Dodaj do ulubionych

mam pytanie

15.03.06, 18:36
Czesc dziewczyny jestem na forum nowa.Choc juz od pewnego czasu czytam wasze
posty to sama pisze pierwszy raz.Nurtuje mnie taka sprawa mianowicie odkad
pamietam mialam problem z nadmiernym owlosieniem.Oprocz tego strasznie
wypadaja mi włosy,mam nieregularne miesiaczki oraz tradzik na
plecach.Niedawno zdobylam sie na wizyte u endo.Po wysłuchaniu moich objawow
przepisala mi kuracje 3-miesieczna Diane-35+androcur.Wypisala rowniez
skierowanie na badanie testosteronu.Dzis odebrałam wyniki 0,57 wiec wyglada
na to ze sa w normie.Mimo to leczenie mam kontynuowac(tabletki biore dopiero
od 2 dni)od pierwszego dnia miesiaczki.I tu rodzi sie moje pytanie skoro
wyniki sa ok to dlaczego mam brac leki,ktore obnizaja poziom androgenow we
krwi?Myslalam,ze lekarka bedzie szukac innej przyczyny ktora wywołuje te
okropne objawy(mam tu na mysli te wstretne wlosiska przede wszystkim).Prosze
o wasze opinie na ten temat z gory dziekuje za kazda odpowiedz.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zanilk Re: mam pytanie 15.03.06, 19:31
      czasem, gdy poziom hormonów jest dobry, ale np. jest na granicy (nie wiem jakie
      są normy),dlatego przykładowo załóżmy normą jest 2,35 a ktoś ma poziom 2,33 to
      przepisuje mu się tabletki, by ten poziom obniżyć na wypośrodkowany (dajmy,że
      dolną granicą jest 2,0) to uznajmy, by uzyskać 2,20. to oczywiście są
      przykłady. raczej leki nie powinny Ci zaszkodzić, a jeśli nie pomogą to zawsze
      możesz je odstawić, chociaż ja bym miała wątpliwości odnośnie brania dwóch
      różnych tym bardziej, że z tego co słyszałam androcur jest dosyć mocnym
      środkiem. no, ale wyznaję zasadę, że lekarz wie lepiej co robi, niż ktokolwiek
      na tym forum nie mający wykształcenia w tejże dziedzinie. [każdy lek działa
      indywidualnie na każdego, to co tobie szkodzi, może mi pomóc i na odwrót].
      • dzessi Re: mam pytanie 15.03.06, 19:49
        Chciałam jeszcze dodac ze norma wynosi od 0,06 do o,82.A lek androcur mam brac
        tylko prez 10 dni razem z diane i po 1/4 tabletki.Ale dziwi mnie to ze lekarka
        zapisala te leki zanim zrobilam jakiekolwiek badania i oznajmila ze moge je
        zaczac brac zaraz od pierwszego dnia miesiaczki a bylam kilka dni przed i nie
        mialam jeszcze wynikow w tymze dniu.Dziekuje za odpowiedz!
        • zanilk Re: mam pytanie 15.03.06, 20:21
          tabletki antykoncepcyjne,jak diane i androcur bierze się też z racji
          nieregularnych miesiączek. jeśli je masz-badania były tylko dopełnieniem,bo tak
          czy owak jakoś trzeba by było uregulować Twój okres.
          • totylkomina Re: mam pytanie 11.04.06, 14:35
            mialam kiedys do czynienia z lekarka, ktora mi przepisala diane nie robiac mi zadnych badan, bralam 3 miesiace, bo zle tolerowalam, mialam straszne migreny<jak z reszta po kazdych antykoncepcyjnych>a po roku sie okazalo,ze mam cyste i powodem mogly byc wlasnie diane..takze dla mnie lekarka, ktora przepisuje leki bez badan idzie na latwizne..poszlabym na Twoim miejscu do kogos innego:)
    • beemka5 Re: mam pytanie 16.03.06, 22:08
      czesc,powiem ci szczerze ze ktos musi byc nie madry przepisujac ci Daine,ja to
      swinstwo zarzywalam 2lata i zadnych efektow.Ureguluja ci sie tylko
      miesiaczki,moze tradzik zejdzie(ale to po min.3 miesiacach) ale jesli chodzi o
      hirsutyzm to zadnych efektow nie bedzie.Zastanow sie,i przedyskutuj to z endo.
      pozdrawiam
      • zanilk Re: mam pytanie 17.03.06, 07:01
        beemko, wydaje mi się,że zbyt pochopnie straszysz dziewczynę.to,że nie pomogły
        Tobie,nie znaczy,że nie pomoże jej. a znam przypadki z innych for, gdzie
        dziewczyną diane naprawdę pomogła. nie bierz wszystkiego przez pryzmat własnej
        osoby, bo w przypadku leków czegoś takiego nie ma, jednym pomagają innym nie.
        • beemka5 Re: mam pytanie 18.03.06, 15:32
          nie mowie to niestety tylko na swoim przykladzie ale na naprawde wielu.Powiem
          szczerze,jeszcze nikomu z kim sie spotkalam nie pomoala Diane.Ale miejmy
          nadzieje ze moze sie tym razem uda,tylko zeby sie to pozniej nie dobilo na jej
          zdrwiu.pozdrawiam
          • zanilk Re: mam pytanie 18.03.06, 19:19
            mogłabym podać forum,gdzie są osoby,którym ów lek pomógł. ale nie czuję się
            upoważniona do tego. jakkolwiek zawsze zaczyna się od słabszych leków typu
            diane, a nie od razu na ostrych jak androcur.
            • dzessi Re: mam pytanie 19.03.06, 12:18
              Dziekuje dziewczyny za zainteresowanie moja sprawa.Powiem wam szczerze ze
              jestem tak zdesperowana,iz moglabym brac rozne leki nawet kosztem zdrowia
              byleby tylko nastapila jakas poprawa.a wierze w to ze tak bedzie.Juz bardzo
              dlugo borykam sie z tym problemem sama bo nikt o tym nie wie i jestem
              zadowolona,ze w koncu zaczelam cos z tym robic.Jakos wczesniej nie mialam
              mozliwosci sie leczyc bo jest to dosc kosztowne.Wizyta prywatna + badania i
              leki no to juz spora sumka.Trzymam za was kciuki oby w koncu nadszedl taki
              dzien ze bedziemy mogly zyc normalnie.Tak jak kobietki,ktorych ten problem
              nigdy nie dotyczyl.Wydaje mi sie ze trzeba mocno w to wierzyc,bo coz nam innego
              pozostalo.Trzymajcie sie
              • zanilk Re: mam pytanie 19.03.06, 14:26
                nawet z moim problemem czuję się pełnowartościową dziewczyną/kobietą i nie
                zmieniłabym tego, co mnie w życiu spotyka na nic innego. nie będę się karmić
                dawkami myślenia "byle się wyleczyć,nawet kosztem zdrowia",bo nawet taka jaką
                jestem obecnie czuję się wspaniale.
      • catherrine wez nie uogolniaj 19.03.06, 18:55
        bo, mi diana pomaga. niech na razie bierze, sama podejmie decyzje, co potem.
        • milady78 Re: wez nie uogolniaj 20.03.06, 15:11
          Laski!!!!

Jak można komuś przepisać leki nie robiąc badań hormonalnych. To jest po prostu
          skandal!!! Czy wy wiecie,że ze nadmierne owlosienie wystepuje w wielu chorobach
          i konfiguracjach hormonalnych. Nawet popularne PCOS ma dwie odmiany - jajnikową
          i nadnerczową - i obydwie inaczej się leczy.
          Poprawna diagnoza jest podstawą jakiegokolwiek leczenia! A regulowanie cyklu
          zawsze za pomocą tabletek też jest nie do końca uzasadnione - czasem wystarczy
          zwykly progesteron, bez wylaczania funkcji jajnikow.
          Ja nie potępiam ani Diany ani Androcuru...ale co to za lekarze, ktorzy przpisuja
          hormony bez badań. A gdyby się okazalo że dziewczyna ma "tylko"
          hiperprolaktynemie ( przy parokrotnym przekroczeniu normy prolaktyna stymuluje
          produkcje androgenow i objawy sa te same )- to co? bedziecie przez pare
          miesiecy leczyc ja Diane, podczas gdy przyczyna leczy gdzie indziej!?

Diagnoza to podstawa - tylko wtedy leczenie ma prawo odniesc skutek...
          • zanilk Re: wez nie uogolniaj 20.03.06, 16:25
            będziecie ją parę miesięcy leczyć diane?
            odpowiedź: nie, my nie będziemy. ja z góry zakladam że badania najpierw się
            pojawiają, ale zacznijmy-gadaj zdrów. jeśli jesteś lekarzem to ok, ale ja nie
            czuję się upoważniona by cokolwiek mówić odnośnie tego jak powinno się leczyć.
            bo nieraz bym powiedziała,że nie powinno się tak leczyć,podczas gdy rezultaty
            zwalają z nóg.
        • dzessi Re: wez nie uogolniaj 20.03.06, 20:07
          Chcialam dodac,że na pewno nie bede brala tych lekow w nieskonczonosc jezeli po
          pewnym czasie nie zobacze jakiejs poprawy.Nie ludze sie,ze moje owlosienie
          nagle zniknie,ale moze choc mala poprawa nastapi.Jedno wiem na pewno musze cos
          z tym robic bo samo sie nic nie unormuje.Mam swoj rozum i jesli te leki po
          pewnym czasie nic nie zmiena to na pewno przestane je lykac.Narazie biore je
          tydzien i z nieprzyjemnych objawow zaczelam odczuwac niewielka tkliwosc
          piersi.A tak poza tym wszystko ok.Poza tym chcialabym w niedlugiej przyszlosci
          zajsc w ciaze takze przerwanie leczenia bedzie konieczne.Przy nastepnej wizycie
          u endo na pewno zapytam co dalej po tych 3 miesiacach brana diane mi zaleci
          sama jestem ciekawa co wymysli.
          • milady78 Re: wez nie uogolniaj 21.03.06, 15:19
            Do Zanilk....cytat z wypowiedzi Dzessi "...Ale dziwi mnie to ze lekarka
            zapisala te leki zanim zrobilam jakiekolwiek badania i oznajmila ze moge je
            zaczac brac zaraz od pierwszego dnia miesiaczki ". Nie wiem więc dlaczego
            piszesz,ze zalozylas, iz te badania wykonano, skoro JASNO jest napisane ze nie!

O ile jeszcze na Diane mozna oko przymruzyc ( choc i tak ciezko ), to
            zapisywwanie Androcuru bez badań ( albo po samym badaniu testosteronu ) jest po
            prostu karygodne.

Do Dzessi - problem jest taki,że ona Cie nawet do konca nie zdiagnozowala. I
            tak naprawde nie wiesz co co dokladnie jest...a z opisu objawów masz
            zdecydowanie zaburzenia hormonalne. Kluczem jest zawsze ustalić skad bierze sie
            nadmiar androgenow : jajniki, nadnercza, skoki insulinowe, dysfunkce przysadki
            mozgowej....tego naprawde troche jest. Historia hirsyztyzmu to nie historia
            testosteronu samego w sobie...Starsze kobiety, ktore poziom androgenow maja
            zuzo nizszy od nas ( z wiekiem maleje )tez czesto na to cierpia. Dlaczego?...bo
            poziom estrogenow maleje szybciej niz poziom androgenow i efekt netto jest ten
            sam. Podobna sytuacja czasto zdarza sie w trakcie odchudzania, gdy zaburzona
            jest funkcja jajnikow...
            Jak widzisz przyczyn jest wiele...i ja zdecydowanie pozostane przy opcji, ze
            przed podaniem jakiegokolwiek leku powinna byc dokonana wlasciwa diagnoza...

