livvv 22.06.09, 20:03 Czy można wziąć 20 tabletek zamiast 21 i po tych 20-stu rozpoczac 7dniowa przerwe? Ze wzgledu oczywiscie na to ze jednego dnia musialam przyjac 2 tabletki, a nie na moje widzi-mi-sie . Prosze o opinie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: 20 tabletek zamiast 21 22.06.09, 20:22 ja pierniczę, w kółko to samo "..Jeżeli opóźnienie w przyjęciu jednej tabletki nie przekroczyło 12 godzin to należy ją przyjąć jak najszybciej. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Jeżeli opóźnienie w przyjęciu jednej tabletki przekroczyło 12 godzin lub pominięto więcej niż jedną tabletkę, ochrona antykoncepcyjna może być obniżona. Ostatnią pominiętą tabletkę należy przyjąć możliwie jak najszybciej, nawet jeżeli oznacza to zażycie dwóch tabletek w ciągu jednego dnia. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Ponadto przez następne 7 dni należy dodatkowo stosować nie hormonalne metody antykoncepcyjne. Jeżeli w ciągu tych 7 dni kończy się opakowanie, to kolejne należy rozpocząć następnego dnia, bez stosowanej zwykle przerwy. W takiej sytuacji krwawienie z odstawienia nie pojawi się aż do zakończenia drugiego opakowania leku, może natomiast wystąpić plamienie lub krwawienie śródcykliczne. Jeżeli krwawienie z odstawienia nie wystąpi po zakończeniu drugiego opakowania, przed rozpoczęciem kolejnego cyklu stosowania preparatu należy wykluczyć ciążę..." to z ulotki harmonetu, nie wiem co ty bierzesz, poczytaj zatem swoja ulotkę i na pewno znajdziesz w niej podobną informację. Odpowiedz Link
livvv Re: 20 tabletek zamiast 21 22.06.09, 22:15 otóż ja biore yasminelle i jakby w ulotce byla mowa o tym, czego chce sie dowiedziec, to bym nie pytala. Bo nie pytam o to czy jak wzielam 2 tabletki jednego dnia to nagle nie stanie mi sie kuku i nie zajde w ciaze, tylko o to czy moge skonczyc opakowanie po 20 dniach, czy na ten 21 dobrac brakujaca tabletke z innego opakowania... Odpowiedz Link
sigrid.storrada Re: 20 tabletek zamiast 21 23.06.09, 12:32 pomyśl logicznie: w ulotce piszą jeśli przez pomyłkę (zapomnienie) nie weźmiesz jednej tabletki, to musisz wziąć ją jak najszybciej i potem dodatkowo się zabezpieczać. Czy można zatem celowo nie wziąć jednej tabletki? Moim zdaniem najprościej będzie, jeśli weźmiesz następne opakowanie bez robienia przerwy. Odpowiedz Link
mandy20 Re: 20 tabletek zamiast 21 08.07.09, 16:09 Akurat w ulotce Yasminelle wszystko jest dokładnie opisane: " * Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 3. Są dwie możliwości do wyboru: 1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie tabletki na raz. Tabletki znowu należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu wolnego od tabletek, należy przejść od razu do następnego blistra. Najprawdopodobniej, miesiączka (krwawienie z odstawienia) wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić także plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe podczas przyjmowania drugiego blistra. 2. Można też przerwać przyjmowanie tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do 7-dniowego okresu bez tabletek (zanotować dzień, w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim ustalonym dniu rozpoczynającym, okres bez tabletek można skrócić do mniej niż 7 dni. Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana. " Odpowiedz Link
evilkath Re: 20 tabletek zamiast 21 15.07.09, 13:29 Tak jak powiedziała mandy, Yasminelle dokładnie wyjaśnia że spokojnie możesz pominąć ostatnia tabletkę w 3 tygodniu. Tzn albo pominąć i zrobić przerwę albo od razu zacząć kolejne opakowanie. I NIE SŁUCHAJ BZDUR WYPISYWANYCH PRZEZ INNE FORUMOWICZKI Pozdrawiam Odpowiedz Link