Dodaj do ulubionych

hormony a problem piersiami

16.07.07, 20:10
Niedawno bylam u ginekologa, zrobil mi USG piersi i okazalo sie ze mam torbiel 1,5 cmX0,8cm.
Robilam USG pol roku wczesniej i nic takiego lekarz nie zauwazyl (ten sam). Powiedzial ze to moze
byc spowodowane dlugotrwalym przyjmowaniem hormonow (ok. 6 lat-najpierw Diane 35-4 lata,
pozniej Regulon). Zalecil odstawienie tabletek. Bardzo sie przestraszylam i nie biore ich juz. Bylam na
konsultacji u chirurga-onkologa, zapewnil mnie ze to zmiana lagodna ale za 4-5 mcy mam zrobic
kontrolne USG i wtedy zdecyduje czy trzeba to usunac profilaktyczne (bo moze zezlosliwiec po 50-
tce)
Czy ktos slyszal o takich skutkach ubocznych? Macie takie doswiadczenia?
I jeszcze jedno (wiem ze to nie na temat) ale moze ktos wie czy taka torbiel jest niebezpieczna? Czy
trzeba ja usunac?
Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: hormony a problem piersiami 16.07.07, 21:06
      1.Przypadki takie są.
      2.Nikt Ci tu na forum nie powie czy taka torbiel jest niebezpieczna-może to być
      torbiel, włókniak, albo zupełnie coś innego-to tylko oceni lekarz i on
      zadecyduje jak będzie wyglądało dlasze leczenie.
      • beebee10 Re: hormony a problem z piersiami 16.07.07, 23:36
        1mzeta, dzieki za odpowiedz.
        Ja doskonale zdaje sobie sprawe ze nikt na odleglosc bedzie doradzal co zrobic. Wiem ze to zbyt
        powazne. I na pewno nie zrezygnuje z opieki lekarskiej. Chcialam sie tylko dowiedziec czy ktos ma
        podobne doswiadczenia lub wie cos na ten temat.
    • turzyca Re: hormony a problem piersiami 17.07.07, 00:40
      (tekst pisany na podstawie lektur roznych, bez sprawdzania na biezaco, ale
      zazwyczaj mozna mi wierzyc ;P)

Przeciwskazaniem do brania pigulek jest rak piersi w najblizszej rodzinie,
      szczegolnie rak estrogenny.
      U normalnej osoby wieloletnie przyjmowanie pigulek zwieksza ryzyko raka piersi o
      mniej niz procent. Jednoczesnie mniej wiecej o tyle samo zmniejsza ryzyko raka
      jajnikow. Z tego wzgledu jednak kobiety, ktore przyjmuja pigulki, powinny
      przykladac szczegolna wage do samokontroli piersi. Na dzien samokontroli zaleca
      sie dzien rozpoczecia opakowania.

Torbiele miewaja bardzo rozny charakter. Jesli onkolog jest dobrej mysli to bym
      raczej nie panikowala, ale nie odpuscilabym w zaden sposob tej wizyty kontrolnej.
      I last but not least wczesne wykrycie raka daje bardzo duze szanse wyleczenia i
      do tego bez metod obciazajacych caly organizm takich jak chemioterapia.
      • doral2 Re: hormony a problem piersiami 18.07.07, 09:54
        olej z wiesiołka ponoć bardzo dobrze wpływa na zmniejszanie się torbieli...tylko
        długo trzeba brać, pół roku minimum....
        mój lekarz powiedział, że kiedyś gdy nie było usg, nie było też torbieli...coś w
        tym jest...

pilnuj wizyt kontrolnych, trzeba obserwować czy się powiększają czy nie...
        • turzyca Re: hormony a problem piersiami 18.07.07, 10:52
          ja chyba jednak wole USG i torbiele. I mamografie i wczesne stadium raka. I moc
          rozpoczac ewentualna walke tak wczesnie, jak sie tylko da. A nie liczyc na
          szczescie, ze akurat u mnie sie nic nie rozwinie.
          • beebee10 Re: hormony a problem piersiami 18.07.07, 22:34
            Dzieki za odzew dziewczyny smile Z kontroli lekarskiej na pewno nie zrezygnuje, moje zdrowie jest dla
            mnie zbyt wazne i cenne. A do tego lekarza mam zaufanie, wiec jesli mnie uspokoil...
            A co do profilaktyki i USG... Przez caly czas brania tabletek bylam pod "opieka" pani ginekolog z
            przychodni. Wypisywala recepty, pilnowala cytologii raz na rok, co jakis czas jak sie upomnialam
            dostawalam skierowanie na wyniki (proby watrobowe). A badanie piersi? USG? Na ten temat cisza... NA
            cale moje szczescie zmienilam ja na ginekologa prywatnego ze wszystkimi badaniami. Pierwsza wizyta-
            ok. A po pol roku ta torbiel... Ale na szczescie wiem o niej smile
            Wiec ja tez wole te badania.
            I apel do tabletkowych dziewczyn: Jesli lekarz nie kieruje na badania- upominajcie sie lub zmiencie go.
    • olka981 Re: hormony a problem piersiami 21.07.07, 05:56
      ja tez mialam torbiel w piersi i na kolejnym usg juz jej nie bylo takze one
      czasami same znikaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka