27.06.12, 18:29
Jestem zafascynowany ostatnio biografiami, lub biografio-podobnymi.
Ktoś też tak ma?
Pochłonąłem biegiem Steva Jobsa, Danutę Wałęsową i nie tylko.
Teraz Mann i Materna i paru innych
Obserwuj wątek
    • kasia111177 Re: Biografie 27.06.12, 19:08
      To chyba na starość przychodzismile, bo ja też ostatnio często sięgam po biografie, których kiedyś nie uważałam za literaturę. Wałęsową już na forum wspominałam, teraz czytam "Ksiądz Paradoks" (o Janie Twardowskim) i w kolejce czeka "Korczak".
      Kiedyś, kiedyś bardzo mi się podobały dwie książki Samozwazniec "Maria i Magdalena" i "Zalotnica niebieska" no i autobiograficzna "Opowieść dla przyjaciela" Poświatowskiej.
      • nchyb Re: Biografie 17.08.12, 12:20
        to nie może być starość smile
        ja Samozwaniec o których wspomniałaś - czytałam jako wczesna nastolatka smile
    • ciocia_rada Re: Biografie 03.07.12, 13:55
      Ja słuchałam "Marzenia i tajemnice". Teraz czytam "Polskie piekiełko" i ona w zasadzie zachęca mnie do biografii czy listów raczej Dąbrowskiej i Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej. Ale to za chwilę. Skończę to 'piekiełko'.
    • cape.horn Re: Biografie 03.07.12, 18:44
      Dołączam do klubu. Aktualnie na tapecie: Gustaw i Ja
    • traviata666 Re: Biografie 12.08.12, 12:30
      Ja uwielbiam biografie!
      zawsze tak miałam zresztasmile
      wspominam dotąd niegdys przeczytane fantastyczne biografie:
      Joanny Chmielewskiej, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego,Ireny Krzywickiej...

niedawno przeczytane jednym tchem biografie:
      Urszuli Dudziak, Janiny Paradowskiej, Tamary Łempickiej,Katarzyny Grocholi, Marii Czubaszek
      niedługa zaczynam biografię Jarosława Iwaszkiewicza i Daniela Passentasmile)))
      zapraszam tez czasem na bloga, niektóre opisujęsmile
    • traviata666 Re: Biografie 12.08.12, 12:41
      a jeszcze dodam "w dzungli zycia" autobiografia Beaty Pawlikowskiej super i "księzyc nad Zakopanem: autobiografia Nurowskiej tez fantastycznasmile
    • gregory3x Re: Biografie 16.08.12, 21:14
      może kogoś ta historia biografia zainteresuje

www.nexto.pl/ebooki/zapomniany_zolnierz__rzecz_o_stanislawie_juraszku_p32061.xml
    • nchyb Eugeniusz Bodo Już taki jestem zimny drań... 17.08.12, 12:21
      Obecnie czytam Wolańskiego - biografię Eugeniusza Bodo. Miłośnikom starego polskiego kina - polecam...
      • kasia111177 Re: Eugeniusz Bodo Już taki jestem zimny drań... 17.08.12, 21:47
        Ech, za późno tu zerknęłam, bo dziś w księgarni przeglądałam, ale odłożyłam na półkę z myślą - może kiedy indziej. No i teraz mi żal...
        • oczarowana_ulegloscia Re: Eugeniusz Bodo Już taki jestem zimny drań... 22.08.12, 16:21
          Mam tak od zawsze, czyli u mnie starość to stan stały smile.
          A poważnie - mam baaardzo dużo książek biograficznych czy też autobiograficznych.
          Ostatnio czytałam "Coco Chanel" pióra Justine Picardie, "Nemzezis. Jacqueline i Onassis" Petera Evansa, a teraz "Koło życia. Rozważania o życiu i umieraniu" Elisabeth Kubler-Ross. Polecam wszystkie !
          ( może kiedyś się zmobilizuję i spiszę wszystkie tytuły biografii i autobiografii, które mam na półkach - tylko czasu mi potrzeba ).
        • malgorzata722 Re: Eugeniusz Bodo Już taki jestem zimny drań... 12.10.12, 10:02
          Ja też polecam, a jako uzupełnienie, tego samego autora "Już nie zapomnisz mnie. Opowieść o Henryku Warsie"
    • minotaurowsto Re: Biografie 11.10.12, 13:15
      Przeczytałem jakiś czas temu kapitalną biografię Orwella D.J. Taylora (wydanie okropne, mnóstwo błędów, redaktorka chyba była na kawie, ale sama książka naprawdę dobra) i poszedłem dalej tropem pisarzy przekornych i piszących otwarcie o komunizmie i trafiłem na zupełnie genialną książkę Georgesa Nivata "Fenomen Sołżenicyna" (zupełnie inna szkoła wydawnicza, książka dopięta na ostatni guzik) i teraz nie mam wyjścia - po tej lekturze wróciłem do Sołżenicyna, którego czytam zdecydowanie inaczej niż kilka lat temu. Szczerze polecam obie książki.
    • lipka02 Re: Biografie 24.07.13, 10:14
      Ja polecam-"Kobiety dykktatorów" oraz Boscy i nieznośni.Niezwykłe biografie.

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/boscy-i-nieznosniniezwyke-biografie.html
      • flurcia Re: Biografie 29.07.13, 13:21
        A ja byłam wczoraj w empiku i na biografie (kiedyś to była wielka seria PWN) jest 50% zniżki i kupiłam sobie: Korczaka, Tołstoja i Malczewskiego.

A oprócz tego nabyłam książkę Ksiądz Paradoks. Biografia Jana Twardowskiego.

Chciałbym przeczytać jeszcze biografię Marii Curie - Skłodowskiej. Może coś polecicie??
        • pawelkrys74 Re: Biografie 04.08.13, 17:03
          Ja sobe zakupiłem biografię Generała Nila
          • oczarowana_ulegloscia Re: Biografie 12.08.13, 17:06
            @flurcia

Oto kilka tytułów dotyczących Marii Skłodowskiej - Curie.
            Wszystkie te książki mam na półce, polecam:

1. "Maria Curie" Ewa Curie ( tą książką zachwyciłam się kilka lat temu i od tej książki zaczęła się moja przygoda z Marią Skłodowską - Curie )
            2. "Rodzina Curie. Nigdy nieopowiedziana historia życia prywatnego i pracy najbardziej kontrowersyjnej rodziny w dziejach nauki" Denis Brian
            3. "Maria Curie i córki. Listy"
            4. "Maria Skłodowska - Curie" Francoise Giroud
            5. "Życie Marii Curie" Susan Quinn
            6. "Korespondencja Marii Skłodowskiej - Curie z córką Ireną. 1905 - 1934 wybór"

Do kompletu polecam:
            1. "Piotr Curie" Maria Skłodowska - Curie
        • 5000lib Re: Biografie 15.08.18, 21:03
          Mogę polecić swoje artykuły o Skłodowskiej, której życie mnie fascynuje od dawna,
          wp.me/p59KuC-174
          wp.me/p59KuC-19o
          wp.me/p59KuC-1ei
          Nie czytałam, ale może ciekawa pozycja: Między polityką, a laboratorium, o zaangażowaniu społecznym Marii Skłodowskiej Curie.
    • 19david Re: Biografie 08.10.13, 14:03
      Może jakieś biografie typu ogólnie sportowo .
    • scarlet22 Re: Biografie 08.10.13, 21:05
      Ja wolę wywiady-rzeki, same biografie mnie mniej pociągają (a może po prostu nie przeczytałam dobrej biografii???). Ale ostatnio skusiłam się na biografię muzyczną - prezent dla córki znajomej - "Niall Horan. One Direction. Z Irlandii na podbój świata". Dziewczyna podobno piszczała ze szczęścia smile
      • scarlet22 Re: Biografie 08.10.13, 21:08
        Dodam jeszcze, że zamówiłam w przedsprzedaży - potrzebowałam pilnie na prezent. Książka premierę ma jutro.
        • mazda25 Re: Biografie 18.05.15, 07:27
          Co prawda watek juz dawno zaczety ale moze jeszcze ktos tutaj zagladnie.
          Polecam "Zdradziecka Agnieszka Osiecka" napisana przez Piotra Derlatke.
          Czyta sie jednym tchem. Doskonale napisana.Sa w niej zdjecia poetki i malo znane wiersze oraz teksty niektorych popularnych piosenek. Bogaty zyciorys trzyma w napieciu .Czasy PRL-u sa bardziej sensacyjne niz niejeden kryminal,a ich abstrakcja jest coraz trudniejsza do zrozumienia wspolczesnym ludziom. Ale piosenki Agnieszki przetrwaly do dzisiaj bo sa ponadczasowe.
    • 5000lib Re: Biografie 26.11.15, 20:46
      Polecam bardzo lekko napisaną "Geniusza i obsesję"
      Może nie biografię, ale relację z podróży " Olo na Adriatyku"
      Ingi Iwasów "Umarł mi" pamiętnik z czasów żałoby.
    • anapaa Re: Biografie 15.05.18, 14:48
      A ja podrzucam "Beksińscy. Portret podwójny" - super napisana!
    • 5000lib Re: Biografie 15.08.18, 20:55
      Poniedziałkowe dzieci, w formie audiobooka:
      wp.me/s59KuC-429
      Urodziłem się pewnego błękitnego dnia
      wp.me/p59KuC-NV
      Nie pamiętam tytułu, ale o Helenie Rubinstein.
      Po pierwsze nie szkodzić:
      wp.me/p59KuC-1eM
      Sztuka zwycięstwa:
      wp.me/p59KuC-1dR
      Lem, życie nie z tej ziemi:
      wp.me/p59KuC-1iN
      Górskie książki:
      Dotknięcie pustki:
      5000lib.wordpress.com/2017/01/26/4533/
      Kurtyka, sztuka wolności:
      wp.me/p59KuC-1pB
      Kukuczka:
      wp.me/p59KuC-1fn
      Ja, Pustelnik:
      wp.me/p59KuC-1n5
      wrzucam tytuły wraz z komentarzem, żebyś mógł się rozeznać.
      Do tego jeszcze polecam rozmowę Tomasza Stańki: Desperado.
      Zabawną i szybko czytającą się opowieść (a może też słuchaną) Wyśpiewam wam wszystko Urszuli Dudziak,
      Daj proszę znać, czy coś wybrałeś.
      I jeszcze jedno,
      Jobsa też czytałam.
    • suplementhistorii Re: Biografie 03.03.23, 20:31
      To może zainteresuje Cię www.suplementhistorii.blogspot.com
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka