Dodaj do ulubionych

Włoscy pisarze

12.09.13, 15:33
Czy lubicie włoskich pisarzy? Moim ulubionym jest Umberto Eco, ale czytuję (razem z dziećmi) Pierdomenico Baccalario czy Tony'ego DiTerlizzi. Tego ostatniego ukaże się wkrótce na rynku "CzarLa" i oczywiście zamierzamy przeczytać.
Obserwuj wątek
    • solaris_1971 Re: Włoscy pisarze 12.09.13, 16:46
      Nie, nie lubie. Po prostu uwielbiam.
      • scarlet22 Re: Włoscy pisarze 12.09.13, 21:07
        :D
    • nobullshit Re: Włoscy pisarze 13.09.13, 00:33
      Od kiedy Tony DiTerlizzi jest pisarzem włoskim, skoro urodził się w Ameryce i pisze po angielsku? (Nie mówiąc o tym, że częściej rysuje, niż pisze.) Jak można autora fantasy i literatury dziecięcej, nawet bardzo dobrego, wymieniać w jednym zdaniu z Eco?

Czy Znak upadł już tak nisko, że każe swoim pracownikom spamować na forach?
      • scarlet22 Re: Włoscy pisarze 13.09.13, 22:30
        Z tego co wiem to DiTerlizzi pochodzi z włoskiej rodziny, ale wychowywał się w Stanach.
      • scarlet22 Re: Włoscy pisarze 13.09.13, 22:34
        @nobullshit Może zamiast się czepiać podasz jakieś nazwisko?
        • nobullshit Re: Włoscy pisarze 14.09.13, 00:31
          scarlet22 napisał(a):
          > @nobullshit Może zamiast się czepiać podasz jakieś nazwisko?

Jakie? Di Lampedusa? Moravia? Calvino?
          Nie bądź śmieszna.
    • aska.tar Re: Włoscy pisarze 15.09.13, 10:30
      Tak, Federico Moccia i... Giovanni Boccacio. Ten ostatni na przekór tym książkom w czarnych okładkach;)
      • solaris_1971 Re: Włoscy pisarze 16.09.13, 13:07
        Ale w watku nie padla prosba o polecenie ciekawych pisarzy wloskich tylko pytanie czy ich lubimy.
        Odpowiedzialam.
        • scarlet22 Re: Włoscy pisarze 16.09.13, 21:45
          Ale jeśli możecie kogoś polecić to polecajcie :-)
    • kokardka45 Re: Włoscy pisarze 16.09.13, 15:05
      Ja lubię książki Umberto Eco:) Najbardziej podobały mi się: Imię róży oraz Wahadło Foucaulta.
      • solaris_1971 Re: Włoscy pisarze 16.09.13, 16:24
        Eco to chyba najmadrzejszy zyjacy Wloch a juz na pewno najbardziej oczytany.
      • scarlet22 Re: Włoscy pisarze 16.09.13, 21:45
        Wahadło Foucaulta czytałam kilkanaście lat temu. Biłam się wtedy o książkę z tatą. Po tej lekturze zaczęłam szukać informacji o masonerii
        • solaris_1971 Re: Włoscy pisarze 17.09.13, 18:21
          OK. zacznijmy w kolejnosci alfabetycznej.

Ammaniti - obecnie najpopularniejszy pisarz we Wloszech
          Bassani
          Baricco - niewiele mniej popularny od Ammaniti
          Buzzati
          Calvino

cdn
          • scarlet22 Re: Włoscy pisarze 17.09.13, 21:27
            Wstyd się przyznać, ale nic mi te nazwiska nie mówią...
            • solaris_1971 Re: Włoscy pisarze 18.09.13, 12:01
              to rzeczywiscie wstyd
              • jeepwdyzlu @solaris 18.09.13, 13:54
                Mam prośbę:
                Napisz Twoją wersję top 10 włoskiej literatury.
                Autorzy, tytuły - dwa zdania zachęty - taki krótki spis lektur które sama byś poleciła...
                Sam - przyznaję szczerze i ze smutkiem - oprócz Moravii i kilku autorów kryminałów i Umberto Eco - właściwie nikogo nie znam...
                I sądzę, że jest nas tu więcej - zatem Twoje polecenia mogą być bardzo cenne.
                jeep
                • staua Re: @solaris 19.09.13, 19:36
                  Jeep, były już tony wątków na ten temat, z bardzo dobrymi nazwiskami.
                  Dodam od siebie Susannę Tamaro (chyba nie tłumaczona na polski, albo bardzo dawno) i Melanię Mazzucco (ta za to tłumaczona w serii "Z miotłą" wyd.WAB).
                  • jeepwdyzlu Re: @solaris 20.09.13, 10:42
                    Proszę solaris bo ufam jej gustowi
                    post był adresowany do niej i off topic więc za info o innych wątkach dziękuję
                    j.
                    • stella25b Re: @solaris 20.09.13, 15:47
                      Ja dorzucilabym jeszcze: Tonino Guerra, Andrea Bajani i Marina Mander.
                      • solaris_1971 Jeep 20.09.13, 22:09
                        Obiecuje taka liste spisac. Mam straszny balagan w bibliotece domowej, troche czasu mi zajmie zanim to przejrze.

Wydaje mi sie, ze na literaturze wloskiej dobrze zna sie tez chiara 76.
                        • solaris_1971 Re: Jeep 20.09.13, 23:05
                          Historii literatury wloskiej nie znam. Nie czytalam np nigdy Dantego ani Petrarki.

Jesli chodzi o wspolczesniejszych klasykow, to polecam koniecznie :

1) di Lampedusa " Lampart ". Troszke ciezko sie wgryzc, ale zapewniam, ze druga polowa ksiazki wynagradza trudy zadane przy czytaniu pierwszej polowy

2) Giovanni Verga " I malavoglia "

3) Pirandello " Il fu Mattia Pascal ". Genialna koncepcja - facet nagle odzyskuje wolnosc ( od zony i tesciowej ) i staje sie bogaty. Co sie z tym dzieje ? Polecam tez opowiadania.

4) Sciascia " A ciascuno il suo ", " Il giorno della civetta " - o mafii, ale inaczej niz wspolczesny ( tzn zyjacy ) Robert Saviano. Sciascia sobie spokojnie zyl w Palermo, chodzil na spacerki, zmarl smiercia naturalna ( Saviano musi sie ukrywac )

5 ) Pasolini - znany glownie jako filmowiec. Polecam ( zreszta sfilmowane ) " Ragazzi di vita " i " Una vita violenta "

6) Morante " La storia " i " L'isola di Arturo "

Gdybym musiala wybrac jednego, jedynego pisarza wloskiego, takiego numero uno, to bylby nim Moravia ( przede wszystkim za " Opowiadania rzymskie " ) a nie Eco mimo genialnego
                          " Imienia rozy ".

Bardzo polecam Baricco. To nierowny pisarz, pisze w roznych stylach. Polecam " Novecento "
                          ( sfilmowane genialnie przez Tornatore i " Jedwab " ( niedawno ogladalam ekranizacje z Keira Knightley - moze byc ). Te 2 ksiazki uwielbiam.

Bassani - polecam " Il giardino dei Finzi-Contini " i " Gli occhiali d'oro ".

Buzzati - polecam powiesc pod dosc banalnym tytulem " L'amore ", ale zapewniam, ze tresc banalna nie jest. Rowniez opowiadania ze zbioru " La boutique del mistero ", przede wszystkim " Sette piani ". To opowiadanko o czlowieku lezacym w szpitalu, zadnych opisow cierpien ani okropnosci a zapewniam, ze przy czytaniu bedzie sie chorym.

Ammaniti - jak juz mowilam, najpopularniejszy obecnie pisarz wloski. Len patentowany. Nie chce mu sie pisac. W ogole nic mu sie nie chce. Zaczal studiowac neurobiologie. Nie skonczyl. Ojciec byl / jest ? psychoterapeuta. Kazal mu przychodzic do gabinetu i pisac prace magisterska, pomiedzy pacjentami przychodzil i sprawdzal co Niccolo napisal. A Niccolo zaczal pisac opowiadanka.Tak naprawde to go interesuja ryby. W domu mial jako mlody czlowiek w swoim pokoju kilka akwariow, po szkole siedzial i patrzyl na ryby. ( w kazdej jego ksiazce jest jakas wzmianka o rybach )
                          Polecam przede wszystkim najslynniejsza ksiazke " Io non ho paura " sfilmowana przez Gabriele salvatores i " Io e te ".

