Dodaj do ulubionych

zapomniany tytuł

IP: 80.50.214.* 02.06.11, 11:30
Od dłuższego czasu usiłuję sobie przypomnieć autora i tytuł ksiązki, którą czytałam w "późnym dzieciństwie" (lata 80'). Niestety, pamięć mnie zawodzi, a książka prześmieszna była.
Generalnie akcja rozgrywała się we wsi, której to mieszkańcy postanowili zarabiać na polonusach z USA. W tym celu przerobili wieś na mocno zapóźnioną cywilizacyjnie (poukrywali wszystkie dobra cywilizacyjne) i usilnie demonstrowali potworne zacofanie. Był tam motyw pędzonego bimbru, jakiś dziadek który miał w mieszkać w bocianim gnieździe i udawać bociana (bo co to za wieś bez bociana), byli w tym polonusi zaskoczeni wsią itp co mi juz z głowy wywietrzało. Jedno pamietam: super śmieszna i chciałabym do niej wrócić.
I stąd pytanie do użytkowników forum: czy ktoś z Was kojarzy taką książkę i mógły podpowiedzieć autora i tytuł?
Z góry serdecznie dziękuję
Obserwuj wątek
    • monikate Re: zapomniany tytuł 02.06.11, 18:45
      Czy to aby nie "Awans" Edwarda Redlińskiego
      • ewa9717 Re: zapomniany tytuł 02.06.11, 22:42
        Chyba nie, bo tam nie dla Polonusów zmiany i dziadka robiącego za boćka nie było.
        • eeela Re: zapomniany tytuł 03.06.11, 00:37
          Czekam z niecierpliwością na identyfikację, bo opis mi się podoba i chętnie bym przeczytała :-)
          • minniemouse Re: zapomniany tytuł 03.06.11, 02:26
            Witajcie w Dzyndzylakach, autora zapomnialam.. bylo dwoch.

Minnie
            • Gość: wron'ska Re: zapomniany tytuł IP: 80.50.214.* 03.06.11, 09:35
              Tak, to było "Witajcie z Dzyndzylakach"!!!
              Bardzo, bardzo Wam dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka