Dodaj do ulubionych

Kolekcja literatury XX wieku

• Gość: kontestator Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 193.59.95.* 28.09.04, 08:09
      Joseph Heller: Paragraf 22; bez tej pozycji nawet największa kolekcja
      pozostanie niepełna
    • Gość: Wojtek z Golubia_D Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 217.97.134.* 01.10.04, 07:53
      Moje propozycje to James.Baldwin - "Inny kraj" rewelacyjna książka
      amerykańskiego pisarza z 1962 roku.
      • Gość: bruno Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.icpnet.pl 05.10.04, 13:05
        koniecznie powinno znaleźć się w kolekcji Gazety, choć jedno z dwóch wybitnych
        dzieł Tołstoja: "Anna Karenina" lub "Zmartwychwstanie".Polecałbym
        również "Nędzników" Victora Hugo,"Opowieści Petersburskie" Gogola i
        koniecznie "Don Kichota" Cervantesa.Dziwi mnie natomiast,że zdecydowaliście się
        na książką "Miasto i psy" Vargasa Llosy,zamiast jego "Rozmowy w
        katedrze".Jednak Tołstoj ponad wszystko!
        PS. I tak wiem,że nic z tego się nie ukaże.Pozdrawiam Gazetę:)
        • Gość: Hubi Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 82.160.68.* 31.10.04, 17:26
          Zgadzam sie z toba, ze zadne z wymienionych przez ciebie dziel nie ukaze sie w
          kolekcji XX w, z tej prostej przyczy, ze zaliczaja sie do wieku XIX, nie mowiac
          juz o walkach z wiatrakami z XVII :)

Miejmy tylko nadzieje, ze po obecnej kolekcji, bedzie kolej na nastepne...
    • Gość: A.Brothers Absolutny TOP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:49
      Uważamy, iż w kolekcji powinny się znaleźć również książki z podgatunku grozy
      (Howard Philips Lovecraft, Stephen King), fantasy (J.R.R. Tolkien) jak i
      również coś humorystycznego. Bo przecież to nie muszą być jedynie książki,
      które niosą ze sobą jakieś istotne przesłanie lub ukryte prawdy. Mogą to być
      również książki po prostu dobre, czymyś utrwalające się w pamięci...(Zresztą
      były już takie książki - Agata Christie, Alistair McLean etc.)
      Jeśli myślicie podobnie jak my, to podawajcie swoje typy z tych podgatunków...
    • Gość: Rafał Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 20:01
      Alister McLean i Agata Christie to nieporzumienie. Już bardziej nadaje się
      Conan Doyle z Sherlockiem Holmesem. Brakuje mi Herlinga-Grudzińskiego i jego
      wspaniałego "Innego świata".
      • Gość: Monika Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 80.50.0.* 19.11.04, 20:13
        Brakuje mi Wiktora Hugo i jego powieści "Nędznicy", chociaz wiem ze to nie ten
        wiek a szkoda:(
    • Gość: screamscrew@wp.pl co NAPEWNO powinno sie znalezc IP: *.gizycko.mm.pl 23.11.04, 23:36
      -j. joyce "ulisses" - nie wiem czemu jeszcze sie nie znalazl. przeciez to
      dzielo przelomowe

-ch. palahniuk "fight club (podziemny krag)" - zauwazylem, ze tworcy listy
      ksiazek kolekcji skrupulatnie omijaja autorow ostatniej dekady. w koncu to tez
      jeszcze byl XX w. i powstawaly utwory przelomowe. tak jak w/w fight club, ktory
      pokazal, ze postac narratora jest rownie wzgledna jak czas u prousta

-h. hesse "wilk stepowy" - chyba nie musze komentowac

-a. gide "lochy watykanu" - kolejna przelomowa powiesc

-s. king - napewno nie jestem milosnikiem, ale przyznac trzeba, ze zmienil
      oblicze literatury grozy.

pozdrawiam
    • krzem_xi Re: Kolekcja literatury XX wieku 24.11.04, 07:53
      dziwi mnie, ze w kolekcji brakuje chyba najwiekszego pisarza amerykanskiego SF
      (i czegos wiecej niz SF) Philipa K. Dicka
      do wyboru:
      "UBIK"
      "Czlowiek z wysokiego zamku"
      "Marsjański poślizg w czasie"
      "Doktor Bluthgeld"
      :-) pozdrawiam
      krzem
    • Gość: dadam Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.otd.pl 24.11.04, 18:59
      Przy okazji kolekcji możnaby pokusić się o wydanie Orlanda V.Woolf. Ksiązka
      ponoć kiedyś była tlumaczona na polski, ale nigdzie jej nie ma.
    • Gość: ja Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.KP.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 07:57
      Powiem tylko jedno - najgenialniejsza stworzona saga rodu, powieść magiczna,
      ręka mistrza prozy i sztuki - Jose Lezama Lima "Raj".
    • Gość: asia Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 195.94.207.* 08.12.04, 11:34
      KOlekcja bez Herberta (Zbigniewa) jest niepełna. Przydałaby się Martwa natura z
      wędzidłem, co postuluję z egoizmu bo barbarzyńce w ogrodzie już mam.
      A może bby kolekcje zostawić jako standardowy dodatek wyborczej?
      • Gość: Luk Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.local3.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 19:04
        Zgadzam się jeśli chodzi o Herberta, zwłaszcza, że Miłosz się pojawił. Trochę
        mnie dziwi, że wybrano akurat "Kroniki Marsjanskie" Bradburyego, a
        nie "Fahrenheit 451". A może Tyrmand?
    • Gość: klinton Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.szpital.grudziadz.net / 212.160.129.* 13.12.04, 21:36
      według mnie nie powinno zabraknąc "lochów watykanu" Gide i "Gdy oślica ujrzała
      anioła" N.Cave`a pozdrowienia
      • Gość: Kasia Cave IP: *.szpital.grudziadz.net / 212.160.129.* 13.12.04, 21:44
        jezu jak by dali Cava to masa ludzi by oszalala ze szczescia to dzielo to bialy
        kruk nie do kupienia w kraju <chyba> papa
        • Gość: luli_l Gdy oślica ujrzała anioła IP: *.microsoft.com 17.12.04, 16:19
          jest na allegro
      • Gość: inka Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 62.148.85.* 21.12.04, 11:13
        popieram propozycję "Lochów Watykanu" A. Gide'a i proszę o "Wilka stepowego" H.
        Hesse
      • Gość: Poligamia A CO Z TYMI CO ZASPALI ? IP: *.osiedle.net.pl 28.12.04, 14:08
        Jak zwykle obudziłam się za późno i wiele ciekawych pozycji uciekło mi sprzed
        nosa, ale mam nadzieję, że jest możliwość nadrobienia zaległości? Jeśli ktoś
        wie, jak zdobyć pozycje, których już w kioskach nie ma, proszę o info -->
        poligamia_animowana@interia.pl
        • tomqpl Re: A CO Z TYMI CO ZASPALI ? 28.12.04, 18:24
          prenumerata.agora.pl/czasopisma.asp?kh_x=KK
          • anetkarobert Re: A CO Z TYMI CO ZASPALI ? 28.12.04, 21:19
            wszystkie są na allegro
    • Gość: Ola Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 17:21
      bezwzglednie powinien byc Sartr i Hesse. To jest klasyka, dlaczego ich nie
      ma????????????????/
      • Gość: Gosc Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.crowley.pl 09.01.05, 01:53
        Rowniez chcialbym zobaczyc jakies dzielo Hessego np: Gra szklanych paciorków
        albo Wilk stepowy. A z innych dziel literatury

J.Joyce : Ullises
        Palachiniuk : Fight Club
        ANTHONY BURGESS : Mechaniczna pomarańcza
        Philip K. Dick - Ubik, Blade Runner
        • Gość: gość Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 09.01.05, 16:14
          W zadnym wypadku nie powinno braknąć Tomasza Manna! Najchętniej oczywiściue
          Czarodziejska Góra, ale jeśli nie, to przynajmniej Opowiadania
          • Gość: Maciej St. Zieba Kolekcja literatury XX wieku - czy aby na pewno? IP: 195.242.125.* 23.02.05, 22:59
            Nie jestem w stanie przeczytac wszystkich wypowiedzi, jakie pojawily sie na
            forum internetowym GW komentujac dokonany wybor literatury, ale nawet z tych
            kilku ostatnich wynikaja pewne ISTOTNE opuszczenia w kolekcji. Niby GW
            czesciowo uratowala swoj honor dajac (jako ostatni tom) Hessego). Ale brak
            Manna czy Joyce'a, to oczywistosc. Ale ja bym jeszcze dodal: brak Tolkiena (bez
            niego nie byloby wspolczesnej fantasy), Astrid Lindgren (wiek XX to byl wiek
            literatury dzieciecej) czy "Muminkow"? Mozemy nie lubic socrealizmu, ale nie ma
            watpliwosci, ze byla to reprezentatywna literatura dla ogromnej czesci naszego
            globu przez ogromny okres czasu. Chocby "Opowiesc o prawdziwym czlowieku",
            czy "Cichy Don", jesli nie "Jak hartowala sie stal", powinna znalezc swe
            miejsce w TAKIEJ kolekcji. Dlaczego sa powiesci, opowiadania, reportaze, a nie
            ma chocby jednego dziela dramatycznego, czy poetyckiego? T.S.Eliot az sie
            prosi.

Ale to nie wszystko. Sa istotniejsze bledy.

Seria nosi tytul: Kolekcja XX wieku. Tymczasem na 40 pozycji tylko 4 powstaly
            przed rokiem 1945. Czy to, co wczesniej powstalo, naprawde bylo tak malo warte?

Ponadto, na lamach GW R. Kapuscinski pisal ongis, ze istota XX wieku bylo
            odkrycie duchowego swiata czlowieka spoza Europy (cytuje z grubsza, z pamieci).
            Gdzie to znajduje odbicie w "Kolekcji"? Ani jednej pozycji! ANI JEDNEJ (swiat
            latynoski jest dla mnie przedluzeniem swiata Europy, mimo wszystko). Gdzie
            nazwiska pisarzy Indii (np. R. Tagore, laureat Nobla, czy Naipaul), Japonii
            (np. Oe Kenzaburo), Chin (np. Jiang Zeming), Iranu (Salman Rushdie), Afryki
            (Ole Woyinka), Tybetu (chocby Dalajlama XIV) czy swiata arabskiego? Gdzie
            zachodnia recepcja Orientu (chocby "Siddhartha" Hessego, czy "Zycie Buddy"
            Paula Carusa, albo "Zen i sztuka oporzadzania motocykla" - wspanialy przyklad
            literatury post-hippistowskiej)?

Zdecydowanie, kolekcja powinna nosic nazwe "kolekcja zachodniej literatury II
            polowy XX wieku".

Zeby tego uniknac, proponuje, by GW pomyslala o kontynuacji, uzupelnieniu serii
            o dalszych 10-15 tomow. Proponuje tez, by na koncu, dla wiernych kolekcjonerow
            (wprowadzmy nowe kupony, gdy skonczy sie Encyklopedia), wydrukowac tom z
            materialami o autorach i wszystkich dzielach, jakie znalazly sie w GW
            drukowanej i on-line. Byloby to niezle kompendium uzupelniajacej wiedzy - dla
            nauczyciela i ucznia.

mszieba@kul.lublin.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka