Dodaj do ulubionych

Gaskell!!!

01.08.11, 17:33
Swego czasu upominaliśmy się na tym forum o książki Elizabeth Gaskell. Sama namawiałam pewne wydawnictwo do zaangażowania się w ich publikację po polsku - niestety bezskutecznie. Teraz w Świecie Książki/Weltbildzie ukazuje się pierwsza z nich - "Północ - Południe", niestety jak zwykle nie wiadomo, w czyim przekładzie. Może ktoś wie? Bo nie chce mi się tylko po tę informację zasuwać do księgarni. Kilka lat temu można było kupić serial BBC wg tej powieści. Serial świetny, polskie dialogi - koszmarne. Ale książki Gaskell są też dostępne w oryginale na Kindlu, i to za darmo, więc pewnie na tym poprzestanę.
Obserwuj wątek
    • Gość: C. Re: Gaskell!!! IP: 62.29.248.* 01.08.11, 17:50
      Tłumaczenie: Katarzyna Kwiatkowska
      • yanga Re: Gaskell!!! 02.08.11, 10:57
        Dziękuję.
    • maniaczytania Re: Gaskell!!! 01.08.11, 18:29
      w tym roku jest jeszcze jedno wydanie - wydawnictwa Elipsa w przekladzie Magdaleny Moltzan-Malkowskiej
    • marzeka1 Re: Gaskell!!! 01.08.11, 19:51
      Serial znakomity; właśnie złożyłam zamówienie na książkę.
    • yanga Re: Gaskell!!! 02.08.11, 11:04
      To teraz - z czystej ciekawości - poproszę o kilkuzdaniową recenzję z naciskiem na jakość przekładu. Bo jeśli nie Wy - to kto? Przecież recenzje prasowe i blogi notorycznie pomijają takie detale, jak przekład.
      • chiara76 Re: Gaskell!!! 02.08.11, 11:10
        nie narzekaj tak yango;) nie wszyscy pomijają. Ja myślę, że to jest tak, że bardziej się zauważa te kiepskie przekłady, aczkolwiek parę razy naprawdę zaznaczyłam w jakiejś recenzji, że dane tłumaczenie mnie zachwyciło.
        • Gość: BD Re: Gaskell!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 12:41
          Witam, nie jestem anglistką, więc mogę się wypowiedzieć wyłącznie jako czytelnik-amator. Najpierw przeczytałam wersję Elipsy (I tom)- język jest "romansowy". Teraz czytam całość wg. Swiata Książki (jestem w połowie)- tekst jest pozbawiony stylizacji, pasuje do powieści społecznej. Wybór zależy od tego, jak chcemy potraktować "Północ i Południe". Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka