Gość: Tyda IP: *.9.175.46.ng.pl 03.11.15, 19:27 Paula - Isabel Allende Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Co czytamy w listopadzie ;) 03.11.15, 22:23 "Fangirl" Rainbow Rowell. Jestem w połowie i już mi smutno, że kiedyś ta książka się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie-czytac Re: Co czytamy w listopadzie ;) 04.11.15, 13:52 ja jakoś nie mogę zdzierżyć pirwszych dziesięciu stron i chwilowo porzucam. Ale twoja opinia spowoduje moze, ze wroce Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w listopadzie ;) 05.11.15, 11:44 A ja wreszcie przeczytałam "1984" Orwella i w zasadzie cieszę się, że przeczytałam to tak późno. Bo z dzisiejszej perspektywy wizja zawarta w tej książce nie jest specjalnie przerażająca, chociaż książka jest napisana bardzo dobrze i sugestywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Co czytamy w listopadzie ;) 05.11.15, 13:37 Gość portalu: Tyda napisał(a): > Paula - Isabel Allende Tydo, od kilku dni chcę zadać Ci pytanie jak Ci ta książka idzie i nie umiem go zadać bo trudno w odniesieniu do takiej książki pytać trywialnie "czy się podoba"? No i tak utkwiłam z tym pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 05.11.15, 18:44 Chiaro, na razie przeczytałam 20 stron, wiec cieżko cokolwiek napisać. Ogólnie lubię styl Allende, chociaż wiem, ze ta książka jest inna, bardziej osobista . Na pewno dam znać, jak przeczytam , chociaż listopad mam dość ciężki, wiec moze to trochę potrwać. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 10.11.15, 18:40 Jestem w połowie Pauli i ,jak na razie, książka wywiera na mnie duże wrażenie . Piekne opisy milosci matki do umierającej córki , a opisy przeżyć w szpitalu na długo zapadną w mojej pamięci. Poza tym bardzo lubię gawędziarski styl Allende . Jedyne, co przeszkadza mi w tej książce, to brak jakiejś chronologii i ogólny chaos w opowiadaniach Isabel nt jej dzieciństwa i młodości . Wolałabym, zeby wszystko tworzyło jakąś spojniejszą całość . Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Co czytamy w listopadzie ;) 10.11.15, 20:08 Ja już tego chaosu nie pamiętam ale najwyraźniej nie przeszkadzało mi, pewnie nawet dodawało jeszcze czegoś prawdziwego tej książce, tak myślę. Kontynuacją listów do Pauli jest "Suma naszych dni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 10.11.15, 23:01 Mi tez jakoś bardzo to nie przeszkadza, bo ogólnie książka naprawdę wywiera duże wrażenie. Sumę naszych dni mam juz na półce i zamierzam przeczytać po Pauli, ale z tego co słyszałam książka jest juz w zupełnie innym klimacie, weselsza. W przyszłości chciałabym przeczytać wszystkie ksiazki Allende. Na razie czytałam Dom duchów, Dziennik Mai, Podmorską wyspę, Miłość i cienie, Ewę Lunę, Opowieści Ewy Luny, a na półce czeka jeszcze Zorro, Portret w Sepii, Corka fortuny i Ines, pani mej duszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Co czytamy w listopadzie ;) 05.11.15, 14:24 W przerwie po pierwszym tomie Prousta kolejny Fitzek. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w listopadzie ;) 08.11.15, 22:47 na razie trzy 'analogowe': "Czy ten rudy kot to pies" Olgi Rudnickiej, "Pan Przypadek i fioletowoskórzy" Jacka Getnera i "Przypadki pewnej desperatki" Magdaleny Wala. A cyfrowo - "Kroniki portowe" Annie Proulx. Odpowiedz Link Zgłoś
ninek04 Re: Co czytamy w listopadzie ;) 11.11.15, 17:17 Houellebecq "Uległość ",J.Franzen "Bez skazy ",obydwóch lubię, więc czyta mi się znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Co czytamy w listopadzie ;) 13.11.15, 19:15 'Milionerzy' Stanislawy Fleszarowej-Muskat. Gdansk, lata 60. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 15.11.15, 11:08 O drugiej w nocy skończyłam "Paulę " Allende. Książka nie jest idealna , jak juz wczesniej pisałam - trochę chaotyczna. Gubiłam się tez czasami w wątkach politycznych. Ale to nieważne, bo i tak po przeczytaniu nie mogę się otrząsnąć . Książka jest tak szczera i bolesna , że ból Isabel odczuwa się dosłownie . Moje wrażenia są tak silne może dlatego, ze mam znajomą , ktora od wielu lat jest w podobnym stanie, co Paula w książce . Teraz zabieram się za "Sumę naszych dni" Allende, w ktorej to ponoć Paula tez jest obecna, ale tym razem tylko duchowo. Liczę na to, że książka juz nie będzie tak przepełniona smutkiem, że będzie weselsza... Odpowiedz Link Zgłoś
