roger_ac 21.05.07, 21:34 Cieszę się, iż tym razem to mi przypadł zaszczyt rozpoczynania nowej, wyjątkowej serii. Na początek lekka i przyjemna zagadka: jaka inskrypcja widnieje na nagrobkach ofiar morderstwa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: Jubileuszowa seria XXX 23.05.07, 15:00 > jaka inskrypcja widnieje na nagrobkach ofiar morderstwa? w powieściach Agathy Christie? w Anglii? czy tak ogólnie? Odpowiedz Link
roger_ac Re: Jubileuszowa seria XXX 23.05.07, 19:19 Podpowiedź: Dwie postaci prowadzą na ten temat rozmowę po pewnym porzebie... Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Jubileuszowa seria XXX 27.05.07, 06:56 Jeśli chodzi o te inskrypcje to przychodzi mi do głowy jedynie coś takiego: "Boże oddaj mi sprawiedliwość". Nie mam pojęcia z której jest to książki ani nawet czy jest to książka Agathy Christie :) Jeśli nie mam racji proszę o kolejną podpowiedź Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 27.05.07, 20:41 Jeśli tuppence nie zgadła, to ja też optowałabym za jakąś podpowiedzią... Odpowiedz Link
roger_ac Re: Jubileuszowa seria XXX 28.05.07, 15:53 „Ty, Panie, widziałeś moją krzywdę, wymierz mi sprawiedliwość” właśnie o tą sentencję chodziło, a pochodzi ona z książki "Po pogrzebie", ale zaliczam oczywiście ;) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 29.05.07, 06:33 Mam nadzieję, że tego nie było Wymieńcie powieści w których śledztwo dotyczy morderstwa z przeszłości Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadka 29.05.07, 07:51 tyle pamiętam: Pięć małych świnek Słonie mają dobrą pamięć Tajemnica Wawrzynów Nemesis Próba niewinności Uśpione morderstwo Rosemary znaczy pamięć Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadka 29.05.07, 14:27 Można jeszcze na upartego dorzucić "Pani McGinty nie żyje", choć to byłoby morderstwo z całkiem niedawnej przeszłości. No ale blue_eyes nie przebiję. Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 29.05.07, 21:23 blue_eyes faktycznie trudno byłoby przebić :) Oczywiście zaliczam. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadka 30.05.07, 07:48 ok, świetnie, tylko teraz muszę ja coś wymyślić, ech...:) so, zagadka wkrótce Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadka 30.05.07, 21:15 ok, coś łatwego: "Szkolenie przeszłam w szpitalu u świętego Krzysztofa, a potem przez dwa lata byłam na położniczym. Trochę pracowałam prywatnie, a cztery lata spędziłam w lecznicy panny Bendix przy Devonshire Place. Do Iraku przyjechałam z panią Kelsey, którą opiekowałam się po porodzie." O kim mowa (czyja to 'kariera') i z jakieś książki pochodzi opis? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 30.05.07, 23:09 Kariera Amy Leatheran z "Morderstwa w Mezopotamii" :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 31.05.07, 21:36 Mam nadzieję, że zagadka będzie dośc trudna. Kto i dlaczego wyrzucił do morza sporą ilośc biżuterii? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadka 02.06.07, 09:03 To była wspólniczka Edwarda Jeffriesa, a wyrzuciła biżuterię dlatego, że była ona fałszywa (wcześniej podmieniona). Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 02.06.07, 14:03 No to się cieszę, że zgadłam, bo myślałam nad zagadką przez 2 dni. Gratuluję dobrze wymyślonej zagadki. A teraz nowa zagadka: Pewien przedstawiciel policji był "opieszały", "ślamazarny" i "leniwy". Wiele osób przyznawało, że był to bardzo energiczny i kompetentny człowiek, podziwiało jego niebywałą wprost energię i zaangażowanie. Pytanie brzmi: O kogo chodzi i jakim cudem człowiek "opieszały" i "ślamazarny" mógł być jednocześnie wcieleniem energii i pracowitości? Odpowiedz Link
sonyanna Re: Jubileuszowa seria XXX 04.06.07, 17:14 Kurczę, nie pamiętam dokładnie nazwiska, ale chodziło o to chyba, że właśnie ono po angielsku znaczyło "opieszały", "leniwy" podczas gdy właściciel tego nazwiska miał zupełnie odwrotne cechy... Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 04.06.07, 17:51 No właśnie!!! Był to niesympatyczny facet, którego nie dało się lubić, ale którego energii nie sposób było nie podziwiać, jak to stwierdził pastor Clement. Czy podpowiedziałam już wystarczająco? Odpowiedz Link
brunosch Re: Jubileuszowa seria XXX 04.06.07, 21:53 skoro pastor Clement, to St. Mary Mead. a więc ktoś znający pannę Marple. ;) Odpowiedz Link
sowca Re: Jubileuszowa seria XXX 04.06.07, 22:26 Chyba juz wiem. Chodzi o (nad?)inspektora Slacka? Slack to po angielsku wlasnie "opieszały", "leniwy"... Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 05.06.07, 12:22 Brawo sowca!To właśnie o pana Slacka chodziło. A skoro odpowiedziałaś poprawnie na obie części zagadki, czekamy na nową w Twoim wykonaniu. Odpowiedz Link
sowca Re: Jubileuszowa seria XXX 05.06.07, 17:13 A ja Ci gratuluję zagadki, była świetna i wymagała myślenia :) Ale prawdę mówiąc, czuję się głupio, bo gdyby nie to, co napisala sonyanna, nigdy bym nie zgadła. Dlatego proponuję, żeby to sonyanna zadała kolejną zagadkę. A żeby nie było korku w wątku, powiedzmy, że jeśli nowa zagadka nie pojawi się do jutra, to wtedy ja zadam. Może tak być?:) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 05.06.07, 18:43 Jasne, sowco, Ty decydujesz. I dzięki za komplement, trochę się namyślałam nad zagadką, ale z drugiej strony chyba trochę zablokowała nam topik. Odpowiedz Link
sonyanna Re: Jubileuszowa seria XXX 05.06.07, 19:45 Niech sowca zadaje kolejną zagadkę, bo ja nie mam kompletnie "pomysła" na nią... ;) Odpowiedz Link
sowca Re: Jubileuszowa seria XXX 05.06.07, 22:58 Hm, no dobra :) Kto był podobny do smutnej małpki, a mimo to zdecydowanie pociągający? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 06.06.07, 13:11 Lady Frances Derwent, zwana przez przyjaciół Frankie. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 08.06.07, 10:10 A zatem kolejna zagadka: W twórczości pani Christie kilkakrotnie natknęłam się na nazwisko ELLIS, które dziwnym trafem nosiła albo służba, albo pracownicy biurowi. Na chwilę obecną naliczyłam 3 osoby o tym nazwisku: kamerdynera, pokojówkę i sekretarkę. Proszę podać, dla kogo pracowały te osoby o nazwisku ELLIS. Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Jubileuszowa seria XXX 08.06.07, 11:29 A więc: 1. kamerdyner - John Ellis, pracodawca: sir Bartholomew Strange, "Tragedia w trzech aktach" 2. pokojówka - ? Ellis, pracodawca: milady Edgware, "Śmierć lorda Edgware'a" 3. sekretarka - ? Ellis, pracodawca: Luther Crackenthorpe, "4.50 z Paddington" Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 08.06.07, 12:15 No, rewelacja! Wprawdzie sekretarka pracowała dla Harolda, nie Luthera Crakenthorpe'a, ale oczywiśie uznaję odpowiedź i czekam na Twoją zagadkę! Odpowiedz Link
damian.pisula Nowa 09.06.07, 09:57 Kto jest autorem sztuki "Ulica jednokierunkowa"? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa 09.06.07, 15:12 panna Wills, której sztuka "Ulica jednokierunkowa" została uznana za jedno z najbardziej błyskotliwych i śmiałych przedstawień scen londyńskich ostatnich lat. Odpowiedz Link
bazylkai Zagadka - nowa 10.06.07, 10:25 W czasach Agaty modne były czekoladki(z arszenikiem i innymi truciznami - sądząc po jej książkach). Prosze podac dwie osoby, które takie czekoladki dostały - a moze wiecej ... Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka - nowa 10.06.07, 15:32 Przypomina mi się Elwira Blake z "Hotelu Bertram". Kołacze mi się po głowie, ze rowniez Nick z "Samotnego Domu" tez dostala takie czekoladki, ale nie jestem pewna...nawet imienia tej damy nie jestem pewna :P Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka - nowa 14.06.07, 06:56 Według mnie odpowiedź Sowcy jest jak najbardziej prawidłowa. Dodam tylko słynną klęskę Poirota w "Bombonierce" - czekoladki "dostał" Paul Deroulard i jeszcze jedna osoba: Carrie Louis Serrocold ze "Strzałów w Stonygates". Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Zagadka - nowa 14.06.07, 07:59 + Margaret Rushbridger z "Tragedii w trzech aktacg" :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadka - nowa 14.06.07, 12:29 Ja znałam bohaterkę z "samotnego dworu" i Margaret Rushbridger z "Tragedii w trzech aktach". Jesli chodzi o "hotel bertram" to te czekoladki Elwiry to nonsens jak powiedziała jej matka ale były. może damian da nastepna zagadkę. P.S. Bardzo gorąco Odpowiedz Link
damian.pisula Nowa (zgodnie z życzeniem) 14.06.07, 14:14 Kim lub czym był "Prometeusz" oraz z jakim zwierzęciem można go powiązać? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
damian.pisula Podpowiedź 15.06.07, 17:31 Owe zwierzę to latający owad. Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
zoe125 Re: Podpowiedź 15.06.07, 17:57 Chyba już kojarzę... Prometeusz to była nazwa samolotu, na pokładzie którego popełniono morderstwo, a zwierzęciem, które się z tą intrygą kojarzy, jest osa. Odpowiedz Link
zoe125 Kolejna zagadka 16.06.07, 10:39 A więc jedziemy dalej: W pewnej powieści inspektor przesłuchiwał kobietę, która była świadkiem nagłej śmierci, choć z pewnego oddalenia. Opisywała one osoby, które w danym dniu towarzyszyły ofierze. O jednej z kobiet wspomniała, że miała ona na sobie suknię od projektanta X. Nadinspektor wspominając potem o tej sukni nie był w stanie przypomnieć sobie projektanta i mówił: "suknia od szkapy... szopy...". Jak się nazywała właścicielka tej sukni i kto był owym trudnym do zapamiętania projektantem? Odpowiedz Link
brunosch Re: Kolejna zagadka 18.06.07, 19:05 słonie mają dobrą pamięć, ale nie do szczegółów ;) Chanell? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Kolejna zagadka 19.06.07, 11:39 Nie to nie o "Słonie" chodziło. Ta szkapa i szopa skojazyła się nadinspektorowi Kempowi ze względu na nazwę projektanta. Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Kolejna zagadka 19.06.07, 19:08 Chodzi o Sandrę Farraday w sukni od Schiaparelliego? Odpowiedz Link
tuppence82 Nowa 21.06.07, 07:01 Wiem, że moja odpowiedź była dobra więc nie będę czekać na potwierdzenie :) A teraz zagadka Gdzie oprócz "ABC" występował seryjny morderca? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Nowa 21.06.07, 08:17 obstawiam: '4:50 z Paddington' [- właśnie wczoraj skończyłam czytać :)] '10 małych murzynków' 'Karaibska tajemnica' 'Kurtyna' Odpowiedz Link
roger_ac Re: Nowa 21.06.07, 14:45 Można jeszcze dodać: "Pułapka na myszy" "Morderstwo to nic trudnego" "Wielka czwórka" "Kot wśród gołębi" "Pani McGinty nie żyje" W zasadzie to wiele innych też by pasowało (choćby "Śmierć na Nilu", "Śmierć Lorda Edgware'a" czy "Karty na stół"). Odpowiedz Link
tuppence82 Re: odpowiedzi 21.06.07, 18:53 Chyba źle sformułowałam zagadkę. Moja definicja seryjnego mordercy obejmuje coś więcej niż zabicie więcej niż jednej osoby. W większości przypadków morderca zabija w jakimś celu (pieniądze, bezpieczeństwo, zemsta). W ABC motyw nie jest "normalny". Chociaż nikt nie podał książki o którą mi chodziło (może ktoś jeszcze zgadnie), to zaliczam odpowiedź blue eyes. Morderca z "Kurtyny" jest najbliższy mojej wersji seryjnego mordercy. Nie jestem też do końca pewna jak zakwalifikować "Dziesięciu Murzynków". Blue eyes zadaje kolejną zagadkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
blue_eyes następna 21.06.07, 22:23 jak miała na imię dziewczyna Jamesa Bonda i w jakim utworze ich oboje spotykamy? > tuppence82 napisała: > Moja definicja seryjnego mordercy obejmuje coś więcej niż zabicie więcej niż > jednej osoby. W większości przypadków morderca zabija w jakimś celu (pieniądze, bezpieczeństwo, zemsta). W ABC motyw nie jest "normalny". Chociaż nikt nie podał książki o którą mi chodziło (może ktoś jeszcze zgadnie) dla mnie seryjny morderca to taki, który zakłada, że zamorduje ponownie (w celu zemsty, dla pieniędzy... itd), ale raczej nie taki, który w wyniku splotu wydarzeń MUSI dalej zabijać (jak w np. Morderstwo odbędzie się); stąd taka lista - mordercy z tych utworów mi tutaj pasowali Ostatni strzał - czy chodziło Ci o Nemezis? Odpowiedz Link
tuppence82 do blue_eyes 22.06.07, 06:47 Nie chodziło o "Nemezis" (miałaś na myśli te morderstwa dziewczyn w przeszłości?) Aby nie blokować forum powiem,że moja zagadka dotyczyła morderstw małych dzieci (jak ktoś czytał to zrozumie) z "Domu Nad Kanałem". Motyw i morderca zdecydowanie niezwyczajni. Odpowiedz Link
tuppence82 odpowiedź 23.06.07, 07:58 Dziewczyna Jamesa Bonda to Grace - "Szmaragd radży" Odpowiedz Link
blue_eyes tak 24.06.07, 11:21 tuppence82 oczywiście odpowiedziałaś prawidłowo, więc dalej, zadawaj! Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 24.06.07, 17:46 Z jakiej książki pochodzi ta anegdota? G.K. Chesterton będąc na objeździe z cyklem odczytów zatelegrafował do swojej żony: "Jestem na Crewe Station. Gdzie poiwinienem być?" Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 25.06.07, 14:43 Z "Hotelu Bertram". Cos takieho jak Chesterton mogl zrobic kanonik Pennyfeather :) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 25.06.07, 18:27 Właśnie! Wszystko się zgadza, nawet ten kanonik :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadka 04.07.07, 16:41 O matko, az tyle czekaliscie na mnie? Bardzo Was przepraszam, mialam problemy z internetem, a jestem za granica. W kazdm razie spiesze z nowa zagadka: dla kogo wszystko bylo subtelne? Jesli ktos zgadnie, a ja nie bede odpowiadac, to znaczy, ze glupi komputer znowu ma fochy, wiec niech ta osoba od razu zada nastepna zagadke:) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadka 05.07.07, 13:47 Wszystko było subtelne dla panny o obrzydliwym przezwisku Socks. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 06.07.07, 18:17 To kolejna zagadka: O kim powiedziano: "Gdybym był mężem tej baby, potraktowalbym ją siekierą"? Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Jubileuszowa seria XXX 07.07.07, 13:10 Powiedziano tak o Adeline Clapperton. Opowiadanie "Na pełnym morzu" z "Wczesnych spraw Poirota" Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 09.07.07, 19:03 Skoro tak mówisz :) Trochę nietypowo, ale wierzę w Was (najwyżej podpowiem) - 8135 - 8935 - 5135 - 5319 - ? Jaki numer będzie następny? Odpowiedz Link
tuppence82 podpowiedź 10.07.07, 19:01 Pewna pani nie mogła zrozumieć jaki numer podaje jej osoba rozmawiająca z nią przez telefon (te liczby w pytaniu). Rozmowę usłyszał detektyw i był świadkiem jaki numer w końcu podaje ta pani swojemu szefowi. Odpowiedz Link
tuppence82 Brawo ! 11.07.07, 19:23 Zgadzam się z odpowiedzią i z tym, że zagadka była udana:) Odpowiedz Link
kindov Nowa zagadka 11.07.07, 23:40 Kto po powrocie do domu zauważył 6 pajęczyn pod sufitem zaraz po tym, jak służąca wykrzyknęła: "A dom jak cacko, proszę pani. Zrobiłam regularne wielkie porządki". Wystarczy (imię i) nazwisko bohaterki, tytuł powieści niekonieczny, a w ogóle to można strzelać :-) Aha, zagadka jest łatwa. Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa zagadka 12.07.07, 10:08 Takim brakiem bystrości i talentu wykazała się Kitty, nakryta przez p. Marple, w "Kieszeni pełnej żyta" ;) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Brawo, Damian! 12.07.07, 14:45 Oczywiście, masz rację. A do tego na kolację był śledź ;-) Czekamy na Twoją zagadkę! Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Jubileuszowa seria XXX 13.07.07, 17:24 Coś łatwego, bo niestety dziś wyjeżdzam i nie będę w stanie potwierdzić zgodności odpowiedzi z pytaniem :) Kto wie niech pisze i zadaje nową! :) Co było charakterysteczne w chodzie Aristide Duvala? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: Jubileuszowa seria XXX 15.07.07, 00:17 Tragedia w trzech aktach: "sir Charles bezwiednie utykał. Aristide’a Duvala powszechnie nazywano Kulasem." Zgodnie z sugestią Damiana od razu zagadka: Do kogo Panna Marple powiedziała w ostatnim rozdziale pewnej powieści: "Wierzyliście w to, co wam mówił. A to naprawdę bardzo niebezpieczne wierzyć ludziom. Ja nie robię tego już od wielu lat."? Odpowiedz Link
kindov Re: Jubileuszowa seria XXX 16.07.07, 12:58 Oczywiście :) Czekamy na Twoją zagadkę! Odpowiedz Link
ancza7 Re: Jubileuszowa seria XXX 19.07.07, 11:51 Przepraszam za opóźnienie - nie było mnie parę dni :) Trzeba było uporać się z problemem pewnej ciotki (w dzisiejszych czasach każda niemal rodzina boryka się z takim problemem - zmieniają się tylko imiona) i oczywiście zagadka kryminalna gotowa! Kto miał tę ciotkę (i problem z nią), kto zainteresował się zagadką? I oczywiście gdzie to było. W jakiej powieści. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Jubileuszowa seria XXX 20.07.07, 09:45 Trochę to niejasne, ale spróbuję. Może to chodzić o Core Lansquenet, która miała zwyczaj mówić rzeczy nieprzyjemne, bo szczetre, w rodzinie uchodziła za dziwaczkę. Podczas pogrzebu wypaliła coś, co zaszokowało cała rodzinę. Z późniejszą historią kryminalną zainteresował się prawnik rodziny, który zwrócił się do Poirota z prośbą o pomoc. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Jubileuszowa seria XXX 22.07.07, 17:59 Nie Zoe,to nie to :( A wydawało mi się, że to bardzo prosta zagadka. Uff! Za gorąco na myślenie (u mnie) - ciotka miała na imię Ada :) Odpowiedz Link
kindov Re: Jubileuszowa seria XXX 22.07.07, 18:47 W takim razie chodzi o ciotkę Adę Tommiego Beresforda. Zagadką zainteresowała się Tuppence, a Agatha opisała to wszystko w "Domu nad kanałem" Odpowiedz Link
ancza7 Re: Jubileuszowa seria XXX 23.07.07, 00:12 No jasne! Wiedziałam, że na Ciebie kindov mogę liczyć :) Proszę o następną! Odpowiedz Link
kindov Re: Jubileuszowa seria XXX 23.07.07, 19:00 Najpierw mała dygresja :) Kupiłem sobie dzisiaj nowego Harrego Pottera, gdzie na ostatniej stronie okładki (tej "dla dorosłych") jest zdjęcie autorki na tle regału z ksiązkami. Trochę niewyraźne są tytuły na grzbietach książek, ale da się odczytać. Wśród Jane Austin, Sue Townsend, Joyce'a i Freuda, stoją sobie 3 książki Agathy Christie :) (chyba z wydawnictwa Fontana). Jeśli dobrze odczytuję niemal całkowicie zamazane tytuły, to są to: Dead Man's Folly, Three Act Tragedy i Appointment With Death. A teraz już zagadka - z zupełnie innej beczki :) (mam nadzieję, że łatwa): Dlaczego psy zawsze atakują listonoszy? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kindov podpowiedź 26.07.07, 10:06 Do odpowiedzi na to pytanie sprowokował Poirota pies imieniem Bob... Odpowiedz Link
lunatica Re: Jubileuszowa seria XXX 26.07.07, 11:22 kindov napisał: > A teraz już zagadka - z zupełnie innej beczki :) (mam nadzieję, że łatwa): > Dlaczego psy zawsze atakują listonoszy? W ten sposón pies pomaga wysyłać do stu diabłów niepożądanego gościa, jakim w jego rozumowaniu okazuje się być listonosz (tak często przychodzi, wali do drzwi i za każdym razem odsyłany jest z kwitkiem :-)) - a jak się uda to można go jeszcze ugryźć :-) Odpowiedz Link
kindov Re: Jubileuszowa seria XXX 26.07.07, 12:24 Znakomicie :) Kolej na Twoją zagadkę! Odpowiedz Link
lunatica Re: Jubileuszowa seria XXX 30.07.07, 23:03 No to moja kolej: Twórczość, którego malarza wyoływała zdaniem Panny Marple niestrawność? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Jubileuszowa seria XXX 06.08.07, 22:13 tydzień minął, odpowiedzi brak, więc prosimy o podpowiedź Odpowiedz Link
lunatica Re: Jubileuszowa seria XXX 07.08.07, 11:16 No to moja kolej: Twórczość, którego malarza wyoływała zdaniem Panny Marple niestrawność? Podpowiedź: "Malarze uwielbiają wyspy, prawda? - powiedziała Panna Marple. - Chopin - to była Majorka, czyż nie? Ale on był muzykiem. Myślałam o (...). Smutne życie, zmarnowane. Osobiście nigdy specjalnie nie przepadałam za portretami tubylczych kobiet i choć wiem, że jest bardzo podziwiany, niezbyt mi się podoba ten jaskrawo musztardowy kolor. Człowiek czuje niestrawność, patrząc na jego obrazy." Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Jubileuszowa seria XXX 09.08.07, 14:02 Szukałem, szukałem i znalazłem- chodzi o Eugène Henri Paula Gauguina. :-) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
lunatica Re: Jubileuszowa seria XXX 09.08.07, 21:20 Możesz tylko dodać w której książce padają te słowa :-D Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Jubileuszowa seria XXX 10.08.07, 10:26 4:50 z Paddington. :) A za chwilę nowa zagadka... Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
damian.pisula ZAGADKA 10.08.07, 10:40 W pewnych trzech książkach trzy różne osoby zostają pozbawione życia poprzez upadek na ich głowę cieżkich przedmiotów. Chciałbym poprosić o podanie nazwiska osoby zabitej oraz książki w której się pojawia do każdego z trzech przedmiotów (do trzeciego przedmiotu proszę tylko o tytuł książki): 1) kamienny ananas 2) marmurowa podstawka 3) żarna Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
damian.pisula Re: ZAGADKA 10.08.07, 10:43 Aha- wygrywa osoba, która poda prawidłowe odpowiedzi na wszystkie, trzy, pytania. :-) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: ZAGADKA 10.08.07, 15:44 Kamienny ananas - Szofer Rivers – Murder Is Easy Marmurowa podstawka - Josephine Leonides – Crooked House Żarna - Luiza Leidner – Murder in Mesopotamia i jeszcze przychodzi mi do głowy Blore z And Then There Were None, któremu na głowę zleciał zegar w kształcie niedźwiedzia :-) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: ZAGADKA 10.08.07, 17:56 Hehe, a widzisz Kindov, ja miałem na myśli właśnie marmurową podstawę z Murzynków. Vera po zabójstwie B. mówi: "— To mój pokój… a to jest zegar, który stał na moim kominku. Teraz sobie przypominam. Marmurowa podstawka w kształcie niedźwiedzia." Domu zbrodni nie czytałem, ale ufam, że tam też powodem śmierci był ów przedmiot :) No i oczywiście zaliczam zagadkę!! A więc- czyń swą powinność ;) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: ZAGADKA 10.08.07, 22:27 Hmm, a własnie mi przyszło do głowy, że przecież Josephine wcale nie umarła od tego uderzenia, więc zupełnie niesłusznie dopisałem ją do rozwiązania :-) Ok, to teraz zagadka: Panna Marple mieszkała przez pewien czas w hotelu o nazwie Majestic, Poirot też - choć, oczywiście, nie w tym samym czasie i nie w tej samej miejscowości :-) Pytanie brzmi: W jakiej powieści z Panną Marple i w jakiej powieści z Poirot bohaterowie ci mieszkają w hotelach o nazwie Majestic? Odpowiedz Link
lunatica Re: ZAGADKA 11.08.07, 13:10 1) Poirot mieszkał w Hotelu Majestic w St. Loo na południu Anglii w powieści "Samotny dom"; 2) Panna Marple mieszkała w Hotelu Majectic w Danemouth w powieści "Noc w bibliotece". :-) Odpowiedz Link
kindov Re: ZAGADKA 11.08.07, 16:57 Bardzo dobrze :-) Twoja kolej - ale może w nowym wątku...? Odpowiedz Link
lunatica Re: ZAGADKA 12.08.07, 14:20 OK Jak tylko coś wymyślę, to założę nowy wątek :-) Odpowiedz Link