Bardzo polecam Dacie Maraini i jej " Dlugie zycie Marianny Ucria ". Maraini pisze mnostwo, nie nadazam z czytaniem jej, nie wszystkie jej ksiazki sa udane, niektore to czytadla na granicy grafomanii. Ale Marianna Ucria jest rewelacyjna. Rzecz sie dzieje na Sycylii w XVIII wieku, bohaterka jest gluchoniema arystokratka. Z ortoczeniem porozumiewa sie tylko pisemnie. Duzo czyta, co wtedy bylo dosc wyjatkowe dla kobiet, nawet arystokratek. Marianna jest w ogole wyjatkowa kobieta. Odkrycie dlaczego Marianna w wieku 5 lat przestala mowic, jest dla czytelnika szokiem.
                          Widzialam film na podstawie tej powiesci, nie polecam.
                          • jeepwdyzlu Re: Jeep 25.09.13, 10:12
                            @solaris dzięki
                            Domyślam się, że czytasz po włosku, prawda?
                            Zazdroszczę.
                            No ale na pewno są angielskie tłumaczenia...
                            Bardzo dziękuję i najserdeczniej
                            jeep
                            • broch Re: Jeep 25.09.13, 16:42
                              heh, masz szczescie poniewaz wiekszosc byla tlumaczona na polski (i 99% na angielski)
                              osobiscie nie przekonal mnie
                              Ammaniti
                              Baricco - tzn Jedwab taki sobie, wole Ocean morze lub Zamki z piasku
                              Aha Historia Morante jest faktycznie znakomita i szkoda ze do Polski nie trafila, Wyspa Artura i inne powiesci Morante nie zainteresowaly mnie, moze dlatego ze zaczalem od Historii a ta postawila poprzeczke bardzo wysoko
                              Dodalbym jeszcze Manganellego znakomita Centurie, poza tym Vittorini, Tabucchi i Margis (pewnie wspominani wczesniej), Parise, The Wine-dark Sea Sciascii podobalo mi sie bardziej niz historie mafijne choc te sa bez watpienia klasyka, jest jeszcze Pavese, Pontiggia, Deledda, Calasso no i de Chirico (ten od pierwocin surrealizmu - malarz)
                        • staua Re: Jeep 13.10.13, 16:32
                          Solaris, widzę, że na Twojej liście nie ma Tamaro. Polecam. Wiem, że jest dostępna bez problemu w CH, bo zaczytywałam się nią właśnie, jak tam mieszkałam. Może Ci się spodobać.
                          • solaris_1971 Re: Jeep 15.10.13, 14:59
                            W CH wszystko jest dostepne ...................
                    • staua Re: @solaris 13.10.13, 16:34
                      Na post adresowany do kogokolwiek może odpowiedzieć ktokolwiek inny, bo po to jest forum dyskusyjne. Jak chcesz prywatnie, to napisz maila.
                      Ciekawe, dlaczego ufasz gustowi Solaris, a nie kogoś innego...
                      • jeepwdyzlu Re: @solaris 15.10.13, 14:51
                        Ciekawe, dlaczego ufasz gustowi Solaris, a nie kogoś innego...
                        -----------------
                        ano ciekawe
                        j.
                • scarlet22 Re: @solaris 24.09.13, 22:15
                  jeepwdyzlu napisał:

> Mam prośbę:
                  > Napisz Twoją wersję top 10 włoskiej literatury.
                  > Autorzy, tytuły - dwa zdania zachęty - taki krótki spis lektur które sama byś p
                  > oleciła...
                  > Sam - przyznaję szczerze i ze smutkiem - oprócz Moravii i kilku autorów krymina
                  > łów i Umberto Eco - właściwie nikogo nie znam...
                  > I sądzę, że jest nas tu więcej - zatem Twoje polecenia mogą być bardzo cenne.
                  > jeep

Dobry pomysł :-)
                  • solaris_1971 Re: @solaris 26.09.13, 13:08
                    Tak, zapomnialam o Tabucchim. Najbardziej polecam " Sostiene Pereira" i film na podstawie ksiazki z Mastroiannim.
    • lipka02 Re: Włoscy pisarze 26.09.13, 14:59
      Mój ulubiony to Frederico Moccia.
      • solaris_1971 Re: Włoscy pisarze 15.10.13, 14:57
        Napisz prosze cos na temat tego Frederico Moccia. co pisze, o czym.
        Przyznaje, ze nigdy o nim nie slyszalam.
    • Gość: dobra rada Alessandro Baricco! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 18:00
      Mistrz krótkiej formy.
      "Novecento", "Jedwab", "Bez krwi".
      Warto również sięgnąć po "Ocean morze".
      • solaris_1971 Re: Alessandro Baricco! 15.10.13, 15:05
        Tez bardzo lubie Baricco, najbardziej "Jedwab " i " Novecento".

Bardzo tez polecam film Tornatore na podstawie " Novecento".

Sama tu napisalam, ze obecnie najpoczytniejszym pisarzem we Wloszech jest Ammaniti ( tak powiedzial profesor literatury wloskiej, a kiedy w marcu tego roku bylam w rzymskich ksiegarniach, to Ammaniti byl po prostu wszedzie ).
        Natomiast spotkani w ostatnia niedzieel Wlosi powiedzieli mi, ze To wlasnie Baricco jest obecnie przez Wlochow uwielbiany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka