Dodaj do ulubionych

Co czytamy w listopadzie ;)

IP: *.9.175.46.ng.pl 03.11.15, 19:27
Paula - Isabel Allende
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Co czytamy w listopadzie ;) 03.11.15, 22:23
      "Fangirl" Rainbow Rowell. Jestem w połowie i już mi smutno, że kiedyś ta książka się skończy.
      • lubie-czytac Re: Co czytamy w listopadzie ;) 04.11.15, 13:52
        ja jakoś nie mogę zdzierżyć pirwszych dziesięciu stron i chwilowo porzucam. Ale twoja opinia spowoduje moze, ze wroce
    • eeela Re: Co czytamy w listopadzie ;) 05.11.15, 11:44
      A ja wreszcie przeczytałam "1984" Orwella i w zasadzie cieszę się, że przeczytałam to tak późno. Bo z dzisiejszej perspektywy wizja zawarta w tej książce nie jest specjalnie przerażająca, chociaż książka jest napisana bardzo dobrze i sugestywnie.
    • chiara76 Re: Co czytamy w listopadzie ;) 05.11.15, 13:37
      Gość portalu: Tyda napisał(a):

> Paula - Isabel Allende

Tydo, od kilku dni chcę zadać Ci pytanie jak Ci ta książka idzie i nie umiem go zadać bo trudno w odniesieniu do takiej książki pytać trywialnie "czy się podoba"? No i tak utkwiłam z tym pytaniem.
      • Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 05.11.15, 18:44
        Chiaro, na razie przeczytałam 20 stron, wiec cieżko cokolwiek napisać. Ogólnie lubię styl Allende, chociaż wiem, ze ta książka jest inna, bardziej osobista . Na pewno dam znać, jak przeczytam , chociaż listopad mam dość ciężki, wiec moze to trochę potrwać. Pozdrawiam serdecznie!
        • Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 10.11.15, 18:40
          Jestem w połowie Pauli i ,jak na razie, książka wywiera na mnie duże wrażenie . Piekne opisy milosci matki do umierającej córki , a opisy przeżyć w szpitalu na długo zapadną w mojej pamięci. Poza tym bardzo lubię gawędziarski styl Allende . Jedyne, co przeszkadza mi w tej książce, to brak jakiejś chronologii i ogólny chaos w opowiadaniach Isabel nt jej dzieciństwa i młodości . Wolałabym, zeby wszystko tworzyło jakąś spojniejszą całość .
          • chiara76 Re: Co czytamy w listopadzie ;) 10.11.15, 20:08
            Ja już tego chaosu nie pamiętam ale najwyraźniej nie przeszkadzało mi, pewnie nawet dodawało jeszcze czegoś prawdziwego tej książce, tak myślę. Kontynuacją listów do Pauli jest "Suma naszych dni"...
            • Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 10.11.15, 23:01
              Mi tez jakoś bardzo to nie przeszkadza, bo ogólnie książka naprawdę wywiera duże wrażenie. Sumę naszych dni mam juz na półce i zamierzam przeczytać po Pauli, ale z tego co słyszałam książka jest juz w zupełnie innym klimacie, weselsza. W przyszłości chciałabym przeczytać wszystkie ksiazki Allende. Na razie czytałam Dom duchów, Dziennik Mai, Podmorską wyspę, Miłość i cienie, Ewę Lunę, Opowieści Ewy Luny, a na półce czeka jeszcze Zorro, Portret w Sepii, Corka fortuny i Ines, pani mej duszy ;)
    • zbyfauch Re: Co czytamy w listopadzie ;) 05.11.15, 14:24
      W przerwie po pierwszym tomie Prousta kolejny Fitzek.
    • chiara76 "Atlas chmur". David Mitchell. nt 06.11.15, 13:16

• magia Re: Co czytamy w listopadzie ;) 07.11.15, 17:57
      Oliver Twist - Dickens
    • maniaczytania Re: Co czytamy w listopadzie ;) 08.11.15, 22:47
      na razie trzy 'analogowe': "Czy ten rudy kot to pies" Olgi Rudnickiej, "Pan Przypadek i fioletowoskórzy" Jacka Getnera i "Przypadki pewnej desperatki" Magdaleny Wala.
      A cyfrowo - "Kroniki portowe" Annie Proulx.
    • ninek04 Re: Co czytamy w listopadzie ;) 11.11.15, 17:17
      Houellebecq "Uległość ",J.Franzen "Bez skazy ",obydwóch lubię, więc czyta mi się znakomicie.
    • 21mada Re: Co czytamy w listopadzie ;) 13.11.15, 19:15
      'Milionerzy' Stanislawy Fleszarowej-Muskat. Gdansk, lata 60.
      • zbyfauch Gdańsk, lata 60-te, dokładnie 1966 :) 13.11.15, 19:36

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/6IvL5mN8ARowdEO2KX.jpg
    • Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 15.11.15, 11:08
      O drugiej w nocy skończyłam "Paulę " Allende. Książka nie jest idealna , jak juz wczesniej pisałam - trochę chaotyczna. Gubiłam się tez czasami w wątkach politycznych. Ale to nieważne, bo i tak po przeczytaniu nie mogę się otrząsnąć . Książka jest tak szczera i bolesna , że ból Isabel odczuwa się dosłownie . Moje wrażenia są tak silne może dlatego, ze mam znajomą , ktora od wielu lat jest w podobnym stanie, co Paula w książce . Teraz zabieram się za "Sumę naszych dni" Allende, w ktorej to ponoć Paula tez jest obecna, ale tym razem tylko duchowo. Liczę na to, że książka juz nie będzie tak przepełniona smutkiem, że będzie weselsza...
      • kardiolog Re: Co czytamy w listopadzie ;) 17.11.15, 00:23
        NIC.
    • a-inka Re: Co czytamy w listopadzie ;) 17.11.15, 11:11
      Zaczęłam i skończyłam "Pokolenia" Katarzyny Drogi i "Miniaturzystkę Jessie Burton,ta druga pozycja mnie nieco rozczarowała...
      Teraz waham się pomiedzy "Dygotem" Jakuba Małeckiego a jakimś kryminałem,własnie zajrzałam do wątku o Mankellu,już od dłuższego czasu ostrzę sobie zęby na tego autora i...cóż,chyba w końcu się skuszę.
      Pozdrawiam :)
      • Gość: Tyda do a-inki IP: *.9.175.46.ng.pl 17.11.15, 15:12
        A mogłabyś napisać, czemu Miniaturzystka rozczarowuje? Bo bardzo się napaliłam na tę książkę...
        • Gość: Mandy Re: do a-inki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.15, 18:18
          Śladami Steinbecka, Geert Mak, kolejna z serii wydawnictwa Czarne :)
    • bebiak Re: Co czytamy w listopadzie ;) 17.11.15, 22:35
      1). M. Corasanti "Drzewo migdałowe" - przeczytane;
      2). J. Grabowski "Wiadomość ze Sztokholmu" - przeczytane;
      3). A. Signorini "Maria Callas: zbyt dumna, zbyt krucha" - mniej więcej w połowie.
    • angazetka Re: Co czytamy w listopadzie ;) 18.11.15, 11:32
      "Człowiek nietoperz" Nesbo. Albowiem czytanie o Harrym Hole zaczęłam od "Pierwszego śniegu", czyli od środka, więc teraz wracam do początków ;)
    • chiara76 "Stylista" Aleksandra Marinina. 18.11.15, 14:17
      Przeczytałam "Atlas chmur" Mitchella, który jako, że słusznej objętości, zajął mi sporo czasu.
      Teraz zabieram się za kryminał, baaardzo dawno nic z kryminałów nie czytałam.
      • Gość: Anikkka Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. IP: *.prnet.pl 18.11.15, 16:10
        A ja przeczytałam "Miecz lata" Riordana - zdecydowanie polecam - fajna fabuła, fajne emocje :) Teraz czekam na premierę Greccy herosi według Perc'ego Jacksona :) Już w grudniu - juuupi :)
        • nioma Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 20.11.15, 13:01
          Skończyłam "Prokurator, kobieta, która się nie bała".
          Kończę "Dziewczyna w pociągu".
          Czeka: "Futbol i cala reszta" Rudzkiego, "Masa o bossach mafii", "Złe psy po ciemnej stronie mocy" i jak się uda "Cztery siostry" Helen Rappaport
          • kardiolog Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 20.11.15, 13:07
            Niestety mam problem z nową lekturą. Staram się ale nie idzie mi. Dałem radę 22stronom😥
            • anmaw Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 23.11.15, 16:28
              Kardiologu, a co czytasz?
              Może coś polecę?
              -------------------
              Listy i (inne) brewerie.
              • kardiolog Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 23.11.15, 22:26
                Czytam jedną z ostatnich książek historycznego turysty, który opisywał Drezden i Danzig (ostatnia lepsza), ale utknalem na 22str i nie mogę dalej😞 Teraz oglądam film o tsunami na zdf.
                Kilka nowych pozycji przy przede mną ale chętnie poproszę o rekomendację.
                Kardiolog
    • chiara76 "Szept cyprysów". Y. M. Corporon. nt 23.11.15, 19:04

• justyna.kolodziejczyk Re: Co czytamy w listopadzie ;) 24.11.15, 17:56
      U mnie "Zakochani w świecie. Maroko" (polecam, jeśli ktoś się wybiera do Maroka), a teraz szykuję się do "Zakochani w świecie. Indie".
    • chiara76 "Słodki smak miłości" Sarah Vaughan. 25.11.15, 12:47
      Szkoda, że taki tytuł okropny podarowano tej książce na naszym rynku , ech. Tak czy inaczej mam nadzieję na fajną lekturę.
    • izabelski Re: Co czytamy w listopadzie ;) 25.11.15, 20:52
      Przeczytalam polowe nowej ksiazki Frantzen pt:Purity i ja zistawilam.
      Nie moglam zdzierzyc gliwnycg hohaterow.
      Teraz czytam Marlona Jamesa A Brief history of seven killings i nie moge sie od niej oderwac.Na pewno bedzie to jedna z najlepszych ksiazek tego roku.
    • chiara76 "Czarny dom". Peter May . nt 27.11.15, 11:32

• Gość: wiki66 Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.centertel.pl 28.11.15, 00:12
      TESTAMENt Templariuszy Jolanty Kalety polecam m.empik.com/szukaj/produkt?author=Kaleta+Jolanta+Maria
    • Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 28.11.15, 14:19
      Dzis skończyłam "Sumę naszych dni " Isabel Allende i zabieram się za " Terror "Dana Simmonsa.
    • sto100 Re: Co czytamy w listopadzie ;) 29.11.15, 17:48
      Uległość

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka