Dodaj do ulubionych

Poszukiwany, poszukiwana

02.02.11, 13:17
Skleroza boli, dotychczasowe poszukiwania nie dały rezultatu, więc pozwalam sobie wrzucić zapytanie na forum: szukam tytułu młodzieżowej książki wydanej na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych - rzecz była o samotnej matce (zwanej Musią) z trójką dzieci (najmłodsze miało na imię Konstanty, ksywa Bączek). Rodzinka dziedziczy dom; w tle są perypetie związane ze złym ojcem tudzież ewentualnym nowym absztyfikantem matki. Matka haruje na kilku etatach, co by utrzymać familię, a w chwilach wolnych czyta "Przekrój"; młodzież natomiast odznacza się dużą wyobraźnią (pamiętam scenę, w której Bączek, zmęczony upałem, płynie przez wyimaginowane jezioro, po czym odbiera realnie dzwoniący telefon rzucając zdanie "Chwileczkę, tylko dopłynę do brzegu").
Może ktoś pamięta, co to było i kto to napisał? Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • monikate Re: Poszukiwany, poszukiwana 02.02.11, 19:37
      Marta Tomaszewska: "Tajemnica białego pokoju". Ale Musia Warkoczyk, czyli ta samotna matka była strasznie zarozumiałym cyborgiem, no!
      • sierzant.podsiadlik Re: Poszukiwany, poszukiwana 03.02.11, 22:22
        Wielkie dzięki!!! Ścielę się do nóżek :)
      • stella25b Re: Poszukiwany, poszukiwana 15.02.11, 11:43
        Monika nie przesadzaj z tym cyborgiem. Musia Warkoczyk byla z zawodu lekarzem i malowala jedynie paznokcie u nog. A pod koniec ksiazki obciela wlosy i dzieciaki byly wstrzasniete, ze Musia pozbyla sie Warkoczyka.
      • iwka_j Moniko gratulacje! 15.02.11, 22:04
        Moniko,
        dawno nie zagladalam na forum, a tu taka niespodzianka! Gratulacje, wydalas ksiazke! Jak tylko bede w PL to ja kupie i przyczytam!
        Pozdrawiam
    • monikate Re: Poszukiwany, poszukiwana 15.02.11, 18:45
      Nie przesadzam, taka była! i terroryzowała równo swoje otoczenie, dzieci nie wyłączając.
      • bassooner Re: Poszukiwany, poszukiwana 15.02.11, 23:35
        ja tylko tutaj na chwileczkę wpadłem, kliknąwszy na link Bibliotekarek... niezłe to to, wciągające, choć po pierwszych stronach zdaje mi się babskie... ;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka