Gość: Chino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 17:12 Najlepsze thrillery i horrory jakie czytaliście ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: Thriller & Horror IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 23:39 Jeffrey Deaver "Modlitwa o sen" .Książka ta ma fenomenalne zakończenie , całkowicie mnie zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Thriller & Horror IP: 217.97.138.* 12.09.03, 11:56 O, również "Modlitwa o sen" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Thriller & Horror IP: 195.216.116.* 12.09.03, 08:20 Było tego mnóstwo. Mogę raczej podać autorów niż tytuły bo każdy z nich napisał kilka dobrych powieści.A więc: Stephen King, Graham Masterton, James herbert, Peter Straub, Robin Cook, Minette Walters. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Thriller & Horror IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 12.09.03, 11:41 Wszystkie trzy wydane ostatnio w Polsce Harlana Cobena (czyli Nie mów nikomu, Bez pożegnania iBez skrupułów), a ostatnio Anioły i Demony Dana Browna. teraz przymierzam się do Purpurowych rzek Jeana Christophea Grange. A z horrorów niedościgły dla wielu - Graham Masterton, S. King, niektóre pozycje J. Herberta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Thriller & Horror IP: 217.97.138.* 12.09.03, 11:54 Nie lubię książkowych horrorów - są po prostu obrzydliwe..z tymi odgryzionymi głowami, krwawiącymi kikutami i śliskimi wnętrznościami - ach - no i jeszcze z koszmarnym, niewyobrażalnym bólem :-((( ))). Zbyt to wszystko dosadne i dosłowne. A thriller? - "Milczenie owiec" i "Kolekcjoner kości" (oraz inne książki tego autora). Marzy mi się jakaś doba książka z duchami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Thriller & Horror 12.09.03, 12:33 "Księgi krwi" Clive Barker i "Wielkie sekretne widowisko" tegoż. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxt Re: Thriller & Horror IP: *.server.ntl.com 12.09.03, 13:34 Salem's Lot (Miasteczko Salem? chyba...) Stephena Kinga przyprawilo mnie o nocne drzenie i ukradkowe zerkanie w okno czy tez sie tam nie pojawi zadny mojej krwi wampir.... :-) ale inne powiesci Kinga generalnie sa za dlugie i nosza pietno 'autorskie honorarium od ilosci stron'... Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia8 Re: Thriller & Horror 15.09.03, 08:44 Gość portalu: mxt napisał(a): > Salem's Lot (Miasteczko Salem? chyba...) Stephena Kinga przyprawilo mnie o > nocne drzenie i ukradkowe zerkanie w okno czy tez sie tam nie pojawi zadny > mojej krwi wampir.... :-) ale inne powiesci Kinga generalnie sa za dlugie i > nosza pietno 'autorskie honorarium od ilosci stron'... "Misery" też?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlenam Re: Thriller & Horror 12.09.03, 13:58 Tez nie przepadam za ksiazkowymi horrorami, ale thrillery jak najbardziej. Z medycznych - Cook :-) Chociaz jedna z jego ksiazek, ta o kosmitach, rozbroila mnie zupelnie (negatywnie). + 3 wspomniane juz Cobeny - bardzo lubie. Ostatnio dorwalam Cos Alex Kavy, chyba "Dotyk zla" - nie podobalo mi sie zupelnie. Ale moim faworytem jest John Case i "Kod Genesis". Jestem w stanie zniesc momenty, keidy glowny bohater juz-juz ma zostac zastzrelony/utopiony/pobity/zagryziony/zabity-w-kazdy-inny-sposob i sytuacja jest totalnie beznadziejna, i juz sie z nim zegnamy, kiedy w absolutnie ostatnim momencie JAKOS mu sie udaje :-) Biotre te ksiazki z calym dobrodziejstwem i przeklenstwem inwentarza ;-) I uwazam je za pierwszorzedna literature drugorzedna i przednia rozwywke. No i mam niesamowita slabosc do starej, poczciwej Agathy Christie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxt Re: Thriller & Horror IP: 62.252.64.* 12.09.03, 14:34 a Koontz? co myslicie o Koontzu? czy to jest absolunie komercjalne gowno czy tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Thriller & Horror 12.09.03, 16:39 Czytalam jedna ksiazke tego autora, nie pamietam w tej chwili tytulu, to bylo o jakiejs dziewczynie, ktora pojechala z wizyta do przyjaciolki, a tam w nocy jakis psychopatyczny morderca wymordowal cala rodzine tej przyjaciolki. Ta dziewczyna dostala sie potem do jego samochod, itp. itd. Byla to tak beznadziejna ksiazka, ze w zyciu nie czytalam gorszego thrillera, w napieciu nie trzymal w ogole i do tego byl tak przewidywalny, ze szkoda tylko bylo mojego czasu. Nie wiem, moze inne powiesci sa lepsze, ale po tej nie chcialam czytac innych. Polecam za to Tami Hoag "Cienka, mroczna linia". Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: Thriller & Horror 12.09.03, 16:57 Książki niestety nie czytałam ponieważ nie mogę jej nigdzie znaleźć, ale serial zrobiony na jej podstawie(btw - bardzo chętnie ją kupię - po polsku lub angielsku) pt. Intensity jest absolutnie doskonały. Jest w nim atmosfera i napięcie, ale nie nadaje się do oglądania samotnie i w nocy:) Ciekawe, czy jest to jeden z tych bardzo rzadkich przypadków, gdzie adaptacja filmowa dorównuje książce, a niekiedy ją przewyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Thriller & Horror 12.09.03, 17:02 Byc moze, czasami tak sie zdarza. Moze w filmie rzeczywiscie pewnymi srodkami mozna spowodowac napiecie, zeby cos takiego stworzyc w ksiazce trzeba chyba naprawde dobrego warsztatu literackiego, moze wina po stronie tlumacza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Koontz IP: 81.210.22.* 16.09.03, 14:39 A jednak polecam niektóre powieści Koontza... Nie jest to King, ale mimo wszystko warto. Np. "Grom", "Złe miejsce" i Opiekunowie"... Dobra jest także "Jedyna ocalona" (ten ostatni tytuł może brzmieć inaczej) Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Thriller & Horror 12.09.03, 17:10 Koontza do czytania nadaje się zdecydowanie "Zwiadowca Piekieł". Ale zabronił wydawać go w Polsce. W ogóle zablokował wszelkie wznowienia, bo się tej powieści wstydzi - bardzo nie pasuje ona do jego obecnego wizerunku. W Polsce ukazała się coś z dwadzieścia lat temu w klubówkach:). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Thriller & Horror 12.09.03, 22:18 Dawno juz zadnego nie czytalam, ale podobala mi sie "Twierdza" F. Paula Wilsona. Odpowiedz Link Zgłoś
mowawe Re: Thriller & Horror 13.09.03, 22:03 Polecam ksiązki Patricii Cornwell. Dobrze zbudowane, trzymają w napieciu. Wszystkie je łączy postać kobiety koronera o swojsko brzmiącym nazwisku Scarpeta :)) Niektóre książki Cooka ( zwłaszcza te wcześniej napisane ) godne sa polecenia, późniejsze pozycje tego autora przewidywalne do bólu. Przy okazji tej tematyki powinno paść nazwisko Minette Walters - polecam ! Warto przeczytać niektóre ksiązki autorstwa Mastertona ( należy unikac jak ognia zmutowanych genetycznie prosiąt)- tu polecam Diabelskiego Kandydata, Dziecko Ciemności ( akcja ma odnośniki do Polski) i opowiadania. Z Kinga wspomniany już Smętarz oraz Carrie. to tyle co przychodzi mi na myśl. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_69 Re: Thriller & Horror IP: *.chello.pl 17.09.03, 06:48 Przy okazji ja dodam 14 opowiadań King'a i jego Zieloną Milę oraz Worek Kości; Takze Cook'a-mimo,iż w pewnymmomencie można go przewidzieć,ale jest dobry; Osobiście przymierzam się do Kavki- Dotyk Zła; Odpowiedz Link Zgłoś
bastard_bloodwritten Re: Thriller & Horror 18.09.03, 16:38 Caleb Carr - Alienista i Anioł Ciemności. Świetne thrillery w stylu Coana Doyle'a czy Poe. XIXw. Manhattan i kryminalistyka w powijakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maedl Re: Thriller IP: *.dip.t-dialin.net 20.11.03, 15:59 Polecam thrillery psychologiczne P.D. James i Patricię Cornwell. Nie tylko świetne zagadki, ale warsztat literacki na wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitilie Re: Thriller & Horror IP: *.105.131.216.x.reliablehosting.com 25.01.24, 13:08 Mam ochotę na przeczytanie dobrego horroru, takiego w starym stylu - opętanie, nawiedzone domy itp. Książka fajnie gdyby była gruba taka wciągająca na dłużej i która wbija w fotel. Nie interesują mnie opowiadania. „To” Kinga już mam , przymierzam się do kupienia „Lśnienia” ale wolałabym , żeby to nie był King. W latach 80’ robiono fajne horrory(filmy) o nawiedzonych domach , opętaniach - takie klimatyczne a nie bzdurne i takiej książki szukam … Super jakby była dobra dostępność w księgarniach online matfel.pl/pol_m_Ksiazki_Horror-2150.html Odpowiedz Link Zgłoś