Gość: e. IP: *.swic.dialup.inetia.pl 23.08.04, 22:01 właśnie przychodzi wam coś do głowy? mnie jedynie "wenecki klasyk", czyli mann'a 'śmierć w wenecji'. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szcz Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.stacje.agora.pl 23.08.04, 22:05 Daphne Du Murier „Nie oglądaj się teraz” Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 23.08.04, 22:14 z lat ostatnich to 'perwersja' andruchowycza i zasadniczo wszystkie kryminałki donny leone:) Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 23.08.04, 23:36 Henry James "Rękopisy Asperna" (chyba taki polski tytul, w oryg. The Aspern Papers) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 07:33 ash3 napisała: > Henry James "Rękopisy Asperna" (chyba taki polski tytul, w oryg. The Aspern > Papers) Polski tytuł ''Autografy Jeffreya Asperna'' a. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 23.08.04, 23:43 klasyk to 'kupiec wenecki' :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 07:32 Alejo Carpentier ''Koncert barokowy''. Śliczna rzecz ! :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 07:35 Josif Brodski ''Znak wodny'', długi piękny esej. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 24.08.04, 08:27 "Król złodziei" Cornelii Funke, niby dla dzieci, kupiłam dla synka 10 lat, ale magiczny nastrój przyciąga wielu dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 08:52 "Martwa laguna" Michaela Dibdina.Komisarz Aurelio Zen rozwiązuje zagadkę zaginięcia bogatego Amerykanina. Powieść wydał Rebis. Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 24.08.04, 09:01 Jeszcze "Portret wenecki" Herlinga Grudzińskiego, tudzież jego Dzienniki pisane nocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.autocom.pl 24.08.04, 09:43 Jest taka rzecz włoskiej spółki autorskiej Carlo Fruttero - Franco Lucentini, pod tytułem "L'amante senza fissa dimora". Niestety nie wiem, czy było na polski tłumaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 22:21 Rodzina Połanieckich - ale to tylko troszke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.devs.futuro.pl 25.08.04, 10:01 Zbór eseistyczny Karpińskiego "Pamięć Włoch" ------> w nim "Serenissima"(slowo/obraz-terytoria - seria Pasaże) W tej samej serii "Pasaże" - Ewa Bieńkowska "Co mówią kamienie Wenecji" Powieść z pretensjami do "Śmierci w Wenecji -cz.II) czyli Lech Majewski "Metafizyka.Powieść" - znana szerzej jako film "Ogród rozkoszy ziemskich". Książka kiepska, film...chyba lepszy...Nie cierpię kobiet, które są doskonałością od pierwszej kartki i umierają doskonale na raka gardła, przy okazji onanizując się symboliką Boscha:P "Opowiadania włoskie" Iwaszkiewicza No i koniecznie wspomniany Brodski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remo Metafizyka Majewskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.04, 14:57 A ja uważam, że "Metafizyka" Lecha Majewskiego to jedna z największych powieści ostatnich 15 lat! Mnie ta książką poruszyła, porwała, zauroczyła, skłoniła do myślenia! Polecam każdemu. Moim zdaniem lektura konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka A może "Terminal" Bieńczyka IP: *.devs.futuro.pl 06.09.04, 13:28 A ja uważam, że to jedna z wielu książek, których nieobecność nie zrobiłaby nikomu krzywdy... Za najlepszą powieść ostatnich 15 lat uwazam "Terminal" Bieńczyka - przykład książki będącej matatekstem, romansem i książką o smutku w jego istocie..."Terminal" spełnia wszyskie postulaty, do których "Metafizyka" pretenduje i wsród nadmiaru których, ginie pierwotny zamysł i znaczenie licznych reminiscencji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa A może być film? IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.08.04, 14:24 To cudne "Pane e tulipani"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: A może być film? IP: *.autocom.pl 25.08.04, 16:48 No, jeżeli film, to "Zmysły" Viscontiego (poza oczywistą "Śmiercią w Wenecji"), "Nie poglądaj się teraz" (zresztą według książki Daphne du Maurier). A co do "Pane e tulipani" - przydałby się ten film u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Był raz wyswietlany w Warszawie IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 26.08.04, 13:18 w Muranowie, będzie ze trzy lata temu... Potem sobie przywiozlam z Wloch DVD, ktore bylo dodane do "Panoramy" chyba :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Był raz wyswietlany w Warszawie IP: *.autocom.pl 28.08.04, 08:51 Sama też mam włoskie DVD, ale mam na myśli szerokie rozpowszechnianie w kinach, a nie pokazy filmu w oryginale, dla italianistów. Projekcja, o której wspominasz, była chyba w ramach festiwalu jakiegos, BARDZO jednorazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 30.08.04, 10:55 Mary McCarthy "Venice Observed", poetycka literatura faktu.... W dodatku napisana pieknym jezykiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo_ta Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.mi.gov.pl 31.08.04, 14:09 "Wenecki Anonim" Giuseppe Berto Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 03.09.04, 14:31 A czy ktoś może wie, czy przetlumaczono chociaż fragmenty "Stones of Venice" Ruskina i opublikowano w POlsce? Lub czy książka w oryginale jest gdzies w Polsce dostępna? Bo mnie się nie udało trafić nan jej ślad w bibliotekach, ani na tłumaczenia wiekszych fragmentów. licze więc na info od forumowiczów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.devs.futuro.pl 03.09.04, 21:07 To ktoś jeszcze czyta Ruskina???????????????? Niewiarygodne..... Hmm...Nie pomogę ci w nadmiarze, bo z dwójki oksfordzkiej bardziej fascynujący wydawał mi się Pater, ale..wydaje mi się ,że nikt nie przetłumaczył tej książki - Anglicy z XIX wieku nie mieli szczęścia do tłumaczeń w Polsce, tłumaczono Francuzów...Sugeruję szukać tego w tysiącaCH ZAKURZONYCH EGZEMPLARZY KSIĄŻKOWYCH Jagiellonki - DZIEŁA ZEBRANE RUSKINA na pewno ktoś w Polsce miał w kolekcji,jeśli ktoś je kupił , to najszybciej tam szukać...Chociaż na allegro też trafiają się cuda...Ostatnio facet sprzedawał pierwsze(!!!!), oryginalne , oprawne w skórę wydanie Symonsa 'The Symbolist movement in literature" za...20 zł...Po prostu nie wiedział, co sprzedaje... Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 03.09.04, 21:59 :-)) no wlasnie nie czyta, bo nie moze znalezc. A jestem po prostu ciekawa (w Wenecji mozna kupic Ruskina w ksiegarni - po wlosku - wiec widac ktos czyta...) Pater moze i bardziej fascynujacy (i bardziej znany na pewno). Tez chcialabym miec porownanie...;-) A z tą Wenecją w tle (jeszcze), a właściwie w pierwszym planie: E. Bieńkowska i "O czym mowia kamienie wenecji" (jesli nie pomylilam tytulu). Dzieki za wskazowke w kazdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: librero Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 15:18 Jesli nie musi to byc wielka literatura, polecam kryminaly Donny Leon o komisarzu Brunettim. Od razu zapragnelam odwiedzic Wenecję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juna Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 22:46 Wstukaj do wyszukiwarki temat ksiazki o Wenecji, byl taki watek na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 06.09.04, 11:15 Wątek był rzeczywiście, wklejam, bo jest ciekawy (jest też troche więcej o filmach) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6031978&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 07.09.04, 21:14 Ufff... wlasnie, natchniona watkiem :-) zamowilam ksiazke Ewy Bienkowskiej i przy okazji "Pamiec Wloch" Wojciecha Karpinskiego (seria Pazaze jest zak pieknie wydana, ze naprawde chcialoby sie zebrac wszystko!) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: "Perwersja" Andruchowycza nt. 08.09.04, 16:11 O, wlasnie. Nie moge uwierzyc, ze zapomnialam o "Perwersji", a to swietna ksiazka! Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE 08.09.04, 10:19 Gość portalu: e. napisał(a): > właśnie przychodzi wam coś do głowy? mnie jedynie "wenecki klasyk", czyli > mann'a 'śmierć w wenecji'. Wyspy zaczarowane - Waldemara Łysiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hejka Re: KSIĄŻKI Z WENECJĄ W TLE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:18 Właśnie; "Wyspy..." :) i "Serenissima" Erica Jong Odpowiedz Link Zgłoś