claudia207 18.08.04, 04:13 Co sie teraz teraz w Polsce czyta z polskiej literatury? Wypadlam z obiego, bo oddawna nie mieszkam w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bobofruit99 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 05:32 Ano różne rzeczy droga pani, ja ostatnio często Władysława z Gieleniowa "Jezusa Judasz przedał za pieniądze" (szczególnie polecam tym, którzy polskiej literatury nie doceniają), "Sofiówkę" Trembeckiego i "Niemyte dusze" Witkiewicza. Jedno kończę, drugie zaczynam - i tak w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip bobofruit, przepraszam IP: *.chello.pl 18.08.04, 05:44 za prywatę i wypowiedzi nijak z wątkiem nie powiązane, ale zwróciłam uwagę na godzinę wysłania postu. Dla ludzi, których blady świt zastaje przed komputerem czuję głęboką sympatię, którą niniejszym wyrażam. No, wyrażam :-D znad rozbabranej magisterki i Tkaczyszyna - Dyckiego duchowo się komunikując. Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 jesień już panie, a ja... 18.08.04, 06:01 To my po wielokroć węzłami związani: ten sam blady świt, tak samo rozbabrane magisterki, ta sama miłość do Dycia; może i w tej samej ławce siedzieliśmy, hę? Kłaniam się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.instytutksiazki.pl / *.instytutksiazki.pl 18.08.04, 09:26 Jest co czytać. Moje typy: "Pielgrzymka do Ziemi świętej Egiptu" Tomasza Mirkowicza - nie nowość, ale świetne. I, na przykład, smaczny kryminał "Śmierć w Breslau" Krajewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC TYLKO "DOMY NAD WISŁĄ" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 10:40 "Domy nad Wisłą" Bohdana Ostromęckiego. Miodzio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingdom :) IP: *.espol.com.pl 18.08.04, 14:07 A o Pilchu mogę wspomnieć? Wart przeczytania, ale poważnie zastanowiłabym sie nad wyborem, bo dla mnie to autor jednej książki: "Pod Mocnym Aniołem" reszta rozczarowała mnie tą samą stylistyką, sposobem narracji, brak powiewiu świeżosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.acn.waw.pl 18.08.04, 14:16 A więc najpopularniejsza jest pani Grochola. Poza tym triumfy święci arcydzieło Janusza Wiśniaka "Samotność w sieci", uważane przez wielu forumowiczów za rzecz o niebo lepszą od "Czarodziejskiej gory" - wypadałoby się z tym zgodzić, bo mamy demokrację. I jeszcze Andrzej Sapkowski wybrany w głosowaniu audiotele najlepszym polskim pisarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryske Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.telia.com 18.08.04, 21:32 Tez mieszkam od bardzo dawna zagranica ale sledze polskie wydawnictwa i sporo kupuje. Wisniewski w sieci w/g mnie beznadziejny, Grochola to takie sobie zwykle czytadlo na podroz pociagiem, Sapkowskiego nie lubie. Rozumiem, ze sylwek sobie zartuje. Ostatnio kupilam w Polsce Tryzny Idz, kochaj, Piekne wieczory Kofty, nowele Gavaldy (to juz literatura francuska) i pamietniki Plath. Odpowiedz Link Zgłoś
dynie Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 15:04 Nie wiem czy to są najlepsze, ale ja czytałam je z przyjemnością. Można się przy nich pośmiać. Takze polecam: "Tadzio" - Jurek Zielonka, "Lekcje Pana Kuki" - Radek Knapp, a teraz czytam "Brzytwę Niecikowskiego" - Ryszarda Sadaja i tez mi się podoba :). Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 17:49 Dzieki. Poprosze znajoma, ktora wybiera sie do Kraju, aby przywiozla mi pare. Dopiszcie jeszcze, jesli przypomnicie sobie inne tytuly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek.K Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.04, 21:03 Mnie do gustu przypadl A.Stasiuk poznalem go po niemiecku, a podczas niedawnego urlopu w Polsce dokupilem kilka rzeczy. Jesli nie brzydza Cie nazwiska: Wojaczka, Stachury, Hlaski... to i ze Stasiukiem sie zaprzyjaznisz, - choc to calkiem co innego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 18.08.04, 19:13 Zestaw aktualny podręczny: Piotr Wojciechowski - Czaszka w czaszce' 'Harpunnik Otchłani' Andrzej Ziemiański - Achaja (acz raczej nie polecam) Antologia 'Pl50+' - o dziwo ciekawy zbiór opowiadań wypoconych z młodych polskich autorów SF Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sol... Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 21:58 a ja uwazam, ze bardzo ciekawy styl pisania ma tomasz piatek - zarowno w jego thrillerach jak i czesci fantasy.. polecam "bagno" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:29 A ja bardzo lubie Maxa Cegielskiego, ktory jak dotad popelnil 2 ksiazki: "Masala" i "Apokalipso" Masale juz zaczytalam prawie na smierc :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW TYLKO NIENACKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:31 ZBIGNIEW NIENACKI: Raz w roku w Skiroławkach i Wielki las. Ponadczasowe... Nie daj Sobie wcisnąć żadnego Huelle, Pilcha, Masłowskiej, Musierowicz, Barańczaka, Gretkowskiej i innych takich... Szkoda czasu i pieniędzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiek991 Re: TYLKO NIENACKI!!! 16.09.04, 19:54 A dodałby jeszcze Dagome Iudex - niezwykle mało znaną trylogię o facecie, który wymyślił sobie Polskę i ją założył - super współczesne odniesienia. Skiroławki są niemal tak dobre jak "Chłopi". Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia3 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 19.08.04, 00:49 Polecam: Andrzeja Bobkowskiego "Szkice piórkiem" Antoni Libera "Madam" Witold Horwath "Seans" miłego czytania b. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 19.08.04, 04:09 barbasia3 napisała: > Polecam: > > Andrzeja Bobkowskiego "Szkice piórkiem" > Antoni Libera "Madam" > Witold Horwath "Seans" "Madam" uwielbiam. Przywiozlam sobie z wakacji. Czy te dwie pozostale ksiazki sa w podobnym stylu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow - obecnie IP: *.stacje.agora.pl 22.08.04, 17:20 Sławomir Rogowski „Zima stulecia” - właśnie czytam i uważam, że jest dość dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow - obecnie IP: *.czes.gazeta.pl 16.09.04, 20:14 Tak jest! Zima stulecia - najmilsza niespodzianka literacka ostatnich miesięcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow - obecnie IP: *.arcor-ip.net 18.09.04, 23:50 Mieszkam juz od wielu lat poza granicami kraju, stracilam kontakt z polska literatura, przez to zawezilo mi sie slownictwa polskiego. Czytam duzo w jezyku tego kraju w ktorym mieszkam, kontakow z rodakami na obczyznie z reguly nie utrzymuje (zle doswiadczenie)i z tego powodu chetnie poczytala bym troche polskiej literatury. Lubie dynamiczne romany. Szukalam juz cos u nas w jezyku polskim, niestety szczescia nie mialam, zeby cos w jezyku polskim nabyc. Prosze o propozycje ciekawych tytulow i zrodla (internet - ksiegarnie wysylkowe) gdzie te propozycje mogla bym nybyc. Za pomoc i propozycje z gory serecznie dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kadlubek07 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 19.09.04, 00:00 Jesli chcesz sie po prostu posmiac, to bardzo polecam "Wezmisz czarno kure" Andrzeja Pilipiuka Odpowiedz Link Zgłoś
orales73 Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 20.09.04, 23:38 Piątek Horwath a jak lubisz fantasy albo SF tp Dukaj, Kres Odpowiedz Link Zgłoś
tuti Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow 20.09.04, 23:48 imho jesli chodzi o • Najlepsze ksiazki polskich autorow• to wyklucza sie to z tym : •Co sie teraz teraz w Polsce czyta z polskiej literatury?• czhyba ze postu autorki nie nalezy odczytywac w sposob ze co najlepszgeo sie teraz ostatnio wpolsce napisalo. bo chiba niewiele :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Najlepsze ksiazki polskich autorow IP: 81.219.184.* 22.09.04, 07:17 Mnie ostatnio niezmiennie zachwyca z współczesnych polskich pisarzy Jerzy Sosnowski. Jego "Apokryf Agłai" był dla mnie miłym zaskoczeniem a dopełnieniem tego był przyjemny zbiór opowiadań pt. "Linia nocna". Sosnowski wydał jeszcze "Wielościan" i "Prąd zatokowy"; wszystko wydało wydawnictwo WAB. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś