Gość: candella IP: *.net.autocom.pl 14.04.12, 17:41 Może polecicie mi jakieś książki, których tłem akcji (lub też bohaterem) byłby Gdańsk? Książki Chwina, Huellego oraz "Panienkę z okienka" już znam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraaszka Re: Książki z Gdańskiem w tle 14.04.12, 18:20 to tak naprędce: niektóre książki Fleszarowej - Muskat, "Mewy" Niegoszczonego "Dom ze szkła" Przewłockiej "Kłopoty z prababką" Kobylińskiej Masiejewskiej "Głowy nie od parady" Pruszkowskiej i Krippendorf książki Grassa "Akademia zamkniętych serc" Przepiery "Słony wiatr" i "Opowiadania z Ogrodowej" Idczaka "Trylogia sopocka" Stinzinga Odpowiedz Link Zgłoś
fraaszka Re: Książki z Gdańskiem w tle 14.04.12, 18:22 "Mewy" Goszczurnego, oczywiście chochlik jakiś... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Wspomnienia gdańskiego bówki 14.04.12, 19:13 "Wspomnienia gdańskiego bówki" Brunon Zwarra "Gdańszczanie" "Gdańsk 1939. Wspomnienia Polaków-Gdańszczan" "W gdańskiej twierdzy" Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Książki z Gdańskiem w tle 14.04.12, 19:15 Sąd ostateczny i Cień gejszy Anny Klejzerowicz. Coś u Fleszarowej-Muskat mi się kojarzy też - chyba w Przerwie na życie część akcji działa się w Gdańsku. Może też w Tak trzymać? Na pewno Trójmiasto. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Książki z Gdańskiem w tle 14.04.12, 21:05 A z tych mniej antycznych pozycji to jeden z tomów Oka Jelenia Pilipiuka dzieje się w Gdańsku za czasów Zygmunta Augusta (bodaj Triumf Lisa Reinecke). Bardzo ciekawe opisy miasta, funkcjonowania handlu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
matt.cobosco Re: Książki z Gdańskiem w tle 14.04.12, 21:55 "Aleja samobójców" - Marek Krajewski & Mariusz Czubaj Kiepskie to bardzo, ale Gdańsk w tle jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocisko Re: Książki z Gdańskiem w tle IP: *.net.autocom.pl 14.04.12, 23:59 Kobylinska - Masiejewska ''Córki chcą inaczej'', no i Fleszarowa-Muskat - zwłaszcza ''Milionerzy'' i'' Kochankowie Róży Wiatrów'' Pozdrawiam ! Kocisko Odpowiedz Link Zgłoś