lostdog 20.07.04, 01:06 czy ktoś wie, dlaczego nie ma ich w żadnej księgarni? czyżby wpływy islamskie sięgały aż do polski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urtiko Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 20.07.04, 02:48 lostdog napisał: > czy ktoś wie, dlaczego nie ma ich w żadnej księgarni? czyżby wpływy islamskie > sięgały aż do polski? Bredzisz, można było kupić, tylko nie miały ostatnio wznowienia - poszukaj w bibliotecznych katalogach. Poza tym można sobie ściągnąć w formacie *.pdf - poszukaj. :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulbrother Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 20.07.04, 11:19 Ukazało się w Polsce tylko jedno wydanie "Szatańskich Wersetów", w 1992 roku, nie ma podanego wydawcy, tłumacza i innych informacji, orócz tytułui oryginału. Więcej wydan nie ukazało się, gdyż na zachodzie ginęli w niewyjaśniny sposób tłumacze tej ksiązki oraz wydawcy. Wersety to specyficzna ksiazka, nie powiem ,że łątwo przez nia przebrnać - trzeba "wgryżć się" w fabułę i najlepiej czytac dłgimi fragmentami. To pozdziemne wydanie, zaopatrzone jest ztyłu w słowniktrudniejszych pojeć z dziedziny Islamu, bardzo się przydaje w interpretacji powieści, która łączy w sobie wiele gatunków i form. Mi przypomina "Mistrza i Małgorzatę", ael tylko w konstrukci (budowie formalnej), cała reszta jest bardzo nowatorska i "pojechana". Czytanie Wesetów dało mi dużą frajdę, kazdzy kto szuka blużnierstw w stronę Mahometa (w powieści Mahounda) może się rozczarować, powieść z gatunku pomiesznaych, trzeba otwartego umysłu i silnych nerwów, żeby przez nią przebrnąć! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 04.08.04, 14:28 soulbrother napisał: > Ukazało się w Polsce tylko jedno wydanie "Szatańskich Wersetów", w 1992 roku, > nie ma podanego wydawcy, tłumacza i innych informacji, orócz tytułui oryginału. Salman Rushdie - Szatańskie wersety. wydanie I . 1992 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swierszczzakominem Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? IP: *.man.polbox.pl 20.07.04, 11:53 Jest w wielu ksiegarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 20.07.04, 15:17 Ostatnio chciałam wypożyczyć z biblioteki. Pani powiedziała tajemniczo: Już nie mamy. Jakby chciała powiedzieć: Wycofaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Bookland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:05 Jesli moze byc w oryginale, to polecam Bookland w W-wie na rogu Al. Jerozolimskich i E. Plater za jedyne 29 PLN. Sama ostatnio tam kupowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? IP: *.devs.futuro.pl 28.07.04, 14:23 Nie powiem,co myślę o inteligencji "pań w bibliotekach"...Szczytem wszystkiego był facet,który podczytywał każdą książkę zamawianą przeze mnie do czytelni,a potem z głupawym uśmiechem mi ją wypożyczał - inna sprawa,że zazwyczaj miały tytuły "Seks i śmierć" ,"Erotyzm" itp...Czekałam tego dnia,w którym puści do mnie oko i zaprosi na sesję sado-maso z tanim sznurkiem zamiast skórzanych akcesoriów,bo pensja bibliotekarza nie starcza na gadżety:)))))))))) PS."Sztańskie wersety" leżą nawet w "Tanich książkach" ,więc nie wiem ,o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: Szatańskie Wersety - gdzie one są?? 04.08.04, 14:27 lostdog napisał: > czy ktoś wie, dlaczego nie ma ich w żadnej księgarni? czyżby wpływy islamskie > sięgały aż do polski? Poszukaj w antykwariatach i tanich książkach. Albo najlepiej zamów. Można dostać. Ja niedawno kupiłam. Bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Bezproblemowo można trafić np. na Allegro IP: 195.117.40.* 04.08.04, 15:48 www.allegro.pl/search.php?string=szata%C5%84skie+wersety&category=7&buy=&new=&country=1 Powodzenia Adam Odpowiedz Link Zgłoś