Dodaj do ulubionych

Najlepsze ksiazki polskich autorow

18.08.04, 04:13
Co sie teraz teraz w Polsce czyta z polskiej literatury? Wypadlam z obiego,
bo oddawna nie mieszkam w kraju.
Obserwuj wątek
    • bobofruit99 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 05:32
      Ano różne rzeczy droga pani, ja ostatnio często Władysława z Gieleniowa "Jezusa
      Judasz przedał za pieniądze" (szczególnie polecam tym, którzy polskiej
      literatury nie doceniają), "Sofiówkę" Trembeckiego i "Niemyte dusze"
      Witkiewicza. Jedno kończę, drugie zaczynam - i tak w kółko.
      • Gość: klip bobofruit, przepraszam IP: *.chello.pl 18.08.04, 05:44
        za prywatę i wypowiedzi nijak z wątkiem nie powiązane, ale zwróciłam uwagę na
        godzinę wysłania postu. Dla ludzi, których blady świt zastaje przed komputerem
        czuję głęboką sympatię, którą niniejszym wyrażam.
        No, wyrażam :-D
        znad rozbabranej magisterki i Tkaczyszyna - Dyckiego duchowo się komunikując.
        • bobofruit99 jesień już panie, a ja... 18.08.04, 06:01
          To my po wielokroć węzłami związani: ten sam blady świt, tak samo rozbabrane
          magisterki, ta sama miłość do Dycia; może i w tej samej ławce siedzieliśmy, hę?
          Kłaniam się
    • Gość: bum Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.instytutksiazki.pl / *.instytutksiazki.pl 18.08.04, 09:26
      Jest co czytać. Moje typy: "Pielgrzymka do Ziemi świętej Egiptu" Tomasza
      Mirkowicza - nie nowość, ale świetne. I, na przykład, smaczny kryminał "Śmierć
      w Breslau" Krajewskiego.
    • Gość: ABC TYLKO "DOMY NAD WISŁĄ" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:40
      "Domy nad Wisłą" Bohdana Ostromęckiego. Miodzio...
      • Gość: kingdom :) IP: *.espol.com.pl 18.08.04, 14:07
        A o Pilchu mogę wspomnieć? Wart przeczytania, ale poważnie zastanowiłabym sie
        nad wyborem, bo dla mnie to autor jednej książki: "Pod Mocnym Aniołem" reszta
        rozczarowała mnie tą samą stylistyką, sposobem narracji, brak powiewiu
        świeżosci..
    • Gość: sylwek Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.acn.waw.pl 18.08.04, 14:16
      A więc najpopularniejsza jest pani Grochola.
      Poza tym triumfy święci arcydzieło Janusza Wiśniaka "Samotność w sieci",
      uważane przez wielu forumowiczów za rzecz o niebo lepszą od "Czarodziejskiej
      gory" - wypadałoby się z tym zgodzić, bo mamy demokrację.
      I jeszcze Andrzej Sapkowski wybrany w głosowaniu audiotele najlepszym polskim
      pisarzem.
      • Gość: Kryske Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.telia.com 18.08.04, 21:32
        Tez mieszkam od bardzo dawna zagranica ale sledze polskie wydawnictwa i sporo
        kupuje. Wisniewski w sieci w/g mnie beznadziejny, Grochola to takie sobie
        zwykle czytadlo na podroz pociagiem, Sapkowskiego nie lubie. Rozumiem, ze
        sylwek sobie zartuje. Ostatnio kupilam w Polsce Tryzny Idz, kochaj, Piekne
        wieczory Kofty, nowele Gavaldy (to juz literatura francuska) i pamietniki Plath.
    • dynie Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 15:04
      Nie wiem czy to są najlepsze, ale ja czytałam je z przyjemnością. Można się przy
      nich pośmiać. Takze polecam: "Tadzio" - Jurek Zielonka, "Lekcje Pana Kuki" -
      Radek Knapp, a teraz czytam "Brzytwę Niecikowskiego" - Ryszarda Sadaja i tez mi
      się podoba :).
    • claudia207 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 17:49
      Dzieki. Poprosze znajoma, ktora wybiera sie do Kraju, aby przywiozla mi pare.
      Dopiszcie jeszcze, jesli przypomnicie sobie inne tytuly.
      • Gość: Jurek.K Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 21:03
        Mnie do gustu przypadl A.Stasiuk poznalem go po niemiecku, a podczas niedawnego
        urlopu w Polsce dokupilem kilka rzeczy. Jesli nie brzydza Cie nazwiska:
        Wojaczka, Stachury, Hlaski... to i ze Stasiukiem sie zaprzyjaznisz, - choc to
        calkiem co innego ;-)
    • braineater Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 19:13
      Zestaw aktualny podręczny:
      Piotr Wojciechowski - Czaszka w czaszce' 'Harpunnik Otchłani'
      Andrzej Ziemiański - Achaja (acz raczej nie polecam)
      Antologia 'Pl50+' - o dziwo ciekawy zbiór opowiadań wypoconych z młodych
      polskich autorów SF
      Pozdrowienia:)
    • Gość: sol... Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 21:58
      a ja uwazam, ze bardzo ciekawy styl pisania ma tomasz piatek - zarowno w jego
      thrillerach jak i czesci fantasy..

polecam "bagno"
      • Gość: Cynamoon Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:29
        A ja bardzo lubie Maxa Cegielskiego, ktory jak dotad popelnil 2 ksiazki:
        "Masala" i "Apokalipso"
        Masale juz zaczytalam prawie na smierc :-)))
    • Gość: ABW TYLKO NIENACKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:31
      ZBIGNIEW NIENACKI: Raz w roku w Skiroławkach i Wielki las. Ponadczasowe...
      Nie daj Sobie wcisnąć żadnego Huelle, Pilcha, Masłowskiej, Musierowicz,
      Barańczaka, Gretkowskiej i innych takich... Szkoda czasu i pieniędzy!!!
      • misiek991 Re: TYLKO NIENACKI!!! 16.09.04, 19:54
        A dodałby jeszcze Dagome Iudex - niezwykle mało znaną trylogię o facecie, który
        wymyślił sobie Polskę i ją założył - super współczesne odniesienia.
        Skiroławki są niemal tak dobre jak "Chłopi".
    • barbasia3 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 19.08.04, 00:49
      Polecam:

Andrzeja Bobkowskiego "Szkice piórkiem"
      Antoni Libera "Madam"
      Witold Horwath "Seans"

miłego czytania
      b.
      • claudia207 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 19.08.04, 04:09
        barbasia3 napisała:

> Polecam:
        >
        > Andrzeja Bobkowskiego "Szkice piórkiem"
        > Antoni Libera "Madam"
        > Witold Horwath "Seans"

"Madam" uwielbiam. Przywiozlam sobie z wakacji. Czy te dwie pozostale ksiazki
        sa w podobnym stylu?
        • Gość: szcz Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow - obecnie IP: *.stacje.agora.pl 22.08.04, 17:20
          Sławomir Rogowski „Zima stulecia” - właśnie czytam i uważam, że jest dość dobra.
          • Gość: szcz Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow - obecnie IP: *.czes.gazeta.pl 16.09.04, 20:14
            Tak jest! Zima stulecia - najmilsza niespodzianka literacka ostatnich miesięcy!
            • Gość: Thea Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow - obecnie IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 23:50
              Mieszkam juz od wielu lat poza granicami kraju, stracilam kontakt z polska
              literatura, przez to zawezilo mi sie slownictwa polskiego.
              Czytam duzo w jezyku tego kraju w ktorym mieszkam, kontakow z rodakami
              na obczyznie z reguly nie utrzymuje (zle doswiadczenie)i z tego powodu chetnie
              poczytala bym troche polskiej literatury. Lubie dynamiczne romany.
              Szukalam juz cos u nas w jezyku polskim, niestety szczescia nie mialam, zeby
              cos w jezyku polskim nabyc. Prosze o propozycje ciekawych tytulow i zrodla
              (internet - ksiegarnie wysylkowe) gdzie te propozycje mogla bym nybyc.
              Za pomoc i propozycje z gory serecznie dziekuje.
    • kadlubek07 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 19.09.04, 00:00
      Jesli chcesz sie po prostu posmiac, to bardzo polecam "Wezmisz czarno kure"
      Andrzeja Pilipiuka
      • orales73 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 20.09.04, 23:38
        Piątek
        Horwath

a jak lubisz fantasy albo SF tp Dukaj, Kres
    • tuti Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 20.09.04, 23:48
      imho jesli chodzi o • Najlepsze ksiazki polskich autorow•
      to wyklucza sie to z tym : •Co sie teraz teraz w Polsce czyta z polskiej
      literatury?• czhyba ze postu autorki nie nalezy odczytywac w sposob ze co
      najlepszgeo sie teraz ostatnio wpolsce napisalo.
      bo chiba niewiele :/
    • Gość: monika_kot Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: 81.219.184.* 22.09.04, 07:17
      Mnie ostatnio niezmiennie zachwyca z współczesnych polskich pisarzy Jerzy
      Sosnowski. Jego "Apokryf Agłai" był dla mnie miłym zaskoczeniem a dopełnieniem
      tego był przyjemny zbiór opowiadań pt. "Linia nocna". Sosnowski wydał
      jeszcze "Wielościan" i "Prąd zatokowy"; wszystko wydało wydawnictwo WAB.
      Pozdrawiam!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka