Dodaj do ulubionych

Szatańskie Wersety - gdzie one są??

20.07.04, 01:06
czy ktoś wie, dlaczego nie ma ich w żadnej księgarni? czyżby wpływy islamskie
sięgały aż do polski?
Obserwuj wątek
    • urtiko Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 20.07.04, 02:48
      lostdog napisał:

> czy ktoś wie, dlaczego nie ma ich w żadnej księgarni? czyżby wpływy islamskie
      > sięgały aż do polski?

Bredzisz, można było kupić, tylko nie miały ostatnio wznowienia - poszukaj w
      bibliotecznych katalogach. Poza tym można sobie ściągnąć w formacie *.pdf -
      poszukaj. :)
      • soulbrother Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 20.07.04, 11:19
        Ukazało się w Polsce tylko jedno wydanie "Szatańskich Wersetów", w 1992 roku,
        nie ma podanego wydawcy, tłumacza i innych informacji, orócz tytułui oryginału.
        Więcej wydan nie ukazało się, gdyż na zachodzie ginęli w niewyjaśniny sposób
        tłumacze tej ksiązki oraz wydawcy. Wersety to specyficzna ksiazka, nie
        powiem ,że łątwo przez nia przebrnać - trzeba "wgryżć się" w fabułę i najlepiej
        czytac dłgimi fragmentami. To pozdziemne wydanie, zaopatrzone jest ztyłu w
        słowniktrudniejszych pojeć z dziedziny Islamu, bardzo się przydaje w
        interpretacji powieści, która łączy w sobie wiele gatunków i form. Mi
        przypomina "Mistrza i Małgorzatę", ael tylko w konstrukci (budowie formalnej),
        cała reszta jest bardzo nowatorska i "pojechana". Czytanie Wesetów dało mi dużą
        frajdę, kazdzy kto szuka blużnierstw w stronę Mahometa (w powieści Mahounda)
        może się rozczarować, powieść z gatunku pomiesznaych, trzeba otwartego umysłu i
        silnych nerwów, żeby przez nią przebrnąć!

Pozdrawiam!
        • iselin Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 04.08.04, 14:28
          soulbrother napisał:

> Ukazało się w Polsce tylko jedno wydanie "Szatańskich Wersetów", w 1992 roku,
          > nie ma podanego wydawcy, tłumacza i innych informacji, orócz tytułui
          oryginału.

Salman Rushdie - Szatańskie wersety. wydanie I . 1992
    • Gość: swierszczzakominem Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? IP: *.man.polbox.pl 20.07.04, 11:53
      Jest w wielu ksiegarniach.
    • wij-drewniak Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 20.07.04, 15:17
      Ostatnio chciałam wypożyczyć z biblioteki. Pani powiedziała tajemniczo: Już nie
      mamy. Jakby chciała powiedzieć: Wycofaliśmy
      • Gość: Ania Bookland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:05
        Jesli moze byc w oryginale, to polecam Bookland w W-wie na rogu Al.
        Jerozolimskich i E. Plater za jedyne 29 PLN. Sama ostatnio tam kupowalam.
      • Gość: Zdanka Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? IP: *.devs.futuro.pl 28.07.04, 14:23
        Nie powiem,co myślę o inteligencji "pań w bibliotekach"...Szczytem wszystkiego
        był facet,który podczytywał każdą książkę zamawianą przeze mnie do czytelni,a
        potem z głupawym uśmiechem mi ją wypożyczał - inna sprawa,że zazwyczaj miały
        tytuły "Seks i śmierć" ,"Erotyzm" itp...Czekałam tego dnia,w którym puści do
        mnie oko i zaprosi na sesję sado-maso z tanim sznurkiem zamiast skórzanych
        akcesoriów,bo pensja bibliotekarza nie starcza na gadżety:))))))))))
        PS."Sztańskie wersety" leżą nawet w "Tanich książkach" ,więc nie wiem ,o co
        chodzi...
    • out_to_lunch np. w antykwariatach [n/t] 28.07.04, 14:58

• iselin Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 04.08.04, 14:27
      lostdog napisał:

> czy ktoś wie, dlaczego nie ma ich w żadnej księgarni? czyżby wpływy islamskie
      > sięgały aż do polski?

Poszukaj w antykwariatach i tanich książkach.
      Albo najlepiej zamów.
      Można dostać.
      Ja niedawno kupiłam. Bez problemu.
    • Gość: Adam Bezproblemowo można trafić np. na Allegro IP: 195.117.40.* 04.08.04, 15:48
      www.allegro.pl/search.php?string=szata%C5%84skie+wersety&category=7&buy=&new=&country=1

Powodzenia
      Adam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka