troche innej beczki:

1czy jesli prezerwatywa peknie to zawsze oboje sie zorientujemy?

2czy zagranica tez przepisuja odpowiedniku postinoru?

3 -do pan- czy pierwszy raz BOLI? bardzo?

pzdr i dzieki
      • czarna.mucha Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 11:35
        zalezy od kobiety. Mnie bolalo, bardzo nawet. Ale niektore moje kolezanki
        praktycznie nie zauwazyly. Naprawde nikt ci tego nie powie, bo to baaaaardzo
        indywidualna sprawa. Duzo zalezy od faceta. I koniecznie zadbaj o odpowiednie
        nawilzenie pochwy. Na wszelki wypadek miej pod reka zel nawilzajacy kupiony w
        aptece.
        • lizz Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 18:06
          hey dzieki za odpowiedz. slyszalam jednak(na tym forum) ze takie zele moga
          uszkodzic prezerwatywe? moje kolezanki podobnie jak Twoje nie poczuly bolu ale
          kiedys czytalam o kobiecie ktora miala krwotok pomimo ze nie bolalo ja... nie
          wiem czy to realne. ja troche sie wystraszylam ze cos jeszcze gorszego nastapi
          bo mialam straszne spiecie psychiczne pomimo ze facet super chrupersmile slyszal
          ktos o czym podobnym albo sam przezyl??
      • bo.tak Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 12:06
        za granica postinor nie jest na recepte. idziesz do apteki i kupujesz...
        Oczywiscie nie polecam, bo to duza dawka hormonow no i dyskusyjne czy to
        antykoncepcja czy srodek wczesnoporonny...
        pozdrawiam
        • lizz Re: jaka jest pewnosc.. 26.09.05, 17:57
          hey. czyli za granica tez postinor a nie jakies inne odpowiedniki. oczywiscie
          wiem ze to ogromne obciazenie dla organizmu i wolalabym nie miec do czynienia.
          dzieki za info
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka