Dodaj do ulubionych

biografia Chopina?

22.04.13, 11:41
Dotarłem wreszcie do warszawskiego Muzeum Fryderyka Chopina i nie powiem, duzo rzeczy mnie w nim zaskoczylo. Jako typowa ofiara edukacji (historycznej i muzycznej) w poznym PRLu wiedzialem o nim, ze byl i ze wielkim kompozytorem byl. Ze tesknil za ojczyzna, ale zle francuskie kobiety go trzymaly nad Sekwana i w koncu umarl, a serce pochowano w Warszawie.
Jerzy Antczak chyba tez posiadal zblizona wiedze, bo w sumie z jego filmu niewiele wiecej mozna bylo sie dowiedziec.

W Muzeum nagle odkryłem bardzo barwną i ciekawą postać, z dystansem i humorem nijak nie przystającym do posągowego romantyka za fortepianem. I szczerze mówiąc mam ochotę na jakąś biografię, ale nie taką pisaną na klęczkach na temat kompozytora z pomnika, tylko bardziej wnikającą w jego osobowość i życie prywatne. Czy w ogóle jest coś takiego na rynku?
Czy może lepiej się zająć jego listami (widziałem jakieś ogromne tomiszcze w księgarni)?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: biografia Chopina? 22.04.13, 14:24
      jest przybylski, więc z założenia będzie dobre:)

www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2491,Cien-jaskolki-Esej-o-myslach-Chopina
      • zielonamysz Re: biografia Chopina? 22.04.13, 20:31
        Jest dobra biografia Adama Zamoyskiego.
        • kubissimo Re: biografia Chopina? 22.04.13, 21:43
          dam szanse obu ksiazkom. dzieki za podpowiedz :)
          • donetta Re: biografia Chopina? 23.04.13, 07:23
            Polecam Życie Chopina - Kazimierza Wierzyńskiego.
    • Gość: julak Re: biografia Chopina? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 23.04.13, 10:41
      "Kształt miłości" Jerzego Broszkiewicza. Wydany w serii Nike bardzo dawno ale mam wrażenie, że były wznowienia. Najpiękniejsza biografia Chopina.
      • zielonamysz Re: biografia Chopina? 28.04.13, 11:20
        Ale to literatura:)
    • arana Re: biografia Chopina? 29.04.13, 08:56
      Posłuchaj jego muzyki - to najlepsza opowieść.
    • plater-2 Re: biografia Chopina? 01.05.13, 12:20
      Bozena Weber Chopin - kolekcja "a to Polska własnie"
      Jarosław Iwaszkiewicz - Chopin
    • Gość: Czytelnik Re: biografia Chopina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.13, 17:27
      kubissimo napisał:
      I szczerze mówiąc
      > mam ochotę na jakąś biografię, ale nie taką pisaną na klęczkach na temat kompo
      > zytora z pomnika, tylko bardziej wnikającą w jego osobowość i życie prywatne. C
      > zy w ogóle jest coś takiego na rynku?

Chodzi Ci o potwierdzenie homoseksualizmu Chopina?
      • kubissimo Re: biografia Chopina? 02.05.13, 01:37
        niekoniecznie. zreszta krecil sie wokol tylu kobiet, ze nie wiem czy znalazlby jeszcze czas na facetow ;)
        • zielonamysz Re: biografia Chopina? 03.05.13, 12:07
          Te listy, prawdziwe dają tez być moze takie wrażenie, ale faceci w tamtej epoce i pozniej tez(Rudy i Zoska) inaczej wyrazali swe uczucia.Np, coz byli egzaltowani.
          A kobiet wokól Chpina było mało - tak naprawdę tylko George Sand.
    • Gość: szymon Uwaga na fałszywe listy Chopina ! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.05.13, 20:57
      Kiedyś wydane zostały listy w których było dużo erotycznych opisów, ale potem okazało się, że to falsyfikat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka