anita_gd 17.11.07, 11:21 witam pisze prace lic o kobietach w wiktorianskiej anglii chce oprzec prace na ksiazkach jane austen moje pytanie jednak jest takie - czy prace,swiat i 'kobiety' jane mozna zaliczyc do wiktorianskich? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka tkoboska 17.11.07, 11:44 że sobie miauknę - a czy koleżanka prawie licencjatka nie mogłaby zacząć od prostego sprawdzenia dat i pojęć? anglia wiktoriańska to czasy panowania królowej wiktorii, czyli lata 1837 - 1901. jane austen umarła (a zatem definitywnie skończyła pisać) w 1817 roku, a jakby i tego było mało, to sama wiktoria urodziła się dopiero dwa lata później. a poza tym - dla informacji pt foruma - mnie tu zwabił wątek o polskich tłumaczeniach austen, ale tego pytania nie mogłam zostawić, bo ono sie pojawia na coraz to innych forach i budzi, eee, no, mieszane uczucia:) Odpowiedz Link
nchyb Re: tkoboska 19.11.07, 12:34 Jottka, ja miauczę rówież z bólu i rozpaczy nad nieduczeniem literacko-historycznym. Gdzie Rzym, gdzie Krym, gdzie Wiktoria, a gdzie Jerzy... A tę wiktorianskość Austen, to ja również na kilku uż forach i w wielu wątkach wypatrzyłam... To jeszcze nic, gorsze są wątki typ - piszę pracę licencjacką/magisterską o Jane Austen i jej twórczości - co warto przeczytać, bo tylko film Duma i uprzedzenie widziałam... :-) To dopiero kwiatki. Nieznajomość dat już mnie tak nie poraża jak właśnie to pisanie o tym, co się hehe widziało... Odpowiedz Link
dakota77 Re: jane austen - wiktorianska czy nie? 19.11.07, 18:32 Kwiatek nr 2 tez na tym forum byl:-). Powiem, ze mnie przerazaja oba przypadkiu. Bo mowa tu nie o gimnazjalistach, ktorzy maja do napsiania wypracowanie, a o pracach licencjackich, a wiec pisanych przez osoby dorosle4. Ktorym jak widac nie chce sie sprawdzac faktow ani czytac literatury, o ktorej maja zamiar pisac. Zgroza ogarnia... Odpowiedz Link
mist3 Re: jane austen - wiktorianska czy nie? 20.11.07, 21:19 gorsze jest to, że na niektórych "uczelniach" takie tematy prac, a potem i całe prace się akceptuje i ludzie na ich podstawie się bronią. Odpowiedz Link
meduza7 Re: jane austen - wiktorianska czy nie? 21.11.07, 10:09 Dla wielu, podejrzewam, istnieje taki wielki wór z napisem "epoka wiktoriańska" i pcha się do tego hurtem cały XIX wiek. Odpowiedz Link
emdziejka Re: jane austen - wiktorianska czy nie? 21.11.07, 11:09 przeciez to są elementarne wiadomości - naprawdę nie trzeba głęboko szukać, żeby taką 'tezę' zweryfikować? jane austen - wiktorianska czy nie? NIE! i praca obroniona :) Odpowiedz Link
scur Re: jane austen - wiktorianska czy nie? 04.12.07, 21:11 hej :-) po prostu przerzuć się na siostry Bronte, one podpadają pod wczesna epokę wiktoriańską, a też przyjemnie się je czyta... Odpowiedz Link
moleslaw Re: jane austen - wiktorianska czy nie? 08.01.08, 01:08 Już we Frywolitkach z lat 1994 - 1997 M.Musierowicz opisała taki sam przypadek.W pewnej gazecie ,pewien recenzent nazwał Jane Austen "wiktoriańska Heleną Mniszkówną".Pani Musierowicz dokładnie (tak jak i wy w poprzednich postach)wytłumaczyła dlaczego autor recenzji się myli,jak widać założycielka wątku nie jest wyjątkiem. Jeśli zaś chodzi o wiedzę studentów,najróżniejszych kierunków nie zdziwi mnie nic,odkąd spotkałam kolegę studiującego polonistykę i nie mającego pojęcia kim jest prof.Maria Janion Odpowiedz Link