a-inka Re: Co czytamy w listopadzie ;) 17.11.15, 11:11 Zaczęłam i skończyłam "Pokolenia" Katarzyny Drogi i "Miniaturzystkę Jessie Burton,ta druga pozycja mnie nieco rozczarowała... Teraz waham się pomiedzy "Dygotem" Jakuba Małeckiego a jakimś kryminałem,własnie zajrzałam do wątku o Mankellu,już od dłuższego czasu ostrzę sobie zęby na tego autora i...cóż,chyba w końcu się skuszę. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda do a-inki IP: *.9.175.46.ng.pl 17.11.15, 15:12 A mogłabyś napisać, czemu Miniaturzystka rozczarowuje? Bo bardzo się napaliłam na tę książkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandy Re: do a-inki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.15, 18:18 Śladami Steinbecka, Geert Mak, kolejna z serii wydawnictwa Czarne :) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Co czytamy w listopadzie ;) 17.11.15, 22:35 1). M. Corasanti "Drzewo migdałowe" - przeczytane; 2). J. Grabowski "Wiadomość ze Sztokholmu" - przeczytane; 3). A. Signorini "Maria Callas: zbyt dumna, zbyt krucha" - mniej więcej w połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co czytamy w listopadzie ;) 18.11.15, 11:32 "Człowiek nietoperz" Nesbo. Albowiem czytanie o Harrym Hole zaczęłam od "Pierwszego śniegu", czyli od środka, więc teraz wracam do początków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Stylista" Aleksandra Marinina. 18.11.15, 14:17 Przeczytałam "Atlas chmur" Mitchella, który jako, że słusznej objętości, zajął mi sporo czasu. Teraz zabieram się za kryminał, baaardzo dawno nic z kryminałów nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anikkka Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. IP: *.prnet.pl 18.11.15, 16:10 A ja przeczytałam "Miecz lata" Riordana - zdecydowanie polecam - fajna fabuła, fajne emocje :) Teraz czekam na premierę Greccy herosi według Perc'ego Jacksona :) Już w grudniu - juuupi :) Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 20.11.15, 13:01 Skończyłam "Prokurator, kobieta, która się nie bała". Kończę "Dziewczyna w pociągu". Czeka: "Futbol i cala reszta" Rudzkiego, "Masa o bossach mafii", "Złe psy po ciemnej stronie mocy" i jak się uda "Cztery siostry" Helen Rappaport Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 20.11.15, 13:07 Niestety mam problem z nową lekturą. Staram się ale nie idzie mi. Dałem radę 22stronom😥 Odpowiedz Link Zgłoś
anmaw Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 23.11.15, 16:28 Kardiologu, a co czytasz? Może coś polecę? ------------------- Listy i (inne) brewerie. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: "Stylista" Aleksandra Marinina. 23.11.15, 22:26 Czytam jedną z ostatnich książek historycznego turysty, który opisywał Drezden i Danzig (ostatnia lepsza), ale utknalem na 22str i nie mogę dalej😞 Teraz oglądam film o tsunami na zdf. Kilka nowych pozycji przy przede mną ale chętnie poproszę o rekomendację. Kardiolog Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.kolodziejczyk Re: Co czytamy w listopadzie ;) 24.11.15, 17:56 U mnie "Zakochani w świecie. Maroko" (polecam, jeśli ktoś się wybiera do Maroka), a teraz szykuję się do "Zakochani w świecie. Indie". Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Słodki smak miłości" Sarah Vaughan. 25.11.15, 12:47 Szkoda, że taki tytuł okropny podarowano tej książce na naszym rynku , ech. Tak czy inaczej mam nadzieję na fajną lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Co czytamy w listopadzie ;) 25.11.15, 20:52 Przeczytalam polowe nowej ksiazki Frantzen pt:Purity i ja zistawilam. Nie moglam zdzierzyc gliwnycg hohaterow. Teraz czytam Marlona Jamesa A Brief history of seven killings i nie moge sie od niej oderwac.Na pewno bedzie to jedna z najlepszych ksiazek tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki66 Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.centertel.pl 28.11.15, 00:12 TESTAMENt Templariuszy Jolanty Kalety polecam m.empik.com/szukaj/produkt?author=Kaleta+Jolanta+Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w listopadzie ;) IP: *.9.175.46.ng.pl 28.11.15, 14:19 Dzis skończyłam "Sumę naszych dni " Isabel Allende i zabieram się za " Terror "Dana Simmonsa. Odpowiedz Link Zgłoś