pozdrawiam....
            • zanilk Re: wez nie uogolniaj 21.03.06, 15:25
              widać moje niedokładne przeczytanie, ale nie widzę problemu by robić z tego
              takie wielkie halo.
              odnośnie całości-nadal twierdzę,że lekarz ma większe doświadczenie niż jakaś
              tam osoba z forum,nawet jeśli chora. nie sądzę, by podana była cała "historia
              choroby", więc tym bardziej twierdzę,że lepiej konsultować się z lekarzem niż
              takimi,którzy "wszystko wiedzą",bo odczytali skądś tam.
              • milady78 Re: wez nie uogolniaj 21.03.06, 16:28
                Alez to jest przeciez jasne,ze leczenie konsultuje się z lekarzem...Nikt tu
                nikomu nie chce doradzac leczenia, a juz napewno nie ja. Od tego są lekarze.

Kiedys to juz napisalam...najrozsadniejsza rzecza jaka moznaby zrobic tutaj na
                forum jest wymienianie sie adresami i nazwiskami dobrych endokrynologow. Bo
                tacy z pewnoscia istnieja.Dodam, ze dory lekarz wg mnie to taki, ktory postawi
                wlasciwa diagnoze na podstawie badan, a potem zaproponuje konkretne
                leczenie....A szafowanie lekami i pisanie co komu pomoglo, a co nie jest
                rzeczywiscie glupota ze strony tego forum.

Moja puenta : Uwazam,ze nie powinno przepisywac sie leków hormonalnych bez
                badań. Nie powinien robic tego nawet lekarz. Interpretacja badań i leki leza w
                zawsze gestii endokrynologa/ginekologa, nie naszej.
                • zanilk Re: wez nie uogolniaj 21.03.06, 18:28
                  oczywiście, zaś to co postanowi "zainteresowana" to już inna bajka. ja może bym
                  zgodziła się na diane [mimo,że na podstawie badań tego nie zrobiłam], ale nie
                  brałabym dwóch leków jednocześnie. nie będąc lekarzem i tak doszłąbym do
                  wniosku,że to by obciążyło mój organizm.
                  • dzessi Re: wez nie uogolniaj 21.03.06, 19:58
                    No cóż widze.ze moj post spotkal sie z dosc negatywnym odzewem.Ja uwazam ,ze
                    moja lekarka przepisala te leki tylko i wylacznie po uslyszeniu objawow,ktore u
                    mnie wystepuja.Moze to dla niej wystarczylo,aby dojsc do wniosku jakie leki sa
                    mi potrzebne.Wydaje mi sie(choc moze zle mysle),ze nie jest wazne czy to przez
                    nadnercza czy zla praca jajnikow czy tez inne przyczyny, powoduja,ze
                    gospodarka hormonalna jest rozregulowana.Bo to wszystko w efekcie prowadzi do
                    nadwrazliwosci mieszkow wlosowych na androgeny i wcale nie musi byc ich za
                    duzo.A te leki powoduja wlasnie ze proces ten zostaje zahamowany i nowe wloski
                    juz nie wyrastaja.Trudno mi jest uwierzyc by tak zupelnie w ciemno przepisala
                    tabletki kierujac sie zasada,ze moze a nuz pomoga a nie zaszkodza.To chyba
                    raczej nie mozliwe.Poza tym dala mi swoj numer komorkowy aby w razie czego
                    dzwonic do niej i pytac jesli mam jakies watpliwosci lub chce sie poradzic.Poza
                    tym w poczekalni byla dosc spora kolejka a to chyba tez o czyms swiadczy.
                    • zanilk Re: wez nie uogolniaj 21.03.06, 21:34
                      taa,zapewne świadczy. bynajmniej nie musi jednak o jej renomie. ja nie
                      spotkałam się nigdy by dawać dwa tak różne leki jednocześnie, no ale nadal
                      mówię-lekarzem nie jestem.
                      • dzessi Re: wez nie uogolniaj 21.03.06, 21:57
                        Zanilk piszesz,ze nie spotkalas sie aby brac 2 tak rozne leki jednoczesnie.A co
                        masz konkretnie na mysli bo ja czytajac ulotke leku androcur dowiedzialam
                        sie,ze nalezy go brac z lekiem antykoncepcyjnym aby uniknac ciazy.I nawet bylo
                        tam napisane jak nalezy stosowac go wlasnie z diane 35.Czyli wychodzi na to,ze
                        jak najbardziej powinno sie te dwa leki przyjmowac razem.
                        • zanilk Re: wez nie uogolniaj 22.03.06, 07:08
                          no widzisz, ja się z taką ulotką nie spotkałam, nie spotkałam się by androcur i
                          diane brane były razem. skoro jednak masz napisane coś innego, lekarz mówi ci
                          coś innego, to pytania są zbędne. nikt tu lekarzem nie jest,a na pewno nie ja i
                          podkreślam to non stop i non stop mówię, że lepiej trzymać się zaleceń lekarza
                          niż forumowiczów. dywagacje więc chyba możemy już zostawić w spokoju?
                          • milady78 Re: wez nie uogolniaj 22.03.06, 09:50
                            Dzessi,

Diane zawiera 0,35 mg etynyloestradiolu ( ten skladnik ma w sobie kazda
                            tabletka anty ) oraz 2 mg octanu cyproteronu ( antyandrogen ), Andorcur zas to
                            czyste 50 mg octanu cyproteronu. Jak wiec widzisz jedna tabletka Androcuru to
                            wlasciwe wiecej niz cale opakowanie Diane ( 21*2mg=42 mg octanu cyproteronu w
                            jadnym listku Diane).

To, czy wezmiesz Androcur z Diane czy z innymi anty praktycznie na jedno
                            wyjdzie - dawka octanu w Androcurze jest na tyle duza, ze malutka dawka innego
                            progesteronu w innych tabletkach anty nie bedzie miala znaczenia.

Co do pochodzenia testosteronu - to naprawde ma znaczenie!!!! Widzisz, bo ty
                            chcesz leczyc objawy, a nie chorobe...Jesli testostreon pochodzi z jajnikow
                            leczy sie go tabletkami anty ( blokuja jajniki ), jesli z nadnerczy -
                            Dexamethasonem.

Owszem - Androcur oddziaływuje na mieszki i receptory androgenowe - ale
                            zminiejsza rowniez androgeny produkowane w jajnikach. Ja nie przeccze - moze
                            pomoc - ale jesli okaze sie, ze problem lezy gdzie indziej, to wszytsko wroci
                            po odstawieniu.

Załozmy, ze problem lezy w nadnerczach. Tabletki i Androcur blokuja jajniki, a
                            w niewielkin stopniu nadnercza. Nadnercza produkuja DHEAS oraz androstendion -
                            ktore bezposrednio moga konwertowac to DHT - dihydroksytestosteron ( to jest
                            caly sprawca zamieszania z wlosami, nie zwykly testosteron ).

Jesli Twoj problem zwiazny jest z nadnerczami - to leki, ktore dostalas po
                            prostu srednio pomaga...A z pewnoscia zmienia rowniez Twoja gospodarke
                            hormonalna na tyle, ze dojscie do sedna problemu pozniej bedzie bardzo trudne.

Jeszcze raz : uwazam, ze najpierw powinno sie postawic wlasciwa diagnoze, a
                            potem przepisywac leki. Pamietaj - leczysz chorobe, nie objawy! I jeszcze raz -
                            Zanilk ma racje - leki przepisuje tylko lekarz.

• zanilk Re: mam pytanie 22.03.06, 15:39
      ja bym zrobiła najpierw te badania. dokładnie każdy hormon, no a przynajmniej
      testosteron i androstendion. potem, bym ewentualnie wybrała opcję leczenia, ale
      nie dwoma różnymi tabletkami, tylko wybrałabym jedne, najlepiej słabsze.
      powtórzę: ja bym tak zrobiła.
      • dzessi Re: mam pytanie 22.03.06, 15:42
        A mozesz mi napisać co to jest za hormon ten androstendion i w jakim celu się
        go bada.
        • milady78 Re: mam pytanie 22.03.06, 16:48

Androstedion to prekursor testosteronu - bardziej czuły miernik wahań androgenów
          niż sam testosteron. W 70% wytwarzany w jajnikach, w 30% przez nadnercza.
          Ja mam np.testosteron w normie, a skaczący androstendion - efekt końcowy dla
          mieszkow wlosowych jest ten sam...
          • zanilk Re: mam pytanie 22.03.06, 19:59
            btw-przy hirsutyźmie w samej definicji choroby nadmienia się,że to przede
            wszystkim androstendion winno się badać a nie testosteron. częściej jednak
            lekarze zlecają ten drugi, jako że tak się utarło stricte męski hormon.
    • vipmadlen Re: do milady 78 22.03.06, 23:52
      Witam. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich kompetencji. Aż miło czytać, jak
      dokładnie opisujesz co moze być przyczyną "naszych problemów" u każdej z nas.
      Chciałam Ci się zapytać czy mogłabyś polecić jakąś fachową prase na ten temat?
      tzn. nie tylko hirsutyzmu ale i samych hormonów, abym od podstaw mogła
      zrozumieć i orientować się w tematyce a co najważniejsze żeby lekaże juz mnie
      nie zbywali:( Jestem aktualnie w małym maraźmie ponieważ moja lekarka do u
      której miałam być położona aktualnie jest na urlopie naukowym i nie wiadomo
      kiedy wróci a ja zaczynam mieć takie probemy na coraz to nowych partiach ciała,
      których jeszcze 10 lat temu nie miałam. Bardzo Cie prosze jakbyś mogła polecić
      mi jakies strony www, książke, czy pismo o naszym problenie jak i ogólnie od
      podstaw o hormonach byłabym Ci niezmiernie wdzięczna.
      Serdecznie pozdrawiam
      • milady78 Re: do milady 78 23.03.06, 09:34
        Hej,

Znasz angielski?...bo ja w większości przypadków informacje mam z netu. Jest
        kilka dobrych stron - ale po angielsku. Podam Ci po prostu ich adresy.
        Książek polskich nie znam dobrych, ale też i za bardzo nie szukałam...:)
        • vipmadlen Re: do milady 78 23.03.06, 19:08
          Jej:) ogromnie byłabym Ci wdzieczna. Musze 'fachowo' wgłębić sie w temat, zeby
          nie błądzić jak we mgle, jak przez ostatnie 11 lat:/ Szukałam jakiś artykułów i
          ksiazek na ten temat ale nic konkretnego nie znalazlam. Jeszcze raz bardzo Ci
          dziekuje i pozdrawiam serdecznie:)
          • milady78 Re: do milady 78 27.03.06, 21:32
            Hej,

Sorki, ze to chwile trwalo.
            Ponizej linki:

www.hormonehelpny.com/column/hirsutism.htm
            www.infertilityphysician.com/androgen/pcos.html#diagnosis
            www.keratin.com/ah/index.shtml
            Ja robie tak - jak mnie zainteresuje coś, to wrzucamw Google i szukam dalej. W
            dzsiejszych czasach duzo jest w necie:)

Milej lektury...
    • dzessi Re: mam pytanie 23.03.06, 13:42
      A może jest ktoś kto rownież ma przepisana kuracje lekami diane+androcur.Jezeli
      tak to bardzo prosze o napisanie pare słów jakie przechodzil badania i czym
      kierowal sie lekarz endo przepisujac te leki.
      • roska18 Re: mam pytanie 13.04.06, 18:18
        Witam;)Obecnie jestem w trakcie 3 opakowania Diane 35.Przed przepisaniem mi na
        nią recepty przez lekarza musiałam zrobić badanie poziomu
        testosteronu,androstendionu i USG jajników(by sprawdzić czy nie ma problemów z
        jajnikami-PCOS)Okazało się,że moje wyniki wypadły powyżej normy i potem dostałam
        receptę na Diane.Jak dotąd nie miałam żadnych problemów z samopoczuciem,choć
        wielokrotnie słyszałam,że od początku pojawiają się jakieś
        dolegliwości(wg.zażywających je),na szczęście mnie to na narazie nie
        dotyczy;)Pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka